Én tennék egy kísérletet egy majdnem új téma behozására. Nem mondom, hogy fektessük le az alapokat a későbbi vitákhoz, mert ilyen sosem szokott sikerülni, de legalább oszoljunk két -vagy több- táborra! De jó lenne egy diskurzus erről.
Milyen haditechnikára és milyen paraméterekkel van szükség egy hibrid háborúban?
Pont a román haderővel való faszméregetés közben szokott feljönni ilyen, hogy először Győrig akarnak a reguláris csapatok menetelni, utána meg hirtelen nem is konvencionális háborúra akarunk itt tömeg hadsereget, hanem csak hibridet tartunk elképzelhetőnek. Néhány ponton nem értem az összefüggéseket.
1, Vissza-visszatérő hivatkozás a románok és a T-72 topicokban, hogy ezek a szovjet vasak nem is frontharcra kellenének, hanem egy hibrid konfliktus lerendezésére. Mert arra elég. Mire elég? 35ezres román kisebbség ellen én elhiszem, szerintem a meglévő 30 ilyen tankunk is.
2, Ha az ukrán konfliktusból indulok ki, ott úgy foglaltak el pont ebből a típusból a szakadárok az első időszakban többet, hogy három ladával körbe állták. Több órát igaz vitatkoztak, de a legénység harc nélkül visszavonult és ingyen odaadták. Mert ez nem ebben a hónapban történt. Rettegtek a hadbíróságtól, ma az első fél órában másodlagos fegyverrel szétlőnék a kocsikat is, embert is. És a 125-össel még direkt meg is basznák, hogy a facebook fotókon jobban nézzen ki. Ennyit változott a világ arra felé.
Ilyesmi tényleg jobb, ha egy T-72-vel történik és nem a Leo legújabb változatával. Viccet félre téve. Volt már szó róla és a profi katonák mindegyike azt erősítette meg, hogy a T-72 rombolja a morált a cicákhoz képest. Nem vonom kétségbe, hogy egy hagyományos háborúban mennyiség kell, mert világosak a határvonalak. De egy hibrid hadviselésnél döntő fontosságú az, hogy rá tudsz-e venni embereket bizonyos dolgokra. A morál milyen. Oda adok egy székely kezébe egy RPG-t, mert be tudtam csempészni, simán azt mondom neki, hogy lőjél ki vele egy TR-85-öt vagy egy BTR-70-nek megfelelő TAB-77-et és menjél vidékre! Ne a rokonokhoz, mert ott keresni fognak, edd be magad a hegyekbe és vállalj munkát magyar kis cégeknél kis településen! A háború végén te hős leszel.
Szeretném megkérdezni, hogy ha én egy magyarországi román kezébe oda adok egy RPG-7-et és azt mondom neki, hogy lőjön rá egy Leo2-re, nem egy nagy dolog, amihez diploma kellene. Majd a háború végén hadügyminiszter lesz, mert a hátországban zaklatta a magyar csapatokat, akkor mégis mi lesz? Egy T-72-re rá fog lőni inkább, mert azt már látott eleget égni a tévében. (Senki ne kezdje a törökök szíriai hadjáratát!) És ha sikerül, akkor a kezébe adok egy Spikot, mert már be van járatva a csempész útvonalam, tudom, hogy megbízható a partizánom is.
3, Mindig előjön, hogy ezeket a tankokat sokkal szívesebben alkalmazzák hibrid háborúkban, mert alkalmasabbak rá. Szerintem aki hibrid konfliktusba keveredik, szívesebben vetne be modernebb MBT-ket, de nincs készlete belőle és javarészt nincs pénze újra. Szíriában a kormány jobb szeret a T-90-esekről beszélni, hogy abból minél több kellene és nem szeretné felvásárolni senkinek az elfekvő T-34-es készletét.
Ukrajnában minden nap olvasom, hogy még az APC-kre is rakétavédelmet raknának, csak legyen valami olcsó, amit meg tudnak fizetni. Amikor az orosz napernyők meg rácsok előkerültek fotókon, mindenki szörnyülködött és azt mondta, hogy az ukránok kiröhögik őket. A minap olvastam egy cikket ukrán portálról, hogy a tyúkketrecet fel kéne tenni minden mozgó járműre, mert azért azok a fránya szakadárok túl gyorsan bebasszák a páncélos járműveket és hk-kat. De ott még senki nem gondolkodott azon, hogy pénzt is kéne költeni. Szerintem pont egy hagyományos háborúban tudsz jobban megfelelő távolságot tartani egy kézi indítású Javelintől vagy egy Spiketól. Egy gerillaháborúban nem. APS nélkül jóval kevesebbet érnek, még a morál tényezőt figyelmen kívül hagyva is.
4, Ha hibrid konfliktusba keveredünk Romániával, akkor ez alatt ki mit ért? Székelyföld ideális terep erre, de oda nem vinném ki a T-72-eseinket. Ha az idehaza élő 35ezer románt lázítanák fel ellenünk és kapnának nehéz fegyverzetet, akkor szerintem a helikre szerelt Spike, Trófeát megkapó Leopárdok, szintén APS védelemmel rendelkező Lynxek alkalmasabbak lesznek, mint 10-szer annyi BTR meg Gvozdika...
Nekem ezek a tanulságok jöttek le a szíriai, az ukrán, a líbiai helyzet figyelése közben napról napra. De ha valamit rosszul látok, azt szívesen megvitatom. De egy hibrid háborúra készülés meg szerintem nem fordítja ki gyökerestől a haderőfejlesztés elméleti alapjait, csupán néhány új elemet képes bele hozni. Szíria és Ukrajna tökéletes példa arra -szerintem-, hogy egy sikeres hibrid hadviselés előfeltétele egy hagyományos háborúra felkészített reguláris hadsereg. Senkinek nem fogod elnézni, hogy partizánokat/szakadárokat lázít és fegyverez fel, ha végig tudod szántani a területét a lánctalpaiddal. Meg kell nézni a különbségeket Oo. és Ukrajna között a konfliktus kezdetén! Moszkva lőhette ágyúval a szomszédját és kiszoríthatta a harci repülőket légvédelemmel, mert a kisebbik fél nem fog hadüzenetet küldeni ezért. Még az USA sem tudott sikereket elérni Szíriában, pedig öntötte a lóvét, de egy Törökország be tud vonulni és "biztonsági övezetet" tud kialakítani, ahol azt csinál, amit ő akar. Ha ezt nem tette volna meg Erdogán, akkor Damaszkusz szemrebbenés nélkül visszafoglalt volna mindent egészen az északi határig.
Líbia ilyen szempontból nagyon vegyes tapasztalat. Igazi hagyományos haderő bevetése külső hatalmak által nem történt meg. A török tanácsadók inkább a nagyon új török drón-politikához sorolható, mint reguláris erők bevetésének. Viszont itt is megjelentek hasonló elemek. Főleg Egyiptom részéről, aki a központi kormány előrenyomulását azzal állította meg, hogy ha Szírt vonalát átlépik, akkor beveti a saját haderejét. (Szírt városát eredetileg az egyik milícia foglalta vissza az Iszlám Államtól a kormány nevében, de Haftár csapatai kinyomták őket hamarosan a helyiekkel kötött alku révén.)
Szóval megismételve az eredeti kérdésemet, ki milyen preferenciát lát jónak hibrid hadviselés elleni hadsereg tervezésénél?