Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 672
5 916
113
1, Mennyivel csökkent a gyereklétszám?
2, Állatorvosi Egyetem, meghirdetett állami finanszírozású helyek 2024: 203, ellenben idén, a drasztikus csökkenés után 210. Legalább a saját linkedet elolvashatnád.
Vicces gyerek vagy! Mi lenne, ha nem beszélnél félre, hanem arcoskodás helyett értelmezed, amit írtam, vagy kérsz segítséget, ha nehéz a szöveg!
Ha veszed a fáradtságot, és elolvasod, amit írtam, és amit linkeltem, feltűnt volna, hogy nem csak az Állatorvosi Egyetemről írok/írnak!
Összesen kevesebb mint 4 egyetemen nőtt a támogatott helyek száma, összesen kevesebb, mint 400 hellyel. Ezzel szemben, csak az első 5 egyetem, ahol a legnagyobbat csökkent az államilag támogatott hely, cirka 5000 mínuszt jelent! És akkor az összes többi egyetemről nem is beszéltünk, ahol szintén csökkentek a támogatott helyek!

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 781
35 472
113
Vicces gyerek vagy! Mi lenne, ha nem beszélnél félre, hanem arcoskodás helyett értelmezed, amit írtam, vagy kérsz segítséget, ha nehéz a szöveg!
Ha veszed a fáradtságot, és elolvasod, amit írtam, és amit linkeltem, feltűnt volna, hogy nem csak az Állatorvosi Egyetemről írok/írnak!
Összesen kevesebb mint 4 egyetemen nőtt a támogatott helyek száma, összesen kevesebb, mint 400 hellyel. Ezzel szemben, csak az első 5 egyetem, ahol a legnagyobbat csökkent az államilag támogatott hely, cirka 5000 mínuszt jelent! És akkor az összes többi egyetemről nem is beszéltünk, ahol szintén csökkentek a támogatott helyek!
Csakhogy az állatorvosi képzésről volt szó. Mi a franc köze van ahhoz, hogy teszem azt a filológia, vagy az anglisztika szakon csökkent vagy sem az állami finanszírozott helyek száma?
(Az, hogy csökkent az államilag finanszírozott hely, azt honnan tudod, hogy előtte mondjuk ki volt e töltve egyáltalán? És valljuk be őszintén nem is kell ennyi embernek diploma és még csak általánosságban jobban sem keres egy diplomás más végzettségekhez képest.)

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 672
5 916
113
Csakhogy az állatorvosi képzésről volt szó. Mi a franc köze van ahhoz, hogy teszem azt a filológia, vagy az anglisztika szakon csökkent vagy sem az állami finanszírozott helyek száma?
Nem írtam, hogy az állatorvosin csökkent az államilag támogatott létszám, és tudom hogy tavaly óta 7!-el nőtt! Még mondtam is a lányomnak, hogy hatalmasat nőtt az esélye az ösztöndíjra. :rolleyes:
(Az, hogy csökkent az államilag finanszírozott hely, azt honnan tudod, hogy előtte mondjuk ki volt e töltve egyáltalán? És valljuk be őszintén nem is kell ennyi embernek diploma és még csak általánosságban jobban sem keres egy diplomás más végzettségekhez képest.)
Hogy nem kell ennyi diplomás, ez a hivatalos kormányzati álláspont is.
Végülis ez beleillik az olcsó munkaerővel való házalásba, és valljuk meg, az összeszerrelő üzemekbe nem is kell annyi magasan kvalifikált szakember.
Nem tudom, hogy mindenhol ki volt-e töltve minden állami ösztöndíj. Ahol kevés az ilyen hely, ott nagy esély van rá, hogy igen. Azt viszont igen, hogy a diplomások nagy része is a "hanyatló Nyugaton" köt ki, illetve oda készül. És ez nem csak az anygiak miatt van.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 781
35 472
113
Végülis ez beleillik az olcsó munkaerővel való házalásba
Akkor fizess meg egy jó szakembert, egy mesterembert és akkor átértékeled az olcsó munkaerőt. Tudod, nem csak összeszerelés van, el kéne már ettől marhaságtól szakadni. Sőt az "összeszerelő üzemekben" sem mindenki lószarrugdosó minimálbéren.
Egy felesleges diploma helyett többet ér az ember egy szakmával.

a diplomások nagy része is a "hanyatló Nyugaton" köt ki, illetve oda készül.
Még egy érved a mellett, hogy akkor nem a magyar adófizetők pénzéből kell taníttatni.

Ahol kevés az ilyen hely, ott nagy esély van rá, hogy igen.
Térjünk vissza az állatorvosira. Valóban szükség lenne e minden évben, mondjuk 100 férőhellyel több? Ez egy relevánsabb kérdés.

Nem írtam, hogy az állatorvosin csökkent az államilag támogatott létszám
De értsd már meg arról volt szó. Ki a fene gondolta volna, hogy Te a szabadbölcsészek, fililógusok meg ki tudja milyen szakok össz finanszírozott számát hozod ide az állatorvosi témába?

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 714
39 022
113
A diplomások nagy része, csak a diploma mint fizetés növelő tényezőként tekint a papírjára, ráadásul a ma már minden ugribugri álláshoz diploma kell(ene), amivel a szintje/megbecsülése a korábbi érettségiével lett egyenrangú. Nos, ezt valóban nem kellene állami/adófizetői pénzből fedezni...a sláger-ügyvéd-média-szociológia-filozófia szakok eléggé termelik a diplomás ballasztot. Sokan inkább, a rátermettebbek, elmennek valami fizikai munkát végezni, megjegyzem, helyesen...

De értsd már meg arról volt szó. Ki a fene gondolta volna, hogy Te a szabadbölcsészek, fililógusok meg ki tudja milyen szakok össz finanszírozott számát hozod ide az állatorvosi témába?
#mindenszaharadehanemakkoris
Valójában, meg ha úgy van rajta a sapka, akkor megy a #nehogymánazadófizetőkfizessék...

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 379
11 167
113
Mire gondolsz?
Rendszerint hegyekben állnak a környéken az ilyen szalmabála lerakatok. Ezek a lerakatok többször a semmi közepén vannak, távol minden gazdaságtól, és egyszercsak elkezdik elhordani őket, ami több napig tart. És több sofőr ismerős mondja, hogy ezeket a nagyméretű bálákat, főleg az erőművekbe hordják.
Szinte naponta találkozom ezekkel a kamionokkal.
Arra gondoltam hogy mindegyik ilyen erőmű mellett hegyekben állnak a faronkok.

• Tetszik
Reactions: ZRÍNYI 20!026

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 379
11 167
113
Gondolom azért nem viszik a szalmát, közvetlenül az erőművek közelébe, mert azért ezek könnyebben lángra kapnak. Ezért is tárolhatják rendszerint nagyobb tisztásokon.
meg mert fából könnyebb több hőt csinálni, térfogatra jóval kevesebb kell, au hogy szalmát égetnek egy elkendőzése annak ami nálunk történik.
Taszár, Baté, Kiskorpád, Szenta, Csurgó, Abaliget állomásokon folymatosan rakják a vonatokra a fát a Pannon (Pécsi) Erőműnek. Papíron faapríték, meg szalma:
https://www.google.com/maps/@46.067...try=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQwOS4wIKXMDSoASAFQAw==

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 369
35 146
113
De, arról beszéltél, h a Zorán miatt nincs elég hatósági állatorvos, és a kormány tudta, és nem tesz semmit. Ehhez képest
1, Az állatorvosi egyetemen nőtt az állami finanszírozású helyek száma, 2010hez képest nagyon.
2, Az állatorvosi egyetem plusz ösztöndíjjal kifizeti a képzést kb 30 ember számára, akik vállalják, h 10 évet Magyarországon haszonállattal és / vagy élelmiszer biztonsággal fognak foglalkozni.
3, Ezek egyike sem oldja meg azt a kérdést, h aki állatorvos szeretne lenni, az nem vágóhídon akarja tölteni az életét. Pedig kurvára jobban fizet, mint egy madárkórházban éjjel-nappal elütött / mérgezett vad madarakat összeszerelni. És hidd el, 10ből 9 elsőéves hallgató utóbbit választaná.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 369
35 146
113
A diplomások nagy része, csak a diploma mint fizetés növelő tényezőként tekint a papírjára, ráadásul a ma már minden ugribugri álláshoz diploma kell(ene), amivel a szintje/megbecsülése a korábbi érettségiével lett egyenrangú. Nos, ezt valóban nem kellene állami/adófizetői pénzből fedezni...a sláger-ügyvéd-média-szociológia-filozófia szakok eléggé termelik a diplomás ballasztot. Sokan inkább, a rátermettebbek, elmennek valami fizikai munkát végezni, megjegyzem, helyesen...

#mindenszaharadehanemakkoris
Valójában, meg ha úgy van rajta a sapka, akkor megy a #nehogymánazadófizetőkfizessék...
Számoljuk össze, hány egyetemen és főiskolán képeznek összesen mennyi turisztikai cakembert. Tényleg szükség van évente annyira?

Végülis ez beleillik az olcsó munkaerővel való házalásba, és valljuk meg, az összeszerrelő üzemekbe nem is kell annyi magasan kvalifikált szakember.
Olcsó munkaerő, mint villanyszerelő, burkoló, ács.. Lehet folytatni. Barátnőm lánya cukrásznak tanul, az első évtől viszik versenyre, országos döntőn az első 10ben volt, biztos tök buta, ráadásul vidéki is, úgyhogy duplán. Azért kap szép ösztöndíjat, hogy nehogy elvégezzen egy etika szakot, és művelt, okos, magasan kvalifkált főállású tüntető legyen belőle.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 553
12 149
113
„Agrár-erdészeti rendszerek telepítése, ápolása és fenntartása” című (KAP-RD21-RD22-1-25 kódszámú) pályázati felhívás":
  • Mezővédő fasor telepítése mezőgazdasági művelés alatt álló területek
  • Mezővédő erdősáv telepítése szántóterületek
  • Fás legelő és kaszáló telepítése gyepterületek

Támogatás alá esik a telepítés és 7 évig a -kötelező- gondozás.

Főleg amúgy is alacsony termőképességű talajoknál egy kihasználható plusz bevétel és az élővilágra, deflációra is jó hatással lehet.
Tipikus látszat intézkedés.
Lehet, hogy jól mutat egy erdősáv a nagy monokultúrás táblákon, de a termőképesség javítasára és defláció ellen nem ér semmit.
Ezekre -is- a talajmegújitó technológia a megoldás.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 781
35 472
113
Tipikus látszat intézkedés.
Lehet, hogy jól mutat egy erdősáv a nagy monokultúrás táblákon, de a termőképesség javítasára és defláció ellen nem ér semmit.
Ezekre -is- a talajmegújitó technológia a megoldás.
Neked soha semmi se jó. Ez van. Több mint a semmi, ráadásul nem kötelezettség, hanem pénz is jár vele, ami ösztönző.
A defláció ellen meg több mint a semmi és vannak más, talajtakarást támogató dolgok is, pl.: zöldítés

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 553
12 149
113
Neked soha semmi se jó. Ez van. Több mint a semmi, ráadásul nem kötelezettség, hanem pénz is jár vele, ami ösztönző.
A defláció ellen meg több mint a semmi és vannak más, talajtakarást támogató dolgok is, pl.: zöldítés
Nekem mi den jó, ami valóban mérsékli, megszünteti a talajpusztulást, ami minden a szárazföldi ÉLET alapja!
A "több mint semmi" önámítása mögé bujni károsabb mert a megoldás látszatát kelti.
A talaj termőképességének kérdése összetettebb, minthogy egy kis fasorozással elintézhetnénk!

• Tetszik
Reactions: Kockás ing

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 553
12 149
113
Balogh Péter írása a vizhelyzet állásáról:

Vizet a tájba - terepi tudósítás tájléptékű tanulságokkal

Vízválasztó kezdeményezés indult a Kis-Sárréten, Szeghalom központtal.
A Kis-Sárrét a Körösök összefolyásánál fekvő egykor erősen vízjárta, mostanra erősen kiszárított terület, ami erős mintaterülete lehetne a hivatalos „Vizet a tájba” programnak.
Ha nem lesz az, akkor elsivatagosodik szégyenszemre. Mindazon szakmák, intézmények és szakemberek szégyenére, akiken most múlik, hogy sikerül-e átlépniük az új paradigmába, és ténylegesen vizet vezetni a tájba, immár nem a szlogen, hanem a nagyléptékű tájhasználatváltás szintjén...

Civil, azaz lakossági kezdeményezésre ma délután, április 14-én volt egy szakmai fórum a hatáskörrel rendelkező hivatalos szervek részvételével; a kezdeményező gazdálkodók, Önkormányzat, Vízügy, Erdészet, Természetvédelem, és a Szegedi Egyetemről vízválasztó kollégák voltak jelen.

A helyi szervező már több mint 2000 hektár (!) használójának szándéknyilatkozatával hozta össze a megbeszélést,
amin kijött, hogy miért-hogyan NEM sikerül adni vizet a tájba.
A jelenlegi paradigma korlátai:
1.
A hivatalos szervek úgy tudják, hogy ez nagyon sokba kerül. Persze a jelenlegi módszertanok szerint tényleg sokba kerül, de maga a vizet a tájba feladat megoldása nem kerülne sokba, ha valóban életbevágónak lenne gondolva, s a helyiek megcsinálhatnák. Rögtön egy fontos érdekellentét: nem jó, ha nem kerül sokba, hiszen a sok pénzből lehet pénzt kicsatornázni az élethez. Csakhogy a pénzre és a szabályokra való hivatkozás akadályozza a vizet a tájba.
2.
A víztaszító paradigmában ragadt természetvédelem az aktuális állapotot védi, vagyis a szárazodás állomásait. Hacsak nem ébrednek fel szakmai felelősségükben. Ők is. Bizony a természetvédelem múltszázadi értelmezése is korlátja a vizet a tájba engedésnek. "Elpusztulnak a kaktuszok". A Vízügy nyitott – hátha a hivatalos természetvédelem nem lesz gátja a vizesítének...
3.
A kiszárított ártereken bizony szántók vannak. A kétezer hektárnyi felajánlott terület nagy része gyep és erdő, amik többnyire a magasabb, eleve szikes térszíneken maradtak meg. Ők szívesen látnák az árasztást, a gyepeken egyértelmű, és az is elhangzott, hogy az állami erdők fele kiszáradt az elmúlt években.
De bizony nem a gazdák hajlandósága szerint lehet árasztani, hanem a domborzat, a vízjárás és az infrastruktúra szerint.
A szántótulajdonosoknál a kulcs – őket komoly koncepciózus állami programmal lehet rávenni, hogy ártériesítsék az ártereiket, és ne termeljék tovább a sivatagot a területalapú támogatásaikért. Ugyancsak komoly korlát, de nem bonyolult a megugrása, a jelenlegi intézményeken és pénzkereten belül lehetséges a megoldás.

Innentől vizsgázik az Állam: sikerül-e legalább feleolyan hatékonyan megoldani a túlélésünk miatt szükséges változtatásokat, mint amennyire száz éve sikerült megoldani a szántóföldi biznisz miatt indokolt változtatásokat?!

Eddig a lényeg, de még néhány szó a megvalósítás realitásairól.
A Körösökön érkező víz, ami a mindig is hiányzó csapadékot pótolni tudta legalábbis már kifogyott. A 4 belépő ág nyári hozama fenn marad a hegyekben kiépített víztározókban – a határ túloldalán, diplomáciai feladattal... Mindenesetre a 3-4 m3/s vízhozamból nem lesz öntözés a szántóföldek fenntartására. A megoldás csakis az esetleges nagyvizek tájba vezetése.
A Tisza-folyó még be tud segíteni, ahogy eredendően a Hortobágy-folyó vezette a Tisza vizeit a Körösök vidékére, úgy ennek kiszárítása után megfejlesztődött a Tiszalöki duzzasztás majd a TIKEVIR hálózat, ami képes átvezetni a vizet. Biztos lehet találni ide is beruházás-igényt, de a jelenlegi infrastruktúra átprogramozott használatával is meg lehet kezdeni az árasztásokat. A nagyon megbecsülendő árhullámokból. A tanulságok levonásával.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 781
35 472
113
Nekem mi den jó, ami valóban mérsékli, megszünteti a talajpusztulást, ami minden a szárazföldi ÉLET alapja!
A "több mint semmi" önámítása mögé bujni károsabb mert a megoldás látszatát kelti.
A talaj termőképességének kérdése összetettebb, minthogy egy kis fasorozással elintézhetnénk!
Valahol el kell kezdeni. És de, kellenek a fák IS. Ami fogja a szelet, megül rajta a ragadozómadár, költőhely a kisebb madaraknak is, alatta ott egy fű és cserje sáv is. És mellette ott van a zöldítés, meg a vetésszerkezet bővítésének támogatása is.

A no tillt meg nem lehet parancsszóra. Eleve hiába akarok én nótilezni, például ha nincs megfelelő méretű géppark ami mondjuk egy direktvetőt elhúz. Meg biztos jó a nótill is, de majd lássuk meg hosszabb távon. Például nem látom, hogy mit kezd a no till a szerves trágyával, vagy zöldségtermesztésben. Vagy van e előnye egy szervestrágyázott, viszonylag sekélyen leforgatott földműveléssel szemben, akár talajszerkezetileg is.
És miért nincs az állattartás ennyire felkapva, mint ez a külföldről behozott technika? Nem lenne több szempontból is ugyan olyan hasznos?