Szuhoj Szu-27, -30, -33, -35 "Flanker"

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 109
1 565
113
Nekem lenne még egy kérdésem..... A lelőtt Szu35 pilótájától van az az info (elvileg), hogy Szíriában 40 bevetést teljesített, itt Ukrajnában meg 15-öt. Szóval 15 bevetés vagy 34 harci nap alatt az milyen rating-nek számít? Ez a természetes, vagy ez kevés? Tényleg nem tudom..... Ami nekem meg van, az mondjuk extrém, és az Amcsi anyahajók esetében napi 2db bevetéssel számol egy-egy F 18 esetében.....
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
1 615
2 973
113
Ukrajna jó tanulópénz lesz az oroszoknak, rengeteg tekintetben.

Kicsit Finnország hangulata van mostanra, én úgy látom. A Patyomkin jelenség tetten érhető itt ott, lesz mit kielemezniük és javítaniuk. Szíria nélkül esélyesen még szarabbul állnának, rengeteget számít a valós tapasztalat és az onnan szerzett visszajelzések azt gondolom...
.
.
Valamennyi tapasztalatot biztos levonnak, de amig Putyin van hatalmon, addig nem hiszem, hogy nagyon alapos szembenezesre sor kerul, mert ha tenyleg szembeneznenek, akkor be kene ismerni, hogy vesztettek (de minimum nem nyertek), es ehhez kapcsolodva fel kene tenni a hadvezetes söt Putyin felelössegenek is a kerdeset ebben az egeszben. Ez viszont nyilvan nem erdeke ott senkinek, Putyinnak legkevesbe, igy egyelöre technikai konkretum kerdesekkel tudnak szembenezni, pl mondjuk a tankok vedelme ATGM-mel szemben, de valodi teljes szembenezes nem lesz, inkabb csak kifogaskereses, meg felelössegtologatas. De a technikai kerdesekkel is nehez teljesen szembenezni, mert ha sorban minden modernnek hitt fegyverröl atbeszelik, hogy nem valtotta be a remenyeket, akkor megint ott van a vereseg mint politikai tema. Nem zarom ki azt sem, egy csomo korrupcios temaval is szembe kene nezni, hogy pl rossz minusegu eszközök miert kerultek elfogadasra es rendszeresitesre.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
937
1 641
93
Nekem lenne még egy kérdésem..... A lelőtt Szu35 pilótájától van az az info (elvileg), hogy Szíriában 40 bevetést teljesített, itt Ukrajnában meg 15-öt. Szóval 15 bevetés vagy 34 harci nap alatt az milyen rating-nek számít? Ez a természetes, vagy ez kevés? Tényleg nem tudom..... Ami nekem meg van, az mondjuk extrém, és az Amcsi anyahajók esetében napi 2db bevetéssel számol egy-egy F 18 esetében.....
Hát ezt háborúja és légiereje válogatja. Ha nagyon nagy a gáz, mert közel az összeomlás, kicsi a légierő és nincs elég pilóta, viszont van elég célpont, akkor simán lehet napi több bevetéssel is számolni. Főleg CAS feladatkörben, a modern korban az A-10 és Szu-25 pilóták húztak be jellemzően napi több bevetést. Afganisztánban mintha lett volna olyan Szu-25 rekord, hogy egy pilóta egy nap 9 felszállást teljesített, nyilván ilyen csak akkor jöhet össze, ha a bázisreptérhez közel zajlik a harc.
 
 • Tetszik
Reactions: Catles and fip7

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
4 328
11 585
113
Su30SM.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: Nemerson and Catles

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
39 161
55 460
113
Eszméletlen sok homályos jelzővel dolgozik a cikk és helyenként még butaságot is ír.
Alapvetően az állítja, hogy ha ezek rajta lennének a gépeken, akkor nem lennének ekkora veszteségek.
Ami nem igaz. Ha a területvédelemre alkalmas SAM miatt fűnyíróban repülés van, akkor mindez mellett is esnek le gépek.

A stealth lényege, hogy nem kell a radar előtti rejtettséghez alacsonyan repülni. Ezzel a hatótáv is nő és kiveszi a gépet legalább a MANPAD / IR SHORAD zónából.

De a túlélőképességet nézve mit számít pl. a hajtómű? Semmit. A cikkben meg az is ott van. Semmi baja a hajtóműveknek.
A csontig benyalt F-15EX gépben cirka 30 éves F110-GE-129 van...

A cikk nagy részt a semmire alapozva jelenti ki, hogy elavult és kész...
A legvalidabb észrevétele a MAWS hiánya. Minden más utána jön. Mert az AD SAM feltöréséhez nem tömeges TGP kell, egészen más...
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle and fishbed

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
10 127
14 276
113
REH problémákkal küszködnek az oroszok.Az indiaiak is elégedetlenek voltak a Szu30 REH rendszereivel,zsidó felszerelést integráltattak rá.Ehez jön még a PGM fegyverzet hiánya.
 
 • Tetszik
Reactions: Roni

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
10 620
38 768
113
Amúgy a mostani háborúban lelőtt Szu-35Sz esete is rávilágít egy érdekes dologra. Noha a részleteket továbbra sem ismerem, de az ominózus esetnél a MAWS-al szerelt Szu-35Sz épp SEAD feladatot repült, mégis lelőtték. Nyilván önmagában a kijelölt feladat nem jelent nagyobb mentességet, de ami nekem a közzé tett felvételeken szemet szúrt, az a zárt felhőzet. Vajon a zárt felhőzet felett, vagy a zárt felhőzetben repülő gép MAWS szenzora képes-e időben észlelni a rakéta közeledését?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
13 858
9 649
113

Új fegyverek, új IRST! Saját kézbe vették az indiaiak a Szu-30MKI flottájuk modernizálását​


Azért nem semmi hogy másnak kell modernizálni a gépet !