Kuracina fegyvergyártó: Félek az oroszoktól, Kotlebával már nem foglalkozom, és Kaliňáktól sem kértem a megrendelést.
Zbrojár Jaroslav Kuracina v rozhovore pre SME hovorí, ako bude prebiehať nákup útočných pušiek pre slovenskú armádu.
www.sme.sk
Eleinte megbízhatatlan volt Robert Kaliňák védelmi miniszter számára, és a szélsőségesek támogatása is akadályozta, most fegyvergyára a legesélyesebb jelölt egy százmillió eurós fegyvervásárlási szerződésre a hadsereg számára.
A besztercebányai üzletember, JAROSLAV KURACINA tulajdonában lévő Grand Power cég az amerikai hadseregnek szállít fegyvereket, de még mindig nincs tapasztalata a nagyszabású szállításokban. A fegyvergyártó azonban cáfolja az aggályokat, és elutasítja a termékei minőségével kapcsolatos kritikákat. „Minden elemzőjük nevetséges” – mondja.
Szerdán, a kormányülés után Kaliňák elismerte, hogy nincsenek ideális személyes kapcsolatai Kuracinával. „Ez azonban nem lehet döntő tényező abban, hogy a katonáinknak jó, Szlovákiában gyártott fegyvereik legyenek” – mondja.
„Ezek már nem csak egy Kuracina úr ötleteire épült garázscégek, komoly háttérrel és felszereléssel rendelkeznek. (…) A Grand Power ma és a Grand Power 1998 valami teljesen más.”
A Jan Kuciak Nyomozóközpont (ICJK) megállapította, hogy Kaliňák Liwa Arms nevű cége egy Kuracinához kötődő személyek tulajdonában lévő épületben található. „Csak kiállításokról ismerjük egymást” – válaszolja Kuracina. „Nem is tudtam, hogy tőlük bérel helyiséget.”
A szerződés hátteréről is mesélt, bár azt mondta, hogy nem közvetlenül a minisztériumtól kapott információval rendelkezik. „A teljes szerződést öt éven belül le kellene zárni. Ez körülbelül havi 500 puskát jelent? Számunkra ez csak azt jelenti, hogy a srácok egy kicsit többet fognak dolgozni” – folytatja Kuracina.
(a Liwa Arms-os és 2015-os részt kihagyom)
Kaliňák megbízhatatlannak nevezte önt belügyminiszterként, mert nincs kellő tapasztalata a nagy állami szerződésekkel. Változott a kapcsolata?
Vannak, akik valószínűleg még mindig így gondolják.
Azt mondtam, hogy senkinek sem kell semmit bizonyítanom. Nézze, 140 alkalmazottam van itt, és 25 éve működöm anélkül, hogy egyetlen koronát is kaptam volna a Szlovák Köztársaság állami szerződéséből. Nem vagyok elkötelezett egyetlen politikusunk iránt sem.
Ha névtelen (ismeretlen) cégként sikerült áttörnöm Amerikában, ahol a piac rendkívül igényes és túltelített, akkor önnek tényleg nagyon jónak kell lennie.
Hogyan csinálta?
Elkezdtek velünk üzletelni. Hogy tisztázzuk, 2006 óta szállítunk egy kicsit Amerikába, én 2000-ben kezdtem.
Eleinte az volt a filozófiám, hogy sportpisztolyokat fogok gyártani, de amikor a képviselőink 2005-ben megnyerték a sportlövészet világbajnokságát a pisztolyainkkal, az amerikaiak felfigyeltek ránk, és egy évvel később meglátogattak minket egy kiállításon. Így kerültünk be a piacukra.
Abban az időben a fő piacunk az Orosz Föderáció volt, ahová havonta közel félmillió euró értékben szállítottunk. 2014 óta szankciókat és fegyverexport-embargót vezettek be ellene, így kénytelenek voltunk leállítani az oroszok szállítását, és majdnem csődbe mentünk.
Eltartott egy ideig, mire valahogy beindult. Amerika akkoriban másodlagos piac volt.
Rugalmasan kellett alkalmazkodnunk, és mivel sem vállalkozó, sem vezető, sem értékesítő nem vagyok, hanem elsősorban fegyvertervező, közel 400 modellt tudunk legyártani. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy nagyon gyorsan reagáljunk bármilyen ügyféligényre, és operatívan alkalmazkodjunk hozzájuk. Így orientálódtunk át magunkat az amerikai piacra, és törtünk át.
(Kaliňákos és Kotlebás részt kihagyom ...)
Daniel Mereš volt rendőrtiszt és fegyverszakértő az ICJK-nak azt nyilatkozta, hogy a fegyvereik megbízhatatlanok. Azt mondta, hogy a gyártási anyagok instabilitása, a gyártási folyamatok következetlensége és a nem megfelelő minőségellenőrzés a felelős. Azonban nem tudta objektíven értékelni az AR15-ös puskákat, amelyekre a szlovák hadsereg nagy keresletet mutat - az ICJK-nál nem válaszolt a kritikára. Mi a véleménye?
Velem még nem fordult elő, hogy visszautasítsak egy újságírót. Az ICJK-t is meghívtam. Nem voltam a számítógépnél, nem volt kapacitásom e-maileket írni.
Ami Mereš urat illeti, ugyanazzal az e-maillel különböző fegyvergyártó cégekhez fordul, ingyenes fegyvereket és felszerelést kérve, mondván, hogy nagyszerű kritikusként fordul hozzájuk. Vannak tapasztalataink ezzel a volt rendőrtiszttel, de velünk nem jött ki a dolog. Más fegyvergyártó cégekkel sem. Úgy viselkedik, mint egy megvetett szerető, és nem tartom fegyverszakértőnek, nincs annyi tapasztalata.
Ha ilyen rosszul, következetlenül és rosszul termelnénk, akkor 25 éve nem lennénk itt, nem lenne itt 140 emberünk, és nem szállítanánk havonta egy fegyveres konténernyi mennyiséget Amerikába.
Ha figyelembe vesszük, hogy idén Csehországban rendezték a világbajnokságot, a 30 érmes pozícióból 17 a mi fegyverünk. A világbajnoknak van egy 2000 eurónál olcsóbb fegyvere, voltak olyanok is, amelyek 10 000 euró felett voltak, mégis nyert. Ez nem a véletlenen múlik.
Nincs különbség a sportfegyverek és a sorozatgyártású gépkarabélyok gyártása között?
A sportfegyverek a minőség legmagasabb mutatói.
Ön is ezekre koncentrál a legjobban, ugye?
Mindennel külön-külön törődünk.
Kaliňák mellett néhány biztonsági elemző is gyengeségként érzékeli azt a tényt, hogy nincs tapasztalata a fegyveres erőknek történő nagyszabású szállításokban. Nem kell bővítenie a gyárat?
Figyeljen, fiatalember, az összes elemzője nevetséges. Még egyszer - jelenleg havonta egy 40 lábas konténert szállítunk Amerikába, ez 2500 fegyvert jelent. Több mint 60 országba szállítunk világszerte, amelyek közül természetesen egyik sem fogad el annyit, mint Amerika.
2019-ben a havi plafonunk 5000 fegyver volt, és időközben rengeteg pénzt fektettünk be a technológiába. Körmöci-medence (Kremnické Bane) egy 14 éve halott barnamezőt élesztettünk újra. A fő működés itt van, az összeszerelés itt van, a raktárak itt vannak, a logisztika itt van, és csak az alkatrészek gyártása van.
Kaliňák AR15-ös stílusú puskákat szeretne a hadseregnek, amelyekhez az Ön M4M rohamkarabélya is alkalmas. Itt szereli össze az egészet, vagy külföldről importál néhány alkatrészt?
Gyakorlatilag csak tárakat és váz- és felső kovácsolt darabokat, amelyeket a németektől kapunk.
Meddig használhatná őket a hadsereg?
Legalább tíz évig. Teljes körű garanciális és garancia utáni szervizt biztosítunk, alkatrészeket gyártunk, folytonosság van, a cég 25 éve működik.
Mit jelentene egy százmilliós megrendelés a cége számára?
Azt hiszem, most azonnal le kell szögezni, hogy a megrendelés nem százmilliós. Ez az összeg oda van osztva, de ha a 40 százalék maguknak a fegyvereknek az ára, a többi pedig olyan kiegészítők, amelyeket nem mi gyártunk és nem szállítunk. Ez hőkamerát, éjjellátó irányzékot, kollimátort, nagyítót jelent - ezek nagyítóegységek, hevederek és így tovább. A teljes megrendelésből körülbelül 40 millió marad mintegy 30 ezer fegyverre.
Azt mondták nekem, hogy az elképzelés az, de hivatalosan még nem erősítettem meg, hogy a teljes megrendelést öt éven belül teljesíteni kellene. Ez körülbelül havi 500 puskát jelent?
Számunkra ez csak azt jelenti, hogy a srácok egy kicsit többet fognak csinálni, ez a havi kapacitásaink 20 százalékos növekedését jelentené - de nem azt mondom, hogy ez elhanyagolható. Valamiből havi 5000 darabot tudunk legyártani, valamiből csak 150 darabot, ez a modelltől függ.
Évről évre 20-30 százalékos növekedést tapasztalunk, és az amerikaiak most azt mondják, hogy jövőre 40 százalékkal szeretnék növelni. Ebből a szempontból nem aggódom amiatt, hogy problémánk lehet ezzel a konkrét szlovák megrendeléssel.
Mit kínálnak az alapcsomagban?
Egy fegyvert. De ha kiírnak egy kereskedelmi versenyt egy kiegészítőkkel ellátott fegyverre vonatkozó kéréssel, akkor mindenképpen pályázunk. Szerződéseink vannak különböző beszállítókkal, és ha ott elviselhető üzleti haszonkulcsot tudunk teremteni, akkor keresünk rajta egy kis pénzt, ha pedig nem, akkor semmi sem történik.
Vannak olyan fegyvergyárak is, amelyek kiegészítőket gyártanak?
A világon egyetlen fegyvergyár sem gyárt egyszerre optikát és fegyvereket. Egyik sem. A cseh Meopta gyártja az optikát, a puskákat a Česká zbrojovka. A Heckler & Koch gyártja a puskákat, de a kollimátorokat a svéd N Point vagy az amerikai Wortex.
(tovabb már nem igazán érdekes)