Azért gondolod így, mert mi szárazföldi patkányok vagyunk. Ők épp most jelentették be, hogy gőzerővel építik majd föl a flottájukat. Egy kontinens közepén fel nem tudjuk fogni, hogy mennyi gazdasági többletet tud adni a tenger. A román topicban is mindig figyelmeztetem a többieket, hogy ők azért fegyverkeznek a vízen, mert nekik gazdasági érdekük biztosítani a kereskedelmi flotta zavartalan működését. Csak innen figyelve pénzkidobás.
Abban meg nem hiszek, hogy 800 hk, több század F-35 lopakodó, plusz F-16-osok, IFV-k, APC-k, kismillió rakéták ne lennének megterhelők gazdaságilag csupán üzemben tartani. Meg 250 ezer tervezett katonát etetni. Szerintem menni fog az a költségvetés fölfelé, ha nem váltják le a kormányukat. (De Oroszország miatt ez sem tűnik soknak.)
És leszarják. Mert ha egy évtizedig hitelből fizetnének 3-4%-ot is ott lesznek, mint ahol most Németország van államadósság terén, valahol 70% környékén. Nem tudom, nézted-e a mostani törvény módosítást. Amennyire kivettem, pont ez van bele írva. Hogy a hadsereg felvesz államilag garantált hitelt az új eszközök beszerzésére.
Nem tudom, hogy mennyire célszerű hitelből katonaságot építeni. De amikor Franciaország és USA 100%-nál jár, Olaszország meg Görögország 200%-nál, akkor a hitelezőket Varsó 70%-a még nem fogja komolyan aggasztani. Az évtized végén fognak szólni.