Nem kéne betennem, mert volt már pár nagy bejelentés, hogy ha nem lesz előrelépés, leállítják a programot...
Ministrul Vasile Dîncu a precizat că termenul de semnarea al controversatului contract „Corveta multifuncțională” este finalul lui aprilie 2022. DefenseRomania amintește că termenul a fost prelungit de mai multe ori.
www.defenseromania.ro
Külön kiemelném, hogy szerintük a vita egyik legnagyobb kérdése, hogy az eredetihez képest növekedtek a nyersanyag- és energiaárak és ezt a kormány nem hajlandó figyelembe venni, ragaszkodik az eredeti ajánlott árhoz. Viszont látjuk, hogy most meg még inkább elszabadulnak, így még kérdőjelesebb egy hónapon belül sikerül-e szerződést aláírni.
A másik, hogy pár napja már nemzetközi riasztás ment ki, hogy Odesszától a vihar által elsodort aknák lebegnek a tenger vízében és ezek már román felségvízen vannak. Tudtommal eddig egyetlen aknaszedő hajót küldtek a begyűjtésükre. A bolgárok is már készülnek, hogy hozzájuk is el fog jutni a fenyegetés.
A román flotta tehetetlen bármit is befolyásolni a konfliktusban. Nekem nagyon kevésnek tűnik erre a célra az egyetlen bevethető hajó a tengeri flottában. (Nem kell mondani, tudom, hogy hivatalosan több aknaszedő is van a birtokukban.) A fregattjaik nincsenek felfegyverezve modern eszközökkel, ráadásul darabra sincs sokkal több, mint amennyi az ukránoknak volt.
Szóval szerintem lesz rajtuk nyomás, hogy ebbe egy kövér csekkel lépjenek előre. Tudom, szárazföldi népként mi mindenkinek tanácsolni tudjuk, hogy a haditengerészetére ne költsön, drága, ne tedd, felesleges; hülye gyerek, mondom, hogy ne csináld! De keleti szomszédunknak el kell döntenie, hogy mit szeretne? Törökország egyedül viselje a NATO itteni teljes haditengerészetének költségét -az a Törökország, aki ellen embargók és közutálat van- most mondom, hogy nem tudja, fele akkora a GDP-je, mint Moszkvának, vagy mindenki épít valami szemmel láthatót.
Oké, egy másik kövér csekk Bukarestben kijár a szf-i haderőnek. És egy harmadik a három használt F-16 század fenntartására.
A medve Mariupol eleste után kopogtatni fog Odessza ajtaján. Én abszolút nem lepődnék meg, ha idén Románia és Oroszország szárazföldön és tengeren szomszédosak lennének. (Nem kell elmondani, hogy a Kígyó-sziget miatt tengeren már most határos.) A Föderáció haditengerészete lövi bele a tenger mélyére azokat a kereskedelmi hajókat, amelyek szerinte nem valók oda. Odesszától délre először török hajóról hallotta, de azóta legalább három panamai is kapott találatot. Vége annak a jó világnak -a Fekete-tengeren legalábbis-, amikor csak pár parti járőr és néhány kisebb hadihajó a távolabbi kiküldetésekre elég a kalózok meg az ünnepnapok kedvéért. És majd az USA... akarom mondani a Nagy NATO megvédi a mi kereskedelmi flottánkat is.
Meglátjuk, hogy milyen fejlesztési stratégiát tesznek majd le, mert az eddigiek nem voltak túl izmosak. (Sem a pár tucat Piranha nem lesz kellően elrettentő szf-ön, sem a még csak gyártás alatt sem lévő korvettek a partoknál.) Majdnem minden fegyvernemből kelleni fog még.