1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed SR-71 Blackbird

Diskurzus a(z) 'Légtérellenõrzõ, felderítő, ELINT, tengeralattjáró' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. jani22

  jani22 Well-Known Member

  A teleobjektív zsúfoló hatását mellégondoltad és fejben bejött oldalról is?
   
 2. wankel

  wankel Well-Known Member

 3. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  A jobb oldali "gyorshajtó" nem egy YF-12-es?
   
  misinator, fishbed and endre like this.
 4. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  De az.
   
  wankel likes this.
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  De, a másik pedig egy SR-71A feltehetően (van "faroknyúlványa", ami az A-12 és az YF-12-nek nem volt).
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Röviden mi van benne:
  • Programba bekerülés. Inkább óraszámot, mint típust nézték a képességek mellett. Volt F-4-től kezdve B-52 pilótás múlttal pilóta/navigátor. Egy idő után igyekeztek azonos típusról pilótát és navigátort párosítani, de Vietnám alatt emberhiány volt.
  • Vicces történet, hogy két teljesen azonos nevű SR-71-en szolgáló ember (Kim Collins) és egy időben is szolgáltak és mindkettő ezredes volt. Az első találkozáskor / beszélgetéskor az egyikkel találkozott a fickó, telefonon meg a következő lépés előtt a másikat adták neki telefonon abből volt egy kis zavar. :)
  • Az egyik mesélő Japánban repült és megkérdezte az SR-71-es felvételiztető (wing pk. vagy pk, helyettes volt), hogy hogyan repült az ő wing pk-ja. Ő polkorrekten annyit mondott, hogy 'a repülés mellett sok teendője van a pk. úrnak'. A felvételiztető mosolygott, hogy az ő keze alatt kapott szárnyakat és anno majdnem kizúgott, ezek szerint azóta sem fejlődött sokat.
  • A bekerülés után meglepően sokan az SR-71 légitankolásnál zúgtak ki, mert az SR-71-ből nem lehetett felfelé kilátni és a nagy állásszög miatt nagyon más volt a vadászpilótáknak a történet.
  • Amikor KC-10-re álltak át KC-135-ről, akkor kezdetben nehéz volt megszokni a méreteket. Erre a KC-10 boomr operátora előre felhívta figyelmüket. Az első tankoláskor pre contact helyzetben mentek - gondolták a pilóták - aztán vártak. Vártak. Majd szólt a boom operátor, hogy "gyerek közelebb". (Hátrébb voltak, a nagyobb fesztáv miatt azt hitték már elég közel vannak.)
  • Nagyon sok szimulátoros gyakorlat volt még a képzés befejezése után és végén is. 200 óra szimulátor és 100 óra kétüléses gép után mehettek csak éles bevetésre először.
  • M2.8 és M3.0 között akkor különbség volt a gép üzeme között, hogy éles választóvonal volt a kiképzésben. M3.3. fölé soha nem mentek.
  • A gépnak volt radarja, de csakis egy célra volt alkalmas, SAR térkép készítésre, még időjárás radarnak sem lehetett használni.
  • Az egyikük repült Yeagerrel és még '70-es években is olyan jól látott az öreg, hogy 20+ mérföldről szabad szemmel már látta a tankert.
  • Korea mellett is repültek és szarkasztikusan megjegyzik, hogy "még kikkel is szórakozunk mind a mai napig?". Amit még említenek, hogy a kiszámíthatatlanságuk miatt nem szerették az é-kakait. Nemzetközi légtrében repülve indítottak rájuk rakétát, 3 db-ot. Egyikről nem vált le a gyorsító, a másik állványon robbant fel, a harmadik mellément kb, 1-1,5 mérfölddel. Az esetet rádión nem jelentették, csak leszállás után. (Szokás volt rádión jelenteni.) Mikor leszálltak és közölték mi volt, akkor a pk. csak annyit mondott, hogy "az irodámban, most rögtön."
  • Az SR-71 rendszerei meg tudták mondani (érdekelne hogyan...), hogy a rakéta reagált-e az RPK jelekre vagy sem.
  • Az elmondásuk alapján mintha angle deception jamming zavarásról beszélnének a '70-es években. --->Három pont rávezetés ---> esélye sem volt a Dvina/Volhovnak nagyon.

  Ez kb. az első 35 perc aztán kérdések jöttek és abból további sztorik.
  (40-60k láb között volt a legdurvább a katapultálás sebességtől függően.)

  Legyen ezentúl mindig ilyen részletes mini cikk szerű összefoglaló hosszú videóknál?
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Lockheed osztogatott kitűzőket a 300, 600 és 900/1000 (?)-dik repült óra után. Ez utóbbit nagyon kevés ember kapta meg, az egyik ember a videóban az egyik, ő repülte a legtöbb órát éles bevetésen a géppel, 1092 órát.
   
  fishbed likes this.
 9. misinator

  misinator Well-Known Member

  Részemről megköszönném.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy reptéren (Sacramento, ha jól értem) csinált 82/83 táján egy low passt a pilóta SR-71-gyel. Évekkel később egy dögös légiirányítót vittek el repülésre (megvolt ez a joguk, hogy utazzanak a pilótafülke lehajtható ülésén). A másik pilóta végig flörtölt vele. A beszélgetés közben derült ki, hogy a nő pont ott volt akkor a toronyban, amikor a pilóta megcsinálta az áthúzást. Elmondása szerint az utasok többsége halálra rémült volt aki hasragvágta magát a terminálban. :)

  A leghosszabb repülés a két elbeszélőtől 7 és 11 óra volt, de ehhez jött még a be és kiöltözés, az utóbbi esetben 14 órát volt rajta a túlnyomásos ruha.
   
  wankel, fishbed and fip7 like this.
 11. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Én szívesen olvasom. :)
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A pilot interview csatornán több F-14-eshez kapcsolódó anyag lesz. Legközelebb azt hallgatom végig és foglalom majd össze. Legalábbis ez a terv.
   
  Pocok75, fishbed, fip7 and 2 others like this.
 13. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  USAF Lockheed YF-12A elfogóvadász, reg. FX-934 (60-6934, msn 1001).
   
  fishbed and fip7 like this.
 14. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  http://sr71.com/pg010.htm

  Az oldal szerint egy magyar származású emberke volt (rémlett az egyik Aranysasból a kép, meg vele a képaláírás, gyorsan megkerestem :)
   
  fishbed and molnibalage like this.
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Joseph Vida, alias Vida József.

  Idézet a jetplnaes.blog.hu-ról:

  "...Vida József alezredes ugyanis magyar származású volt kiválóan beszélte anyanyelvét, mellékesen ő volt az akinek a legtöbb, 1392,7 repült órája volt a típuson..."
   
  fishbed and fip7 like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ugyanazzal a pilótával. Még nem volt időm megnézni.
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. wankel

  wankel Well-Known Member

 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  Akkor nem legenda.
   

Ezen oldal megosztása