Oresnyik / Oreshnik MRBM (Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 194
50 667
113
Nem hiszem, hogy ez futó árkok ellen készült. Szerintem ez több 10 méter mélyen lévő parancsnoki központok ellen készült. A több nyíl meg több áthatolási pont, nagyobb károkozás.
Meg soha nem tudhatod real time, hol van egy komplex föld alatti megerősített vezetési pontnál a sok helységből épp egy egy generálisadmirálisszázezredestábornok. Ha sok helyre beüt, nagy eséllyel valakit csak kupán ver, aki hiányzik majd a túloodalon!

Illetve megerősített silókat is tuti kivon a hadrendből, lehet vele első csapást végrehajtani atom bevetése nélkül. Ahogy én látom, ez az orosz B2 Spirit...

A helyzet amúgy nem jó, de nem is kritikus, én már inkább szarnak mondanám konkrétan!

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 720
19 705
113
Meg soha nem tudhatod real time, hol van egy komplex föld alatti megerősített vezetési pontnál a sok helységből épp egy egy generálisadmirálisszázezredestábornok. Ha sok helyre beüt, nagy eséllyel valakit csak kupán ver, aki hiányzik majd a túloodalon!

Illetve megerősített silókat is tuti kivon a hadrendből, lehet vele első csapást végrehajtani atom bevetése nélkül. Ahogy én látom, ez az orosz B2 Spirit...

A helyzet amúgy nem jó, de nem is kritikus, én már inkább szarnak mondanám konkrétan!
Tűpontos.
Atom nélkül kukàzhatjàk vele az atomot...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 261
33 569
113
Tűpontos.
Atom nélkül kukàzhatjàk vele az atomot...
Dehogy lehet.A műholdak érzékelik az inditást,és a vállaszcsapás az elött indulna,mielőtt ezek a "kinetikus töltetek" (Marco Cloos regényekből) célba érnének.
Ez az eszköz egy érdekes,de stratégiailag lényegtelen valami.
Bunkerromboló ICBM atomtöltet meg már vagy 50 éve van.Kb 3 nagyságrenddel nagyobb pusztitóerővel.
Szerintem ez egy kényszermegoldás.Muszkának nincs olyan gépe,amivel egy bunkerromboló irányitott bombát mélységben célba tudna juttatni.Rögtönöztek egy eszközt,hogy áthidalják a hiányosságot-pocsék hatékonysággal.(bunkerromboló ICBM atomtöltete persze van az orosznak is elég régóta,de azt nem vethette be)

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 194
50 667
113
Dehogy lehet.A műholdak érzékelik az inditást,és a vállaszcsapás az elött indulna,mielőtt ezek a "kinetikus töltetek" (Marco Cloos regényekből) célba érnének.
Bunkerromboló ICBM atomtöltet meg már vagy 50 éve van.Kb 3 nagyságrenddel nagyobb pusztitóerővel.
Szerintem ez egy kényszermegoldás.Muszkának nincs olyan gépe,amivel egy bunkerromboló irányitott bombát mélységben célba tudna juttatni.Rögtönöztek egy eszközt,hogy áthidalják a hiányosságot-pocsék hatékonysággal.(bunkerromboló ICBM atomtöltete persze van az orosznak is elég régóta,de azt nem vethette be)
Nyilván nem az USA ellen lehet bevetni. Izrael pl. szerintem a fél veséjét odaadná egy ilyenért az Iráni atomlétesítmények ellen, ahogy az ukránok atomprogramjához is sok sikert ezek után. Biztos nem küldeném a saját tudósaim még segíteni se az ukiknak ezek után, bármilyen megerősített laborba sem.

Hozzáteszem a lényeg mindig az hogy mennyi időt hagy a rendszer, mielőtt védekezni tudnának ellene.

Amúgy meg épp vakul a világ hogy mit villantott az orosz, TE meg kihozod még ebből is hogy kényszermegoldás, muszkának nincs más eszköze, áthidalás, pocsék hatékonyság :D!!!

Kurva nagy bohóc vagy még mindig, de már így szeretünk :D!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 261
33 569
113
Nyilván nem az USA ellen lehet bevetni. Izrael pl. szerintem a fél veséjét odaadná egy ilyenért az Iráni atomlétesítmények ellen, ahogy az ukránok atomprogramjához is sok sikert ezek után. Biztos nem küldeném a saját tudósaim még segíteni se az ukiknak ezek után, bármilyen megerősített laborba sem.

Hozzáteszem a lényeg mindig az hogy mennyi időt hagy a rendszer, mielőtt védekezni tudnának ellene.

Amúgy meg épp vakul a világ hogy mit villantott az orosz, TE meg kihozod még ebből is hogy kényszermegoldás, muszkának nincs más eszköze, áthidalás, pocsék hatékonyság :D!!!

Kisfiam,nem változol,maradsz aki voltál......
Izraelnek van megfelelő célbajuttató gépe (F35),és van megfelelő bunkerromboló fegyvere.Nincs szüksége egy ilyen rögtönzésre.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 511
25 278
113

leginkább azzal van sztem a probléma, hogy a két olyan ország egyike, aki konstans monitorozza egymást és ahogy indítás van, a protokoll szerint mennie kell a válasz rakétáknak is... ja, hogy azok nem harci fej nélküliek? Hát, na akkor b@sztunk rá, mind.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 261
33 569
113
Az amerikai megoldás
article_5f9e8db756aed3_01145351.jpeg

GBU-57.Jóval hatékonyabb megoldás.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 194
50 667
113
leginkább azzal van sztem a probléma, hogy a két olyan ország egyike, aki konstans monitorozza egymást és ahogy indítás van, a protokoll szerint mennie kell a válasz rakétáknak is... ja, hogy azok nem harci fej nélküliek? Hát, na akkor b@sztunk rá, mind.
Ahogy írtam, nem az USA itt a lényeg, a nagyok egymás közt szinte biztosan nem tudnak úgy bevinni egy sikeres első csapást, hogy megússzanak egy komkoly választ, már csak az USA/Oo. fegyvereinek számossága, széttelepítettségének okán sem. Tengók szinte biztos választ csspnának pl.

Akinek viszont nincs, extra védett helyen éppen épül, az ellen ez odabaszós. Meg sem kell atomozni hozzá.

Értem én higy savanyú a szőlő, de azért na :p

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 511
25 278
113
Ahogy írtam, nem az USA itt a lényeg, a nagyok egymás közt szinte biztosan nem tudnak úgy bevinni egy sikeres első csapást, hogy megússzanak egy komkoly választ, már csak az USA/Oo. fegyvereinek számossága, széttelepítettségének okán sem. Tengók szinte biztos választ csspnának pl.

Akinek viszont nincs, extra védett helyen éppen épül, az ellen ez odabaszós. Meg sem kell atomozni hozzá.

Én lesz@rom, hogy egymásra ezek mit lövöldöznek, de már volt olyan a történelemben, hogy
egy darab szovjet tiszten múlt, hogy a megfigyelő rendszer téves indítás jelzése ne váltson ki tényleges viszontválaszt.
Nem vagyok biztos benne, hogy jól venné ki magát, ha icbm (vagy legyen bármilyen besorolása) -eket lövöldözne ki, bármilyen fejjel is valaki. Egyszer kell csak, hogy valaki kicsit ne legyen észnél.

• Tetszik
Reactions: Horizon

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 597
26 373
113

Ne válaszolgass már a két ipari hígag..nak! Csak koptatod a billentyűzetet! Tudod a B2 mindenre is megoldás occó pénzért mibe kerülne 1 db most 1-2 mrd dollár? Aprópénz főleg , hogy a világot keresztbe kasul behálózó radarjelek anomáliáinak követéséből fakadó okból már nem akkora truváj egyik lopakodó se! Nyilván egy aszimmetrikus háborúban még van potenciáljuk!

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
13 992
113
Én lesz@rom, hogy egymásra ezek mit lövöldöznek, de már volt olyan a történelemben, hogy
egy darab szovjet tiszten múlt, hogy a megfigyelő rendszer téves indítás jelzése ne váltson ki tényleges viszontválaszt.
Nem vagyok biztos benne, hogy jól venné ki magát, ha icbm (vagy legyen bármilyen besorolása) -eket lövöldözne ki, bármilyen fejjel is valaki. Egyszer kell csak, hogy valaki kicsit ne legyen észnél.
Az oroszok 30 perccel korábban ideszóltak a forródróton.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 720
19 705
113
Nem értelek....
Milyen vàlaszcsapàs megy és hovà?
Vagy indítjàk a silòkat?
Kinetikusra, atom , mert ezt mondod.
Ha van a tech paramétereiről információ, megoszthatnàd.
Egyenlőre annyi biztos hogy bement oda, ahovà nem kellett volna, a nyugati rendszerek némasàga melett
És tudod engem mi zavar?
Nem volt szirénahang azokon a felvételeken amiket làttam. Ki ne derüljön, hogy nem is làttàk.
És csendben van mindenki.
Ezzel az eszközzel az euròpai kontinensen talàlhatò összes sílò, depo, üzem kukàzhatò.
Juzmas màsfél méter vastag vasbetonnal volt fedve.
És mivel idàig tiltva volt az MRBM-ek fejlesztése, annyira öreg nem lehet.
Ez az első ilyen eszköz.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 720
19 705
113
Ne beszélj butasàgokat!
Indítàs utàn, 3-4 percel tudjàk az adatokból milyen fejjel van szerelve.
Repülési adatok rt-ben futnak az orruk előtt.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
13 992
113
Nem értelek....
Milyen vàlaszcsapàs megy és hovà?
Vagy indítjàk a silòkat?
Kinetikusra, atom , mert ezt mondod.
Ha van a tech paramétereiről információ, megoszthatnàd.
Egyenlőre annyi biztos hogy bement oda, ahovà nem kellett volna, a nyugati rendszerek némasàga melett
És tudod engem mi zavar?
Nem volt szirénahang azokon a felvételeken amiket làttam. Ki ne derüljön, hogy nem is làttàk.
És csendben van mindenki.
Ezzel az eszközzel az euròpai kontinensen talàlhatò összes sílò, depo, üzem kukàzhatò.
Juzmas màsfél méter vastag vasbetonnal volt fedve.
És mivel idàig tiltva volt az MRBM-ek fejlesztése, annyira öreg nem lehet.
Ez az első ilyen eszköz.
Egyértelműen nem látták. Az amerikaiak biztosan szóltak nekik, hogy valamit indítanak majd az oroszok, többet nekik sem mondtak előre. Amikor elindult, azt a itteni műholdas tendszerek biztosan érzékelték, de attól még semmi nem történt. Mivelnincs ukrán légvédelem, pláne nincs integrálva az amerikaihoz ilyen szinten, no meg nincs is mivel leszedni - a Patriot nem képes ilyesmire és amúgy is csak mutatóban van, nem pazarolnak, plane nem kudarcra.