M109 önjáró tarack / Paladin (USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Ukrajna hat M109-es önjáró tarackot kapott Lettországból, amelyeket már a harctéren használnak az orosz haderő ellen.


Oleksiy Reznikov védelmi miniszter a Twitteren jelentette be.

A tüzérségi fegyvereket katonai-technikai segítségként szállították át az ukrán fegyveres erőknek az Orosz Föderáció elleni teljes körű invázió visszaszorítása érdekében.

„A közelmúltban Lettországból Ukrajnába érkezett további 6 M109-es tarack már eredményes a harctéren” – írta Reznikov.

Az ukrán miniszter emellett köszönetet mondott lett kollégájának, Artis Pabriksnak és az egész lett népnek Ukrajna „megingathatatlan támogatásáért”.

002-1.jpg


A lett hadsereg M109A5 önjáró tarackjai gyakorlatok közben. 2018. Lettország. A fényképek forrása: Task Force Lettország


Lettország M109A5Oe önjáró tarackokat adott át Ukrajnának, amelyek korábban Ausztriában voltak szolgálatban, majd a lett fegyveres erők megvásárolták. A Lettország által vásárolt önjáró tarackok 2003-2007-ben az osztrák hadsereg szolgálata során modernizáción estek át, majd raktárba kerültek.


2018 októberében az Ādaži katonai bázison tett látogatása alkalmával Raimonds Bergman lett védelmi miniszter bejelentette , hogy lezárult az Ausztriából vásárolt 47 harci jármű szállítására vonatkozó ügylet.

A lett hadsereg M109A5Oe önjáró lövegei


A lett hadsereg M109A5Oe önjáró tarackja. A fényképek forrása: Lettország Védelmi Minisztériuma

Az üzlet keretében 35 db M109A5Oe önjáró tarack mellé 10 db ReStP tüzérségi irányító járművet (az M109 önjáró tarack alapján) és 2 db legénység kiképzésére szolgáló járművet (az M109 önjáró tarack alapján) szállítottak.

Amint arról korábban beszámoltunk, 2017 májusában írták alá az M109A5Oe önjáró tarackok vásárlásáról szóló szerződést, amelynek teljes költségét nem hozták nyilvánosságra, de azt tudni lehet, hogy a gép típusától függően az egységár . 60-140 ezer euró között mozog . 2017. október 1-jén érkezett meg az országba az első adag harcjármű , amely már részt vett a lettországi hadgyakorlatokon.

M109A5Oe önjáró ágyúk és speciális járművek a lett hadsereg bázisán


M109A5Oe önjáró tarackok és speciális járművek a lett hadsereg bázisán. A fényképek forrása: Lettország Védelmi Minisztériuma

2021 májusában a lett média a lett védelmi minisztérium információira hivatkozva arról számolt be, hogy az ország hadserege további 18 darab M-109A5Oe önjáró tarackot vásárolt meg több mint 2 millió euró értékben.M109A5Oe önjáró ágyúk és speciális járművek a lett hadsereg bázisán


155 mm-es M-109A5Oe önjáró tarack, és oktatóplatform a vezetőképzéshez

Az M-109A5Oe hagyományos lőszerrel 22 km távolságra, speciális lőszerrel 30 km távolságra képes tüzelni. A menetből az első lövésig szükséges idő 1 perc, a lövés utáni pozíció elhagyásához 30 másodperc kell a harcjárműnek.


 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
17 809
33 877
113
Az új Ukrajnának szánt 3mrd-s amerikai csomagban M109-esek is vannak:

"18 155-mm self-propelled howitzers and 18 ammunition support vehicles"


Ukrajnai M109-es állomány eddig: 6db M109 Litvániából, 23 db M109A3G Norvégiából, 20 db ex-belga M109A4 a britektől. Összesen: 49 db (veszteségek nélkül)
Ehhez jön 18 amerikai M109-es.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 737
70 588
113
BAE Systems offers M109A7 for Taiwan's howitzer requirement...

“The RoCA operates nearly 200 M109A2s and M109A5s. The service wanted to buy [the] M109A6 for its requirement of howitzers. The US also approved the Foreign Military Sales (FMS) to Taiwan of 40 M109A6s in 2021. But the sale was cancelled due to unknown reasons,” the spokesperson added.
Now the RoCA is willing to buy the M109A7, which is equipped with a bigger chassis than the M109A6, the spokesperson said.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

acorn

Well-Known Member
2023. június 15.
3 653
6 485
113

F8B7AT9WQAABLbp.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 737
70 588
113