Igen. Konvoj ellen jó, de egy épületet alig lehet eltalálni vele. Nem véletlen, hogy mind a Ka-52-esen, mind a Mi-28NM-en dolgoznak az ágyú pontosságán a szíriai tapasztalatok alapján.
És mégis, az emberi agy számára ez nem kihívás. Na, ennyit tudna kezdeni egy MI a helyzettel, ha már ég és füstöl valami...Azért az látszik, hogy a kilőtt rakéta füstcsóva hatására eldobja az auto célkövetést az rendszer. 5:26 körül videóban
Az orosz APWKS csak fél számmal nagyobb méretben. Megjegyzem a jenkiknél is inkább a 127 mm-es rakétára vagy arra is rátettem volna.Sz-8L, a klasszikus 80mm-es rakéta lézervezérlésű verziója.
![]()
![]()
![]()
Sz-8L, a klasszikus 80mm-es rakéta lézervezérlésű verziója.
Hát megadatott. Szerintem figyelnek rád1-2 éve hiányoltam tőlük.
!Lehet hogy oka van ám annak, hogy a 70/80mm-es rakétákra tették rá, nem a 127/122-re! Nem hiszem hogy ha megy a kisebb rakétára, akkor a nagyobb helyet tartalmazóra ne tudnák megoldani. Egyszerű okot sejtek mögötte: A nagyobb rakéták arra amire kell, azzal a szórással ami az alap rakétának van, megfelelőek! Jóval nagyobb harci részük van, s ez elég arra hogy a puha célpontok/max APC-k elleni feladatot ellássa. Az egyel kisebb kategória viszont erre már nem képes, ezért náluk volt szükséges hogy a kisebb harci rész nagyon pontosan érkezzen, teli találattal. A másik ilyen szempont az lehet, hogy van olyan célkörnyezet, ahol nagyon vigyázni kell nehogy járulékos veszteség legyen, oda is nagy az a harci rész, amit ezek a 122 mm-es rakéták visznek. Jobb ötletem nincs.S-13 nagyobb kaliberű a 122 miliméterével, nem hogy arra is lenne egy ilyen kis kiegészítő
Nincs rá pénz. Ennyi. Nem kell túlspilázni. Ilyenkor jellemzően egy listáról választanak egy tételt, hogy mire menjen rá.Lehet hogy oka van ám annak, hogy a 70/80mm-es rakétákra tették rá, nem a 127/122-re! Nem hiszem hogy ha megy a kisebb rakétára, akkor a nagyobb helyet tartalmazóra ne tudnák megoldani. Egyszerű okot sejtek mögötte: A nagyobb rakéták arra amire kell, azzal a szórással ami az alap rakétának van, megfelelőek! Jóval nagyobb harci részük van, s ez elég arra hogy a puha célpontok/max APC-k elleni feladatot ellássa. Az egyel kisebb kategória viszont erre már nem képes, ezért náluk volt szükséges hogy a kisebb harci rész nagyon pontosan érkezzen, teli találattal. A másik ilyen szempont az lehet, hogy van olyan célkörnyezet, ahol nagyon vigyázni kell nehogy járulékos veszteség legyen, oda is nagy az a harci rész, amit ezek a 122 mm-es rakéták visznek. Jobb ötletem nincs.
A jenkiknél piszok egyszerű a megfejtés. 20+ éve COIN megy. Oda elég, hogy az első ablakon bezavarják a 2,75-ös rakétát.A szovjetek már a nyolcvanas években tettek lézeres irányzófejet NIR-ra, ez volt az Sz-25L.
Erre fért rá, meg ennek látták értelmét egyedül.
Ha ekkortájt lett volna Nyugaton is ekkora kaliberű NIR, akkor ott is erre ment volna fel az irányítófej először.
Az, hogy ezt követően nem az eggyel kisebb, 127mm-es kaliber következett, hanem mindjárt a 68mm-es, annak az is az oka, hogy ez utóbbi többféle repülőeszközön (ma már főleg helikoptereken) is megtalálható és egyszerre nagy mennyiségben is hordozható.
Egy 68mm-es APWKS rendszer egy konténere 19 darab lézervezérlésű irányított rakétafegyvert jelent egyszerre, akár egy H145M-en is.
Egy négycsöves, 127mm-es indítóból kilőhető rakéta még irányinyított kivitelben is csak négy darab célpont leküzdésére elég, még akkor is, ha azok akár keményebb célok is lehetnek.
Ez persze nem zárja ki az APWKS rendszer integrációját az 5 inch-es kaliberre, csak még ez nem volt idáig fontos. Ez a rakétatípus amúgy is zömmel a US Marines eszközein van csak.
Rá is tették, 10 éve sikeresen tesztelték de a mai napig nem rendszeresítette senki.Az orosz APWKS csak fél számmal nagyobb méretben. Megjegyzem a jenkiknél is inkább a 127 mm-es rakétára vagy arra is rátettem volna.
Hááát, ööö ...Ja.
100%Nem értem. a Videóban utána eltalálta a mozgásban lévő járművet. Lehet félaktív rakétát használt, és a célkeresztnek rajta kell lenni a célon a becsapódásig.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..