Magyar Néphadsereg

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 724
20 815
113
A szombathelyi laktanya 4 legénységi épületéből, 3 látszik ezen a nem túl régi képen, ami már a börtönné átalakulás után készült.
Egykoron egy rajkörlet helyiség egy nagy ablakkal rendelkezett. Most, ahogy látom, gondolom a börtön jelleg miatt, 2 kisebb ablak jelenti a körletet .
Így nézve, 6 ablakpár jelent egy századot, mert a túl oldalon is volt 3 körlet.
Az elsőben volt az 1. glz, valamint a 3. glz.
A másodikban volt bal oldalon a 2. glz, jobb oldalon felderítő szd, meg egyéb alegységek..
A harmadik épületben a mélységi felderítő zlj, vegyes páncéltörő ezred, további egyéb alegységek.
A fotó bal oldalán kicsit belóg a 4. épület, ott volt elhelyezve a két hk zlj, a tüzér o., légvédelem.
Mindenre nem emlékezem már, de ezek így voltak, tuti.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkYWIxZDJmOTM0ODQ2ZTZhMzdmNjJjMzFmNjY4MmQz.jpg

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 972
6 384
113
A szombathelyi laktanya 4 legénységi épületéből, 3 látszik ezen a nem túl régi képen, ami már a börtönné átalakulás után készült.
Egykoron egy rajkörlet helyiség egy nagy ablakkal rendelkezett. Most, ahogy látom, gondolom a börtön jelleg miatt, 2 kisebb ablak jelenti a körletet .
Így nézve, 6 ablakpár jelent egy századot, mert a túl oldalon is volt 3 körlet.
Az elsőben volt az 1. glz, valamint a 3. glz.
A másodikban volt bal oldalon a 2. glz, jobb oldalon felderítő szd, meg egyéb alegységek..
A harmadik épületben a mélységi felderítő zlj, vegyes páncéltörő ezred, további egyéb alegységek.
A fotó bal oldalán kicsit belóg a 4. épület, ott volt elhelyezve a két hk zlj, a tüzér o., légvédelem.
Mindenre nem emlékezem már, de ezek így voltak, tuti.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkYWIxZDJmOTM0ODQ2ZTZhMzdmNjJjMzFmNjY4MmQz.jpg
Ha jól tudom, most négyen vannak azokban a körletekben, ahol mi 11-en voltunk.

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
419
2 394
93
Elmesélem sorozásom történetét, a történet valós.
A középiskola végeztével megkaptam én is a sorozási behívómat a hozzánk közeli kisváros kulturális központjába(volt zsinagóga).
Tíz hónapos koromtól aktív asztmás vagyok, melyet részlegesen kezelni tudtak, illetve részben elnőttem. Aktívan sportoltam(kézilabdáztam) így komoly félelmeim voltak, hogy nem úszom meg a szolgálatot. Kisgyermekként sokat voltam kórházban, így igen vastag orvosi dossziém volt.
A orvosi vizsgálat időpontja előtt 2-3 nappal arcüreggyulladást, és kötőhártya gyulladást kaptam. Szünet nékül folyt az orrom, és a könnyem.
Akkor jelentek meg M.o-n újdonságként a steroid injekciók, így a háziorvos beadott egy injekciót, de elmondta hogy a hatását 48 óráb belül el fogja veszíteni.
Megjelentem a sorozáson, ahol több százan voltunk, rengeteget kellett várni, de mindenhol A-val mentem át.
Nagyon ideges lettem, mert nagyon féltem az asztmám miatt. Az utolsó vizsgálati pont volt, ahol az orvosi doksit nézték át. Ott az orvos jelezte hogy ilyen előélettel biztos nem visznek el. Nagyon megnyugodtam, márcsak a sorozó bizottság döntését kelett megvárni, de az hosszú órákkal később volt, így elmúlt a gyógyszer hatása.
Mire sorra kerültem dőlt az orromból a takony, és folyt a szememből a könny.
A sorozó bizottság elnöke felolvasta a döntést, majd rám nézett, és látva hogy ömlik a szememből a könny, így szólt: "Ne sírjon fiatalember, megígérem hogy külön közbenjárok önért, hogy be tudjon vonulni."
Szerencsére apám 60l borral megvette a megyei hadkieg parancsnok jóindulatát, és "E"-t kaptam.

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
274
1 311
93
Elmesélem sorozásom történetét, a történet valós.
A középiskola végeztével megkaptam én is a sorozási behívómat a hozzánk közeli kisváros kulturális központjába(volt zsinagóga).
Tíz hónapos koromtól aktív asztmás vagyok, melyet részlegesen kezelni tudtak, illetve részben elnőttem. Aktívan sportoltam(kézilabdáztam) így komoly félelmeim voltak, hogy nem úszom meg a szolgálatot. Kisgyermekként sokat voltam kórházban, így igen vastag orvosi dossziém volt.
A orvosi vizsgálat időpontja előtt 2-3 nappal arcüreggyulladást, és kötőhártya gyulladást kaptam. Szünet nékül folyt az orrom, és a könnyem.
Akkor jelentek meg M.o-n újdonságként a steroid injekciók, így a háziorvos beadott egy injekciót, de elmondta hogy a hatását 48 óráb belül el fogja veszíteni.
Megjelentem a sorozáson, ahol több százan voltunk, rengeteget kellett várni, de mindenhol A-val mentem át.
Nagyon ideges lettem, mert nagyon féltem az asztmám miatt. Az utolsó vizsgálati pont volt, ahol az orvosi doksit nézték át. Ott az orvos jelezte hogy ilyen előélettel biztos nem visznek el. Nagyon megnyugodtam, márcsak a sorozó bizottság döntését kelett megvárni, de az hosszú órákkal később volt, így elmúlt a gyógyszer hatása.
Mire sorra kerültem dőlt az orromból a takony, és folyt a szememből a könny.
A sorozó bizottság elnöke felolvasta a döntést, majd rám nézett, és látva hogy ömlik a szememből a könny, így szólt: "Ne sírjon fiatalember, megígérem hogy külön közbenjárok önért, hogy be tudjon vonulni."
Szerencsére apám 60l borral megvette a megyei hadkieg parancsnok jóindulatát, és "E"-t kaptam.
Nem tudom, biztos csak az idő szépíti meg, de nekem semmi gondom nem volt a sorkatonai szolgálattal, bár kissé nehezen indult.
Focistaként vonultam ( katonai szaknyelven : gyöprugó ) , de az alapkiképzést nekem is végig kellett csinálnom. Aztán a "keltető"-ből átkerültem a végleges alegységemhez , egy SV üteghez.
Az öreg-gumi állomány nagyrészt "tires" srácokból állt ( nyírségiek ) , volt néhány börtönév is a katonatársaim előéletében.
Nos, amikor először beléptem a körletbe, majdnem elsírtam magam : itt leszek, ezekkel összezárva 1,5 évig ?
A szobapk-tól mindjárt megkaptam a vizeskancsó-felügyelő pozíciót, ami annyiból állt, hogy a kancsó felső széle alá rajzolt halacskának folyton vízben kellett lennie. Valaki ivott egy fél pohár vizet, a halacska már szárazon volt. Hála ég, vizet nem nagyon ittak ... :)
Aztán sokat javult a helyzet, mikor látták, hogy én minden nap délután edzésre megyek, ez remek lehetőség arra, hogy piát vigyek be nekik estére. Akkor a BB-nek volt tetradobozos vörösbora a közeli benzinkúton, azt imádták, így azt vittem be nekik.
Kólát meg a kantinból vettek hozzá. Olykor volt rendelés egy kis vodkára is . Mindezek ellenére, este mikor átadtam a szállítmányt, azért még mehettem a kopaszokkal sikamikálni. Amúgy ezt annyira nem bántam, nem akartam kilógni a surranótársaim közül. Olykor meglátogatott minket a mosógép a körletben, kapott egy fél vödör vizet, meg 1 kg Ultrát. A beindítás után csak úgy dőlt a hab .... azért takarodóra általában sikerült végezni a takarítással.
Voltak még más mókák is, pl: gokartozás a folyósón ( aki nem tudja mi ez, jelezze ... :) ) , mennyezet tartás a felsőágyról, elalvás előtt, nehogy az öregekre szakadjon az ég.
Aztán szerencsémre bekerültem a felderítő rajba, itt egyetemi - főiskolai előfelvett srácokkal voltam, pompás csapat lettünk.
Délelőtt együtt harcászkodtunk , délután edzés, este sikamika.
Hétvégén bajnoki focimeccs, ha nyertünk, következő hétvége eltáv ( ezt volt a prémiumunk ... :) ) , ha nem nyertünk, akkor beragadtunk hétvégére a laktanyába. Ilyenkor irány a szolgálat : belszolgálat, őrség vagy ügyeletes alegység.
Ha nem volt bajnokság ( december - február és június - augusztus között ) ugyanolyan baka voltam mint a többiek, jártam szoliba, sokat voltam kapuszolgálatban is, de leginkább az őrséget szerettem. Ott is a fegyveres figyelőt. Igaz végig állni kellett, de hárman váltogattuk egymást, hosszabb volt a pihenőidő.
Mentem a rajunkkal a környező dombok közé gyakorlatozni illetve a Bakonyba . Mivel felderítők voltunk, viszonylag messze voltunk a tűzgépeinktől és kezelőiktől, de távcsövön át vidáman figyeltük, amikor az ütegállásban gázt rendeltek el ... :)
Gumi koromra megkaptam a laktanya-tornaterem ügyeletesi szakszolgálatot, így a reggeli sorakozó után, mikor a szolgálatokat kiléptették, irányba vettem a tornatermet. Itt mindig volt melegvíz a fürdőbe, sok csókos járt ide fürdeni, főleg a szakácsok és az írnokok. No, kajára és hétvégi könyvre innentől nem volt gondom.
Összességében, nem bánom ezt a 1,5 évet. Volt benne szívás-szívatás, de ez kellett, hogy gyermeki lelkem kissé keményedjen. Megismertem a fegyvereket, harceszközöket, katonai műszereket és azok használatát. Talán mondhatom, rendre, fegyelemre is tanított a sereg. Remek társakkal ismerkedtem meg, a katona focicsapatunk több tagjával, a mai napig baráti a kapcsolatom.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 839
14 128
113
Nincs semmiféle fordulat, mert nem változik semmi.

Először is, az USA fegyverek export változatai nem gagyik, hanem kontrolláltak voltak, illetve még most is azok.
Az USA a fegyverek exportját mindig is mint üzleti és soft power kérdést kezelte.

Ez azt jelentette, hogy nemzetbiztonságilag lényegtelen oldalról az eladott fegyverek elsősorban termékek és csak másodsorban fegyverek, továbbá, mint termékek kiválóak voltak, de természetesen szigorúan csak úgy, hogy megindokolják az üzletileg előnyös (értsd: túlárazott) szervízt.

Viszont a nemzetbiztonságilag lényeges elemek terén a tisztelt vevőnek nem sok önállósága maradt, lásd az AMRAAM rakéták feletti amerikai kontrollt, vagy akár még a NATO-szövetségeseknek is eladott F-16-osok IFF rendszerének blokkolásait. Egy NATO F-16-ossal nem lehet baráti, amerikai gépekre tüzet nyitni.
Ez csak egy példa, mert természetesen egyetlen amerikai gyártású repülőgéppel sem lehet USA IFF kódú gépre tüzet nyitni. Bővebben ajánlom mindenkinek az úgynevezett ASELSAN-ügyet, ahol is a török védelmi-ipari kutatóközpont összes olyan prominens kutatója rövid időn belül meghalt, aki a török gyártású F-16-osok IFF-ejének feltörésén dolgozott.
És természetesen mindig ott van a jó öreg szervíz-kontroll is, mint fegyver az USA kezében.
Szóval semmi új nincs a Nap alatt.

Ami pedig Izraelt jelenti, nos rájuk ez soha nem vonatkozott, mivel ők eleve minden nemzetbiztonságilag kényes alrendszert sajátra cserélnek, hogy nekik nagyobb legyen a szabadságuk.
Izrael lojális az amerikai fegyvergyártókhoz, de mert az amerikaiak pénzét költi el amerikai fegyverekre, ugyanakkor az USA kormánya lojális Izrael ügyéhez, mert az amerikai kormány és a fegyvergyártók nagy része a zsidó származású személyek befolyása alatt áll.
Így ebből a kölcsönös(?) lojalitásból jóval nagyobb önállóság jut Izraelnek, mint a többi potenciális vevőnek, tehát őrájuk soha nem fog vonatkozni az export fegyverekre bejelentett - amúgy is eleve meglévő - korlátozás.

Összehasonlításul, a szovjetek annó a külföldre eladott fegyverekre, elsősorban mint fegyverekre és nem mint termékre tekintettek, ahol is a különféle régiók aszerint az összetett képlet szerint kaptak fegyvert, hogy mennyire megbízható az ügyfél, mennyire tudják garantálni a gyárak a minőséget és mennyire biztos az üzemeltetési háttér.
Ennek megfelelően a Szovjet Vörös Hadsereg volt a fő vevőkör, ők a VSz országok területén is mint harcoló alakulatok voltak, tehát nekik mehettek a magasabb, ugynevezett harci beállítások és az emiatt sűrűbb szervízigény, de egyben a sűrűbb alkatrész utánpótlás is.
A VSz államok már szerényebbre vett, de ezáltal biztosabb képességű technikát kaptak, ahol is az adott hardver tényleges képességéhez képest egy redukáltabb, de stabilabban működő rendszer állhatott hadrendbe, viszont ezek célja se volt más, mint a Szovjetúnió elsődleges védvonala.
Ugyanis a szovjetekbe erősen beleégett a Nagy Honvédő Háború tarumája, ezáltal három dolog lebegett a szemük előtt:

• A Nyugat országai (NATO, burzsujok, fasiszták) támadni fognak
  • A VSz-re, mint szövetségre szükség van, elsősorban mint ütköző zónára, ezért a megfelelő minőségű felfegyverzésük és a lojalitásuk nagyon fontos
  • Bármelyik VSz tagállam bármikor a szovjetek ellen fordulhat, nem lehet megbízni egyikben sem, tehát a területükön is állomásoznia kell az oroszoknak
Tehát a szovjet fegyverek VSz-minősége egyszerre volt azért redukálva, mert így biztosabban működött még nem-szovjet szervíz mellett is, de mert ezzel is fennmaradt egy bizonyos biztonsági fölény a szovjetek számára.
A harmadik világ számára készült példányokra pedig inkább volt jellemző mindaz, amit fentebb az amerikaiak esetében is írtam. Onnan jött be a dollár és a fegyverek eladása politikai, de sokkal inkább gazdaságpolitikai befolyás volt. Az arabok dollárral fizettek és ha meg voltak elégedve, akkor megint dollárral fizettek és ez a Szovjetúniónak jó volt. Viszont mégse adták el ide az elsővonalas technikát, mert így is bejött a dollár.
Ma már természetszerűleg nyugdíjas munkatársam - egykor légvédelmi (Volhov) rakétamérnök - sztorizta, hogy a szovjetek egyszer használatos szemlélettel cserélték, dobálták ki a lokátorok elállítódott méregdrága alkatrészeit, moduljait.
A magyar szakemberek, meg - mint a kutyák a földesúr hátradobott csontjára koncként - ugrottak rá, majd gondos bíbelődéssel javították meg ha tudták, állították be, tartották becsben és életben a modulokat...

Ha ő hazudik én is hazudok.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 923
87 555
113
Nem csak a 3. fél, hanem a VSZ orszagok is Dollárban fizettek a haditechnikáért legjobb tudomasom szerint.