Hát figyi ukrajna nagyon kétségbeesett alap hogy ezt kihasználja mindenki és lehúzzák a francba. De így kíváncsi lennék, hogy a polákok mit fizettek.6 madar, 2 allomas,kepzes, service&support meg 200 MAM-L.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát figyi ukrajna nagyon kétségbeesett alap hogy ezt kihasználja mindenki és lehúzzák a francba. De így kíváncsi lennék, hogy a polákok mit fizettek.6 madar, 2 allomas,kepzes, service&support meg 200 MAM-L.
Mer' kurv@drága...
Mert az nem lengyel. +A NEMO nem egy olcsó rendszer. Gondolom osztottak-szoroztak és rájöttek olcsóbbra kijön a Rak a hazai gyártás miatt, fejlesztéssel mindennel együtt és a pénz nagy része is otthon marad.
Kb ilyesmi mennyiseg kellene nekunk, szoval egy 4x akkora orszagnak tenyleg nem tul sok... igaz, ok gyakorlatilag kizarolag keleti frontra osszpontositanak, mig nekunk del fele is kell.Sztem ez egyáltalán nem kevés.
Nem ertem, miert huzzatok a szatokat - eddig nem jartunk jol szinte mindennel, amit Marothek teto ala hoztak? Jobban, mint barki korulottunk?Idehaza meg még mindig a piac kutatása zajlik!
Hát az utolsó teszteknél járnak vele amúgy. Szóval most már lassan lesz valami.Hat ha szerintetek a lengyelek sajat fejlesztese olcsobb, akkor szamoljuk mar ki, hany eve fejlesztgetik a Borsukot es elodeit es mennyibe faj mar eddig es meg milyen messze van a bevezetestol...
Szerinted elobb, mint a mi elso 46 darabunk megerkezik? Komolyan kerdem.Hát az utolsó teszteknél járnak vele amúgy. Szóval most már lassan lesz valami.
Nem tudom, azt írják 22-ben kezdenék a gyártást ők is. Mivel most végstádiumú tesztek vannak. Már túl van az úszás közbeni Spike indításon is.Szerinted elobb, mint a mi elso 46 darabunk megerkezik? Komolyan kerdem.
Hat, akkor a mar most uszkve 10 eve fejlesztett (2014-es a szerzodes, de elotte mar ment a research meg a tervezes stb) uszokepes IFV programja talan kepes lesz lepest tartani a mi kb egyeve letezo Lynx programunkkal es mindketto 2023-tol erkezik - amikorra viszont mar a mi uszokepes 8x8bol is lesz proto, azaz jo sansszal az konnyen megelozi majd a heavy verziojuk szallitasat... mindezt ugy, hogy szerintem a toredeket fogjuk rakolteni az egesz miskulanciara mondjuk 30 evre vetitve (eleve nincs benne 10+ ev R&D meg szivas a sajat megoldasokkal.)Nem tudom, azt írják 22-ben kezdenék a gyártást ők is. Mivel most végstádiumú tesztek vannak. Már túl van az úszás közbeni Spike indításon is.
De szerintem 23-ra elkezdik szállítani. 24-re ígérték a heavy protót és annak 26-tól a gyártását.
Hat, akkor a mar most uszkve 10 eve fejlesztett (2014-es a szerzodes, de elotte mar ment a research meg a tervezes stb) uszokepes IFV programja talan kepes lesz lepest tartani a mi kb egyeve letezo Lynx programunkkal es mindketto 2023-tol erkezik - amikorra viszont mar a mi uszokepes 8x8bol is lesz proto, azaz jo sansszal az konnyen megelozi majd a heavy verziojuk szallitasat... mindezt ugy, hogy szerintem a toredeket fogjuk rakolteni az egesz miskulanciara mondjuk 30 evre vetitve (eleve nincs benne 10+ ev R&D meg szivas a sajat megoldasokkal.)
En ertem, hogy a lengyelek gyulolnek a nemetektol fuggni... mondjuk ok legalabb ki birjak kohogni valahogy ezt az elpazarolt penzt meg idot.
A szlovakokat meg a cseheket vegkepp nem ertem, mit bohockodtak mindenfele BMP modernizacioval, meg a torony sem ment nekik, egy uj jarmuvet fejleszteni emberi aron es idon belul meg aztan eselyuk sem volt.
En meg mindig azt mondom, hogy gazdasagi-tervezesi ill PM oldalrol nezve messze a legjobb konstrukcio volt a mi RM-Lynx valasztasunk es valoban le fog lepni mindent, ha lesz elegre penz (ezt ugye max Varga latja valamelyest elore, a muszaki parametereit meg rabizom a MH tervezoire, mernoktisztjeire, semmi okom ketelkedni a felkeszultsegukben.)
Majd akkor mondom hogy előrébb vagyunk ha a saját gyakorlóterünkön spike tesztlövészetet tartunk az első darabbal...Hat, akkor a mar most uszkve 10 eve fejlesztett (2014-es a szerzodes, de elotte mar ment a research meg a tervezes stb) uszokepes IFV programja talan kepes lesz lepest tartani a mi kb egyeve letezo Lynx programunkkal es mindketto 2023-tol erkezik - amikorra viszont mar a mi uszokepes 8x8bol is lesz proto, azaz jo sansszal az konnyen megelozi majd a heavy verziojuk szallitasat... mindezt ugy, hogy szerintem a toredeket fogjuk rakolteni az egesz miskulanciara mondjuk 30 evre vetitve (eleve nincs benne 10+ ev R&D meg szivas a sajat megoldasokkal.)
En ertem, hogy a lengyelek gyulolnek a nemetektol fuggni... mondjuk ok legalabb ki birjak kohogni valahogy ezt az elpazarolt penzt meg idot.
A szlovakokat meg a cseheket vegkepp nem ertem, mit bohockodtak mindenfele BMP modernizacioval, meg a torony sem ment nekik, egy uj jarmuvet fejleszteni emberi aron es idon belul meg aztan eselyuk sem volt.
En meg mindig azt mondom, hogy gazdasagi-tervezesi ill PM oldalrol nezve messze a legjobb konstrukcio volt a mi RM-Lynx valasztasunk es valoban le fog lepni mindent, ha lesz elegre penz (ezt ugye max Varga latja valamelyest elore, a muszaki parametereit meg rabizom a MH tervezoire, mernoktisztjeire, semmi okom ketelkedni a felkeszultsegukben.)
Hat a mondanivalom lenyege pont az, hogy a licenszelt gyartas sokkal okosabb megoldas.A lengyel Rozsomák gyártást nem felejtetted ki az összehasonlításból?
Én azért látnám értelmét. A lengyelek a kétféle verzióval eléggé jól bővítik a lehetőségeiket.Hat a mondanivalom lenyege pont az, hogy a licenszelt gyartas sokkal okosabb megoldas.
Nalunk nem lesz uszokepes lancos (nem is latom ertelmet), mig a 8x8 hibridunk elvileg messze a legmodernebb lesz a planetan...
Értelmét nem látom az ilyen összehasonlításnak, ahol lengyel fejlesztési időt mérünk ahhoz, hogy mi milyen gyorsan tudtunk partner lenni egy kész termékben.
A két -immáron fogalmazhatunk úgy- rivális hadipari portfólió tényleges összehasonlítását nem a dátum adja meg alapvetően, mert egyik sem tűnik úgy, mintha el lenne késve. A fő összehasonlítási számokat 20-30 év múlva kapjuk meg, hogy ki mennyit tudott exportálni. És miből mennyi van hadrendbe állítva.
Jelenleg a lengyelek korábban kezdték és nekik -szintén import tech transzferrel- van pár darab eladott exportjuk. Meg a saját hadseregük igénye nagyobb (már csak lakosságszám miatt is) a belső fogyasztásra. Nekünk az övékhez képest új konstrukciónk lesz. Remélhetőleg az RM jól tűzte ki a paramétereket, amik a közeljövő tenderein előnyösebb képességeket jelent majd, és bízunk az ő értékesítési tapasztalataiban.
A Jövőre nézve az elmúlt 10 évben nem szenvedett a mi két átvett projektünk behozhatatlan lemaradást a Borz és a Rozsomákkal szemben.
Szerintem nalunk nincs ertelme, tul kicsi az orszag is es plane a hadero. Ha van egy nagyon vedett nehez lancos es a 8x8 kozott van uszokepes 25-30t korul (base-pancelozott), valamint utobbinak egy extra armorral mar szinten nagyon vedett 36-38t korul, azzal szerintem jobban jarunk.Én azért látnám értelmét. A lengyelek a kétféle verzióval eléggé jól bővítik a lehetőségeiket.
Nem, egy szet (vagy század ?) ára 67M a megrendelés pedig négybol áll, szoval az egész kb 270M:
Nem, egy szet (vagy század ?) ára 67M a megrendelés pedig négybol áll, szoval az egész kb 270M:
https://www.defence24.pl/tureckie-bezzalogowce-dla-wojska-polskiego-umowa-podpisana