Lehet hogy inkább a humorba való, de szorosan oszefug a Leoparddal
:
https://www.forum24.cz/stotrinactil...nformace-takova-predstava-je-vice-nez-smesna/
Főleg a szlovák Facebookon terjed a hír Alfred Liskov német Bundeswehr ezredesről, aki egy Leopard tankkal dezertált Lengyelországból az orosz kalinyingrádi régióba. Az információkat széles körben megosztották az összeesküvés-elméletek és az oroszbarát dezinformáció szerelmesei.
"Egy német tiszt ellopott egy Leopard harckocsit, és átszökött a kalinyingrádi régióba, ahol politikai menedékjogot kért Oroszországban" - áll a bejegyzésben, és kitér arra, hogy Alfred Liskov, a tiszt valódi neve sajtótájékoztatót tervez.
Ebben a státuszban azonnal megjelentek a jóváhagyó megjegyzések, amelyek pillanatokon belül több tucat megosztást kaptak. "Amikor a politikusok hülyéskednek, a józan ésszel rendelkező hétköznapi emberek a maguk módján megoldhatják a helyzetet, és talán megakadályozhatják a vérontást" - írta a közösségi oldal egyik felhasználója.
Csak néhányan mutattak rá arra, hogy a Leopárdok még nincsenek Ukrajnában. Voltak azonban, akik még ezekben a hangokban sem bíztak, mert mindenki tudja, hogy már egész tankszerelvények tartanak kelet felé, vagy a tankok már a Baltikumban vannak. Pontosan úgy, ahogy az orosz propaganda akarja.
De a legpikánsabb az egészben, hogy az eredeti dezinformáció szerzője nem vette a fáradságot az állítólagos disszidáló nevének kitalálásával, és egy valós személyt használt fel, aki valóban a német hadseregből dezertált Oroszországba. A 222. gyalogezred egyik tagja, Alfréd Liszkov 1941. június 21-én átúszta a Bug folyót, feladta magát a szovjet határőröknek, és a kihallgatás során kijelentette, hogy Hitler június 22-én megszállja a Szovjetuniót.
Ennek az 1910-ben született embernek a végéről nem sokat tudni. Miután a szovjet propaganda aktívan felhasználta , 1942. január 22-én hirtelen letartóztatta a rettegett NKVD titkosrendőrsége. Letartóztatása után feltehetően mentális betegség alakult ki nála, amit valószínűleg csak színlel. Ennek ellenére 1942 júliusában Szibériába küldték, ahol eltűnik a nyoma. Állítólag gyanús körülmények között halt meg 1943 végén Novoszibirszkben.
Az a gondolat azonban, hogy a száztizenhárom éves Alfréd Liszkov, ma ezredes, ellopott egy tankot, amivel Ukrajna még nem is rendelkezik, már nevetséges.