1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sz-200 Angara/Vega/Dubna (SA-5 "Gammon")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Külön öröm, hogy már linkeltem a ynetnews oldalait, de senki sem veszi a fáradtságot, hogy el is olvassa őket. Ellenben "verik az asztalt", hogy hol van már az IDF / IAF magyarázat.

  Tessék, erre van az IAF / IDF részletes magyarázata.
  Ajánlom a végén lévő részt, külön ad egy kis fűszert az egészhez...
   
 2. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  ELINT / SIGINT műholdak szóba jöhetnek, kering egy pár a Föld körül. Az NRO (az USA műholdas hírszerző ügynöksége, a National Reconnaissance Office) esetében ez jelenleg a Trumpet és az Orion / MENTOR családot jelenti, mindkettő típus 5-5,5 tonna körüli, 100-150 méter átmérőjű antennákkal, az előbbi SSO, utóbbi GEO pályán. A probléma persze annyi, hogy az adott időszakban megfelelő helyen voltak-e, és egyáltalán az adott frekvenciákra figyeltek-e éppen.
   
  molnibalage likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ez miben segít? Mit kellene észrevennie és hogyan? Konkretizálják már legalább alapszinten a dolgokat, ez nekem rizsázás alatti szint.

  Ok, de ezek mire figyeltek volna és hogyan? Nyalábszélesség most is játszik, mit kellett volna észlelni és értelmezni?
   
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Egy repülőgépet követni optikai műholdról nem egyszerű dolog, ez szerintem az adott esetben aligha játszik.

  Ez a millió dolláros kérdés. A hatalmas antennák, és abból, hogy az ismert rajzok és képek alapján több különféle antennatípussal is fel vannak szerelve, ezek mindenféle rádiójelet észlelhetnek. A fő kérdés az, hogy az adott időszakban mire figyeltek. Szinte biztos vagyok benne, hogy az orosz / szír kommunikációt valamilyen módon követték.

  De ilyen bázisú információkat aligha hoznak nyilvánosságra, hiszen ezzel elárulják a műholdak képességeit. Szóval a saját személyes véleményem az, hogy adott esetben az amerikai hírszerzés elég jól tudhatja, hogy mi történt, de ők nem érdekeltek, hogy ez nyilvánosságra kerüljön. Ha egy amerikai gépet lőttek volna le, esélyesen minden létező (és publikusnak tekinthető) információmorzsát előhoznának, de egy IAF gép esetében, ahol ráadásul elég egyértelmű, hogy a Szír légvédelmi tüzérek hibáztak, ez aligha opció.

  Persze, azt a részt én sem vitatom el, hogy a különváló F-16I érdekes kérdéseket nyújt, de itt egy külön tényezőt is kiemelnél egy Il-20M gép repült ott. Ami eleve ELINT / SIGINT gép. Szóval ebben a gyönyörű táncban simán el tudnám képzelni, hogy a különváló gép a saját EW eszközeivel adott esetben az Il-20M érzékelőit próbálta zavarni, hogy ne kaphassanak az oroszok pontos képet a bevetett fegyverek és rendszerek működéséről. Persze ez csak feltételezés.
   
 5. bat77

  bat77 Well-Known Member

  Értem amit mondasz. Valóban nem fogalmaztam tökéletesen, de én csak a végeredményre reflektáltam, ami a lényeg. Ahogy a szír topicban is írták.
  Mindenki elfogadta az orosz verziót, nem szedték elemeire hivatalos cáfolattal az egész video prezentációt (mint mondjuk Molni szakmailag). Erre értem, hogy nem tiltakozik (erélyesebben, hathatósan).Pedig, ha Molni így meg tudja tenni és borítja az orosz bemutatót, akkor egy hivatalos katonai szervezet, valószínű pontosabb infokkal még jobban tudná.
  Oka van. Ez kb., mint Kassa bombázása...akkor mindenki csak nézett, de indoknak mindenkinek jó volt...

  Persze 1.körben ment a szokásos látvány tiltakozás...de az elég harmatos volt és gyorsan ráhagyták.
  Nem zúdították az oroszokra az egész világsajtót, mint egyéb esetekbe...

  Mint irtam már én egy telefonról pöttyögök és nincs kedvem sokat részletesen írogatni...:)
  Szép napot! ;-)
   
 6. bat77

  bat77 Well-Known Member

  Magyarázat vagy magyarázkodás...
  A nemzetközi sajtó (nyugat) hallgat, de miért?
  És Izrael is belenyugszik az S300 rendszer leszállításába...

  Ez a baj a modern sajtó korában, mindenki írhat bármit ( orosz, izrael, szír, amerika stb....). Ki mit hisz el, kivel mit hitetnek el. Ha több pénzed, befolyásod van több helyen jelenik meg...propaganda.
  A nagyok megegyeznek, mi meg itt vitatkozunk...:)
   
 7. deze75

  deze75 Well-Known Member

  De elolvastam meg akkor:) ... szerintem ez magyarázkodás ... érdekes ebben a storyban senki sem tartja hibásnak magát aztán kiderül hogy mindenki gyökér volt
   
  arcas likes this.
 8. borisz

  borisz Well-Known Member

  Az álértetlen trollkodásod van jó pár szint alatt. Melyik szót nem érted belőle, kicsike? :)
  Na jó, szádba rágom. Ha a látható spektrumban nem is szúrják ki, mert azért tételezzük fel, hogy nem fogják, még IR-ben vagy NIR-ben elkaphatják. Emberrel sem kell figyelni 0-24-ben, elég ha a műhold néz egy területet. A gép lenyomata már évek óta meglehet, azt megadják egy algoritmusnak, aztán keres.
   
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  67ben egy ami lehallgat hajót támadtak meg az izraeliek,mert rosszul azonositották.Háboruban előfordulnak tévedések.Olyan most Sziria,mint a 80as évek Libanonja.Mindenki beleköp a levesbe.És mindenki mindenkit figyel.Csak a nagy leveskavargatásban nem mindig azt találja meg valaki,akit szeretne.Alighanem az oroszok figyelték az izraeli F16ok bevetését,a zsidók figyelték,és alighanem zavarni is próbálták a hallgatózó oroszokat.Ez lehetett a leszakadt F16 feladata.Szirek meg valószinüleg izraeli elektronikus gépnek nézzték az orosz Il-20t.Tán még dörzslte is a kezét az ütegparancsnok,hogy micsoda nagy fogás.Egy zsidrák REH gép!Hát nem az volt.....Azért annyi gyakorlatuk szerintem van a szireknek,hogy a repülési profil alapján megkülnböztessenek egy fürge vadászt egy légcsavaros utasszállitó alapu géptöl.Aztán az már jó kérdés,hogy az oroszok nem müködtették az IFFet,vagy a szirek?Vagy a szireknek eszükbe se jutott bekapcsolni,mert nem tudtak az orosz gép jelenlétéröl.Oroszok vodkáztak sokat,vagy a szirek ittak tulsok arakot?Majd csendben eldöntik egymásközt.
  Amik meg alighanem mindenkit figyelnek,de most ha akartak volna se nagyon tudtak volna közbeszolni.Márha éppen figyeltek,és nem a pillanatnyi holtterükbe zajlottak a dolgok.-Hupsz,szirek lekaptak egy orosz gépet.Nabravo!HeHe!Szegény kollegák...Kb ennyit tehettek,ha látták.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A bibi az, hogy akkor a nappal tökéletes viszonyok között lelőtt MH17-ről miért nincs infó? Mert mit ér egy eszköz, ami a legendák szerint, akkor van, de publikus dolgokra nem jó, mert "ez nem árulhatjuk el"?

  Kicsit azt érzem, hogy sokakat megcsapott Hollywood szele és szuperképességeket feltételeznek holdaknál. Eleve irtózatosan messze vannak az eseményekről és kb. a mesében van meg arra az esély, hogy pont az események felett és ne nagy szögben lássanak rá az eseményekre. Itt meg még éjszaka is volt...

  Miféle ál értetlen trollkodás? Mit értesz multispektrális alatt? Bullshittelés helyett fejtesd már ki, hogy egy fotofelderítő hold mit csinál éjszaka? Igen, IR tartomány is van, meg felbontóképesség és képkészítési sebesség meg célsebesség...

  0-24-ben terület figyelése meg egy legenda főleg úgy, hogy te ezt feltételezed, hogy minden sávban csinálod a láthatótól a mikrohullámig. A dzsinnekben is hiszel? Hol van ehhez elég hold fent? Ezen felül egy EW képességű műhold a szűk nyalábokból és egyebekből mit érzékel értékelhetően szerinted, ha még visszaverődés sincs mondjuk a földről? Igen, a hh elején volt, hogy brutális EW radarokat az ionoszféra (?) visszaverődésból azonosították be, de az sziszifuszi munka és nem túl egzakt végeredménnyel járt.
   
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Még egyszer: ott volt a linkelt cikkben, hogy Moszkvában két izraeli katonai attasé átadott bizonyos információkat az oroszoknak.
  Linkelve volt az IAF véleménye az esetről. Ha kicsit utánakeresel, kismillió másik oldalon megtalálod, lásd még:

  TheWarZone
  IAF twitter

  Azt rajtuk kívűl senki sem tudja megmondani, hogy pontosan miért nem álltak szétszedni az orosz állításokat.
  Lehet politikai oka, lehet katonapolitikai oka, lehet egyszerűen csak nem akarnak teljesen felesleges szócsatákba bocsátkozni, stb....

  Ahol én nézelődtem, ott nem hallgatott. Lásd linkek. Lehet rossz oldalon nézelődsz? :)
   
  Pocok75 and molnibalage like this.
 12. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Honnan tudjuk, hogy nincs az MH17 esetről infó? ;)
  A hírszerzés rákfenéje, hogy ha elárulod mire vagy képes, akkor az ellenfél utána már rákészülhet a következő alkalommal.
  Az már a politikusok dolga, hogy ilyen esetekben döntsenek, hogy mikor van olyan határon túl az eset, amikor egyértelműen ki kell teríteni a kártyákat.

  Logikusan gondold végig, hogy mi előnye származott volna akár az MH17, akár a jelen helyzetben az Egyesült Államoknak abból, ha felfedik mit tudnak?
  Akár az egyik, akár a másik forgatókönyvet alátámasztva vagy megcáfolva.

  Abban teljesen igazat tudok adni a kritikusoknak, hogy a mélyére nem látunk a dolgoknak. Mi maximum a feltárt információkat tudjuk elemezni, és ha hiba van bennük (mint az orosz prezentációban), akkor arra rámutatni.
   
 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ha a Liberty esetére gondolsz, az minden volt csak nem véletlen.

  Javaslom olvass utána, a BBC-nek is van egy tűpontos tényfeltáró dokumentumfilmje Liberty - Dead In the Water címmel. Pontosan tudtak az izraeliek hogy kinek a hajója és mit csinál. A többi hasbara.

  A miértre nem tudják egyértelműen a választ, van aki szerint lehallgattak olyan izraeli katonai rádióadasok is, amik finoman szólva nem voltak genfi egyezmény kompatibilisek, és kompromittálták volna politikai és katonai felsővezetést és “megelőző támadásról” szóló mesét. Van olyan elmélet is, mely szerint attól tartottak hogy a Liberty által esetleg elfogott izraeli adások az oroszok lehallgathatjak a US parancsnokságnak történő átjátszáskor és kompromittálhatja az izraeli meglepetésszerűnek szánt offenzívát a Golánon.

  Tény, hogy hosszas előzetes diplomácia levelezés, számos közeli átrepülés után egyértelmű volt a hajó hovatartozása és típusa, csak az izraeli főparancsnokság csepegtett hamis, illetve tüntett el valós informaciokat az alsóbb hadműveleti szintek elől.

  Tény az is, hogy ezután teljesen over kill támadássorozat indult a hajó ellen. Valami nagyon biztosra akart menni, hogy a hajó elsüllyedjen, szemtanú ne maradjon.

  Az eset után mind Johnsonnak mind Izraelnek jobban érdekében állt szőnyeg alá söpörni az egészet és kompenzációt fizetni.
   
  arcas, antigonosz and fip7 like this.
 14. drqv

  drqv Well-Known Member

  Egy orosz hajó három napja keresi a lezuhant repülőt, mostanra már elég jól be lehet lőni, hogy hol lehetnek a roncsok.

  [​IMG]
   
 15. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Valahogy nem vagyok most 1 hullámhosszon veled.
  Ráadásul még ulippo-t is lájkoltad. Tiszta :D

  A fenti beírásod, az erőszakos, mindent letarolok hsz. egy tipikus példája, amely más gondolatok miatt van!

  Csak megkérdezném, hogy szerinted akkor miért is rohangásztak hirtelen elhatározásukból Moszkvába?

  :)
   
  superjet100, fip7 and Cifu like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Vagy tipikus példája annak, hogy az ostobaságot nem tolerálja...? Talán az vicces gondolatok helyett koncentrálhatnál erre.
  • Megmutatni, hogy nem ők voltak?
  Melyik részét nem érteni annak, hogy az orosz anyagok az Sz-200-ról és az prezentált orosz adatok szerint nem történhetett meg az, amit állítanak...?
   
  Nagy Csaba and Cifu like this.
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  1. Határozott állítások voltak, mely szerint Izrael részéről "nincs tiltakozás az ügyben" és hasonlóak.
  2. Megcáfoltam őket.
  3. Erre jött még az, hogy "mindenki elfogadta az orosz verziót".
  4. Amire válaszoltam.
  Hogy a hangvétel smirglis, azt aláírom. De kijelentésekre adtam válaszokat, linkekkel alátámasztva, melyek cáfolják a kijelentéseket.
  A problémát megoldottam, bat77 ignorálva lett.

  Ulippo lájkolására való megjegyzést végképpen nem értem. Leírt valamit, amivel egyet tudok érteni. Ebben van valami furcsa? :rolleyes:
   
  fishbed, Pocok75, Nagy Csaba and 2 others like this.
 18. Chimera x

  Chimera x Member

  Én inkább azon gondolkodnék el hogy az IL-20-as miért nem érzékelte hogy megcélozták ! A célzó-rávezető frekvenciát mindenképp észlelnie kellett volna . Ha észlelte miért nem védekezett? Valami olyasmi lehetett mint a török esetnél, hogy volt zavaró , de nem volt bekapcsolva mert nem számítottak támadásra.
   
 19. Chimera x

  Chimera x Member

  Vagy az is elgondolkoztató hogy miért nem volt vadászfedezete? Egy olyan környezetben mint Szíria kb alapnak kellene lennie hogy van kísérete.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ki mondta, hogy nem érzékelte? És mit tehettek volna? Lehet, hogy lázas rádiózásba kezdtek. Erről nem szól egyik prezi sem.
  Ezen felül minek vadászfedezet? Békeidő van még ha háborús övezet is. Melyik jenki EW gépnek volt vadászkísérete békeidőben? A hajnan szigeti esetén sem volt, amikor ütközés volt 2001-ben.
   
  antigonosz likes this.

Ezen oldal megosztása