Nagyon összemosod a dolgokat.És nagyon lenézzed a búrokat.Miközben inkább tanulmányozni kéne a módszereiket,és amit érdemes,adaptálni-persze a mai lehetőségeinkhez és viszonyainkhoz igazitva.
Most nálunk,szigorúan külpolitikai-hatalompolitikai okbol,van egy felemás habzsidőzsi.Formálódik egy hh-us minisereg,amihez megvesszük a legmodernebb harcjárműveket.De orászgvédelemre ez a sereg kicsi.Egy baltafej-nyél nélkül.
A Leo,Lynx és Boxer alapvetően a nagy háborúra,Kurszk 2.0 megvivására készültek,gazdag,nyugati országok számára.Búr járgányok meg szegény országoknak,rossz körülmények közé,elhúzodó hibridháborúra.A tervezés kiindulási alapja is más volt,perszehogy mások a járművek is.De ha kicsit körülnézel Európában,találsz olyan járműveket,mik a búrok vonalát követik.Pl a TITUS mintha kopirpapirral készült Mbombe 6 volna
Mert az utóbbi idők háborúi túlnyomó rész 4.generációs,vagy hibridháború.Ahova kellenek az ilyen járgányok.
Szóval hogy sokadszorra leirjam.Számunkra a Mbombe 6 az éredekes.Szükségünk lenne egy viszonylag olcsó,és olcsón fentartható járműre,ami mint APC helyt tud állni hagyományos manőverharcban,de otthon van a leginkább valószinűsithető konfliktusformában,a hibridháborúban.Mert arra tervezték.Misszios feladatoknál meg felülról csatlakozhat a kebabos kocsikhoz.Mint eszközhordozó,meg sokkal jobban képes követni a láncos technikát,mert a 4y4 kebabok terepen menthetetlenűl lemaradnak a Leo/Lynxektől.
Készek átadni a gyártástechnológiát,a konstrukció meg olyan,hogy épithető MAN (vagy akármilyen,általunk rendszeresitett teherkocsi) fődarabjaival.Vagyis logisztikai problémát nem okoz,utánpótlás is biztositható onnan,ahonnan a teherautó jön.
És különben már van,de fejlesztés alatt is van nyugati 57milis torony.Az orosz tornyok nem vetélytárs nélküliek.
Elvileg nincs akadálya 57milis toronnyal rendelni akár a Lynxet,Patria XP-t is,"csak" integrálni kell.
Én egy kis összemosást most nem az én oldalamon látok.
Dehogy nézem le a búrokat. Szerintem még hasonló sem nagyon olvasható ki az eddigi Mbombe -val kapcsolatos hozzászólásaimból. A módszereik, meg az, hogy azok közül mi adoptálható vagy lehet érdekes nekünk azt meg a szakemberek eldöntik. Azonban ennek túl sok köze nincs ehhez a járműhöz. Én ezt a "búr témát" is levenném a napirendről, mert ennél a járgánynál volt róla szó, hogy kik állhatnak a szalag mellett (nem búrok), a tulajdonosi réteg sem búr, de amennyiben kicsit tágabban nézzük a dolgokat, akkor a komplett Dél-Afrika is "egyre kevésbé búr" ...
Azzal a részével odáig egyetértek, hogy a Leo,Lynx és Boxer "Kurszk 2.0 megvivására készültek". Apróság, hogy azt nem "nyugati országokkal" (de még nem is USA -val) képzelik el, de ez már Biztpol -ba hajló kérdéskör.
Namost a 4x4 -t, meg a 6x6 -ot élből kivenném a képletből. MRAP nemigazán kell nekünk. Egyfelől a nagyobbik kebabos kocsival ez a rész pipa, de amennyiben mindenáron kellene még valami, akkor lehet(ne) Kommondor -al kísérletezgetni vagy ... vagy a világban van százszámra MRAP, ingyen vihető, a legmodernebb technika - csak a szállítást kellene fizetni, tengerentúlról (na úgy már nem éri meg) ... Ez a gond ezekkel a vasakkal is - szállítással már nem lesznek olcsóbbak kb. semminél.
Igen, van a Nexter TITUS is (ez a 6x6 "másolata") - amennyire jól tudom, akkor ezt is még csak "próbálgatják" egy-két országban (pl. asszem Albánia). Stanag 2 -vel (minden átlövi). Persze fel lehet pótpáncélozni, hogy legalább a 12.7x99 mm -es géppuskát kibírja, de akkor meg 3 tengelyen elsüllyed nálunk a terepen ... Erre tényleg van BTR -ünk 4 tengellyel ... Meg ez tényleg MRAP kategória, ami nekünk nem ideális ...
A 8x8 tartom egyáltalán "valamirevalónak". Persze ez a Stanag 3 itt sem acélos. Szállítással együtt számolva ezen az áron már tényleg inkább Boxer/Patria/Rosomak. A Boxer -t miért is merem felhozni. Az RM -el most kötöttünk komoly üzletet - gyárra, meg a Lynx -re (mely kell Nekik is, mint referencia). Namost a Lynx -es árukapcsolással meg RM gyárral itthon szerintem tudnánk olyan árat, hogy legyen belőle akár kicsit nagyobb mennyiség is. Amennyiben meg a kétféle APC koncepció opció lehet, akkor még mindig választanék előbb a Patria/Rosomak -ból.
Az a baj, hogy attól nem tudunk(/szabad) eltekintetnünk, hogy ekkora távolságból bizony maga a szállítás lenne az ár tetemes része. Még akkor is, ha alkatrészként jönnének be a dolgok és "csak össze kellene rakni". Valahogy mindig úgy jön ki a matek, hogy még, ha valahogy olcsóbb is lenne egy nagyon kicsit - akkor nagyon kicsivel drágábban van sokkal jobb. Ráadásul olyan, aminek a logisztikáját könnyebben meg lehet oldani.
Most, hogy kell-e 57 mm -es löveg vagy nem már az is érdekes kérdés. Ugyanakkor ahogy írod: "fejlesztés alatt is van nyugati 57milis torony". Az, hogy elvileg nincs akadálya az integrációnak (ami szintén nem lenne ingyenes, mert ugye jelenleg nincs integrálva nyugati 57 mm -es torony) - ilyenformán gyakorlati akadály van. Az, hogy orosz 57 mm -es tornyot rakjunk, ahhoz az oroszoknak is lenne szava (NATO - nem adnák), de a logisztikáját sem tudnánk megoldani pl. egy VJTF/CEDC -ben gondolkodva ... Egyébként nyugati toronnyal sem, mert a környéken senkinek nincs ilyen ...
Gyakorlati alkalmazás. Ugye már jópár éve hakniznak vele szerte a világban. Még a Currus -al is betetettek egy pár mondatot az idézgetett PDF végére. Ehhez képest nincs sehol eladva. Se szegény - se gazdag országban. Líbiába nem tudom hogy nyomták be (még a darabszám is titkos) a 6x6 -ot, de elképzelhetőnek tartom, hogy kellett végre valami referencia. Pedig ott lenne zseton (kőolaj) és még csak nem is egy "csillagháborúban" kellene helytállnia ...
4.generációs,vagy hibridháború kérdésköre. Pont itt a szomszédban a pótpáncélzattal ellátott T-64 -ek hullanak, mint a legyek. Hol is tartanak most - 350 vagy 400 kilőtt T-64 -nél (az egyebekről nem is beszélve)? Azaz azért itt sincs kolbászból a kerítés. A hazájában persze lehet, hogy még OK lehet mondjuk átlag 50-60 éves ex-szovjet technika ellenében (főleg AK -sok ellen). Nálunk már egy kicsit bonyolultabb a helyzet most is.
Azonban nem vagyok semmi jónak elrontója. Vegyük elő a kockás papírt és matekozzunk. Egyfelől a 4x4 -et és a 6x6 -ot (bár tudom ez utóbbi személyes kedvenced) vegyük ki a képletből, mert MRAP -ból tényleg "tele a padlás már nálunk". Tehát 8x8. Ez hogy tudna kijönni nálunk? Mondjuk első körben mennyi az annyi ez ott Náluk? Sacc-perkábé amire ideérne (akármilyen formában, alkatrész, licensz, bárhogyan)? Amennyiben a Currus -nak is kellene rajta "matatni"?
Továbbá tényleg nem vagyok benne biztos, hogy ez a felhozatal akár 3 év múlva élne ott. Avagy akár 10 év múlva. Nemcsak azért, mert, hogy "Dél-Afrika", de azért is, mert úgy néz ki sajnos tényleg nem kell senkinek ...