Román F-16 beszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 479
113
<blockquote rel=
Akkor miért is kellett a líbiai beavatkozásnál ENSz BT-engedély és miért húzta a fél világ a száját, hogy BT-engedély nélkül nem mozdulnak Szíria ellen még az amcsik oldalán sem?</blockquote>

Más ország belügyeibe beavatkozás és háború között van különbség?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 479
113

Oldalszám alapján rákerestél az átadásra kerülő gépekre vagy csak találomra beraktál portugál F-16-osokat?
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Találomra... Egy fórumon (Tehát nem biztos infó.) ezt találtam...

<i>The tail numbers of the aircraft´s wich are on sale are the following:
15125
15126
15127
15139
15128
15129
15130
15137
15131
15138
or
15140</i>
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"Mivel bűntetnek meg?"

Semmivel. Ellenben a NATO elött is ott voltunk pár helyen ENSZ zászló alatt + NATO nem gittegylet és végképp nem EU. Ha nem raksz hozzá, sött esetünkben inkább gyengíted azt :DDD akkor megköszönik az eddigi részvételt. Teszem csendben hozzá, hogy MO alapérdek is lenne, hogy a GDP 2%át fordítsuk a honvédelemre. BTW hálisten, hogy NATO tagok vagyunk mert magunkat megvédeni azt tuti nem tudjuk, pont azt kéne kirakjanak minket ilyen szép történelemmel.

Na Irak, Afganisztán ezért volt. Hogy politikai szinten lehessen vmit lobogtatni, hogy mi ott voltunk és csináltunk. És teszem hozzá ha kevesen is de akik kint voltak, láttak, tanultak egyrészt valós harci tapasztalatokat szereztek, másrészt látták a rendszer maga hogy működik.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
daniel: Ki írt arról, hogy az EUból raknak ki? Tanuld meg értelmezni amit más leírt az segít ám...
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Megint megy az agyalás. Moli és már több haditechnikához értő ember kifejtette, hogy jelenleg még a románok se rendelkeznek akkora tartalékkal, hogy egy megszálló többnapos háborút kibírjanak ellenük. Közben a németek meg az oroszok se fognak a seggükön csücsülni. Hazánk esetleges Romániába történő beolvasztása mind kettő elemi érdekei ellen van. Román F-16 gépeknek nem csak mi gépeinkre kell figyelni hanem az szerb, ukrán, orosz gépekre is. Mivel mind 3 állban közös hogy a románokkal össze rúgták már a port. Valamint a most beszerzett gépeknek sokkal nagyobb légteret kell védeniük mint kis hazánké.
Gazdaságilag is ugyan úgy sebezhetők mint mi.

Hazánk közép távú realitása, vízfejtelenítés és bizonyos szektorok felfejlesztése. Valamint a katonáik alapvető felszerelésének korszerűsítése. Új karabély, gyalogsági páncél török normális ruházat és egyebek amivel a lövészek minden körülmények között eredményesen tudnak harcolni. Ne adj Isten 4 év alatt össze lehet spórolni a pénzt 10db osztrák leopard 2A4 rendszeresítésére gyakorlás és kiképzési célokra.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Még annyi elnézést a néhol fogalmazás béli hibák követtem el pl már szócska indokolatlan használat
 
D

danielblack

Guest
daniel: Ki írt arról, hogy az EUból raknak ki? Tanuld meg értelmezni amit más leírt az segít ám...

Értelmezd te az én irományom... Egy szóval sem említettem, hogy kiraknak az EU-ból..... Arra gondoltam, ha egy ország megszáll egy szomszédot, akkor gazdaságilag jót tesz a megszálló háttérországának, ha átállítják a megszállt országot az ő termékeiknek a felvételére. Ezt minden ország meglépné ahol van legalább egy élelmesebb vezető....
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
<i>"Ne adj Isten 4 év alatt össze lehet spórolni a pénzt 10db osztrák leopard 2A4 rendszeresítésére gyakorlás és kiképzési célokra."</i>
:D Ahogy a régi vicc mondja... Szerintem inkább üzenjünk hadat a USA-nek, hátha elfoglalnak... :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha nem raksz hozzá, sött esetünkben inkább gyengíted azt :DDD akkor megköszönik az eddigi részvételt. Teszem csendben hozzá, hogy MO alapérdek is lenne, hogy a GDP 2%át fordítsuk a honvédelemre. BTW hálisten, hogy NATO tagok vagyunk mert magunkat megvédeni azt tuti nem tudjuk, pont azt kéne kirakjanak minket ilyen szép történelemmel.

Csak halkan jegyzem meg, hogy a NATO-tagság előtt a MH ütőképesebb volt. (leszámítva a Gripeneket)
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Ez nem vicc nézd használtan azok a tankok kb 0,5-1 millió euró darabja. Magyar pénzben 150-300 millió forint. Egy futball stadion árából műszaki mentővel és minden egyébbel meg van.
Itt van pénz még mindig a kérdés az mire!
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Még annyi, haditechnika ára függ a politikai környezettől is. Ha egy épeszű kül és biztonság politikai irány vonal jön. Akkor Merkel asszonyék néznék meg, hogy mi van nekik olyan amit szinte ingyen ide adhatnának.
Ne feledjük USA nekünk jutányosan és adomány ként haditechnikát nem akart adni. Németeknél meg kis hazánk mindig az adomány listán első 3-ba benne volt! Más kérdé ,hogy nem éltünk vele NDK BMP-2, légvédelmi eszközök, Leopard 2A4 ami a lengyeleknél kötött ki.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Leo 2-esekből szerintem van régebbi kiadás nekik raktáron, amit akár ingyen is lepasszolnának. Csak annak sincs értelme ha nem lesznek karbantartva meg használva és a helik sorsára jutnak. Kezdetnek lehetne kérni tőlük egy tucatot, hogy ismerkedjenek meg a tipussal, tanítsák be az embereket, lássák milyen a karbantartás-igénye és a továbbiakban kérni egy fenntartható mennyiséget.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Joker én pont ezt írtam. 10 db fegyvernemi kultúra megőrzésére.
Téma zárása honvédelembe a fő célunk nem lehet más mint egy olyan jelenlegi gazdasági környezetben fenntartható honvédség felállítása amely a szomszédos államok szembeni védekezés be képes pár hétig eredményesen kitartani.

Joker ezzel a erővel csak a fehér zászlónak van értelme. A Pató Pálokat és pénz herdálóknak a szűrét ki kell tenni.
Jelenleg is nem a források szűkössége van a baj. Hanem az hogy azok jó része hova megy!
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Látom továbbra is az off-topic megy. <b>Ez az utolsó figyelmeztetés, ezután el kezdem bedarálni az összes, nem a román F-16 beszerzéssel kapcsolatos kommentet és letiltani az íróit. A fórum használatának vannak szabályai, tessék azokat és a moderátori utasításokat tiszteletben tartani.
</b>
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Én amit kaptam az 15125, 15126, 15127, 15128, 15129, 15130, 15131, 15137, 15138, 15139

Itt meg lehet nézni róluk a képeket:
http://www.f-16.net/g3/f-16-photos/album37/album24/15125
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Hát, a hírekben az új Román F-16 cikket látva kimondhatom: megint igazam volt! :)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Feleslegesen járattam korábban a számat ha most nem írom le újra summázásként:
-600 misi a gépekért (nem 200 valamennyi)
-ami benne van az a még el nem végzett MLU upgrade,kiképzés a 9 (!) hajózónak+támogató személyzet
-a 2 (!) év support ami után nyílhat a pénztárca :)
-éééééés fegyverek nélkul!
Csodásan olcsó Falconok, baráti áron, szeretettel...a korábbi FotelFalconFanatikusok figyelmébe :D