NGSW - Next Generation Squad Weapon (USA)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 080
16 164
113
50 év anyagtechnológiai fejlődés és a karabélynak nem kell akkora kitartott tűzütemet bírni mint egy pkm-nek.
Annak azért vastag a csöve, hogy lassabban melegedjen fel.
Nem tudom csak a karabèly csövèvel van?volt? baj.

A szakadt hüvely gondolom mindkettőnèl problèma.

Már írtam. Nekem az 5.5kg a gpu-nál nagyon necces tartósság szempontjából egy ilyen erős lőszernèl. Pont a hő miatt.

• Tetszik
Reactions: endre

andris.7

Well-Known Member
2016. szeptember 17.
90
443
53
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ez várható is volt. Én csak azon csodálkozom, hogy ez most jött elő pedig mennyit tesztelték. Egy másik gyártó viszont megoldotta ugyanúgy a magas nyomást (80000PSI+) csak egy sokkal olcsóbb homogén nagy szakítószilárdságú acél hüvellyel, hogy olcsóbb és szerintem megbízhatóbb is lehet.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 489
88 531
113
Ez várható is volt. Én csak azon csodálkozom, hogy ez most jött elő pedig mennyit tesztelték. Egy másik gyártó viszont megoldotta ugyanúgy a magas nyomást (80000PSI+) csak egy sokkal olcsóbb homogén nagy szakítószilárdságú acél hüvellyel, hogy olcsóbb és szerintem megbízhatóbb is lehet.

Az mondjuk pont baj, ha acél a hüvely. Lágy vasból vannak az orosz hüvelyek is nem véletlenül.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 404
17 734
113
50 év anyagtechnológiai fejlődés és a karabélynak nem kell akkora kitartott tűzütemet bírni mint egy pkm-nek.
Annak azért vastag a csöve, hogy lassabban melegedjen fel.

Majdnem mindegy mennyire vastag a csöve mert az átmeneti kúp meg a huzagolás nem attól, hanem a kapott irgalmatlan hőmérséklettől és nyomástól, surlódástól megy tönkre. Minnél nagyobb a nyomás és az energia, annál gyorsabban. Persze ha lassabban melegszik fel, az valamelyest kedvező.

Az emelt energiájú 5.56-os M4-ek is tudtommal nagyon gyorsan leépülnek az izmosabb lőszerrel.

Az simán lehet, hogy a jó élettartam számokat a ‘sima’ .277-re adják meg, a ‘hadi’ emelt teljesítménnyel pedig drasztikusan eszi a csövet. Ami nem is annyira békeidős tevékenységre érdekes, mert majd nem lövik a csőzabáló, proprietary SIG lőszert, de azért éles helyzetben lehet érdekes dolgot produkál ha hirtelen ráeresztik a már békeidőben ‘bekopott’ fegyverekre.. alig 2000 lövés után állítólag már szemmel láthatóan gáz a cső.

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
612
1 397
93
Hát, a PEO Soldier szóvivője, vagyis az U.S. Army szerint:

Patterson, the Army spokesperson, said the service fired more than 20,000 rounds per barrel while testing the XM7 and found that the rifle’s performance and accuracy were not affected.

Szóval most vagy a hadsereg akarja elkenni, hogy szar a Sig puskája, vagy pedig valakik direkt lejárató kampányba kezdtek az XM7 ellen valamilyen okból....
Remélhetőleg nemsokára kiderül, hogy melyik eset áll fenn.
Én,ezt nem venném kp.-ak eléggé mosdatás szaga van. Ha legközelebb találkozom amerikai illetékessel akinek volt hozzá köze rákérdezek. A szakértők akiket tényleg lehet annak nevezni nincs “lobby” mögöttük mindenki panaszkodik rá. A rúgás az relatív ki mennyire érzékeny rá. Speciel nekem 7,62x51-ből sem volt sok anno több száz lövés. Tompító nélkül a dörej és vissza rúgás az átlag katonának sok. A tompító is karbantartás igényes és drága a titán miatt. A cső tisztítás után is 1500 lövés után hugyozás szintre megy szórásban. Átlag katonának nehéz a fegyver . Ukrajnában nem sokat érne a lőszer javadalmazás miatt. Kényszer sorozat pillanatok alatt kipirítaná a teljes lőszer javadalmazását. Nem karabélynak való. Ha választanom kéne városi helyiség harcra én biztos,hogy jobban örülnek és 7,6x39 kaliberű modern bullpup karabélynak.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 376
34 110
113
Töltetlenül 6 kg (13,2 font) maga a fegyver optikával
A cső tisztítás után is 1500 lövés után hugyozás szintre megy szórásban.
Elvileg a vizsgált példányoknál az előírt 4 alatti helyett 3-6 MOA között változott a szórás

A teljes doksi:

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 207
10 508
113

Elvileg a vizsgált példányoknál az előírt 4 alatti helyett 3-6 MOA között változott a szórás

A teljes doksi:

Csak beleolvastam a doksiba, de látni hogy lehúzza a fegyvert. Hangtompító eléggé könnyen tönkremegy. Hogy ki nyeri a tűzpárbajt az egyik legfontosabb, hogy ki lő először. Amit viszont a súly erősen befolyásol. És az XM7 visszalépés ezen a területen az M4-hez képest. Ugyanannyi töltény nehezebb vagy ugyanannyi súllyal kevesebb töltény vihető.

Ezt a programot is elk*rták?

• Tetszik
Reactions: endre and nyugger

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 874
4 348
113
Talán még nem volt, kiegészítők az XM7/XM250-hez

Ha jól emlèkszem 12000

Igen, elvileg annyi a hivatalos élettartama a csőnek.

Hát pedig a pkm csöve sokkal masszívabbnak tűnik.

Azért a Sig puskájának is szép vastag a csöve

PKM

Az simán lehet, hogy a jó élettartam számokat a ‘sima’ .277-re adják meg, a ‘hadi’ emelt teljesítménnyel pedig drasztikusan eszi a csövet. Ami nem is annyira békeidős tevékenységre érdekes, mert majd nem lövik a csőzabáló, proprietary SIG lőszert, de azért éles helyzetben lehet érdekes dolgot produkál ha hirtelen ráeresztik a már békeidőben ‘bekopott’ fegyverekre.. alig 2000 lövés után állítólag már szemmel láthatóan gáz a cső.

Hát nem tudom... Ha a csökkentett teljesítményű .277-essel tesztelték volna a hadseregnél és úgy adnák meg a csőélettartamot egy hadi felhasználásra szánt fegyvernél, az orbitális hiba/faszság lenne. Olyat még el tudok képzelni, hogy mondjuk 50% hadi lőszer és 50% csökkentett/lőtéri lőszer, de ha csak a csökkentettel teszteltek volna, akkor ezek idióták.

Én,ezt nem venném kp.-ak eléggé mosdatás szaga van. Ha legközelebb találkozom amerikai illetékessel akinek volt hozzá köze rákérdezek.

Előbb-utóbb úgy is kiderül, lehet bármelyik. Vagy akár még az is lehet, hogy az első darabok, amikkel lementek a tartóssági, stb. tesztek a hadseregnél, még jobbak voltak, aztán ahogy beindult a nagyobb tételű gyártás, a minőség megzuhant. Ez sem lenne példa nélküli. De ha sikerülne első kézből infókat szerezned, az jó lenne.

A szakértők akiket tényleg lehet annak nevezni nincs “lobby” mögöttük mindenki panaszkodik rá. A rúgás az relatív ki mennyire érzékeny rá. Speciel nekem 7,62x51-ből sem volt sok anno több száz lövés. Tompító nélkül a dörej és vissza rúgás az átlag katonának sok.

A visszarúgása nyilván jelentősen nagyobb, mint az 5.56-os lőszeré, a fizika teszi a dolgát. Persze a fegyver nagyobb tömege ezt némileg kompenzálja. A dörej meg, hát igen, nagy nyomás, rövid cső, szóval ez a fegyver kifejezetten hangtompítóval való használatra van szánva, anélkül eléggé mazochista dolog lenne. De ezek a hátrányok ismertek voltak már a kezdetektől.

A tompító is karbantartás igényes és drága a titán miatt.

Elvileg SLX hangtompítóval kapja a hadsereg. Braden Trent is SLX-et említ a tanulmányában, amiben lehúzza az XM7-est. Az SLX meg valamilyen Inconel ötvözetből van, valószínűleg 718-asból, vagy 625-ösből.
Ami logikus is lenne, mármint az SLX használata, mert a nikkel alapú szuperötvözetek sokkal jobban ellenálnak a magas hőmérsékleten történő oxidációnak, meg a magas hőmérsékleten történő, a lőporgázok okozta korróziónak és a szakítószilárdságukat is jobban megőrzik magas hőmérsékleten a titánötvözetekkel szemben. A titánnak, az adott ötvözettől függően, 400-600 fok között bezuhan a szakítószilárdsága és ezen tartományban, vagy efölött már jelentős oxidáció lép fel.
A Sig SLH hangtompítói közül készül néhány titánötvözetből, de ezek nem igazán ajánlottak a nagy tűzgyorsaságú fegyverekhez, ahol a hangtompító jelentősen felmelegedik. Persze a titánötvözetek könnyebbek, mint az Inconel.
Azonos méretű, titánötvözet és Inconel hangtompító közötti tömegkülönbség a Sig oldaláról:

SLX762C Inonel: 0.79 lbs [12.6 oz]
SLH762TIC titán: 0.55 lbs (8.8 oz)

Szóval, ha tömeget akarnak spórolni, akkor bevállalhatják éppen a titánból készült hangtompítót is a hadseregnél, de annak lesznek hátrányai bőven.
Ami viszont gond lehet akár az Inconel-nél is, hogy a Sig ezeket a hangtompítókat 3D nyomtatással gyártja. Ezzel az eljárással gyorsabb és olcsóbb komplex formájú alkatrészeket gyártani, de amennyire láttam, az ezzel az eljárással gyártott alkatrészek "minősége", vagyis elsősorban a mechanikai tulajdonságaik sokszor jelentősen rosszabbak, mint a "hagyományos", melegen hengerelt/kovácsolt ötvözetekből kialakított alkatrészeké.

A cső tisztítás után is 1500 lövés után hugyozás szintre megy szórásban. Átlag katonának nehéz a fegyver . Ukrajnában nem sokat érne a lőszer javadalmazás miatt. Kényszer sorozat pillanatok alatt kipirítaná a teljes lőszer javadalmazását. Nem karabélynak való. Ha választanom kéne városi helyiség harcra én biztos,hogy jobban örülnek és 7,6x39 kaliberű modern bullpup karabélynak.

Nekem mindig is az volt a benyomásom az NGSW-programmal kapcsolatban, hogy ezekkel a fegyverekkel is abba az irányba akarnak elmozdulni, illetve követni azt a trendet, hogy már nem lehet milliószámra becsábítani embereket a hadseregbe, az emberek egyre nagyobb része nem akar katona lenni és egy általános sorozás bejelentése akár még lázadást is kiválthatna, de minimum kormánybukást. Tehát jóval kisebb létszámú hadsereg, de jobban kiképzett emberek. És ehhez igazodnának ezek az NGSW cuccok is, különösen az NGSW-R/XM7, a komoly, alapfelszerelés optikával, amit nyilván nagyobb lőtávolsághoz szántak, mert leginkább akkor jön ki az előnye, az erős lőszer, de ezért cserébe a kisebb tárkapacitás és a kisebb lőszerjavadalmazás. Szóval kevesebb, de pontosabb lövés, akár jelentősen nagyobb távolságokra is, mint ami jelenlegi karabélyok esetén lehetséges, de amihez komolyabb kiképzés is kell.
Na de viszont, ha a fegyver pontossága szar és ha alig 1500 lövés után tényleg össze-vissza szór, akkor az egész koncepció bukik és akkor a hiperszuper optika is csak egy felesleges és igencsak nehéz kolonc.
Hát, meglátjuk. Ez most vagy az egyik legnagyobb lejárató kampány, amit valaha láttam, vagy az egyik legnagyobb bukás lesz.

Az az optika ezek szerint 1.5 kg tömegű, szóval rohadt nehéz.

És 6 MOA-s szórásnál nem is lenne sok értelme egy 1.5 kg-os optikának.