Lockheed Martin F-35 Lightning II

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
10 180
9 035
113
Kvantumszámítógép már létezik. A "fotonikus radar" ami állítólag elavulttá teszi a stealth gépeket, viszont inkább elméleti, vagy még az sem.
a fotonikus radar az amikor pistát kiküldöd egy mezőre zseblámpával és ha lát valamit repüllni kiáltsa az irányát és a jellegét sürü pity pity felkiáltás közben? :D
vagy csak a szimpla uv tól az infráig terjedő tartományban érzékelő (kamera)
 

Ruby de Puteaux

Well-Known Member
2020. augusztus 18.
611
3 142
93
While operating with US Navy in the Gulf of Aden on July 12, British Royal Navy aircraft carrier HMS Queen Elizabeth shows off 13 F-35B on its flight deck.

 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
8 991
11 400
113
Kvantumszámítógép már létezik. A "fotonikus radar" ami állítólag elavulttá teszi a stealth gépeket, viszont inkább elméleti, vagy még az sem.
Micsoda, a nem látható tartományban dolgozó kamerak meg optoerzekelok? Ne vicceljunk mar... hogy mire hasznalhatok vagy sem, az mas kerdes, de a letezesuk nem az.
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
5 012
9 379
113
:rolleyes: Konkretan oda van irva:
"A laser diode is used to generate an optical signal"...

Te erted egyaltalan, mit takar a photonics?

Segitek, a foton szo gorogul fenyt jelent...

Egy lézerdiódát használnak egy optikai jel előállítására, amelyet egy lineárisan cirpelt alacsony frekvenciájú jel modulál. Ezt a modulált optikai jelet ezután felosztják, és egyik részét azonnal elektronikus jellé alakítják át az eredeti moduláló jel frekvenciájának négyszeresével. Ezt a hullámformát ezután felerősítik, egy szabványos antennán keresztül kisugározzák, majd egy másik szabványos antennán keresztül ismét fogadják. A modulált optikai jel második felét a visszavert jel tovább modulálja, majd elektronikus jellé alakítja. Ezt az elektronikus jelet egy aluláteresztő szűrőn keresztül küldik, és végül egy analóg-digitális átalakítóval digitalizálják. Az így kapott digitális hullámforma feldolgozható az átvitt és a visszavert jel közötti késleltetés, és így a célponttól való távolság visszanyerésére. Az egész rendszer valós időben működtethető, hogy lehetővé tegye a nagy sebességű célmeghatározást.

Na szóval itt kameráról nincs szó, bár az egész kissé ezoterikusnak tűnik nekem, de itt végül is egy hagyományos radarról van szó a leírás alapján, csak a jelfeldolgozás módja más. Nem arról van szó, hogy optikai úton észleli a célt. Állítólag ezzel az alacsony észlelhetőségű gépeket is észlelni lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Veér István

Well-Known Member
2011. február 14.
3 051
5 808
113
Szia,

Pl. az IBM-tol 2016-tol lehet kvantum szamitogepen gepidot berelni, sot iden mar az EUba is telepitett kvantum szamitogepet.
Valamin amit ők annak marketingelnek. Egyelőre még nagyobb a füstje mint a lángja, és főleg PR fogás, a kisérleti gépek még sokára lesznek hasznosak, ugyanis az adatmennyiség növelésével a rendszer zajérzékenysége rohamosan nő, és még valóban hasznos feladatokhoz szükséges adatmennyiségekkel nem tudnak ezek dolgozni. Az is vita tárgya, hogy az IBM, Microsoft, Google ilyen gépei egyáltalán valódi kvantum-szmítógépek-e, vagy sem. Egymástól folyton próbálják elvitatni ezt a címet, hogy mennyire joggal, azt nem tudom megítélni, egyelőre nem értek a témához (szerencsére még nem kell).
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
8 991
11 400
113
Egy lézerdiódát
En ertem...
használnak egy optikai jel
...am az eredetit...


előállítására, amelyet egy lineárisan cirpelt alacsony frekvenciájú jel modulál. Ezt a modulált optikai jelet ezután felosztják, és egyik részét azonnal elektronikus jellé alakítják át az eredeti moduláló jel frekvenciájának négyszeresével. Ezt a hullámformát ezután felerősítik, egy szabványos antennán keresztül kisugározzák, majd egy másik szabványos antennán keresztül ismét fogadják. A modulált optikai jel második felét a visszavert jel tovább modulálja, majd elektronikus jellé alakítja. Ezt az elektronikus jelet egy aluláteresztő szűrőn keresztül küldik, és végül egy analóg-digitális átalakítóval digitalizálják. Az így kapott digitális hullámforma feldolgozható az átvitt és a visszavert jel közötti késleltetés, és így a célponttól való távolság visszanyerésére. Az egész rendszer valós időben működtethető, hogy lehetővé tegye a nagy sebességű célmeghatározást.
...is, nem veletlenul ideztem.
Nem veletlenul photonic a neve. :) Szerinted az "optical signal" es a "laser diode" mit takar? Rajuk gondoltam.

Na szóval itt kameráról nincs szó, bár az egész kissé ezoterikusnak tűnik nekem, de itt végül is egy hagyományos radarról van szó a leírás alapján, csak a jelfeldolgozás módja más. Nem arról van szó, hogy optikai úton észleli a célt. Állítólag ezzel az alacsony észlelhetőségű gépeket is észlelni lehet.

A kamerat csak azert hoztam fel, mert olyat is olvastam par eve (nem hagyomanyos kameral, logikusan, az adott tartomanyra optimalizat erzekelo volt.). Amugy a photonic radar alapja az lenne, hogy kivaltsak a hagyomanyos radarokat photonic-alapu rendszerekkel, tobb ok miatt is, pl hogy sokkal-sokkal tovabb tudjak emelni a frekit, jobb SNR legyen, jobb felbontas, kisebb meret, nagyobb savszel (utobbi kozismert adatatvitelbol, ugye fiber halok, stb.) Ezek kozott vannak mindenfele optocuccok. A rendszer lenyege, hogy nem hagyomanyos radar, mert alapvetoen optikai jel (pl lezer) megy a rendszerben vegig, optikai csatolokon, konvertereken, optoerzekelokon (lasd MSM) es igy tovabb, majd a megmasszirozott jel alapjan lesz elektromagneses sugar a legvegen, legalabbis a fenti method leirasanal maradva.
Ilyesmiben (radartema) az olaszok az egyik nagymenok Europaban, nem veletlenul naluk is kezdtek el ezt is (mondjuk csak doktorandusz program szintnek tunik), de nem tudom, mi lett vele, na meg felkapta-e mar barmelyik military fejleszto (mert ez a repterek biztonsagat novelni ez total kamu, tudjuk jol. :D)
Nekem a beerkezo adat feldolgozasanal ML/AI illesztese latszik logikusnak, ma mar az mindenhez elerheto es villamgyors lehet, de tovabbra nem tudom, vegul milyen tenyleg mukodo es valoban erosebb/kisebb/jobb/stb photonic radart epitettek eddig is...? :confused:
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
9 311
29 970
113
Az olasz pilóta is repült, de nem egy előre begyakorolt programot, csak egy amolyan ízelítőt.
Beugrós program volt, a finn közönség kedvéért Észtországból repült át a gép, eredetileg csak áthúzásokdra. Így a szokásos extrém nagy állásszögű manőverek ezúttal elmaradtak:

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pocok75