Svéd haderőfejlesztési program 2030 "Totalförsvaret" és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
Sweden is set to replace its NHIndustries (NHI) NH90 maritime helicopters, at the same time as expanding its fleet of land-roled UH-60M Black Hawk helicopters.

The Supreme Commander of the Swedish Armed Forces, General Micael Bydén, made the announcement on 1 November as part of a raft of wider planned capability enhancements delivered for consideration to the Swedish government.

“Air defence is proposed to be strengthened, among other things, through the acquisition of a new sea-operational helicopter, and an additional ground-operational helicopter 16,” Gen Bydén said, referring to the UH-60M's national designation of HKP 16.

The Swedish Air Force (SwAF) operates 18 NH90 helicopters that were acquired across a range of interim HKP 14A–E configurations, with the ultimate objective of fielding nine HKP 14E troop transport/assault/search-and-rescue (SAR) and HKP 14F anti-submarine warfare (ASW)/anti-surface warfare (ASuW)/SAR standard aircraft.

Sweden's NH90 fleet was to have been fully operational in 2008, but this has been progressively delayed and is still not achieved...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
Changes Ahead for Swedish Naval Plans...

Future-Swedish-Navy-2030.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 744
26 195
113
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
.
.
A pilotahiany eleg jelentös lehet, a sved közössegi mediaban könnyu belefutni allashirdetesbe, hogy gyere pilotanak (meg ugy altalaban katonanak). Erdekesseg, ezek a hirdetesek rendkivul polkorrektek, legalabb annyi nö szerepel a reklamfotokon, mint ferfi, söt jellemzö a kep beallitasara, hogy a nö magyaraz valamit a ferfiaknak. A PC jegyeben nem ritka, hogy afrikai gyökeru sved is ott mosolyog a kepen.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
.
.
A pilotahiany eleg jelentös lehet, a sved közössegi mediaban könnyu belefutni allashirdetesbe, hogy gyere pilotanak (meg ugy altalaban katonanak). Erdekesseg, ezek a hirdetesek rendkivul polkorrektek, legalabb annyi nö szerepel a reklamfotokon, mint ferfi, söt jellemzö a kep beallitasara, hogy a nö magyaraz valamit a ferfiaknak. A PC jegyeben nem ritka, hogy afrikai gyökeru sved is ott mosolyog a kepen.
.
.
Mi kell, hogy sved pilota lehess?
.
.
"Krav för att ansöka (jelentkezesi feltetelek)
• Svenskt medborgarskap. (sved allampolgarsag)
• Genomförd eller pågående gymnasieutbildning eller motsvarande. Det krävs inte att du är färdig med dina studier när du genomför testerna men senast vid skolstart till flygförarutbildningen krävs att du har; (befejezett, vagy folyamatban levö közepiskolai kepzes. Nem elvaras, hogy befejezed az közepiskolai kepzest mar a bevalogatasi tesztekkor, de legkesöbb a pilotakepzes kezdeteig legyen befejezve)
• Avlagt en gymnasieexamen från gymnasiet eller kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. (teljesitett erettsegi közepiskolabol vagy közepiskolai szintu felnöttkepzesi programbol)

Eller (vagy)

Du behöver även ha minst betyget godkänt i (legyen legalabb elfogadott erdemjegyed. Matek2a, b vagy c, sved 2 vagy sved mint masodik nyelv2 (ez kulföldieknek szokott), stb-... megjegyzem: a szamok a szintet jelzik, es nagyon alacsony elvarasok)
Matematik 2a, Matematik 2b eller Matematik 2c, Svenska 2/ Svenska som andraspråk 2 eller Matematik B, Svenska B/ Svenska som andra språk kurs B.

Läs mer vad som gäller för just dig på antagning.se. (tovabbi informaciok elerhetök a honlapon)

Medicinska och fysiska krav (egeszsegiugyi es fizikalis elvarasok)
• Du ska vara fullt frisk. (legyel teljesen egeszseges)
• Du ska ha synskärpa på lägst 1,0 på vartdera ögat utan korrektion. Refraktion får inte överstiga 3,0 dioptrier i någon meridian. (lataselesseg, nem szo szerint irva, 3 dioptriaig jo vagy)
• Du ska ha normalt färgseende. (legyen normal szinlatasod)
• Du ska ha normal hörsel. (legyen normal hallasod)
• Du ska vara cirka 160-190 centimeter lång, vissa delmått är avgörande. (legyel 160-190 cm magas, testfelepites is döntö lehet)
• Du får väga cirka 55-88 kilo för strids- och transportpilot, cirka 56-90 kilo för helikopterpilot (a sulyod 55-88 kilo lehet harci es szallitogep pilotanak, kb 56-90 helikopterpilotanak)

Laseroperationer (lezeres szemmutet)
LASEK, PRK och LASIK kan godkännas. (LASEK, stb elfogadhatok)"
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
A svéd légierő problémák: eltűntek pilóták, kevesebb repült óra, ellátási lánc problémák


A Svéd Fegyveres Erőkről szóló, 2022-re vonatkozó újonnan közzétett éves jelentés feltárta például azokat a kihívásokat, amelyekkel a skandináv ország légiereje szembesül.

Többek között kevesebb repült óra, az ellátási lánc nehézségei és egyéb kapcsolódó problémák derülnek ki a svéd fegyveres erők 2022-re vonatkozó éves jelentéséből – számol be a Breaking Defense.

A repült órák számát tekintve a jelentés szerint a Gripen repülőgépek 1363 órával kevesebbet repültek, mint 2021-ben. Ez csaknem 12%-kal kevesebb. A repült órák száma idén 11 727. Svédország már régóta küzd ilyen irányú pilótahiánnyal, így ez nem teljesen újdonság.

Itt nyilvánvaló, hogy minden kategóriában a pilóták alapképzésének lerövidítéséről vagy korlátozásáról volt szó. A repülési, lövöldözési, vészrepülési vagy tenger feletti navigációs repülési gyakorlatot valószínűleg nehéz lesz korlátozni a légierő parancsnoksága számára.

Másrészt nem csak a pilóták hiányoznak, hanem a repüléstechnikusok és egyéb kisegítő személyzet is. Svédországban is hiányoznak a haditengerészeti pilóták, hozzá kell tenni. A tapasztalt pilóták nyugdíjba vonulnak, ennek egyik oka az "életkorpolitika" volt, korábban 55 éves koruktól vonulhattak nyugdíjba a pilóták, az 1988-ban vagy azután születettek esetében azonban a nyugdíjkorhatárt 67 évre emelték, ennek ellentételezése nélkül.

A svéd légierő vezetője, Carl-Johan Edström vezérőrnagy is elismeri, hogy Svédországnak komolyabb problémája van ezzel kapcsolatban. Ehhez kapcsolódó nehézséget jelent az új pilóták toborzása és képzése. Sok forrás szerint a svéd pilóták úgy érzik, hogy nem bánnak velük megfelelően, ami a fizetésükben is megmutatkozik. Ezek a polgári szektorhoz képest alacsonyak, a kereskedelmi légitársaságok pedig pontosan a légierő pilótáira "köszörülik a fogukat", és magas anyagi javadalmazást kínálnak nekik.

A képzett katonák hiányának problémája a svéd hadsereg más részeit is sújtja, ezért megkezdődött az alapszolgálat visszaállításáról szóló vita. Viszonylag rövidnek kell lennie, és le kell fednie a legalapvetőbb funkciókat.

Talán ugyanilyen súlyos a teljes ellátási lánc állapota az éves jelentés szerint. A jelentés szerint a hiányzó alkatrészek és az anyaghiány hátrányosan befolyásolta az anyagellátást és a termelést. A jelentés az említett problémákon túlmenően bővebben foglalkozik a kiválasztott technológia elérhetőségével, ami éppen a létszámhiánnyal függ össze. Ugyanakkor a légierő, a haditengerészet, a pilóta nélküli rendszerek és a kriptográfia olyan stratégiai összetevők, amelyeket a svéd kormány pályázat nélkül odaítélhet és ítél oda svéd cégeknek, azaz elsősorban a SAAB-nak.

Itt egy kis kitérő – másrészt ezek a problémák az NH90-es helikopterek „szerencsétlen” beszerzésével is összefüggésbe hozhatók.Az ezredforduló elején Svédország úgy döntött, hogy 18 db ilyen gépet vásárol.Maguk a szállítások is sokáig tartottak, azonban, mint hamar kiderült, az NH90 üzemkészsége nagyon alacsony volt, a pótalkatrészek hiányával is gondok voltak. Tavaly év őszén jelentették be, hogy Svédország úgy döntött, hogy felmondja a vásárlási szerződést NH90 helikopterek.

Az NH-90-es helikopterekkel a svéd hadsereg nem egyszer számos módosítást kezdett kérni, mint például a mennyezet megemelése a leszállóterületen és hasonlók. Ez változást jelent a szerkezetben és az egyéb alkatrészekben, például egyes hidraulikacsövek hossza és alakja megváltozott más NH-90-ekhez képest. Tehát amikor más NH-90 felhasználók megkezdték a középtávú javítási ciklusukat, Svédország még mindig ezeket a helikoptereket helyezte üzembe.

Hasonlóképpen, Norvégia csatlakozott az ARCHER önjáró tarack projekthez. Későn csatlakozott Svédországhoz, egy sor módosítást kért, majd a projekt késedelmeire hivatkozva kilépett a projektből (ezt okozta).

A svéd légierő így több fronton is számos problémával küzd, amelyeket azonban azonosítottak és ismertek a magas rangú tisztviselők. A második dolog természetesen a korrekciós intézkedések gyakorlati végrehajtása.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
Svédország Patriotot készül vásárolni , de a saját érzékelői kerülnek a rendszerbe bele!
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
  • Tetszik
Reactions: cirqle