Patria AMV 8x8 / KTO Rosomak / SKOV Svarun

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

kamm

Guest
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ezen a Rosomak-S tipuson (a kep tuti rossz) konkretan hol vannak a Spike LRek?

T

Törölt tag

Guest

Ezen a Rosomak-S tipuson (a kep tuti rossz) konkretan hol vannak a Spike LRek?
Sehol! :)
Ez tulajdonképpen egy külső fegyver nélküli bázisjármű, csak a belseje van a Spike LR stabil hordozására átalakítva (max. 8 db). De ez csak 2 hordozható 3 lábú indítót jelent 2-2 kezelővel.
163.jpg

Ez a szegény ember ATGM hordozója! o_O:D

Pedig ugye AMV 6x6-ban tudtak ilyet csinálni:
6x6_tank_destroyer_Rosomak_Spike_NLOS_missile_MSPO_2017_defense_exhibition_Kielce_Poland_925_001.jpg

• Tetszik
Reactions: Ocses
K

kamm

Guest
Azt hiszem, megfejtettem - pont ott indul a linkelt video:

Azaz ugy tunik de, ez nem feltetetlenul csak a base illetve erre siman ratesznek par ilyen rejtozo inditot - amit egyebkent megertenek, mert igy nem lehetne mar elore kiszurni tavolrol, mi es mennyi van rajta...

T

Törölt tag

Guest
akkor ez nem is páncélvadász, hanem egy páncélvadász osztagot szállító jármű?
Igen, de ez nem különleges dolog. Máshol is van ilyen. Asszem a holland ATGM-es Fennek MRAT sincs túlcsicsázva.
D3945475.jpg

Normálisan a tetejére van málházva 3 rakéta, meg 2 van a kabinban.
Belül azért a Rosomak-S-ben is ki van alakítva a biztonságos málházáshoz a megfelelő "konténer". 8 db Spike LR + két tripodos indító, meg még 4 ember (felszereléssel) azért eléggé megtöltheti a 8x8-at is..

T

Törölt tag

Guest
Azt hiszem, megfejtettem - pont ott indul a linkelt video:

Azaz ugy tunik de, ez nem feltetetlenul csak a base illetve erre siman ratesznek par ilyen rejtozo inditot - amit egyebkent megertenek, mert igy nem lehetne mar elore kiszurni tavolrol, mi es mennyi van rajta...
Igen van ilyen is. Pl. a Jelcin honlapján orosz ATGM-es megoldást ajánlanak.
De itt le is írják, hogy 2 tripodot használnak. Ilyet:
f_f9dd645_1496066346.jpg

A négy fő megoszlik 2x2 fős csoportra. 1-1 tripoddal.

T

Törölt tag

Guest
Ezt most nem ertem: hol lesz ez a bemutatott Rosomak-S tipuson...? o_O
Várjál. Rosomak-S az az alap Rosomak, azaz a Patria AMV 8x8. A képen is az szerepel.
Az új licence gyártása majd csak később kezdődik. Annak lesz a neve a Rosomak XP. Ahogy látom a lengyelek maguk is próbálkoztak egy, korábban ugyan ezen a néven futó "Rosomak XP"-vel, amit el akartak adni a szlovákoknak, de az tulajdonképpen - szerintem - csak egy saját továbbfejlesztés. Nagy kerekekkel, picit mintha szélesebb testtel. Először hajlottak is rá a szlovákok, aztán végül az eredeti finn XP lesz belőle, ha végre elkészül a szlovák torony integráció, és nem vonják el a pénzt a beszerzéstől. Az eredeti finn Patria XP orr design-ja "vigyori". :)
247.jpg

(Ez a Rosomak SA lengyel oldalról származik.)
Ahogy írtam is korábban a Rosomak-S egy sima APC, ami belül kapott némi speciális tárolót a Spike rakétáknak és a 2 tripodnak. Különben semmi extra. Még egy géppuska sincs rajt.

Szerintem ez az ATGM-el felszerelt támogató raj szállítójárműve.
Az ATGM elyett lehetne akár RR, géppuska, nehéz géppuska, automata gránátvető, lángszóró, 60/81 mm aknavető is a gépben.
Ez nyilvánvaló, de ettől talán még egy 12,5-es RCW torony még elfért volna rajta, a járműparancsnok hathatós kezelésében.

• Tetszik
Reactions: papi

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 582
4 660
113
Ez nyilvánvaló, de ettől talán még egy 12,5-es RCW torony még elfért volna rajta, a járműparancsnok hathatós kezelésében.

Akkor megint csak nekem nem jött át mire gondolsz.

Én biztos rakatnék egy állványt a hátsó nagy nyílások elé, hogy a gépből kibújva is lehessen használni az atgm-et.

9858021123_3f8d41633d_b.jpg

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
K

kamm

Guest
Hmm, Saab+Patria, ez tetszik:
"Patria has delivered a unit of AMV 8×8 System Platform vehicle to Saab to be used as a test and development platform for the latest generation of vehicle electronics and video systems.
"Patria has signed a contract with Saab regarding the delivery of one AMV 8x8 System Platform vehicle. This will be used as a test and development platform for the latest generation of Saab vehicle electronics and video systems. The vehicle will also be used for demonstration and marketing purposes," the company said in a statement Monday.
Patria is owned by the State of Finland (50.1%) and Norwegian Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9%).
The contract includes vehicle, training, and maintenance services. Saab will equip the vehicle with its latest video and vehicle electronic solutions connected to C4I systems and other innovations."

https://www.defenseworld.net/news/2...t_Gen_Electronics__Video_Systems#.XuHRSqzPxqs

patria_ve_1591625185.jpg

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 052
99 574
113
Hmm, Saab+Patria, ez tetszik:
"Patria has delivered a unit of AMV 8×8 System Platform vehicle to Saab to be used as a test and development platform for the latest generation of vehicle electronics and video systems.
"Patria has signed a contract with Saab regarding the delivery of one AMV 8x8 System Platform vehicle. This will be used as a test and development platform for the latest generation of Saab vehicle electronics and video systems. The vehicle will also be used for demonstration and marketing purposes," the company said in a statement Monday.
Patria is owned by the State of Finland (50.1%) and Norwegian Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9%).
The contract includes vehicle, training, and maintenance services. Saab will equip the vehicle with its latest video and vehicle electronic solutions connected to C4I systems and other innovations."

https://www.defenseworld.net/news/2...t_Gen_Electronics__Video_Systems#.XuHRSqzPxqs

patria_ve_1591625185.jpg
Nem is tudtam, hogy a Norvégok ilyen szinten 49.99% benne vannak a Patriaban. Minden szinten úgy fut, hogy finn, közben finn-norvég.

T

Törölt tag

Guest
Nem is tudtam, hogy a Norvégok ilyen szinten 49.99% benne vannak a Patriaban. Minden szinten úgy fut, hogy finn, közben finn-norvég.
És hogy a képet bonyolítsuk, a Nammo meg egy korábban létrehozott lőszergyártó vállalat, amiben 50-50 százaléka van a Norvég Államnak, és a Patriának.
És azóta a Patria megvette az észt Milrem 60%-át. ;)
Kedves gyerekek, akkor most számoljuk ki, hogy mekkora részben tulajdonos norvég befektető a Milremben? :D

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 052
99 574
113
És hogy a képet bonyolítsuk, a Nammo meg egy korábban létrehozott lőszergyártó vállalat, amiben 50-50 százaléka van a Norvég Államnak, és a Patriának.
És azóta a Patria megvette az észt Milrem 60%-át. ;)
Kedves gyerekek, akkor most számoljuk ki, hogy mekkora részben tulajdonos norvég befektető a Milremben? :D
29.99% :cool: