Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 738
37 370
113
Bár csak érintőlegesen kapcsolódik:

A szkíta-magyar rokonságot, vagy hogy a magyarság elődeinek köze lenne az ókori sztyeppei népekhez, a Jamnaja vagy az andronovói kultúrákhoz, azt hiszem elvethetjük. A szkíta-szaka-szk... neveken ismert népek minden bizonnyal irániak (indo-irániak, ha úgy tetszik). Ők, azaz inkább a proto-indoeurópai elődeik India meghódítói.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
992
2 073
93
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Nagyon tetszett ez a videó s szeretnék is kapcsolódni hozzá. Szóval keresgéltem a térképeken kicsit s találtam egy érdekes várost Tuvában. A város neve Abakán, én olvasatomban pedig Aba - Kán!

00-E-Abakan.jpg

Itt a képek nézegetése közben találtam meg Aba - Kán szobrát.

04-Abakan.jpg

A mellvérten szépen kivehető az ősök jele.

08-Abakan.jpg

A szoborhoz vezető út bejáratánál található az ősiségre mutató ábra.

10-B-Abakan.jpg

Sajnos csak négy képet engedélyez az oldal, pedig lenne még bőven kép amit meglehetne mutatni s megbeszélni.
- Mivel volt itt már szó Abasárról, Aba Sámuel sírjának feltárásáról s felújításáról. Feltételezem az Aba törzsnek itt a kiinduló pontja.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
992
2 073
93
Ha már itt tartunk Tuvában, Abakán-tól nem messze található Kizil nevű város ahol található a nemzeti múzeum.

02-Kizil.jpg

Ahol elég sok minden látható. A téren pedig több emlékmű is található.

11-Kizil.jpg

Mint látható a képen egy ősi vadászat epizódját rögzítették! Szépen meg lehet figyelni a személyek ruházatát, fejdíszét, lovagló stílusát, fegyverzetüket.

A következő szoborcsoport még érdekesebb számunkra.

21-Kizil.jpg

A szökőkút ahol három kutya egy földgömböt tart aminek a csúcsán egy szarvas pózol.

23-Kizil.jpg

A szökőkút szélét állatok ülik körbe, mind két oldalt 6-6 db s középen kétoldalt + 1-1 fő jellegű állat.
Sajnos a többi képeket nem tudom feltenni. Ám a szoborcsoport Ázsia közepét jelképezi!
Pont úgy ahogyan Kecskeméten is az Ország közepét jelképezik.

Ui: Akit érdekel egy kicsit s van ideje is, rengeteg képet lehet megnézni s elgondolkodni az ősi múlton! Természetesen van fenn, a Nemzeti Múzeumba kiállított tárgy is látható a képeken.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 325
86 376
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 306
33 920
113
Nem Abakán van odaírva, hanem Abakan. De csak apró részlet, mert kan=kán.
Aba kan:
Fehér kan: Aba, aba lé, abárol-> milyen színű az abalé? (szürkés-)Fehér. Milyen az abaposztó, egyszerű, durva, nem színezett ->(szürkés-) Fehér. Akkor miért fekete szoborral ábrázolják? Mert megtagadják az ősöket. ->Pálosok.

Szent kan. (Aba Sámuel az átkozott szent...)

Apa kan: apa apa->ősapa/ősatya

De lehet, hogy zsidó hitre tértek lehettek? Mert אבא (aba) (IS!!!) -jelentése apa, atya. ->Kan atya ->Zsidó hitre tért korábban disznóevő pogányok. Milyen hegy van a közelben? (Kizil-közel!) Tannu-ola = tanú ól. Mielőtt áttértek a zsidó vallásra ott tartották a disznókat -de már nem tartják ott, ezért tanú ól (lásd tanúhegyek használati párhuzam). És egy másik értelmezéssel is összevetjük (lásd lentebb) hol tartottak sok disznót? A Bakonyban (ABAKANban).
Vagy kan, mint szimplán hím: kandúr, kandisznó ka(n)kas stb. ->Ismertek olyan őslegendák, ahol egy nép úgy keletkezett, hogy férfiak elraboltak nőket és ebből keletkezett egy új nemzet. Alán nők elrablása ->magyar nép, lásd a párhuzamot a szabin nők elrablásával <-tehát itt a bizonyíték, hogy rómát is magyarok alapították. ->Ezért nem szeretnek minket a románok, mert nekik csak az atyatej jutott már akkor is.

De ha máshogy tördeljük, akkor: A bakan ->mai írással A BAKON:
A Bakon->kocsi használata, ez volt a fogatosok központja. Mire használták a kocsit, disznót vittek a vásárba.
A bakony-> a Bakony hegységgel párhuzam. Hol lakott az Aba nemzettség? Hegységben!!!4!! (érdekesség: angol békön->beken->mire használták az avas szalonnát? Kocsitengelyt kentek vele...)

6137b182eedea900193d6b2e

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 840
37 088
113
Zsidó hit még a kanyarban sem volt. amikor az aba-baba-apát-őst jelentett...
Fehér kan: Aba, aba lé, abárol-> milyen színű az abalé? (szürkés-)Fehér. Milyen az abaposztó, egyszerű, durva, nem színezett ->(szürkés-) Fehér. Akkor miért fekete szoborral ábrázolják? Mert megtagadják az ősöket. ->Pálosok.
Az aba biztos nem a színre vonatkozott.
A színek fontos jelentéssel bírtak a sztyeppei népeknél, világtájat, hadrendben való elhelyezkedést, törzsi, nemzettségi hovatartozást...

Bár csak érintőlegesen kapcsolódik:

A szkíta-magyar rokonságot, vagy hogy a magyarság elődeinek köze lenne az ókori sztyeppei népekhez, a Jamnaja vagy az andronovói kultúrákhoz, azt hiszem elvethetjük. A szkíta-szaka-szk... neveken ismert népek minden bizonnyal irániak (indo-irániak, ha úgy tetszik). Ők, azaz inkább a proto-indoeurópai elődeik India meghódítói.
Én inkább Obrusánszki Borbálának hiszek és a fentebb általam említett Dr. Aradi Évának...
Pedig nem...a mai magyar nép/nemzet koherens tagjai a pl. a jászok is, meg a kunok is meg a kabarok is, meg a székelyek is...a sokácok, a matyók, a vendek, a palócok....és még sokan mások...
A szkíta egy gyűjtőfogalom, akárcsak a nem létező "indoeurópai", nem vérrokonságon, hanem életmód alapon, az ókoriak egy kaptafára vettek mindenkit aki lovon járt...de pl. a trójaiak is szkíta rokon nép volt.
A kínaiak is hun utódnépnek tartják magukat...a tibetiek is...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 306
33 920
113

A színek fontos jelentéssel bírtak a sztyeppei népeknél, világtájat, hadrendben való elhelyezkedést, törzsi, nemzettségi hovatartozást...
Ha az írás teljesen ironikus, szatirikus, gonzó, vagy mittudoménmilyen mivolta nem jött le, akkor elnézést.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 538
5 830
113
Nagyon tetszett ez a videó s szeretnék is kapcsolódni hozzá. Szóval keresgéltem a térképeken kicsit s találtam egy érdekes várost Tuvában. A város neve Abakán, én olvasatomban pedig Aba - Kán!

00-E-Abakan.jpg

Itt a képek nézegetése közben találtam meg Aba - Kán szobrát.

04-Abakan.jpg

A mellvérten szépen kivehető az ősök jele.

08-Abakan.jpg

A szoborhoz vezető út bejáratánál található az ősiségre mutató ábra.

10-B-Abakan.jpg

Sajnos csak négy képet engedélyez az oldal, pedig lenne még bőven kép amit meglehetne mutatni s megbeszélni.
- Mivel volt itt már szó Abasárról, Aba Sámuel sírjának feltárásáról s felújításáról. Feltételezem az Aba törzsnek itt a kiinduló pontja.
En nagyon laikus vagyok a temaban, de szerintem nem 20-21. szazadban keszult szobrokat elemezve kellene az 1500-2000 evvel ezelotti tortenelmunket megfejteni.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 840
37 088
113

Én inkább Obrusánszki Borbálának hiszek és a fentebb általam említett Dr. Aradi Évának...
Pedig nem...a mai magyar nép/nemzet koherens tagjai a pl. a jászok is, meg a kunok is meg a kabarok is, meg a székelyek is...a sokácok, a matyók, a vendek, a palócok....és még sokan mások...
A szkíta egy gyűjtőfogalom, akárcsak a nem létező "indoeurópai", nem vérrokonságon, hanem életmód alapon, az ókoriak egy kaptafára vettek mindenkit aki lovon járt...de pl. a trójaiak is szkíta rokon nép volt.
A kínaiak is hun utódnépnek tartják magukat...a tibetiek is...
A dákokat (daha/dahae) szintén szkíta-szaka nép, kifelejtettem, de így ennek kapcsán...
Amikor a tolvajt meglopják... :D

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
992
2 073
93
Apa kan: apa apa->ősapa/ősatya

De lehet, hogy zsidó hitre tértek lehettek? Mert אבא (aba) (IS!!!) -jelentése apa, atya. ->Kan atya ->Zsidó hitre tért korábban disznóevő pogányok. Milyen hegy van a közelben? (Kizil-közel!) Tannu-ola = tanú ól. Mielőtt áttértek a zsidó vallásra ott tartották a disznókat -de már nem tartják ott, ezért tanú ól (lásd tanúhegyek használati párhuzam). És egy másik értelmezéssel is összevetjük (lásd lentebb) hol tartottak sok disznót? A Bakonyban (ABAKANban).

- Te vega vagy? Vagy ennyire utálod a malackákat? Hogy kerültek ide a Zsidók?
A makkosba hajtjuk ki a disznókat!

- Látod szépen bemutattad a nyelvészkedés szépségeit! Nyelvünk ősiségét.
Nyelvőlködni lehet sokféle módon, s értelmezni a szavaink értelmét! Ezért nem hiszek a nyelvészeknek! Bemutattam a Finnugri-bugri mikéntjét is, amit ugye kinyelvészkedtek!

- A régészet s genetika ami megmutatja az igazi múltat. Hová mutatnak a genetikai szálak?
Ugyan oda ahová a régészeti szálak is mutatnak!

25-Abakan.jpg

Nem ismerősek az edények?

63-Kizil.jpg

Az emlékmű talapzatán amit mutattam, láthatod hogy a szöveg felső két sarkán egy-egy sárkány látható. Ez abban érdekes csak hogy a (Volga s Káma csatlakozásánál) is előkerült (Bolsije Tyigani városkában az Uraltól nyugatra) az ábrázolás egy ezüst tálcán! Mivel már írtam hogy az Uralban nem volt arany hanem csak ezüst. Milyen szépen beszélnek a leletek s ábrázolások, ugye.

sarkany-Bolsije-Tyigani.jpg

Szépen látható a tálcán a két-két madár is amit közrefog a két-két sárkány.
Szépen ábrázolja az ábra a három központosságot is, amivel visszalehet lépni a múltba is.

A hold s nap aranylemezek aranyleletek a sírokban pedig a vallási hovatartozást mutatja be!

- Az hogy a szobor "fekete" :rolleyes: Sokáig kellet gondolkodnom - :cool: - Bronz szoborról van szó, ugye, akkor vajon mitől sötétedhetett be a szobor, talán az ón-tól! - ;) - Ötvözet, ugye!

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
992
2 073
93
En nagyon laikus vagyok a temaban, de szerintem nem 20-21. szazadban keszult szobrokat elemezve kellene az 1500-2000 evvel ezelotti tortenelmunket megfejteni.

- Ám az ott lakók mutatják be hovatartozásukat! Ezt ábrázolják a szobraikon, művészetükben, képeiken a múltjukat. Ezért szoktam múzeumokba, képgalériákba járni. Ha elmész a nemzeti múzeumunkba akkor vajon milyen kiállítási tárgyakat látsz ott. Esetleg jártadban keltedben a városainkban járva megfigyelve a szobrainkat vajon mit is ábrázolnak! Mit mutatnak be? Talán nem :cool: a hősi ősi nemzetünket. Kiemelkedő egyéneket, a rájuk jellemző vonásokkal.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
992
2 073
93
Maradjunk itt még Kizil-ben s mutatni szeretnék egy érdekességet.

57-B-Kizil.jpg

Mint látható a képen a szökőkút jobb oldalán 6 állatfigura s egy fő állatfigura látható. A másik bal oldalon szintén. Amit szeretnék mutatni az a következő képpel való összehasonlításánál fog szerepet játszani.

01-Nagyszentmikl-s-Erd-ly.jpg

Ez a kereszt pedig a Nagyszentmiklósi templomkertben lévő kereszt. Nagyszentmiklósról biztos hallott már mindenki, ha másképpen nem is az ott talált aranyedények véget.
Mi a hasonlat ebben a két képben? Ha kifordítom a kereszt két oldalát, pontosan a felső kép obeliszkjének elrendezését kapom.

01-E-Nagyszentmikl-s-Erd-ly.jpg

Ami egy társadalmi berendezkedést is ábrázol a jelen pillanatnyi vallási ábrázoláson kívül.
Azaz van 2x6 törzs akiknek van egy-egy vezetője, s felettük áll egy gazdasági s egy vallási vezető.
Végül az uralkodó.
Ugyan ez valósulhatott meg a harci csapat összeállításakor is. Jobbszárny illetve balszárny.

04-Nagyszentmikl-s-Erd-ly.jpg

Romániában nem csak itt található ez a stílusú kereszt.

• Imádom
Reactions: Pogány

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 296
4 782
113
- Ám az ott lakók mutatják be hovatartozásukat! Ezt ábrázolják a szobraikon, művészetükben, képeiken a múltjukat. Ezért szoktam múzeumokba, képgalériákba járni. Ha elmész a nemzeti múzeumunkba akkor vajon milyen kiállítási tárgyakat látsz ott. Esetleg jártadban keltedben a városainkban járva megfigyelve a szobrainkat vajon mit is ábrázolnak! Mit mutatnak be? Talán nem :cool: a hősi ősi nemzetünket. Kiemelkedő egyéneket, a rájuk jellemző vonásokkal.
Azt mutatják be, amit a múltjukról gondoltak a szobrok elkészítésének időpontjában. Ahogy a Feszty-körkép is azt mutatja, hogy akkor mit gondoltunk a honfoglalásról. Más korszakokban meg mást gondoltunk.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 194
29 933
113
sarkany-Bolsije-Tyigani.jpg

Szépen látható a tálcán a két-két madár is amit közrefog a két-két sárkány.
Tényleg muszáj hülyét csinálnod magadból? A tálcán négy szimurg látható, ami még véletlenül sem sárkány, az égadta világon semmi köze nincs ahhoz! Az iráni mitológia egyik alakja, A székely Mirkó királyfi népmesében majdnem az eredeti, jövőt tudó az Alburz csúcsán lakó iráni alakban jelenik meg Kutyafejűként, mutatva az egykori magyar-iráni kapcsolatok rendkívüli szorosságát és egyben jól összekuszálva azok érvelését, akik szerint a népmeséink egy része a magyar mitológiát őrizte meg, mert ez esetben az iránit, méghozzá meglepően tisztán! Mutatva, hogy a magyar folklór megőrizte minden idevetődött, velünk kapcsolatban álló nép hitvilágának, mesekincsinének egy részét, ami miatt teljesen alkalmatlan arra, hogy az ősi magyar hitvilágra bármilyen formában következtessünk belőle!

A kutyafejű rajta van a bezdédi tarsolylemezen is (ahol érdekességképp keresztény szimbólummal fér meg):
01-bezded.jpg

Kutyafejű veret a bolsije tyigani temetőből:
02-bolsije-tyigani.jpg

Mondjuk már az hajmeresztő, hogy a közelmúlt nacionalista szobrászatának Eurázsia szerte rémisztő köztéri produktumait citálod ide! Minek? Mi köze a magyar őstörténethez a mongol nackóknak?

• Tetszik
Reactions: phaidros