Lengyel helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

2013. december 7.
934
4
18
zotyek
33 milliárd euró Lengyelország eszközparkjára? Évente átlag 3,3 milliárd euró csak beszerzésekre, emellett a meglévő struktúrák fenntartására is költeni kéne. Tudom, hogy jól állnak ők, de ennyire nem, hidd el. Csak a felfokozott hangulat hatása ez, megy az ígérgetés, nekibuzdulás stb. A Leokon kívűl télleg nincs semmi különösen korszerű földi nehézfegyverük. Ex szovjet technika ezrével.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
zotyek
33 milliárd euró Lengyelország eszközparkjára? Évente átlag 3,3 milliárd euró csak beszerzésekre, emellett a meglévő struktúrák fenntartására is költeni kéne. Tudom, hogy jól állnak ők, de ennyire nem, hidd el. Csak a felfokozott hangulat hatása ez, megy az ígérgetés, nekibuzdulás stb. A Leokon kívűl télleg nincs semmi különösen korszerű földi nehézfegyverük. Ex szovjet technika ezrével.

Biztos más dimenzióban élünk, mert ebben amelyikben én vagyok az látszik, hogy fejlesztenek több területen is (nem úgy mint mi, hogy csak a légierő).
Harckocsi, IFV/APC, tüzérség, vadászgép, oktatógép, tehergép vonalon már vannak eredményeik + tervezik szállítóhelikopterek, tankergépek, drónok és most már harci helikopterek beszerzését is. Persze annyi pénzük nekik sincs, hogy egyszerre vegyenek 400 hk-t vagy 100 új vadászgépet, de szépen fejlesztik az eszközeiket.

Azt kihagytam, hogy nekik már egy ideje van normális egyenruhájuk is.

Az utóbbi évek azt bizonyítják számomra, hogy a lengyelek nem a levegőbe ígérgetnek, mint sokszor az oroszok.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Hát a GDP-jükhöz (kb. 4x akkora, mint a miénk) képest ég és föld a különbség hozzánk képest...
 
2013. december 7.
934
4
18
Persze csinálnak ők sok mindent de nézd meg nagyon konkrétan mit, milyen darabszámban. IFV/APC hány darab? Tüzérség: exszovjet max saját gyártásban.
Vadászgép oké, népességarányosan azért nem túl kimagaslók ők sem (38 milliós ország, nekünk 10 millióhoz van 14 gépünk)
Pár száz járműben mérhető az a miben előttünk járnak (meg a többi hasonszőrű előtt) ebből a Hk- ingyen voltak.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
<i>"IFV/APC hány darab?"</i>
Konkrétan van vagy 1000 Patria-juk (Rosomak). :) A legnagyobb üzemeltetők...

<i>"997 APCs and AFVs with the ability to swim. Designated KTO Rosomak (Kołowy Transporter Opancerzony Rosomak) /transl. wheeled armored personnel carrier "Wolverine"/ or XC-360P. Deliveries of the vehicle are to be completed by 2019. In 2013 order for 359 IFVs and 331 base vehicles was increased by 307 units - inc. 122 IFV with new turret.[30] In 2013 there were 570 vehicles in service[31]"</i>
 

raeper

New Member
2012. október 3.
16
0
1
507 db KTO van valahol 900 lesz a vége, de mindegy. A Leó 2a5-ért fizettünk, de ez is mindegy, van pár ezer spike rakéta, de ez is mindegy, végül is egy lengyel pilóta évente 180-200 órát repül, de ez is mindegy, van 16 db casa-295-ük, de ez is mindegy, tüzérségüket most cserélik 155mm krabra, de ez is mindegy, mint ahogy az a 75 db Langusta sorozatvető, de ez is mindegy, hogy a különleges erőik csúcson vannak az is mindegy, hogy van pár NSM rakétájuk az is mindegy, hogy magasan kiképzett és kitünő a morálja a hadseregnek az is mindegy... hogy pár száz járműben járnak a magyarok előtt hát ez meg oszt totál mindegy :)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Persze csinálnak ők sok mindent de nézd meg nagyon konkrétan mit, milyen darabszámban. IFV/APC hány darab? Tüzérség: exszovjet max
saját gyártásban.
Vadászgép oké, népességarányosan azért nem túl kimagaslók ők sem (38 milliós ország, nekünk 10 millióhoz van 14 gépünk)
Pár száz járműben mérhető az a miben előttünk járnak (meg a többi hasonszőrű előtt) ebből a Hk- ingyen voltak.

Elég szerencsétlen dolog pont a Lengyelekkel példálózni negítív értelemben.
Európában a NATO-ban, ha valakik, akkor épp a Lengyelek akik költenek a haderejükre.
Meg kell nézni a többit, itt nyugati, keleti, NATO tagok mind egy kalapban vannak, csökkentés, leépítés terén.
Kivéve a Lengyel hadsereget.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
voltagemultiplier : De tényleg ha ennyire nem látod mi is a szitu akkor már ne.

röviden számokban:
MBT: 900darab!!! rendszerben, T-72 jó része modernizálva, régebbieket (amin nincs era, nw) váltja a Leo2k.
T-72 modenizálást saját ipar végzi!

IFV: 1000+db BMP1 felűl, 997db Rosomak van eddig megrendelve, ebből 600at már átadtak.
Rosomak gyártását saját ipar végzi!

légierő: 48 F16blcok52+ +31db Mig29 modernizálás alatt az első modernizált darabok átadva. 32db Su-22 nem lesz modernizálva 2018ban indul a tender 64!!!db multirole gépre mert 2026ig váltani akarják. Az erős US kötődés miatt sanszosan 64db F-35 lesz.
Mig-29 modernizálást saját ipar végzi!

légierő kiképzés: PZL-130 saját ipar terméke,
M-346 megrendelve!

helikopterekről aktualitása miatt nem írok.

tüzérség: 1000+db Folyamatosan modernizálják saját ipari háttérrel.

atgm: sok ezer fagot, konkurs mellé rendelés alatt van 2800db Spike, ezek egy része gyal9ogságnál nagyobb érsze BMp-1, rosomak, HMMWVkre szerelve.
...

és a technika az egyik láb és ezt a Lengyel haderőnél tökéletesen tudják és minden haderőnem megkapja a megfelelő képzést. multirole piloták 180hkat repülnek, de Mig 29 esetén is 100 felett van ez a szám.

...újfent: tényleg ha ennyire nem látod mi is a szitu akkor már ne.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
A teljesség kedvéért legyen itt akkor még a PL-01, ami közös fejlesztés a BAE-vel...

http://en.wikipedia.org/wiki/PL-01
 
2013. december 7.
934
4
18
a gondolkodás nem erőssége csak a séma, a jelszóra beugró közhely
honved: érveid nincsenek csak a lengyelek meg a lengyelek. persze hogy költenek, hozzánk képest, csehekhez képest stb! Egy a mi fajlagos színvonalunkon álló ország nem Németo, vagy Uk vgy Franciao!
Fade: nyugati technikára voltam kíváncsi mert a jelen hír a 33 milliárd eurós csomagjukkal ennek függvényében értékelhető. Amit mások már rég kihajítottak a szemétdombra azt a lengyelek is örökölték, nem releváns a mostani vásárlási lehetőségeik bizonyításaként.
Pár száz nyugati járművűk van abból a legértékesebb a Leo amit ingyen kaptak. 33 miliárd euró meg dedikált harcihelikopter totál nem reális.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Lengyelország:
Bruttó hazai termék: 489,8 milliárd USD ‎(2012.)
Népesség: 38,54 millió ‎(2012.)
Munkanélküliségi ráta: 9,7% ‎(2014. ápr.)
Államadósság: 55 %

Magyarország:
Bruttó hazai termék: 125,5 milliárd USD ‎(2012.)
Népesség: 9,944 millió ‎(2012.)
Munkanélküliségi ráta: 7,8% ‎(2014. márc.)
Államadósság: 79 %

Ausztria:
Bruttó hazai termék: 399,6 milliárd USD ‎(2012.)
Népesség: 8,462 millió ‎(2012.)
Munkanélküliségi ráta: 4,9% ‎(2014. ápr.)
Államadósság: 74 %

Szlovákia:
Bruttó hazai termék: 91,62 milliárd USD ‎(2012.)
Népesség: 5,41 millió ‎(2012.)
Munkanélküliségi ráta: 14,0% ‎(2014. ápr.)
Államadósság: 55 %

Csehország:
Bruttó hazai termék: 195,7 milliárd USD ‎(2012.)
Népesség: 10,51 millió ‎(2012.)
Munkanélküliségi ráta: 6,5% ‎(2014. ápr.)
Államadósság: 46 %

Érdekes, és nem kevésbé figyelemreméltó az osztrákok teljesítménye. Alig marad le a lengyelétől, a 8 és félmilliós népesség. A csehek, tótok szintén jól pengetnek.
Összességében a mi produkciónk a leggyengébb.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
a gondolkodás nem erőssége csak a séma, a jelszóra beugró közhely
honved: érveid nincsenek csak a lengyelek meg a lengyelek. persze hogy költenek, hozzánk képest, csehekhez képest stb! Egy a mi fajlagos színvonalunkon álló ország nem Németo, vagy Uk vgy Franciao!
Fade: nyugati technikára voltam kíváncsi mert a jelen hír a 33 milliárd eurós csomagjukkal ennek függvényében értékelhető. Amit mások már rég kihajítottak a szemétdombra azt a lengyelek is örökölték, nem releváns a mostani vásárlási lehetőségeik bizonyításaként.
Pár száz nyugati járművűk van abból a legértékesebb a Leo amit ingyen kaptak. 33 miliárd euró meg dedikált harcihelikopter totál nem reális.

Mondtam én, hogy más dimenzióban élsz mint a többiek. Esetleg megint trollkodni kezdesz. Az is lehet, hogy kimaradt neked 6-8 év. Ha valakinél látszik, hogy fejlesztenek hát azok a lengyelek. Mint írtam az előző oldalon annyi pénzük nincs, hogy egyszerre az összes hk-t az összes IFV-t APC-t stb lecseréljék. A helikoptereknél se úgy lesz, hogy szerződés aláírása után másnap az összes átadásra kerül.
A Rosomak állomány folyamatosan bővül, Leo-2-ket több lépcsőben szereztek be, tüzérség megújításai is elkezdődött stb stb stb.
 
2013. december 7.
934
4
18
jelzők, minősítések, érvek semmi. A lengyelek közép európai országokhoz mérve teljesítenek jól. Egyébként, a fent linkelt táblázatból kiderül, kb Ausztria méretű GDP-jük van...
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
<i>"érvek semmi."</i>

implied-facepalm.png
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 086
113
jelzők, minősítések, érvek semmi.

Szerintem elég sok érvet mondtak, konkrét számokban. Én az F-16-osokhoz még hozzá tenném a sok száz élvonalbeli légiharc és precíziós csapásmérő fegyvert is. Lengyelországnak már most több nyugati fegyverrendszere van rendszeresítve, rendszeresítés alatt vagy megkötött szerződésbe foglalva, mint a másik három V4 országnak + Szlovákia, Románia és Bulgária.