Legelőször is szeretném leszögezni,hogy ez a hozzászólás véletlenül sem ellened szól,hanem nagy álltalánoságban a Lynx topicban kialakult kaliber vitához. Ott nem a 30mm vs 50mm volt a vita tárgya,hanem a 35mm-es ágyú. Nem akarom előről kezdeni a dolgot én sem,át lett rágva pro és kontra. Nem vagyok a 35mm-es kaliber ellen,sőt! De a jelentős előnyök mellett(pl. nagyobb átütőképesség,rombolóerő,hatékony lőtáv...csak így nagyon sarkítva és álltalánosságban...) a 30mm-nek is megvannak a maga előnyei(tűzgyorsaság,lőszerkapacitás...). Bár jelentős a különbség,de egyszerűen nem akkora,hogy a kardomba dőljek,mert a kisebb kaliber mellett döntöttünk.
Reálisan nézve amit a 30 mm ellen megfelelően páncélozni tudsz,az menni fog 35mm ellen is,ésszerű súlyhatáron belül maradva. A valódi szakadék az az 50/57mm lesz(ha valóban),és ennek az oka ahogy
@dudi is írta az aktív védelmi remdszerek háttérbe szoríthatják az atgm-eket. De azért ez még nem 1-2 év. Ha valóban ilyen irányt vesznek a fejlesztések,mire valóban sorozatgyártásban,jelentős darabszámban megjennek ilyen eszközök,az már a 30as évek lesznek. Én is örültem volna a 35mm-es ágyúnak a Lynx-en,de a valódi hatalmas ugrást ezek az igazán nagy kaliberű gépágyúk jelenthetik majd,akkor viszont az az 5mm különbség már olyan sokat nem oszt nem szoroz... 50es ágýúval meg ha akartuk volna se rendelhettük a Lynxet jelenleg,a lényeg,hogy egy olyan platformunk legyen amiben van fejlesztési potenciál,és ha a jövöben úgy adódik,átfegyverezhető,modernizálható legyen(meg persze itthon ehhez meg legyen az akarat,meg az üzemeltetési kultúra...).