Magyar történelem

Freudi elszólás, mivel nem történelmünket írtál reflexből , így látszik a hozzávaló kötödésed ... :(
Egyébként is arra akartam volna hangsúlyt, hogy a saját magad történelmét bagatellizálod el.
Ha azt írom, hogy történelmünk, azzal nem ezt fejezem ki, hanem a közös történelmet, mint olyat.
Azt meg nem fogom megint felsorolni, hogy mindkét oldalról hányan haltak meg,
meg mennyi javat vesztettek el, mert ehhez az országhoz kötődtek...
Ahogy az obsitos @reich_und_roll is pontosan tudja, hogy az Önkéntes Obsitos Kriplik zlj-ban egymás mellett
harcolnánk ha kéne.
/De egyébként meg egyáltalán nem erről volt szó, bármennyire is színesebbnek tűnik ez a téma./

Nem mindegy, hogy valaki önhatalmúlag cselekszik, vagy hivatalos felkérés után. Amúgy amilyen alapon szidod az oroszokat 1849-ért, ilyen alapon a horvátokat is lehetne szidni, a románokat is, és sok mást is. Pl. a Honvédség napja sokáig szeptember 29.-e volt, a Jellasics horvát bán által vezetett sereg legyőzésének emléket állítva, azonban idővel kerestük a horvátok "barátságát" is, és ezért azt az ünnepnapot áttoltunk más dátumra. Hosszú sztori röviden, megfelelési kényszerből szabtuk át a nemzeti ünnepünket. Ez mennyire volt korrekt ?

Miért irreleváns ? Kossuth a vitatható életműve ellenére mind a mai napig Szent Tehén. Görgey szintén vitatható megítélésű történelmi személy, és mégis őt is úgy-ahogy beemlik a nemzeti pantheonba. És kettejük szöges ellentétben is állnak.

teljesen lényegtelen abból a szempontból, hogy MA annyira bevett lett az oroszfelszpás, hogy rengeteg ember
már a saját történelmét bagatellizálja, a történelmének nagyjait meg inkább lebolondozza, csak véletlenül
se kelljen rosszat mondani Az Oroszra...

Melyik történelmi személyeink lettek lebolondozva ?

1920 - 1945 között milyen történelmi nagyjaink voltak ?

Nem mindegy, hogy valaki önhatalmúlag cselekszik, vagy hivatalos felkérés után. Amúgy amilyen alapon szidod az oroszokat 1849-ért, ilyen alapon a horvátokat is lehetne szidni, a románokat is, és sok mást is. Pl. a Honvédség napja sokáig szeptember 29.-e volt, a Jellasics horvát bán által vezetett sereg legyőzésének emléket állítva, azonban idővel kerestük a horvátok "barátságát" is, és ezért azt az ünnepnapot áttoltunk más dátumra. Hosszú sztori röviden, megfelelési kényszerből szabtuk át a nemzeti ünnepünket. Ez mennyire volt korrekt ?
Hol szidtam én mondjuk Paskievicset?
Azt írtam fent is, hogy ne tegyünk úgy hogy csak úgy jófejségből és magyarbarátságból jöttek volna be.
Miért irreleváns ? Kossuth a vitatható életműve ellenére mind a mai napig Szent Tehén. Görgey szintén vitatható megítélésű történelmi személy, és mégis őt is úgy-ahogy beemlik a nemzeti pantheonba. És kettejük szöges ellentétben is állnak.

Bárki ismert és ismeretlen, aki bármikor orosz ellen merészelt harcolni
Miért pont ekkor? :D

Ahogy az obsitos @reich_und_roll is pontosan tudja, hogy az Önkéntes Obsitos Kriplik zlj-ban egymás mellett
harcolnánk ha kéne.
/De egyébként meg egyáltalán nem erről volt szó, bármennyire is színesebbnek tűnik ez a téma./
Tessék, ebből meg most kihagytam, hogy *a családomban mindkét oldalról
:D

Azt írtam fent is, hogy ne tegyünk úgy hogy csak úgy jófejségből és magyarbarátságból jöttek volna be.

1849 előtt volt-e dolga Magyarországnak Oroszországgal ? És fordítva ?

És 1849-ben, a forradalom bukása után volt-e konkrét terve Oroszországnak Magyarország ellen ? Vagy inkább máshol háborúzott, másokkal ?

Bárki ismert és ismeretlen, aki bármikor orosz ellen merészelt harcolni

Tudnál konkrét személyeket megnevezni ? Nem akarok semmi illetlent kérdezni, de jól látom, neked az orosz elleni harc bárhol a világon az életcélod ? Ilyen alapon mi a véleményed arról, aki az angol ellen merészelt harcolni ? Vagy bárki más ilyen nagyhatalom ellen ?

Miért pont ekkor? :D

Mert az az időszak is fel lett emlegetve ...

Hogyne, pl. Napoleon Oo-i hadjáratában voltak cs-kir csapatok is.
Bár nem tudom, hogy ez miért érdekes.
És 1849-ben, a forradalom bukása után volt-e konkrét terve Oroszországnak Magyarország ellen ? Vagy inkább máshol háborúzott, másokkal ?
ezt sem értem miért lenne érdekes ahhoz, hogy miért vannak körbenyalva, kimagyarázva
Tudnál konkrét személyeket megnevezni ? Nem akarok semmi illetlent kérdezni, de jól látom, neked az orosz elleni harc bárhol a világon az életcélod ?
Nem. Akik ellen gondolom, azok ellen megteszem.
Ilyen alapon mi a véleményed arról, aki az angol ellen merészelt harcolni ? Vagy bárki más ilyen nagyhatalom ellen ?
itt sem erről van szó, hanem magyarok viszonyához vkihez, akár a saját történelmük kárára
Én aztán bármikor kinyalom bármiből Britanniát, de sztem még tőlem se hallottál olyat, hogy
mondjuk a RAF Mo-t érintő bombázásai de faszák voltak, éljen, éljen, megérdemelték, miért nem tették le a fegyvert.
Azok nem is britek voltak, hanem a kis kék emberkék. Stb.
Stromfeld Aurél

harcolnánk ha kéne.
Jaahjaaah, ezt el is tudom képzelni, mert vagy ekkora ökör. Egyrészt. Másrészt meg épp elég szegénységi bizonyítvány a Honvédségnek, hogy két ilyen kreténnek is kergetőznie kell majd mindenféle szírszar drónokkal…

• Vicces
Reactions: SirHiggins

Tudnál konkrét személyeket megnevezni ? Nem akarok semmi illetlent kérdezni, de jól látom, neked az orosz elleni harc bárhol a világon az életcélod ? Ilyen alapon mi a véleményed arról, aki az angol ellen merészelt harcolni ? Vagy bárki más ilyen nagyhatalom ellen ?

Stephen_B%C3%A1thory_at_Pskov_by_Jan_Matejko_%281872%29.png

ezt sem értem miért lenne érdekes ahhoz, hogy miért vannak körbenyalva, kimagyarázva

A probléma az az, hogy a történelmet politikai hangulat, hisztériakeltésre, sárdobálásra, és a tömeg terelésére használják fel, és ennek jegyében gátlások, sőt szégyenérzet nélkül írják át, és kvázi hamisítják is meg.

Általánosban, és középsuliban teljesen más történelmet tanultam, mint amivel 2022 nyomán házalnak, teljesen újraírva az egészet.

itt sem erről van szó, hanem magyarok viszonyához vkihez, akár a saját történelmük kárára
Én aztán bármikor kinyalom bármiből Britanniát, de sztem még tőlem se hallottál olyat, hogy
mondjuk a RAF Mo-t érintő bombázásai de faszák voltak, éljen, éljen, megérdemelték, miért nem tették le a fegyvert.
Azok nem is britek voltak, hanem a kis kék emberkék. Stb.

A II. világháborúban tudtommal az USAAC / USAAF bombázta Magyarországot, nem a RAF. És amúgy igen, az USA-nak való hadüzenetet is baromságnak tartom, nemhogy az USA elleni hergelést, és a Pumák is totál értelmetlenül próbáltak hősködni. Az amerikaiak a bombázásaikkor 130 B-17-es Flying Fortress bombázóval, és 70 P-51-es Mustang vadászrepcsivel jöttek, addig mi meg 18 - 30 repcsivel próbáltunk ellenállóskodni.

A II. vh-s részvételünknek pont ez a problémája, hogy Miért nem tettük le időben a fegyvert, miért tartottunk ki akkor is, amikor még Budapest is elesett ?

Stromfeld Aurélt nem a napjainkbeli történelempolitika / kormány minősítette bolondnak, hanem életében hurcolták meg, 1920-ban. Ez meg magyar hülyeség, hogy a két, totál ellentétes történelmi személyt, legyen az a Kossuth vs. Görgey, és most Horthy vs. Stromfeld, képesek isteníteni.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Jaahjaaah, ezt el is tudom képzelni, mert vagy ekkora ökör. Egyrészt. Másrészt meg épp elég szegénységi bizonyítvány a Honvédségnek, hogy két ilyen kreténnek is kergetőznie kell majd mindenféle szírszar drónokkal…
ja, meg ne most, mert náthás a macska.
Az állatorvosra rá kellett szólni, hogy nem Tódor paszmek,
hanem Theodore.
Angolosan.
Mint Theodore Roosevelt.
Asszem nem értették.

Jaaa neeem. Az oroszok csak kirándulni jöttek át, mi?
Vác, Tura, Segesvár, Debrecen -i csaták mondanak valamit?

Várjámá' tudom!!! Hát miért nem tették le a fegyvert,mi?
Talán azért, mert nem voltak olyan gyáva semmirevalók, mint manapság....

Most jön, a Mo minek támadta meg a SZU-t. Vágom.
Azért ne drukkoljál már a hazád akkori ellenségeinek.

Amit leművelnek itt(/is) egyesek, hogy mekkora gáz volt már fegyverre kelni az elnyomó hatalmak ellen (SZU included).
Kit érdekel az átlag orosz ember?
Az érdekel, hogy már annyira az oroszok seggében vannak egyesek, hogy már a saját történelmüket köpik szembe.

Hát nem is voltak olyan rosszak ezek az oroszok már akkor sem.
Milyen gáz már, hogy az emberek a szabadságuk miatt meg is haltak.
Mi értelme volt, hiszen esélyük sem volt.
Tulajdonképpen mennyivel jobb volt a vasfüggöny keleti oldalán.
Mindenki más volt a hibás, a SZER, Nagy Imre, meg a CIA, mert akkor mindenki hülye volt és magától
nem tudta eldönteni, hogy mi a helyes.

Ez a kibszt hányinger.
Én úgy gondolom, hogy az 1849-es orosz vezetést igenis kell szídni, mert ők a második legnagyobb ludasok amiatt, hogy veszítettünk, a legnagyobb ludas az osztrák vezetés. Szóval őket mégjobban kell szídni, hisz ha ők nincsenek, akkor orosz segítség sincs, sőt később Trianon sem, mert hogy ahhoz is nagyban hozzájárultak ők is (a török mellett).
1945-ért szintén kell szídni az orosz (vagy szovjet, kinek melyik tetszik) vezetést, de emellett a magyar vezetést is, mert sajnos ők támadtak először. Tudom, valószínűleg jött volna a szovjet anélkül is, de nem mindegy, hogy előtte mi a Donig támadunk és veszitettünk pár százezer embert, vagy jól időzítve csatlosként mi is megyünk velük, mint a románok vagy a bolgárok. Ez nagyon nem mindegy. A bolgárok 20000 embert veszítettek, a lakosság 0,3%-át, mi meg 30-szor többet, a lakosság 7%-át!
1956-ért is kell szídni őket, mert miattuk halt meg annyi ember. De ugyanakkor én butaságnak tartom azt a szabadságharcunk. Tetszik vagy sem, teljességgel öngyilkos akció volt, aminek nem volt semmi esélye. Ha pedig valamire semmi esély nincs, akkor meg sem kell próbálni. Anélkül ma legalább 200000 emberrel több magyar élne az országban. Ez viszont már történelem. Mindezekért az átlag oroszt, osztrákot vagy törököt nem szabad utálni hisz egyik sem tehet róla. És mint ahogy attól sem félünk hogy az osztrák ismét elfoglalja az országot, az orosztól sem kell félni. Jóban kell lenni mindegyikkel és akkor nem lesz ok a háborúra.

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: gergo55 and 2ndt

Görgei miért vitatható személyiség? Szerintem egy igazi példakép. Amíg volt esély a győzelemre, minden tőle telhetőt megtett a győzelemért. Miután nem volt semmi esély, ismét minden tőle telhetőt megtett azért hogy minél kevesebb veszteség érje az országot. Azon kívül hogy lett volna még jópár tízezer halottunk, mivel lett volna más a végeredmény, ha tovább harcol? Szerintem még rosszabb lett volna az elnyomás is.

Történelmi nagyokról. Horthy 1940-ig rászolgált, de sajnos 1941-től mindent elrontott, még jobban, mint ahogy el volt már előtte is.

• Tetszik
Reactions: JTDP and Kurfürst
Én úgy gondolom, hogy az 1849-es orosz vezetést igenis kell szídni, mert ők a második legnagyobb ludasok amiatt, hogy veszítettünk, a legnagyobb ludas az osztrák vezetés. Szóval őket mégjobban kell szídni, hisz ha ők nincsenek, akkor orosz segítség sincs, sőt később Trianon sem, mert hogy ahhoz is nagyban hozzájárultak ők is (a török mellett).
1945-ért szintén kell szídni az orosz (vagy szovjet, kinek melyik tetszik) vezetést, de emellett a magyar vezetést is, mert sajnos ők támadtak először. Tudom, valószínűleg jött volna a szovjet anélkül is, de nem mindegy, hogy előtte mi a Donig támadunk és veszitettünk pár százezer embert, vagy jól időzítve csatlosként mi is megyünk velük, mint a románok vagy a bolgárok. Ez nagyon nem mindegy. A bolgárok 20000 embert veszítettek, a lakosság 0,3%-át, mi meg 30-szor többet, a lakosság 7%-át!
1956-ért is kell szídni őket, mert miattuk halt meg annyi ember. De ugyanakkor én butaságnak tartom azt a szabadságharcunk. Tetszik vagy sem, teljességgel öngyilkos akció volt, aminek nem volt semmi esélye. Ha pedig valamire semmi esély nincs, akkor meg sem kell próbálni. Anélkül ma legalább 200000 emberrel több magyar élne az országban. Ez viszont már történelem. Mindezekért az átlag oroszt, osztrákot vagy törököt nem szabad utálni hisz egyik sem tehet róla. És mint ahogy attól sem félünk hogy az osztrák ismét elfoglalja az országot, az orosztól sem kell félni. Jóban kell lenni mindegyikkel és akkor nem lesz ok a háborúra.
A ruszkik 48-ban szövetséges kérésre jöttek. Tudod, mint mikor mi mentünk az afgánokhoz túrázni nemrég egy teljesen illegitim háborúba a MAI nemzetközi jog szerint (ez nyilván 49-re nem áll).

45-ben nekikszaladtunk, kegyetlenkedtünk. Pofánvertek és megszálltak minket, ahogyan másokat is és ahogyan mások is másokat (pl. az USA még mindig Japánban van, míg a ruszkik hazahúztak). A hazai rendszerünket lehet ruszki megszállásnak hívni, de Varsói Szerződés tagok voltunk; a hazai komcsi kormányt NEM a ruszkik ültették a nyakunkba bábkormányként (bár nyilván egyetértettek vele).

56-ban a ruszkik komcsi kérésre jöttek; előtte gyakorlatilag egy keveset harcolgattak (volt néhány kegyetlenkedés ruszki sorozott kiskatonákkal BTW), de visszahúztak a laktanyáikba. Aztán jöttek, leverték a szabadságharcunkat, de rohadtul visszafogottak voltak, minimális mennyiségű halottja volt a teljes forradalomnak (a magyar haderő nagy része kussolt a laktanyákban, nem harcolt). A kivégzéseket és hasonlókat nem a ruszkik kérték, nem ők intézték, hanem a komcsi kormányunk.

Szóval akár tetszik akár nem, sokkal kegyetlenebbek is lehettek volna, jó pár konfliktusukban voltak (ahogyan mások is, de a nyugat nem ismeri a saját történelmét).

Ezzel nem mentegetem őket; örülök, hogy leléptek. Mondjuk semmilyen idegen hatalom katonáit nem akarom látni magyar földön soha többé, ha nem azért jönnek, mert valós NATO 5. cikkely vagy hasonló van.

Történelmi nagyokról. Horthy 1940-ig rászolgált, de sajnos 1941-től mindent elrontott, még jobban, mint ahogy el volt már előtte is.

Igazából a kiugrást rontotta el, addig nem. Mert ha mást tesz, a németek évekkel előbb szállják meg az országot, nem 1944 márciusában..

• Tetszik
Reactions: 2ndt
Görgei miért vitatható személyiség? Szerintem egy igazi példakép. Amíg volt esély a győzelemre, minden tőle telhetőt megtett a győzelemért. Miután nem volt semmi esély, ismét minden tőle telhetőt megtett azért hogy minél kevesebb veszteség érje az országot. Azon kívül hogy lett volna még jópár tízezer halottunk, mivel lett volna más a végeredmény, ha tovább harcol? Szerintem még rosszabb lett volna az elnyomás is.

Pongyolán fogalmaztam. A vitatható személyiséget úgy értettem, hogy őt évtizedekig a bűnbak szerepére kárhoztatták, és csak a 80-as évektől kapott normális, és valódi megítélést.

Kényszerpálya volt 1941-ben. Akkor és ott, mindenki elkönyvelte a német győzelmet. Alapvetően a románokkal futottunk versenyt, részt kellett vennünk a háborúban. Az USA elleni hadüzenet, tényleg paródia volt.

A német győzelem hogyan nézett volna ki ?

- Eljutnak az Arhangelszk - Asztrahán vonalig ? Vagy a Volga - Arhangelszk vonalig ?

- Vagy a határok újrarajzolása Moszkvától 50 km-re ?

- Vagy "csak" Szovjet-Ukrajnát + Fehéroroszágot tudták volna megszerezni a németek, és jelentik ki ezzel a teljes győzelmet ?

eb05BRO.png

oZRPiIy.jpeg

WVsB3C9.jpeg