Lövedékálló mellények, lövedékálló felszerelések, borítások, sisakok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
552
1 252
93
http://htka.hu/2007/11/21/lovedekallo-mellenyek/
 

hunter

Member
2013. május 7.
126
0
16
Ez nem mellény, hanem fejvédő - nem is golyóálló mégis hasznos volt:   félelmetes és ritka videó !!!

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/meguszta-a-fobe-lovest-a-mesterlovesz-2191501
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 767
113
Óriási bakit vettem észre!

Az oldalon van egy cikk a lövedékálló mellényekről amiben az orosz besorolás IV. szintjénél azt áll,hogy:
"Megbízható védelmet nyújt minden pisztoly, géppisztoly, és 15-20 méternél messzebbről leadott 5.45×39 és 7.62×39 Kalashnyikov acélköpenyes lőszer ellen."
A hiba itt az,hogy nem acélköpenyes hanem rézköpenyes a 7,62-es Kalasnyikov lőszer(és úgy általában minden lőszer).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Folytassuk inkább itt a "Kalasnyikov variánsok" topikban elkezdett sisakos eszmefuttaást, mielőtt GrGLy mészárlást rendez a sok OFF miatt.
Az oroszok 3,3 kilós SSSh-94 sisakjánál acélról beszélnek, az előd készült titániumból (STSh-81) ami "csak" 2,4 kg. Atitánnál a szilícium-karbid könnyebb, emiatt egy ugyanolyan vastagságú anyagból készült sisak is könnyebb, emellett keményebb a titánnál.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 767
113
Azt azért vegyétek figyelembe,hogy az orosz titán sisakok jóval nagyobbak mint egy normál katonai sisak.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 733
113
Joker

Utána néztem jobban, nagyon kevés az infó az eredeti Titán sisakról. Az acél változat már nem állítja meg a karabély lőszereket! Viszont megfogja például a Tokarev pisztoly lövedékét és gyakorlatilag bármilyen pisztolyét. (Orosz Level 2 védelmi szint)
A titán elvileg jobb volt, de nem találok konkrét infót arról, hogy milyen védelmet adott.
Kerámiából pedig közel sem biztos, hogy tudsz sisakot gyártani, homogén verzióban pedig törékeny! Nem véletlenül van a modern kerámia mellények hátlapja valamilyen műanyagból.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Nem akkora probléma a törékenység. Fel lehetne építeni a sisakot rétegesen. A külső burkolata lehetne ebből a szilícium-karbidból, az lenne a lényege, hogy széttörje a lövedéket és elvegye az energiájának egy jelentős részét. Ennek a formáját ki lehetne alakítani egymást átfedő lapokból, ha másképp nem lehetséges a gyártás. Azon belül lehetne egy titániumréteg, amire fel vannak ezek a lapok ragasztva, ez a titán megfogná a lövedék maradékát, igaz ez a réteg térfogatarányosan nehezebb, mint a külső kerámia. Ezen belül lenne még egy Dyneema réteg, és azon belül a párnázás. Lehet ha másfél-két kiló alá be lehetne jönni, viszont nem lenne olcsó az is biztos.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Biztosan drágább lenne egy jelenlegi kevlársisaknál, ezt én sem vitatom, de a felszerelésre költeni kell. Ha az alapötlet jó és nem kell túl sokat kísérletezni sok zsákutcával, akkor megfizethető árkategóriában piacra lehet dobni.
"A szilícium-karbid ... igen kemény anyag, csaknem olyan kemény, mint a gyémánt."
"A szilícium-karbid, szilícium-dioxid (homok) és koksz reakciójával állítható elő magas hőmérsékleten, elektromos kemencében." - az alapanyag nem drága és biztosan van a civil szférában működőképes technológia a gyártására.
Titánium megmunkálására ugyancsak megvan a technológia és ezeket a csodaműszálakat (kevlár, dyneema, kordura, szénszálak, stb) is megvan, hogy hogyan kell használni.
A rétegek összeragasztására ha megvan a megfelelő ragasztó, akkor már csak ki kell kísérletezni, hogy milyen minimális vastagsággal kell dolgozni az egyes rétegeknél ahoz, hogy az elvárt eredményt hozzák (pl 7,62-es lövedék megállítása). Amint itt megvannak az optimális rétgvastagságok, egy szorzással ki tudod számítani, hogy egy sisakhoz szükséges anyag hány kg. Ha az eredmény 1-2 akkor jó, ha 2-3 akkor meggondolandó vagy csak bizonyos egységeknél rendszresítendő, ha 3-4 akkor kuka.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 733
113
joker

Emlékszel arra amikor az F1-ben a Massát "megdobták" egy rugóval??? Ott is előadták, hogy a sisak az így meg úgy, meg ezt bír ki meg azt...
Jah csak a Massa feje a sisakban nem igazán bírta ki :)
Szerencsére túlélte, de szerintem ez az eset sok tanulságot tartogat a sisak fejlesztők számára.
Most mi esetünkben azt, hogy hiába bírja ki a sisak a 7.62X39-et ha egyszerűen akkora a találat, hogy leszakad a fejed.
A legmodernebb mellényekben is eltörnek a bordák ha komolyabb találatot kapsz benne, és a mellkas jóval nagyobb és masszívabb dolog a fej+nyak párosnál.
Szóval szerintem azon is érdemes elgondolkodni, hogy kell-e egyáltalán egy ilyen sisak?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Azért annak a rugónak sokkal nagyobb volt a tömege, mint egy 7,62-es lövedéknek. Annyival nagyobb, hogy a sebsségkülönbség ellenére sem tud annyi energiát bevinni egy lövedék, mint az a sokkal lassabb rugó. Egy ájulás vagy agyrázkódás valószínűleg kinéz, esetleg megszédülsz vagy a nyakad túlterhelődik, de akkorsem vagy hulla. És még mindig segíthet a helyzeten a sisak tehetetlensége, ami egy 2 kilós sisaknál és egy pár grammos lövedéknél számottevő.
Szerintem érdemes lenne ezzel kísérletezni, sajnos ha tudnék is szerezni titániumot, dyneemat meg kerámiát, akkor sincs amivel lövöldözzek rá, és ezekből is kellene vagy 5-5-5 féle vastagság és mindegyikből legalább 10-10 darab.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
és ez az anyag?
http://www.popsci.com.au/technology/military/aussies-help-create-new-material-from-graphene-that-is-tougher-than-kevlar
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
féloff:
http://www.popsci.com.au/technology/military/ex-chief-of-u-s-military-supplier-to-go-to-prison-for-insider-trading
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Egy géppuskalövedék kb 2900 km/h-val közlekedik.
Ebből és a tömegéből kiszámítható, hogy mekkora energiát hordoz magában. Akkor már csak annyit kellene tudni, hogy mennyi idő alatt adja át az energiáját (feltételezve hogy a sisak megfogja) és egyből látszodna, hogy milyen erőhatás éri a fejet és a nyakat.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
hiryu

"és ez az anyag?"

Hááát, ha majd makroszkopikus (és azonfelül értelmes, használható) méretben tudják gyártani, a mechanikai tulajdonságok megtartásával... Az meg nem holnap lesz és nem is holnapután...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Meglevő technológiákból és anyagokból kell építekzni szerintem, hanem tényleg megfizethetetlenül drága lesz.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 733
113
Ez egy nagyon jó kis oldal, elég sok hadseregeknél is használt termék civil ára fel van tüntetve. :
http://www.eurooptic.com/accuracy-international-rifles.aspx