Olasz többfeladatú hadihajó beszerzés / DDX destroyer program

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Kizart dolog hogy 5.8 milliardbol 8 nagy egyseget vegyenek.

Nem tudom a FREEMM milyen arban mozog de pl egy Bourke olyan 1,9-2.1 milliard/ darab.
Egy fregatt is olyan 1 milliard kornyeken van ha korszeruen fel van szerelve.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 065
9 170
113
Igen, ez nekem is szúrta a szemem, mert ez haditengerészeti vonalon azért nem olyan nagy zseton. Pláne, hogy még partraszállító műveletek támogatására alkalmas teknőt is besoroltak ebbe az árba.

Meg tényleg nem tudom hova tenni az egészet - mint ahogy írtam is a kapcsolódó hírben: hova kellene nekik még ennyi nagy(obb) hadihajó??

"Rövidesen" lesz egy rakat igen modern fregattjuk, rombolóból is van 2 elég új. A korvett / kisebb járőrhajó / aknászhajó állományuk ellenben átlagban öregebb - ha esetleg olyan az állapotuk, üzemeltetési költségük akkor talán jobb lenne oda koncentrálni megújítás címszóval. Vagy ha már akarják, akkor a pár éve pedzegetett helihordozóra.

Vagy a 2 légvédelmi romboló mellé vegyenek 1-2 többfeladatút a 2 öregebb, nem légvédelmis cseréje végett, a maradékból meg a helihordozó finanszírozása mehet.

Remélem belátható időn belül jönnek még konkrétumok a ladikokról, mert ez így kicsit meg van kavarva szerintem.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 660
3 505
113
Kuruc: Angolok is 550m$ bol szeretnének 6000tonnás fregattot...

TCat: Meg vegyék meg fixen az F-35Bket hamár kész alá a ladik.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Amugy a rajz egy "bullshit" !

A helipadon alig van hely egy helinek a hangar meg plane csak egy helire van meretezve. Nincs helye sem a masik 76 mm es lovegnek De meg a VLS nek sem latok helyet.

Ez a rajz lehet hogy szep de csak Moricka rajz jellegu.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
A masik.

A hangar tetejen lesznek elhelyzezve a kilonbozo SATCOM meg heli navigacios eszkozok. A rajzon a kemeny pont ugy van kialakitva hogy az osszes kormos trutyi szmotyi beteritse nem csak a helihangar tetejet de az orvenyek miatt boven jutna a helipadra sot nyitott hangarajtonal magaba a hangarba is.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 065
9 170
113
Igazad lehet a kéménnyel kapcsolatban. Maga az elhelyezése szerintem amúgy OK, nagyjából ugyanaz, mint a FREMM-ek esetében, csakhogy ott sokkal jobban túllógnak a kiömlők a hangárfedélzeten.

Nekem amúgy inkább a felépítmény és a kémény közti jelentős méretű üres régió szúrja a szemem. Sokallják az acél árát, hogy ide nem került semmi? :) Mert azt ne mondják már nekem, hogy nem tudnák hasznosítani azt a nem is olyan kis részt valami hasznosra.

Most ugye 2 RHIB látszik oda kipakolva. Node egyrészt így ezek a csónakok frankón ki lennének téve az időjárás viszontagságainak (tudom van rá példa), másrészt egy csomó hasznosítható helyet is elpocsékolnak így. Én tuti úgy tervezném, hogy ne csak úgy a nagyvilágban legyenek kint. Ha nem is akarják valamiért a fedélzet jelentős hosszában végigérő felépítményt, mint mondjuk a FREMM-ek esetében, akkor legalább (egy nagyobb) hangárral építenék egybe a csónakok indítására/beemelésére szolgáló, zárható részt.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Ez a rajz egy kis kozep meretu fregatt agyonzsufolt valtozata logika nelkul. A fo szempont a raizolasanal az volt hogy naon kafan nezzen ki.

That is it !
 

magic

Member
2012. február 22.
92
0
6
Egy felnagyított FREMM( 2 darab 127es ágyú, 40 Aster15/30 mix és 40 SCALP plusz 2 Goalkeeper CIWS) már elég tisztességes romboló lenne.
Kettő-négy ilyen hajó, két heli hordozó plusz még egy Cavour lenne egy jó mix.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 138
16 806
113
Koncepció az Olasz Haditengerészet 2028-ra szolgálatba állítani tervezett két, 10 000 tonnás új rombolójáról.

https://www.defensenews.com/global/europe/2020/11/09/italy-plans-new-destroyers-for-2028-delivery/

cf768entt8y51.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: fip7