Román F-16 beszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Románia 2017-től 12 db ex-Portugál F-16 MLU-t akar üzemeltetni (kiképzett személyzettel).

 

Portugália 1999-ben kapott az USA-tól olcsón F-16-osokat.

A 25 darab Fighting Falcont összesen 181 millió dollárért szerezték be a Peace Atlantis II program keretében.

Ezek 1984-ben legyártott F-16A-k voltak (tehát jelenleg már 29 évesek), amelyeket viszont nem sokkal a gyártás után lekonzerváltak, tehát nem repültek túl sokat.

Amikor a Portugálok megkapták őket, akkor MLU korszerűsítésen mentek keresztül, jelenleg 25 db ilyen F-16-osa van a Portugál légierőnek.

Már többször felröppent a hír, hogy Portugália árulja a gépek egy részét, tavaly év végén azt is olvashattuk, hogy Románia és Bulgária versenyeznek az F-16-osokért (és Portugália annak adja el, aki előbb igent mond) majd ez év elején azt lehetett hallani, hogy Bulgária döntött és megvesznek 7 db együléses és 2 db kétüléses gépet.

Lásd:

http://htka.hu/2012/09/24/romania-bulgariaval-verseng-a-hasznalt-portugal-f-16-osokert/

http://htka.hu/2013/01/05/dontott-bulgaria-elkeltek-a-portugal-f-16-osok/

 

Most viszont a következő hírekkel vannak tele a fórumok:

Állítólag mégis a Románok vesznek meg 12 db F-16-ost, a Portugálokkal elvileg már megegyeztek, velük a szerződés megkötésének a határideje egy év június, és még az USA-val is engedélyeztetni kell, aminek a határideje ez év Szeptember.

A Románok 670 millió Eurót fizetnének, amiből csak 120 millió Euró a gépek ára (tehát 10 millió/darab), a többi pedig tartalmaz a kiképzéstől az infrastruktúráig minden egyéb szükséges dolgot. A 670 milliót 5 éven keresztül fizetnék ki.

A Románok szerint a gépek nagyon jó állapotban vannak, eddig 3500-4000 órát repültek, még 4000-et mehetnek, ezért még minimum 20 évig üzemeltetik majd őket (a Bolgárok 25 évet mondtak).

 

Arról nem találtam információt sehol, hogy mi van a Bolgárokkal, esetleg visszaléptek, mert nincs pénzük, vagy mert kormány válság és előre hozott választások voltak Bulgáriában, vagy azért viszakoztak, mert az EU-nak nem tetszett az üzlet ...

 

Az EU egyébként a Románokat is piszkálja, az EU szerint tendert kellett volna kiírni és esélyt adni másoknak is (pl.: EF, vagy Gripen), a Románok szerint viszont ez két állam közötti megállapodás.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Jelenleg 29 éves gépeket 4 év mulva akarnak hadrendbe állítani, hogy azok még 25 évig üzemeljenek. Csak nekem van Észak-Korea technológiai szintjére emlékeztető megérzésem?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Van ÉK-nak Mig-29 is

 

Mire hadrendbe állítják ezeket, 30+ éves használt gépek lesznek, már a harmadik hadseregnél. Az a rész is érdekes, hogy "1984-ben legyártott F-16A-k voltak (...), amelyeket viszont nem sokkal a gyártás után lekonzerváltak". Miért konzerválnak le szinte új gépeket? Lehet ha elröhögték az amerikai tábornokok, hogy na fiuk, ez a sorozat nagyon nem jött össze, mi ilyenben nem repülünk az kurvaélet, de 30 év mulva majd jó lesz a románnak. És bejött a tippjük
sf-laugh.gif
 
D

danielblack

Guest
Mindenesetre én nem fogok álmatlanul aludni ha megérkeznek ezek az amcsi gépek :-D 
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
A MiG-29-nél is korszerűbbek. 1984-ben gyártott F-16A? Az valami nagyon utolsó lehetett, úgy tudom akkor már átálltak a C változat gyártására.

30+ éves gépek mégis jók. A hollandok is el tudták passzolni pár gépüket arról is volt szó, hogy a norvégok átadják a saját gépeiket Pakisztánnak miután meglesz az F-35. Elég kelendő gépek még ezek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Miért konzerválnak le szinte új gépeket szerinted? Ha kell a gép, akkor használják, ha nem kell a gép akkor le sem gyártják. Tippem szerint selejtek voltak. Amik már 29 évesek és mire ki akarják vonni arra 60 évesek lesznek.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Nem voltak azok selejtek. Van ilyen máshol is. Pl. briteknek is legyártják a 160 Typhoon-t de alig lesz több mint 100. a többit konzerválják vagy eladják. Ugyan ez a helyzet a német Tiger helikopterekkel.

Annyi lehetett a sztori, hogy már nem kellet a régi A hanem a korszerűbb C-re váltottak. De ha azt akarod hinni, hogy azok direkt selejtnek készültek, hogy 30 év után majd a románoknak jó lesz akkor tedd azt...
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Engem inkább az fog érdekelni, hogy összehasonlításképp a lízingelt Gripenekkel, mennyire lesznek hadrafoghatóak, milyen fegyverzetet rendszeresítenek hozzájuk (presztízsből az AMRAAM gyanítom elhangzik) valamint korszerűsítik e őket, ha már Izraellel korábban is részt vettek ilyen ügyletben. Ha jól emlékszem, az MLU nagyjából Block 30-nak felel meg?
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Úgy tudom, hogy eredetileg az amerikai nemzeti gárda állományába kerültek volna a gépek.

Szerintem akármilyen elavultak is voltak mondjuk elektrónikában, lokátorban, ... , az MLU upgrade után elég ütős gépek lettek.

A 30 évről meg annyit, hogy jelenleg hány F-4-est üzemeltetnek még? Úgy tudom, hogy voltak olyan F-4-esek, amelyek az izraeli légierőnél minden paraméterben (repült óra, évek, ...) jócskán felülmúlták a gyári adatokat. Vagy nézzük az F-15E-ket, amiknek nemrég jelentették be, hogy kitolják a paramétereiket. A világban most az a trend, hogy minél tovább üzemeltetni karbantartással, és nem csak a repülőgépek terén (lásd a patriot rakéták élettartamát is kitolták).
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Az MLU-nak is van több szintje. Szinte minden modern fegyvert bevethetnek a norvég, dán, holland, belga és talán a portugál F-16-osok is. Nem lenne az rossz üzlet a románoknak csak nekik sincs pénzük. Ha nem lesz MLU akkor is ellehetnek velük valahogy a bérelt olasz ADF-változatok is megfeleltek légvédelemre.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
"De ha azt akarod hinni, hogy azok direkt selejtnek készültek" - nem hiszem, hogy direkt készültek volna selejtnek. És nem az a helyzet, hogy legyártottak X+Y darabot, X-et maguknak, Y-t meg exportra, hanem használták őket kicsit, aztán lekonzerválták szinte újan. Minek? Valami nem fasza itt velük és egy tipp volt, hogy esetéeg selejtesek. De ha rendben voltak akkor sem változtat a tényen, hogy 33 évesek lesznek mire hadrendbe állnak - a harmadik gazdájuk kezében - és elméletileg 60 évesek mire kivonják őket. Persze csak ha "végelgyengülésben" le nem zuhannak idő előtt.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Amúgy tényleg érdekes, hogy ezt mire alapozzák.. Valszeg nem ész nélkül mennek előre, ha hadügyről van szó. A gazdaságuk meg ugye max. látszólag lesz rendben (növekvő GDP), amíg a népességük csökken, a munkanélküli kisebbségek száma pedig nő.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
Hát ez így se lesz könnyű. 12 F-16 mellett hadrendbe kell tartani még minimum 12-24 Lancert is párhuzamosan, vagy helyettük további Sólymokat beszerezni majd. És ez bizony $$$.
Az F-35 véleményem szerint a kelet-közép-európai országoknak egy távolba vesző álom kategória.
Unokáink se fogják látni.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Panzerfaust said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
Hát ez így se lesz könnyű. 12 F-16 mellett hadrendbe kell tartani még minimum 12-24 Lancert is párhuzamosan, vagy helyettük további Sólymokat beszerezni majd. És ez bizony $$$.
Az F-35 véleményem szerint a kelet-közép-európai országoknak egy távolba vesző álom kategória.
Unokáink se fogják látni.
Annyira nem álom kategória, mert Románia kulcsfontosságú partner az USA számára (titkosszolgálat + rakéta pajzs)... Más kérdés, hogy pénz az valóban nincs rá... Hacsak nem tudunk valamit, amiről Románia már tud... Pl. 30 milliós román nemzet, stb...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Lépcső .... Hát jót nevettem :D Azért mert a lépcsőt is megtarthatják , nem tudom mennyibe kerülhet , de ha már erre hivatkozik a politika. :D  
Hát ez most nem tudom hogy jó vagy rossz nekünk , de komolyan. 

Jobban örültem volna hogy ha maradnak az öreg Mig-21 sek, de erre reális esély nem volt.



Akkor most ennyi  lesz egy ideig 12 db vadászgép azt is vért izadva már elég sok mindent privatizáltak :) ( Transgaz, Posta, Erőművek , most Frekvencia ) Azt mondom jóó.

Egy kérdésem lenne, egy F-16 osnak ezen belül is a MLU-nak  lehet tudni milyen felszereltségük elég kevés adatot találtam.
 

dalost

Active Member
2010. augusztus 22.
105
44
28
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
12 db összesen? Nem lesz az kicsit kevés egy Románia méretű országnak? (Elég sokszor előkerül, hogy a mi 14 db vadászunk is kevés...)
Ahogy nézelődtem a migekből már lassan minden repülhetőt kirepültek. Vagy tévedek?

A létrás sztorin kb. egy éve is jókat derültünk, de úgy látszik ez még mindig téma Bukarestben...
 

pixy1985

New Member
2013. március 6.
4
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?
"Annyira nem álom kategória, mert Románia kulcsfontosságú partner az USA számára (titkosszolgálat + rakéta pajzs)… Más kérdés, hogy pénz az valóban nincs rá… Hacsak nem tudunk valamit, amiről Románia már tud… Pl. 30 milliós román nemzet, stb…"

Ha annyira nagy a partnerség miért nem az USA segíti ki őket?Nekik halomba állnak az ilyen F-16-osok!