1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Még mindig nem értem hogy miért nem ezzel a géppel repülték Ostravában a demót, amikor épp a 100 éves légierőt ünnepelték a repülőnapon.... statikuson volt, ott még fotózni sem lehetett rendesen. (Szerencsére Radomban láttam repülni.)
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  fishbed likes this.
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  A hír lényege szerinem, hogy az amerikaiak valamiért a svédektől vesznek AESA radar technológiát. Pedig eddig az volt a leginkább hangoztatott álláspont, hogy Európa le van maradva ezen a területen is.


  A képet Molni 2018-as Ostrava beszámolójához akartam linkelni, ott van szó arról hogy mennyit javult a radar a szoftverfrissités után.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Illetve így találtam a hírt, én sem értettem teljesen hogy miért ez a kép van ott, de azért belinkeltem ide is, hátha valaki jobban érti az összefüggést...
   
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azt hiszem ez a hír és EZ A HÍR összefügg
  Valami olyasmiről van szó hogy a - jelekből ítélve - a SAAB-nak tényleg komoly eredményei lehetnek a GaN technológia terén.
  Speciel én nem tudtam de ezek szerint a Saab-nak van saját fejlesztésű GaN alapú AESA vadászrepülőgép fedélzeti radarja?
  Ráadásul ezt ajánlja a Gripen C/D-k korszerűsítéséhez?
  Radar szakértők! Hogy van ez?
   
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  A HTKA írt 2015-ben a Growler - Gripenről
  Találtam egy PDF et ami azt mutatja be hogyan is csinálnának a Arexis konténerrel egy pofás kis SEAD gépet a kétüléses Gripenekből (D és F)
  Így né ki a konténer:


  Ahogy elnézem a drónoknak is komoly szerepet szánnak a feladatban...
   
  arcas, svajcibeka and Terminator like this.
 8. speziale

  speziale Active Member

  az új giraffe család már gaN technológiára épül. Meg mintha olvastam volna olyat is, hogy a Gripen E EWS antennái is GaN alapú aesa egységek lesznek
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Sweden offers Armenia JAS-39 Gripen fighter jets

  "Armenia was offered to purchase a batch of eight jets. One of the jets is worth approximately 55-60 million euros, and it is possible to obtain the jets through a lease agreement. "

  Az orosz hírforrás megjegyzi azt is, hogy a Szu-30SM költsége a CSTO tagországok számára körülbelül 22,5-25 millió dollár.
   
  fip7, fishbed and rudi like this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Cseh légierő: Litening 4I
   
 12. wankel

  wankel Well-Known Member

 13. borisz

  borisz Well-Known Member

 14. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Futárszolgálat vagy pick-pack pontos kiszállítással? :)
   
  arcas likes this.
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  From 1979, JAS 39 NV-0 concept featured a 2D TVC system that also enabled reverse thrust during landing (and in air). Cold war ideas always interesting but don't view it as a TVC Gripen.

  [​IMG]
   
 16. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  A 2102 engem a kínai JF-17 re emlékeztet. Nincs valakinek róla valami fantáziaábrája?
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  Cobra HMDS (Thailand)
   
  arcas, fishbed, antigonosz and 2 others like this.
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Gripen C/D roadmap 2025

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  On 26 November, Saab completed the successful first flight of the second Gripen E test aircraft.  [​IMG]
  [​IMG]
   
  arcas, molnibalage and fishbed like this.
 20. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Új Gripen: repül a második

  Az első után tizenöt hónappal itt a következő E, kérdés, mikor állítják szolgálatba. Lehet-e C/D-ket átvenni a svédektől, ha ők megkapják az új változatot?
  Repül a magyar légierőben is használt svéd harci gép új, erősen továbbfejlesztett változatának második prototípusa. A gyártó közleménye szerint a 39-9 számú Gripen E tesztrepülőgép hétfőn délelőtt 9.50-kor szállt fel a Saab linköpingi repteréről. A gépet Robin Nordlander tesztpilóta vezette.

  A 33 perces repülés során a pilóta számtalan műveletet végrehajtott, hogy „hitelesítse a repülés jellegzetességeit” és a különböző teszt kritériumokat, például a szoftvert, az életvédő támogató és rádió rendszereket, hangzik a közlemény. A teszt program következő fázisában a Gripen 39-9 taktikai rendszerét és szenzorait fogják kipróbálni.

  [​IMG]

  [​IMG]Start Linköpingben
  „Néhányan azt gondolják, hogy tesztpilótaként dolgozni a világon a legérdekesebb feladat és igazuk is van” - idézi a gyártó anyaga a Saab kísérleti tesztpilótáját. „Gripen E-vel repülni azonban még az első tesztrepülés alkalmával is egyszerű feladat. A repülés könnyed élményt nyújtott és megtiszteltetés volt a 39-9 jelű gépet vezetni. Alig várom, hogy újra a levegőbe emelkedjek vele és tesztelhessem az új rendszereket” - mondta Robin Nordlander.

  A második példány felszállását a program jelentős állomásaként értékeli a gyártó. Mindemellett a fejlesztás láthatóan nem megy túlságosan gyorsan, az első prototípus-példányt 2016-ban már bemutatták a nemzetközi sajtónak, de az E első repülése csak vagy egy évvel később, tavaly júniusban történt meg, az első és a második között eltelt több mint egy év pedig annak lehet a jele, hogy azért a legelsőhöz képest szükséges volt módosítani a gépen.  Mint ahogy az E is jelentősen módosult az eredetinek tekinthető és nálunk is repülő C és a kétüléses D variánshoz képest. A gép méretei is változtak, méghozzá annak érdekében, hogy az új Griff több kerozint tankolhasson, a „trükk”, hogy a futót áthelyezték a törzsből a szárny belső részére, így a törzsben komoly hely szabadult fel a tartályoknak. A betölthető üzemanyag mennyisége negyven százalékkal nőtt, így jelentősen nőtt a hatótávolság is.

  Nagyobb a fesztávolság is, tízre emelkedett a felfüggesztési pontok száma, a Super Hornetekben használt GE F414-es hajtómű a földközeli sebességet is alaposan megnövelte, és lehetővé tette az úgynevezett szupercirkálást, a hangsebességnél gyorsabb repülést utánégető használata nélkül. És persze a rengeteg újdonság a gép „bőre alatt”: AESA radar, új digitális adatátviteli rendszer, ami rádióforgalmazás nélkül is lehetővé teszi a harci alakzat gépei között az információk megosztását. Új a műszerfal és sok más berendezés is.

  [​IMG]

  [​IMG]A tavaly előtti bemutató
  Tavaly még 2019-es szolgálatba állításról szólt a Saab kommunikációja, most a második gép repülése kapcsán nem említettek konkrét időpontot, a jövő évi első átadás nem lehetetlen, de nem is biztos. A svédek hatvan, a brazilok első hullámban 39 gépre tartanak igényt, ugyanakkor áttételesen, de a fejlesztés érinthet más Gripen-üzemeltetőket, talán a magyarokat is. Amint erről tavaly is írtunk, a honvédség vezetése részéről említették egy második kecskeméti Gripen-század felállítását, amire esetleg az adna esélyt, hogy a svédek az E-változat beállításával feleslegessé váló C/D gépekből ajánlhatnak fel valamilyen - akár további lízing - formájában újabb tizenkét példányt a magyaroknak. Amihez persze, tegyük hozzá, földi kiszolgáló és repülőszemélyzet is szükséges kellő számban.

  [​IMG]

  [​IMG]Szép gyári fotó az első E-ről

  http://iho.hu/hir/uj-gripen-repul-a-masodik-181128
   
  luperator and arcas like this.

Ezen oldal megosztása