T-72

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
"700 hőképalkotó és 418 termikus tűzvezető rendszer beszerzéséről,"

 

a termikus meg a hokepalkoto az nem ugyan az ????

 

 
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 850
18 962
113
értemlezésem szerint: 700 hóképalkotó rendszer : 700 kamera, egy tankra akár több is.

418 tűzvezető rendszer: ami 1 vagy több kamera adatai alapján a tűzvezetést biztosítja a jármű/ágyú számára.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Kuruc71:de bizony mai szóhasználatban. Léteztek még olyan őskori infrás készüléket amelyek képet nem tudtak alkotni csak egy fénypontot mutattak tehát az lehetett bármi, szalonnasütés vagy egy forró kipufogó álló járműnél.
ma a neten legalábbis minden katonai infrafelderítő eszköz képet alkot.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Mégis mi lenne? Kb ami a többi saját cuccukkal :))) Kész van, egy sorozatot átadtak belőle, de folyamatosak a problémák vele, teljesen megbízhatatlan.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Így van. Arjun a neve. Állítólag egy kalap fekália, de kényszerből felszereltek vele három dandárt. A T-90-et nyomják helyette.

Egy indiai tábornok legrosszabb álma: Az Arjun tankok támadásba lendülnek, támadásukat a Tejas repülőgépek segítik.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
@tallking

Az első generációs éjjellátóknak szükségük volt egy infrareflektorra ami megvilágítja a célterületet, a "vevőkészülék" érzékenysége ugyanis nem tette lehetővé hogy simán passzívként használják őket. Azok is képet adtak csak sokkal gyengébb minőségűt először a 2 VH-ban jelentek meg de csak kis számban. A 2. generációs eszközök már infrarefi nélkül is jó képet adnak ezek a látható fényt erősítik fel , de belelátnak az infratartományba is, teljes sötétségben pedig használhatóak infrarefi segítségével is. A 3.-4. generáció ahogy én tudom leginkább az alkalmazott technológiában fejlődött, így a kép egyre jobb minőségű egyre szélesebb tartományban látnak az érzékelők.
 

reaper

New Member
2012. január 3.
26
0
1
Pedig én régebben csupa jót hallottam arról a tankról :D Több dandárt nem akarnak felszerelni vele?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
 

Arjun halála a rémitő talajnyomása (meghízott ebben a politikusok is rendesen benne vannak) és hogy India nagyon elhúzott pakiktól.

Paki oldalra bőven elég a régi T55(200db) meg 1000-1500db T72. Nem kell arjun.
Kína oldalra meg nem jó arjun mert vagy durva hegyek vannak, vagy dzsungel, mocsár ahol még a 40tonnas kategoriában játszó T90is mocsáralattjáróvá változik.

 

eléggé összevissza de:

"Last year, the Arjun outgunned the Indian army’s T-72 and T-90 MBT’s....

...it is too heavy, limiting areas where it can be deployed by the Army. And that renders it unsuitable for the army’s operational requirements for a Main Battle Tank (MBT). According to P Sivakumar, Director CVRDE, “the weight of the Arjun prevents it from being deployed in all the areas required by the Army”.

 

Keeping this in mind, the Arjun Mk-2’s improved performance seems to have put the Army in a spot. What does one do with a tank that is fast, can shoot accurately on the move and is relatively well protected but is too heavy to be deployed in the deserts near the Pakistan border as a replacement for the T-72 or T-90? Paradoxically, while the tank itself has demonstrated high speed and mobility, its weight precludes it from being able to operate anywhere the army wants it to. The Arjun Mk-2 will weigh around 67 tonnes and this fatally limits the tank’s operational effectiveness for the Indian Army."

 

Mindha MO fregattokat építene miközben már nincs tengerünk dunára meg pöppet nagy/nehéz...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
A T-72-nek a passzív módban 400 méter a hatótávolsága aktív infrával 800 méter.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Nem sikerült az Arjun, inkább a T-90-et preferálják helyette. Presztízs okból  van pár alakulatuk ezzel a tankkal, de semmi extra.
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Az abhát TV interjúja egy szír harckocsizóval. Elég alaposan kivesézik a T-72AV-t. OROSZ szinkron ANGOL felirat. Érdemes megnézni. Érdekes, hogy az emberke egy orosz tanknál a bonyolult szervizelhetőséget emeli ki, az ősöreg ERA1-et pedig dicséri...

 
  • Tetszik
Reactions: nani1980

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Egy újabb érdemleges videó. Bemutatják több T-72, T-80 kilövését vagy a kilövő, vagy a túlélő legénység nézőpontján keresztül. Főleg Grúzia és Csecsenföld. OROSZ hang ANGOL sub. Az elcsó 10 perc a lényeg utána propaganda, bár ott is vannak érdekes dolgok.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Z0GnspaRQFA