Leopard 1 MBT (Németország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 048
9 029
113
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 907
59 367
113
357067251_0e3c5a7de7_z.jpg
357067245_6086ee43d8_z.jpg
357067239_f63f03f94c_z.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: Szittya and fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
44 471
69 830
113
Nem véletlen A3-at kérdeztem és nem a homogén páncélzatú rétegeletlen A1-et és A2-t.

Úgy kezdtem,hogy abban nincs mit titkolni,hogy egy ilyen elavult páncélfelépítés milyen.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 390
25 408
113
Nos, ha adattal nem is, de legalább képpel tudok szolgálni a Leo 1A3 toronypáncélzatáról (korábban szóba jött)
E6ttbV8xgGc.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: fip7

gaborv

Member
2013. február 2.
141
10
18
Nem érezném magamat biztonságban ezekben a gépekben :/

Pedig elég jó védettséget adtak. A német Leopard1A3 üreges páncéljának külső 2cm-es része SHS (515BHN) acél, ez roncsolja a lövedéket, ami így már nehezen üti át a belső 5cm-es réteget, a kettő réteg közötti polystyrene pedig a HEAT védelmet fokozta.

Mit is ért ez?
Teljesen <b>immúnis</b> volt<b> a </b>páncélrepesztő (<b>HESH) lövedékrekre</b> (amik akkoriban igencsak elterjedtek voltak).
A rétegzés és az üreget kitöltő hab kb 10-12cm-es RHA védelmet biztosítanak 7cm tömegét kitéve. Tehát elég sok hagyományos <b>APCBC lövedék ellen teljes védelmet nyújtott.</b>
<b>Kivédte a RPG-7 </b>vagy a 73mm ágyú <b>HEAT lövedékét</b> oldalról is, amik lerendeztek volna egy M60-ast is!

Ráadásul a külső SHS acél réteg a <b>115mm-es APFSDS</b> <b>lövedékek ellen is VÉDETT</b>! Miért? A korai acél és wolframkarbid magvas lövedékek merevek-törékenyek voltak, ezért a páncéltörés közben darabokra törtek. A sérült orosz acél 115 milis APFSDS pedig nem tudta áttörni a belső 50mm-es RHA réteget sem.
Konkrétan az angolok tesztelték, hogy a 105mm-es L28A1 APDS nem tud áttörni 20mm acél - 60mm légrés - 80mm acél páncélt.

Ráadásul a <b>megpattanás</b>, vagy a lövedék instabillá válására is kétszeres az esély hisz két 30°-ban döntött lemezről van szó.

Összességében a <b>Leopard1A3</b> tornyának <b>páncélja </b>semmivel sem nyújtott rosszabb védelmet mint a többi korabeli harckocsi, csak a <b>működési elve volt bonyolultabb, ami pusztán a milliméterekkel nem írható le.
</b>