Van igazság abban, amit írsz.A gazdaság növekedéséből a "kisembernek" nem sok csapódik le. Az utak szarok, az adók magasak, az oktatás, az egészségügy rohad le. eközben látványprojektekre meg értelmetlen honvédelmi kiadások (L39NG) megy a lopás, repülőtér vásárlás az kell, stb... Ha pedig leváltanak egy kirgizzel, szociális háló alig van. Az ingatlanárak az egekben, az ingatlanpiacon a luxusberuhzások meg a cselédszobák építése megy csak. De a gazdaság az nő, még jó hír volt a kormánymédiában, hogy az ingatlanárakismét emelkedésnek indultak!
Hol érdekel engem, hogy egy olyan nagyrészt automatizált gyár ami nekünk csak szennyezett talajvizet hagy mekkora kibocsájtással bír? Amikor annyi adókedvezményt kaptak, hogy talán azért dolgozom, hogy őket idecsalhassuk, mert még az állam fizet nekik?
Avagy van pár ország, aminek hatalmas a GDP-je, de az életszínvonal mégis alacsony. És még egyszer: hol volt sikerprojekt ez a harmadik világból bevándorló import és a bérek ezzel lent tartása? Emiatt szakadt be a fejlett nyugat termékenységi rátája, mert nincs meg a biztos családalapítás gazdasági fedezete, létbiztonsága a korábbi időszakokhoz képest. (a saját korában és társadalmában hasonlítja mindig az akkor élő ember)
Senki nem mondta, hogy "minden jó, minden szép", tudomásom szerint a Victorinox sem mondott ilyet soha.
Itt az a lényeg, hogy nyitott gazdaság lévén minket rohadtul befolyásolnak a globális és nemzetközi események vagy éppen a németek gazdasági helyzete. Rossz a pozíciónk a gazdaságunk sérülékenysége okán... 1990-ben kerültünk bele ebbe a fossal teli gödörbe, azóta próbáljuk magunkat kivakarni a ganéból, egy felívelő pályán voltunk már, amikor jött a covid, meg a háború okozta gazdasági szankciózás nekünk különösen odabaszott és azóta is folyamatosan szupresszionál minket.
A fejlett nyugatos termékenységi rátás meglátásod viszont abszolút téves.
Nem barátom, annak a nyugat-európai társadalmak elpuhulásának, elkényelmesedésének van köze, ami viszont a túlzott jólét következménye. A gyerek nem menő nyugaton... az önmegvalósítás a menő, az ÉN ÉN ÉN és csak ÉN-be nem fér bele a gyerek.
Ha igazad lenne ebben a kérdésben, akkor Afrika példája igazolna téged... hiszen a dzsungelben vagy a szaharában aztán végképp nincs semmiféle gazdasági fedezete a családalapításnak, ehhez képest szülik a gyerekeket az éhhalálba... (és pontosan ezért... 10ből 4 csak megéli a felnőtt kort alapon)
Bizonyára már Te is belefutottál ebbe a képbe a neten vagy bárhol máshol... tökéletes manifesztum, benne van a múlt, a jelen és a jövő, ami vár ránk! A harmadik képben vagyunk és megyünk át a negyedikbe... nyugodj bele, szar világ jön... de harc nélkül nem engedhetjük bukni a civilizációnkat. (ja és persze mondanom sem kell, hogy nem Oroszország fenyegeti a civilizációnkat, nem ők az ellenség.)