Magyar Néphadsereg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Egyébként létezett hálózsák, csak gyakorlatilag soha nem osztották ki. És pont ezért mondtam amit mondtam. Ha az egyéni felszerelést a teherautó hozza utánad, akkor a hálózsák, sátor(lap) is ott van. x km-el mögötted. Majd szóltok az ellennek, hogy bocsi, most ne tessék lövöldözni, mert a teherautóink jönnek, mi meg kicsit visszább megyünk itt lefelé az úton. A két összerakott köpeny mint fél sátorlap meg röhejes volt, mert annyira kicsi lett, hogy alvásra gyakorlatilag alkalmatlan volt. Mindenkinek a lába kilógott belőle. (Tudom, hogy volt aki aludt benne komplett hadgyakorlaton, de attól, hogy valaki ezt a baromságot kitalálta attól még ez szar.)

Hatvanötben még megértettem volna, hogy nem találtak ki normálisabb megoldást pl. erre, de a hetvenes években már nem, pláne a nyolcvanasokban. Addigra létezett könnyű sátor, normális, kisméretű hálózsák, stb. Csak éppen nem egy jól felszerelt profi hadseregre ment a pénz, hanem egy hatalmas, szarul felszerelt néphadseregre. Számháborúban remekül produkáltunk. Nekünk 300 000 ezres hadseregünk van, bibi... nektek meg csak 100 000. Mint az óvodában. Darabra stimmelt is, csak minőségre nem addigra.

A túlélési gyakorlaton volt csak a saját sátorlapban alvás. Egyébként minden más gyakorlaton, szakaszsátor volt. Ami ráadásul, kályhával nagyon jó melegre volt fűthető. Viszont folyamatosan kellett egy kályhaügyeletes aki állandóan rakta a fát a tűzre. Mert ha nem, akkor pillanatok alatt kihűlt a sátor.
Hálózsák a hivatásosoknak volt, tábori ággyal. Ősz tavaszi gyakorlaton nekünk is volt, de tábori ágy nélkül, matracon aludtunk benne, a sátorban. A 87 kora őszin nem volt, de dög meleg volt, nem is kellett. Elég volt matracon, a pokróc, melegítőben alvással vegyítve. :)
Mondjuk azon a gyakorlaton, az oroszoknak még annyi sem volt. Egy vasárnapi napon, volt cserelátogatás a táborukban. Vittünk nekik jelvényt, mert megőrültek érte. Mindenáron azt kellett parancsra cserélni velük. :) Illetve a mindenféle használt műanyag reklámtáska volt még csereérett cucc. Na annak volt még csak nagy keletje, mert nekik olyan nem volt akkoriban a SZU-ban. Valamint ennivalót kértek tőlünk. Nekik csak olajos és paradicsomos haluk volt, meg köles kása. Egy pokrócba összedobva vittünk nekik egy rakás vagdalthúst, májkrémet, meg melegétel konzervet, mert dögivel volt nálunk. Valamint fotózkodni akartak még nagyon, az AMD-65 gépfegyverrel. Na, azt is a nyakukba kellett adni, mert nagyon tetszett nekik. Számukra az olyan nyugatias volt kinézetre, az ő fegyverükhöz képest. Ilyesmik történtek akkoriban, egy koalíciós gyakorlat szünetében, irányított szabadidőprogram keretében. :)
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Azok a szép idök, azok a szúrós pokrócok... :)
Akkoriban /80-as évek vége/ terepen az a szúrós pokróc éjszaka csodát tett. Na peresze kellett hozzá egy pesti katonatárs aki eltávon vett bivakzsákot. A pokróc és a bivakzsák kombó -20 fokban is megfelelő volt. A bökkenő az volt hogy tűz közelében nem lehetett használni. A legkisebb szikra is szép nagy lyukat égetett a bivakzsákon.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113

Érdekes kérdést jár körül az újságíró: az ország óvóhelyekkel történő ellátottsága a hh alatt és jelenleg. Ez a cikk a hh alatti időszakot vizsgálja. Érdekes, hogy a VSZ mennyire túlbecsülte egy esetleges atomháború során az országot érő atomcsapások számát arra is tekintettel, hogy ebben az időben a légvédelem is sokkal nagyobb létszámú és eszközállománya is jóval kiterjedtebb volt. Ahogy én tudom csak Bp körül 7 légvédelmi osztály volt.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
Érdekes, hogy a VSZ mennyire túlbecsülte egy esetleges atomháború során az országot érő atomcsapások számát arra is tekintettel, hogy ebben az időben a légvédelem is sokkal nagyobb létszámú és eszközállománya is jóval kiterjedtebb volt. Ahogy én tudom csak Bp körül 7 légvédelmi osztály volt.
Szia,

Idonkent tobb mint 30 000 atomfejjel rendelkezett az USA. Nyilvan frontorszagkent ennek tobb mint 1%-t kaptuk volna, de az 1% mar onmagaban is 200-300 db-ot jelent.

A 80-as evekben kb. 12 legvelemi osztaly volt Budapest korul, de 91-ben lathattuk, hogy az USA konnyen athatolt Bagdad legvedelmen (Irakban 45-80 kozotti Volhov+Nyeva osztaly volt)
 
M

molnibalage

Guest

Érdekes kérdést jár körül az újságíró: az ország óvóhelyekkel történő ellátottsága a hh alatt és jelenleg. Ez a cikk a hh alatti időszakot vizsgálja. Érdekes, hogy a VSZ mennyire túlbecsülte egy esetleges atomháború során az országot érő atomcsapások számát arra is tekintettel, hogy ebben az időben a légvédelem is sokkal nagyobb létszámú és eszközállománya is jóval kiterjedtebb volt. Ahogy én tudom csak Bp körül 7 légvédelmi osztály volt.
11 db. Nyevák és Volhovok a 80-as években.

De ezek mennyiségének semmi köze a ballisztikus rakéta fenyegetéshez.
Ha az jön, akkor ezek értéke pontosan 0. Bp biztosan kapott volna szerintem egy ICBM-et.

Szia,

Idonkent tobb mint 30 000 atomfejjel rendelkezett az USA. Nyilvan frontorszagkent ennek tobb mint 1%-t kaptuk volna, de az 1% mar onmagaban is 200-300 db-ot jelent.

A 80-as evekben kb. 12 legvelemi osztaly volt Budapest korul, de 91-ben lathattuk, hogy az USA konnyen athatolt Bagdad legvedelmen (Irakban 45-80 kozotti Volhov+Nyeva osztaly volt)
Azért ez ebben a formában merő túlzás...

  1. A koalíciós légierő iszonyatos mennyiségi és minőségi túlerőben volt.
  2. Hiába kapták szét a Kari központját első este, attól még a híres nagy F-16-os package szégyenszemre szinte eredmány nélkól tért haza. A híres F-16-os rakéta kerülgetős videó is abból az eseményből van.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 508
72 504
113
Explore a nuclear command bunker

In this series I'm on a roadtrip in Hungary with Elaina and Eszter to visit abandoned places like bunkers and other interesting facilities. In this episode we explore one of the nuclear fallout facilities or county command posts. In case of a nuclear attack or war they could take shelter and be able to communicate with other command posts.



https://www.youtube.com/watch?v=Xd8r1nTZMnQ
 
  • Imádom
  • Tetszik
Reactions: Hortator and bel

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
320977262_490481439894024_2460990320537964393_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 957
113
Alvás a sátorlapok összerakásából készült éjjeli menedékben, erdős részen. Kis szalma volt vételezhető. Ételmelegítő volt, konzervek 3 napig. Kenyeret, vizet is vittünk. Tűzrakás néhány órára engedélyezve volt. Hálózsákot nem láttunk ebben a 3 napban. Nem volt vészes a hiánya, mert a 3 éjszakán szerintem nem aludtunk összesen 10 órát.
Le vagytok maradva, en 98-ban szemelyre szolo halozsakban aludtam Btr 60 alatt ket hetig, utana Zil fulkeben ket hetig, majd futott Zil puttonyban padladan meg hetekig.
Jo volt az a halozsak, ket fele volt, kezes es kez nelkuli. Jo meleg volt, fagyos talajon is volt aki aludt benne.
Vettem par ev mulva az olaszoknal kiarusitason Pordenonban egyet, az is ugyanolyan jo volt, csak elkunyeralrak tolem.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Le vagytok maradva, en 98-ban szemelyre szolo halozsakban aludtam Btr 60 alatt ket hetig, utana Zil fulkeben ket hetig, majd futott Zil puttonyban padladan meg hetekig.
Jo volt az a halozsak, ket fele volt, kezes es kez nelkuli. Jo meleg volt, fagyos talajon is volt aki aludt benne.
Vettem par ev mulva az olaszoknal kiarusitason Pordenonban egyet, az is ugyanolyan jo volt, csak elkunyeralrak tolem.

Én amiről írtam, 1987-88-ban volt, nem 98-ban. :)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Kis életképek Szombathelyről, Néphadsereg, Honvédség, vegyes szerintem, de ide rakom. Fotókra kattintva lehet nézni a képeket.