Román F-16 beszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Románia 2017-től 12 db ex-Portugál F-16 MLU-t akar üzemeltetni (kiképzett személyzettel).

 

Portugália 1999-ben kapott az USA-tól olcsón F-16-osokat.

A 25 darab Fighting Falcont összesen 181 millió dollárért szerezték be a Peace Atlantis II program keretében.

Ezek 1984-ben legyártott F-16A-k voltak (tehát jelenleg már 29 évesek), amelyeket viszont nem sokkal a gyártás után lekonzerváltak, tehát nem repültek túl sokat.

Amikor a Portugálok megkapták őket, akkor MLU korszerűsítésen mentek keresztül, jelenleg 25 db ilyen F-16-osa van a Portugál légierőnek.

Már többször felröppent a hír, hogy Portugália árulja a gépek egy részét, tavaly év végén azt is olvashattuk, hogy Románia és Bulgária versenyeznek az F-16-osokért (és Portugália annak adja el, aki előbb igent mond) majd ez év elején azt lehetett hallani, hogy Bulgária döntött és megvesznek 7 db együléses és 2 db kétüléses gépet.

Lásd:

http://htka.hu/2012/09/24/romania-bulgariaval-verseng-a-hasznalt-portugal-f-16-osokert/

http://htka.hu/2013/01/05/dontott-bulgaria-elkeltek-a-portugal-f-16-osok/

 

Most viszont a következő hírekkel vannak tele a fórumok:

Állítólag mégis a Románok vesznek meg 12 db F-16-ost, a Portugálokkal elvileg már megegyeztek, velük a szerződés megkötésének a határideje egy év június, és még az USA-val is engedélyeztetni kell, aminek a határideje ez év Szeptember.

A Románok 670 millió Eurót fizetnének, amiből csak 120 millió Euró a gépek ára (tehát 10 millió/darab), a többi pedig tartalmaz a kiképzéstől az infrastruktúráig minden egyéb szükséges dolgot. A 670 milliót 5 éven keresztül fizetnék ki.

A Románok szerint a gépek nagyon jó állapotban vannak, eddig 3500-4000 órát repültek, még 4000-et mehetnek, ezért még minimum 20 évig üzemeltetik majd őket (a Bolgárok 25 évet mondtak).

 

Arról nem találtam információt sehol, hogy mi van a Bolgárokkal, esetleg visszaléptek, mert nincs pénzük, vagy mert kormány válság és előre hozott választások voltak Bulgáriában, vagy azért viszakoztak, mert az EU-nak nem tetszett az üzlet ...

 

Az EU egyébként a Románokat is piszkálja, az EU szerint tendert kellett volna kiírni és esélyt adni másoknak is (pl.: EF, vagy Gripen), a Románok szerint viszont ez két állam közötti megállapodás.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Jelenleg 29 éves gépeket 4 év mulva akarnak hadrendbe állítani, hogy azok még 25 évig üzemeljenek. Csak nekem van Észak-Korea technológiai szintjére emlékeztető megérzésem?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Van ÉK-nak Mig-29 is

 

Mire hadrendbe állítják ezeket, 30+ éves használt gépek lesznek, már a harmadik hadseregnél. Az a rész is érdekes, hogy "1984-ben legyártott F-16A-k voltak (...), amelyeket viszont nem sokkal a gyártás után lekonzerváltak". Miért konzerválnak le szinte új gépeket? Lehet ha elröhögték az amerikai tábornokok, hogy na fiuk, ez a sorozat nagyon nem jött össze, mi ilyenben nem repülünk az kurvaélet, de 30 év mulva majd jó lesz a románnak. És bejött a tippjük
sf-laugh.gif
 
D

danielblack

Guest
Mindenesetre én nem fogok álmatlanul aludni ha megérkeznek ezek az amcsi gépek :-D 
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
A MiG-29-nél is korszerűbbek. 1984-ben gyártott F-16A? Az valami nagyon utolsó lehetett, úgy tudom akkor már átálltak a C változat gyártására.

30+ éves gépek mégis jók. A hollandok is el tudták passzolni pár gépüket arról is volt szó, hogy a norvégok átadják a saját gépeiket Pakisztánnak miután meglesz az F-35. Elég kelendő gépek még ezek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Miért konzerválnak le szinte új gépeket szerinted? Ha kell a gép, akkor használják, ha nem kell a gép akkor le sem gyártják. Tippem szerint selejtek voltak. Amik már 29 évesek és mire ki akarják vonni arra 60 évesek lesznek.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
Nem voltak azok selejtek. Van ilyen máshol is. Pl. briteknek is legyártják a 160 Typhoon-t de alig lesz több mint 100. a többit konzerválják vagy eladják. Ugyan ez a helyzet a német Tiger helikopterekkel.

Annyi lehetett a sztori, hogy már nem kellet a régi A hanem a korszerűbb C-re váltottak. De ha azt akarod hinni, hogy azok direkt selejtnek készültek, hogy 30 év után majd a románoknak jó lesz akkor tedd azt...
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Engem inkább az fog érdekelni, hogy összehasonlításképp a lízingelt Gripenekkel, mennyire lesznek hadrafoghatóak, milyen fegyverzetet rendszeresítenek hozzájuk (presztízsből az AMRAAM gyanítom elhangzik) valamint korszerűsítik e őket, ha már Izraellel korábban is részt vettek ilyen ügyletben. Ha jól emlékszem, az MLU nagyjából Block 30-nak felel meg?
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Úgy tudom, hogy eredetileg az amerikai nemzeti gárda állományába kerültek volna a gépek.

Szerintem akármilyen elavultak is voltak mondjuk elektrónikában, lokátorban, ... , az MLU upgrade után elég ütős gépek lettek.

A 30 évről meg annyit, hogy jelenleg hány F-4-est üzemeltetnek még? Úgy tudom, hogy voltak olyan F-4-esek, amelyek az izraeli légierőnél minden paraméterben (repült óra, évek, ...) jócskán felülmúlták a gyári adatokat. Vagy nézzük az F-15E-ket, amiknek nemrég jelentették be, hogy kitolják a paramétereiket. A világban most az a trend, hogy minél tovább üzemeltetni karbantartással, és nem csak a repülőgépek terén (lásd a patriot rakéták élettartamát is kitolták).
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
Az MLU-nak is van több szintje. Szinte minden modern fegyvert bevethetnek a norvég, dán, holland, belga és talán a portugál F-16-osok is. Nem lenne az rossz üzlet a románoknak csak nekik sincs pénzük. Ha nem lesz MLU akkor is ellehetnek velük valahogy a bérelt olasz ADF-változatok is megfeleltek légvédelemre.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
"De ha azt akarod hinni, hogy azok direkt selejtnek készültek" - nem hiszem, hogy direkt készültek volna selejtnek. És nem az a helyzet, hogy legyártottak X+Y darabot, X-et maguknak, Y-t meg exportra, hanem használták őket kicsit, aztán lekonzerválták szinte újan. Minek? Valami nem fasza itt velük és egy tipp volt, hogy esetéeg selejtesek. De ha rendben voltak akkor sem változtat a tényen, hogy 33 évesek lesznek mire hadrendbe állnak - a harmadik gazdájuk kezében - és elméletileg 60 évesek mire kivonják őket. Persze csak ha "végelgyengülésben" le nem zuhannak idő előtt.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
Amúgy tényleg érdekes, hogy ezt mire alapozzák.. Valszeg nem ész nélkül mennek előre, ha hadügyről van szó. A gazdaságuk meg ugye max. látszólag lesz rendben (növekvő GDP), amíg a népességük csökken, a munkanélküli kisebbségek száma pedig nő.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
Hát ez így se lesz könnyű. 12 F-16 mellett hadrendbe kell tartani még minimum 12-24 Lancert is párhuzamosan, vagy helyettük további Sólymokat beszerezni majd. És ez bizony $$$.
Az F-35 véleményem szerint a kelet-közép-európai országoknak egy távolba vesző álom kategória.
Unokáink se fogják látni.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
Panzerfaust said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
Hát ez így se lesz könnyű. 12 F-16 mellett hadrendbe kell tartani még minimum 12-24 Lancert is párhuzamosan, vagy helyettük további Sólymokat beszerezni majd. És ez bizony $$$.
Az F-35 véleményem szerint a kelet-közép-európai országoknak egy távolba vesző álom kategória.
Unokáink se fogják látni.
Annyira nem álom kategória, mert Románia kulcsfontosságú partner az USA számára (titkosszolgálat + rakéta pajzs)... Más kérdés, hogy pénz az valóban nincs rá... Hacsak nem tudunk valamit, amiről Románia már tud... Pl. 30 milliós román nemzet, stb...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Lépcső .... Hát jót nevettem :D Azért mert a lépcsőt is megtarthatják , nem tudom mennyibe kerülhet , de ha már erre hivatkozik a politika. :D  
Hát ez most nem tudom hogy jó vagy rossz nekünk , de komolyan. 

Jobban örültem volna hogy ha maradnak az öreg Mig-21 sek, de erre reális esély nem volt.



Akkor most ennyi  lesz egy ideig 12 db vadászgép azt is vért izadva már elég sok mindent privatizáltak :) ( Transgaz, Posta, Erőművek , most Frekvencia ) Azt mondom jóó.

Egy kérdésem lenne, egy F-16 osnak ezen belül is a MLU-nak  lehet tudni milyen felszereltségük elég kevés adatot találtam.
 

dalost

Active Member
2010. augusztus 22.
105
44
28
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
12 db összesen? Nem lesz az kicsit kevés egy Románia méretű országnak? (Elég sokszor előkerül, hogy a mi 14 db vadászunk is kevés...)
Ahogy nézelődtem a migekből már lassan minden repülhetőt kirepültek. Vagy tévedek?

A létrás sztorin kb. egy éve is jókat derültünk, de úgy látszik ez még mindig téma Bukarestben...
 

pixy1985

New Member
2013. március 6.
4
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
"Annyira nem álom kategória, mert Románia kulcsfontosságú partner az USA számára (titkosszolgálat + rakéta pajzs)… Más kérdés, hogy pénz az valóban nincs rá… Hacsak nem tudunk valamit, amiről Románia már tud… Pl. 30 milliós román nemzet, stb…"

Ha annyira nagy a partnerség miért nem az USA segíti ki őket?Nekik halomba állnak az ilyen F-16-osok!