molnibalage
"Nevetni fogsz, számtalanszor. Az én szememben a B-1A-nak és a B-1B-nek se volt semmi értelme."
Szerintem páran kiakadnának azon, hogyha én listát írnék a szovjet-orosz (szerintem) fölösleges baromságokból, MIG-23-tól a Kijev+Kuznya osztályig.
"Mi alapján jött ki a 20 év?"
Más kompozit testű rakéták nagyjából eddig vannak szolgálatban. Ezért írtam, hogy
lehetett. Sajna ha kérdezném se mondanának pontos adatokat.
(Hogy ne csak orosz legyen, francia M45 vs. M51 15-20 év ez is.)
"Azóta a jenkiknél van 1 db SLBM és annak ráncfelvarrása. A ráncfelvarrás is 30 éves lesz lassan. Nézd meg az oroszt... 1970-es évek vége csak Ohio épült 1981-1997 között léptek szolgálatban. Ezek kapták a Triden I és II-őt, ami csak upgrade volt, de akkor legyen ez is 2 db."
Ha jól tudom az első OHIO osztályon Posseidon volt még. Aztán jött a Trident I majd a Trident II.
A Trident I-II pedig nem update. A Trident I aramid szálas testtel épült (ha jól emlékszem) és 10 méter hosszú meg 1.8 méter átmérőjű.
A Trident II az szénszálas testtel épült, meg 13.6 méter hosszú és 2.1 méter átmérőjű. Meg más a hajtóanyag is.
Még úgy is, hogy a 70-től kitoltad az időszakot 80-ig 3 fajta SLBM-ről beszélünk.
Ha nem azt nézzük mi volt szolgálatban, hanem , hogy mit fejlesztettek ki, mondjuk 80-tól akkor is 2 fajta SLBM volt az USA-ban is.
(saját állításuk szerint 60 éve indult az USA SLBM sorozat, és a Trident D5 a 6. generáció....)
Orosz oldalon meg Delta III, Delta IV, Typhoon és Borej és hozzá hányféle SLBM?
A Delta III és annak az R-29R rakétája még a 70's évek. Nem is tudom, hogy van-e Delta III még szolgálatban.
A 80's évek az oroszoknál (amit most nézünk) az a Delta IV és a Typhoon.
A Delta IV rakétája az R-29RM volt kezdetektől fogva. Ennek a méretei a 14.8 méteres hosszúság és az 1.9 méteres átmérő.
A gyártás során később anyagtechnikájában és a visszatérő fejek tekintetében fejlesztették a rakétákat, RMU2-re és RMU2.1-re, de ezek méretben nem térnek el az eredetitől. Amiben jobbak: megjelent bennük a szénszál, könnyebbek a visszatérő egységek és az elektronika fejlettebb és könnyebb.
Szóval ezt nyugodtan tekinthetjük 1 db rakétának. Az R-29 folyékony hajtóanyagú.
A Typhoon osztály rakétája az R-39.
Ez egy 16 méter hosszú és 2.4 méter széles rakéta. Szilárd hajtóanyagú, kompozit testű.
Kb. 20 évet volt szolgálatban.
A Borei osztály rakétája az R-30. (Bulava)
Ez egy 12.1 méter hosszú rakéta, 2 méter átmérőjű, szilár hajtóanyagú első 2 fokozat, és folyékony utolsó (manőverező fokozat), kompozit rakétatest.
Szóval USA a 80-s évektől nézve 2 fajta SLBM-et használt, a Szovjetek is 2 fajtát az oroszok meg 1 et.
"Tehát akkor miért is vált az orosz és miben fejlettebb az, ha 25 éve kuka az egész?"
Nézd meg a teljesítmény tömeg arányukat pl
Vagy a gamma sugárzás védelmüket, vagy , hogy milyen pályán repülnek, mennyi csalival és, hogy mennyire manőver képesek.