Magyar Néphadsereg

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
268
1 239
93
Újdörögd, a romváros közelében, az úgynevezett pszikai öv előtti rész volt ez egykoron. Magam is részt vettem egy ilyen rohamban 88 májusában. Belül ég a napalm és mindenhol füst van. Robbantások, ami napalmrobbantás szintén. Hatalmas hanghatás, tűzoszlopok, ami szinte 5-7 emelet magas, közben a légnyomás kissé mellbe vág, a robbanásokkor. Van ott egy föld alatti labirintus, ha még megvan. Ott kell átmenni, miközben a hangszórókból bömböl mindenféle sikoly, lövések, robbanások, meg hasonlók. Ezen a kerítésen behatolva gázálarc és vv ruha fel.
Közben lőni az ellenségre...
A pályán több drótkötél híd is volt, ahol át kellett menni. Ez 3 drótkötél, kissé összekötve, alul egy kötél, ( vietnami híd ) amin menni kell, vv ruhában, gázálarcban...
Közben lőni, harcolni, stb...
Ja, az egykori katonákat leszólók, csinálják meg, aztán kész. A fotó nem adja vissza a valós képet.
Mondjuk én valamivel később voltam sorállományú, felderítőként viszonylag sokat voltunk terepen, de én nem emlékszem erre, hogy a nyakba kellett volna kötni vv ruhát. Egyáltalán mihez volt fogatva ? Tártáska szíja, meg a szimat szatyor gurtnija volt az emberen keresztbe, ezekhez szerintem problémás lett volna a vv ruhát fogatni. Nem is nagyon rémlik, hogy a vv ruhát cibáltuk volna magunkkal. Egy ideig a vv papucs a szimat aljához volt kötözve, de később ez is elmaradt. Lehet, hogy egyedi eset volt ez nálunk ( renitens alakulat ... :) ), így ezért érdekelne ez a viselési mód.

• Tetszik
Reactions: ZeiG

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 629
20 520
113
Mondjuk én valamivel később voltam sorállományú, felderítőként viszonylag sokat voltunk terepen, de én nem emlékszem erre, hogy a nyakba kellett volna kötni vv ruhát. Egyáltalán mihez volt fogatva ? Tártáska szíja, meg a szimat szatyor gurtnija volt az emberen keresztbe, ezekhez szerintem problémás lett volna a vv ruhát fogatni. Nem is nagyon rémlik, hogy a vv ruhát cibáltuk volna magunkkal. Egy ideig a vv papucs a szimat aljához volt kötözve, de később ez is elmaradt. Lehet, hogy egyedi eset volt ez nálunk ( renitens alakulat ... :) ), így ezért érdekelne ez a viselési mód.

A vv ruha már nekünk is volt kétféle. ( 1987-88 ) A fotón látható cucc a régi. A ruha össze volt csavarva, két kis szalaggal átkötve, ami a ruha része volt. Ez volt a vállon átvetve hordva, ami úgy néz ki, mintha a nyakba lett volna. De nem a nyak tartotta, hanem a vállak.
Az új ruha, már oldalt viselős volt, de néhány embernek volt, nem is tudom miért is. Tele volt vele a raktár, de nem osztották ki, hogy az háborúra kell. Ahogy egyébként minden más is, ruha, felszerelés, stb., új került volna kiosztásra, elméletileg.

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
268
1 239
93
Mi ilyen lazán nyomtuk :
281szakasz_tn.jpg

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 990
30 331
113
Mi a főiskolán Csobánka mellett nyomtuk a hegyi kiképzést, ma "MH SZHTP Csobánkai Harcászati Gyakorlótér"-ként ismert, nem messze az "Egri vár másolatától". Volt ott is minden, Vietnámi híd, drótkötél pálya, alagútrendszer, T-55 harckocsira hátulról gránátdobás fedezékből, műszaki akadálypálya, stb.
A főiskolai terepversenyeket is itt rendezték
1633625661-3AcoVZb8k_md.jpg

.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 629
20 520
113
Kádár kolbász. Ide rakom, mert anno, nekünk is volt dögivel Szombathelyen, 87-88-ban, az ügyeletes alegység nevű riadó csapat számára az ÜTI szobán.
No nem a haza védelmére, hanem az államhatalom belső védelmére, ha szükség lett volna rá. Emlékeim szerint, egyszer osztották ki katonai szolgálatom alatt. Egy laza nyári szombat délután hozta a balsors. Pihi helyett beriadóztatták a teljes 2. glz. állományát.
Nos, egy sárvári fickó megölte a feleségét, majd eltűnt a Rába parti dzsungelben. Kocsiját az úton hagyva. A fickót kellet volna keresni, segítve a rendőrséget. Teljes fegyverzetünk egy gumibot volt. ( Kádár kolbász, népszerűbb nevén, akkoriban )
Átfésültük a sárvári , vagy a városhoz közeli Rába parti dzsungelt. Persze nem találtuk meg.
De elbaxtunk egy kellemes nyári szombat délutánt vele.
Később kiderült, felakasztotta magát a jóember, valahol arrafelé amerre kerestük, de nem mi találtunk rá.

uHbV1j5MSfLVdd1GPt4eK3nVw1LHIp3k7obzPsYnZPsgGfJgC98fnOHYAChqEMcwnfUnUSwHpI__l95UrKac9i2Axw

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 733
13 484
113
Kádár kolbász. Ide rakom, mert anno, nekünk is volt dögivel Szombathelyen, 87-88-ban, az ügyeletes alegység nevű riadó csapat számára az ÜTI szobán.
No nem a haza védelmére, hanem az államhatalom belső védelmére, ha szükség lett volna rá. Emlékeim szerint, egyszer osztották ki katonai szolgálatom alatt. Egy laza nyári szombat délután hozta a balsors. Pihi helyett beriadóztatták a teljes 2. glz. állományát.
Nos, egy sárvári fickó megölte a feleségét, majd eltűnt a Rába parti dzsungelben. Kocsiját az úton hagyva. A fickót kellet volna keresni, segítve a rendőrséget. Teljes fegyverzetünk egy gumibot volt. ( Kádár kolbász, népszerűbb nevén, akkoriban )
Átfésültük a sárvári , vagy a városhoz közeli Rába parti dzsungelt. Persze nem találtuk meg.
De elbaxtunk egy kellemes nyári szombat délutánt vele.
Később kiderült, felakasztotta magát a jóember, valahol arrafelé amerre kerestük, de nem mi találtunk rá.

uHbV1j5MSfLVdd1GPt4eK3nVw1LHIp3k7obzPsYnZPsgGfJgC98fnOHYAChqEMcwnfUnUSwHpI__l95UrKac9i2Axw
Nagykanizsán volt egy "Lecsó" becenevű sorkatona, aki meglehetősen balhés volt. (Ha jól emlékszem a kéjgyilkos berendezésű ábrázatán volt egy nem túl bizalomgerjesztő vágás is) Rendre fogdába került. De annyira tartottak tőle, hogy a cellájába is csak "csapaterővel" mertek bemenni.
Egy igazi dúvad volt.
A laktanya közelében volt a lakhelye egy lakótelepen. Tehát rendre hazament, természetesen engedély nélkül.
Egy ilyen alkalommal kiküldték a VÁP-osokat, hogy menjenek ki a címre és állítsák elő.
Akik persze eredménytelenül tértek vissza; mondván nem találták otthon.
Az egyiküket ismertem. Elmondta,hogy még a címre sem mentek ki - egyik sem akart bekapni egyet a hírhedt ütéséből, meg amúgy is pár nap után - kijózanodva, szülei által meggyőzve - úgyis újra bejön.
Úgy is lett. Bejött, fogdára került, majd kiengedték, oszt' szokás hazament egy pár napra. 1989 őszén már semmi nem volt a régi az MN-ben...

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 629
20 520
113
Nagykanizsán volt egy "Lecsó" becenevű sorkatona, aki meglehetősen balhés volt. (Ha jól emlékszem a kéjgyilkos berendezésű ábrázatán volt egy nem túl bizalomgerjesztő vágás is) Rendre fogdába került. De annyira tartottak tőle, hogy a cellájába is csak "csapaterővel" mertek bemenni.
Egy igazi dúvad volt.
A laktanya közelében volt a lakhelye egy lakótelepen. Tehát rendre hazament, természetesen engedély nélkül.
Egy ilyen alkalommal kiküldték a VÁP-osokat, hogy menjenek ki a címre és állítsák elő.
Akik persze eredménytelenül tértek vissza; mondván nem találták otthon.
Az egyiküket ismertem. Elmondta,hogy még a címre sem mentek ki - egyik sem akart bekapni egyet a hírhedt ütéséből, meg amúgy is pár nap után - kijózanodva, szülei által meggyőzve - úgyis újra bejön.
Úgy is lett. Bejött, fogdára került, majd kiengedték, oszt' szokás hazament egy pár napra. 1989 őszén már semmi nem volt a régi az MN-ben...

Nálunk 87-ben pont a rajomban volt az egyik legbalhésabb fickó. Hajdúhadház téglás, volt a lakóhelye, tehát elég távol Szombathelytől. Népszerűbb neve, "Jeremy" volt. L. László egyébként. Már a katonai szolgálata előtt börtönben volt, leütéses rablásért. Hozzánk került, a szdpk, jó érzéssel RPG-7 kezelőt akart belőle faragni, mondván nem kap így gépkarabélylőszert lövészeten, RPG-vel meg nem engedik lőni, nem lesz vészes a dolog.
Na a fickó harcászatok alkalmával, egyből lelépett a gyak tér közeli kukoricásba és próbált elrejtőzni, aludni. Minden kiképzési alkalommal megpróbálta.
Megunták, mert a fogda nem hatot rá. Áthelyezés, volt a döntés, mivel örökös visszaeső és javíthatatlan.
Szentendrére kellett vinni, oda helyzeték át. Hú, én mint rpk voltam kijelölve kísérőnek.
Kisebb voltam nála, gondban is voltam. Már nem emlékszem mit, de jó érzékkel kitaláltam vmit, hogy ne kellejen nekem kísérni azt a barmot. Tehát pont nem értem rá, valami hivatalos szolgálati elfoglaltságra hivatkozva. Végül más kísérte el, nem lépett le szerencsére.
Aztán pár hónap múlva, megkerült ismét, Szentendrén is megunták. Nos, a századhoz dobták újra, de most már állandó kiegészítő munkára volt beosztva, a gyak tér végében lévő disznóólakhoz. Ott a moslékot etette a disznókkal, ami az étkezdéből került ki napi szinten mint ételmaradék.
Ott már békésen kihúzta a leszerelésig. Utána nem hallottam róla, azóta sem.
Az 5. szd állományában is volt egy érdekes RPG-s. Neki egyszerűen csak gyügyüke volt a beceneve. Talán róla ennyi elég is.
A Néphadsereg egyik sajátossága volt, hogy mindenkit behívtak szinte. Nagyon kevesen tudták megúszni a katonai szolgálatot.
Ezáltal aztán ott volt a sok olyan figura, aki egyébként, mai ésszel nézve, nem volt alkalmas katonai szolgáltara. Nem fizikálisan, hanem agyilag.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 733
13 484
113
Nálunk 87-ben pont a rajomban volt az egyik legbalhésabb fickó. Hajdúhadház téglás, volt a lakóhelye, tehát elég távol Szombathelytől. Népszerűbb neve, "Jeremy" volt. L. László egyébként. Már a katonai szolgálata előtt börtönben volt, leütéses rablásért. Hozzánk került, a szdpk, jó érzéssel RPG-7 kezelőt akart belőle faragni, mondván nem kap így gépkarabélylőszert lövészeten, RPG-vel meg nem engedik lőni, nem lesz vészes a dolog.
Na a fickó harcászatok alkalmával, egyből lelépett a gyak tér közeli kukoricásba és próbált elrejtőzni, aludni. Minden kiképzési alkalommal megpróbálta.
Megunták, mert a fogda nem hatot rá. Áthelyezés, volt a döntés, mivel örökös visszaeső és javíthatatlan.
Szentendrére kellett vinni, oda helyzeték át. Hú, én mint rpk voltam kijelölve kísérőnek.
Kisebb voltam nála, gondban is voltam. Már nem emlékszem mit, de jó érzékkel kitaláltam vmit, hogy ne kellejen nekem kísérni azt a barmot. Tehát pont nem értem rá, valami hivatalos szolgálati elfoglaltságra hivatkozva. Végül más kísérte el, nem lépett le szerencsére.
Aztán pár hónap múlva, megkerült ismét, Szentendrén is megunták. Nos, a századhoz dobták újra, de most már állandó kiegészítő munkára volt beosztva, a gyak tér végében lévő disznóólakhoz. Ott a moslékot etette a disznókkal, ami az étkezdéből került ki napi szinten mint ételmaradék.
Ott már békésen kihúzta a leszerelésig. Utána nem hallottam róla, azóta sem.
Az 5. szd állományában is volt egy érdekes RPG-s. Neki egyszerűen csak gyügyüke volt a beceneve. Talán róla ennyi elég is.
A Néphadsereg egyik sajátossága volt, hogy mindenkit behívtak szinte. Nagyon kevesen tudták megúszni a katonai szolgálatot.
Ezáltal aztán ott volt a sok olyan figura, aki egyébként, mai ésszel nézve, nem volt alkalmas katonai szolgáltara. Nem fizikálisan, hanem agyilag.
Még 1989 őszén is bevittek majd mindenkit, ha alkalmas volt, ha nem. Ha B, ha C, ha D eü. alkalmas volt.
50 kg-os súlyhatár? Olyan srácot is bevittek, aki úgy nézett ki, mint aki haláltáborból szabadult.
Gerincbeteg? Ugyan már!
Agyilag teljesen ösztönállat Quasimodo ábrázattal? Simán!
Visszaeső bűnöző? Mit számít?
A nagykanizsai lövészdandárnál olyan figurák voltak a lövészszázadoknál, hogy szinte túlélésnek számított, ha más századhoz kerültél.
Alacsony termetű, kisebbségi komplexusos szadista pszichopaták? Harckocsizónak jó lesz!
...éreztem én, hogy mindenképpen el kell végeznem bevonulás előtt a tgk. vez. tanfolyamot az MHSZ-nél.
Bejött...
De már volt hiba a rendszerben, mert igazolt focistát nem vittek be, mert valamikor műtve volt a lába...
1990 nyarán (Ekkor már Budapesten voltam) meg a D kategóriásokat meg már úgy küldték haza egy év után, hogy épphogy nem elnézést nem kértek tőlük.
Ketten egymással szemben álltak a zuhanyzóban kézen fogva?
Buzik! Soron kívül leszerelni! (Addig szerintem csak megverték őket)
Aztán kimenőn voltam a városban, találkoztam az egyikkel, olyan bombázó csajjal lógott kézen fogva...
Amikor megkérdeztem félrevonva, hogy akkor most mi van, csak röhögött...

Szerintem minden katonaviseltnek vannak olyan sztorijai legendás figurákról, hogy na!

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány