Na. Azért tulajdonítok ilyen mondatokat, gondolatokat neked, mert valami tévképzetes pszichológiai maszlagba szeretted volna beilleszteni az őseink tekintetében való nézeteinket.
"Van egy jó cikk, ami leírja ezt a jelenséget... igazándiból ugyanazt vélem felfedezni a soraid és papa sorai közt is.. és nem értem miért van rá szükség.
Mert az, hogy a románok kitalálnak maguknak valami eredet mítoszt azt elfogadom... nagyon fiatal nemzet, nem nézem őket le, valahol értem, hogy kiakarnak tűnni a népek közül, pláne megértem ha kisebbségi komplexusuk van, ha mondjuk a magyarokhoz vagy a görögökhöz hasonlítják magukat,"
Nem hinném hogy érthetetlen dolog reagálni arra amit leírtál.
Belinkelted, ezt úgy meg is rágtuk, hogy mostmár ez a hivatalos, de öt-nyolc-tíz éve még lehurrogtad volna aki belinkeli ezt, mert addig a hivatalos hosszú-hosszú ideje az volt, hogy szétcsaptak minket és a keresztény Európa segedelmével maradtunk csak meg. És a keresztény Európa:
.
A románok a rómaiak leszármazottainak tekintik magukat.
Te pedig szkítának magadat.
Előbbieknél az kevés szerintem, hogy Romániának hívják az országukat.. minálunk meg az kevés, hogy bizonyos kultúrabeli elemek vagy épp mondavilág hasonlít az ókori Scythia lovasnépeihez. Meglátjuk mithoznak a jövőbeli kutatások.
Engem ez a kérdés valóban nem foglalkoztat ennyire, és az sem zavar, ha te szittyamagyar vagy... ha ettől van önbizalmad, ettől érzed magad kerek egésznek, áldásom rá.
----
Nem te mondmár meg, hogy kit hurrogtam volna le X éve... köszi.
Utána meg kimásolod a cikkben írottakat... igen, én is olvastam, hogy hátba támadtak az osztrákok, /ez nálam Frigyesről mond véleményt, nem a keresztényekről/ és az is írva volt, hogy a Pápa csak szép szavakat küldött, valódi segítséget nem, mivel Német-Rómaival elvoltak egymással. Ettől én nem érzem azt, hogy vissza kéne vágyódnom a sztyeppére. Bocs.
Azt megint nem értem, miért sorolod a nyugati próbálkozásokat az ország megkaparintására, sehol nem tagadtam őket, az, hogy voltak, csupán a Te állításod cáfolja, miszerint "István átjátszotta az országot a németnek" vagy hogy a "németek embere" volt. Hát igen, ennyire volt a németek embere, ennyire volt német vazallus a Szent István által megalkotott, európai, szuverén magyar állam, hogy mindig próbáltak ügyeskedni a befolyásszerzésre.
Borzasztóan pitiáner és méltatlan, hogy ezeket a német próbálkozásokat próbálod pariba állítani a mongol és oszmán hódítások okozta károkkal... jóember, ezen betörések miatt voltak a betelepítések... mert elnéptelenedett az ország, vagy meghaltak, vagy elhurcolták őket. Nem az osztrák gerinctelen ügyeskedések miatt.
"Felmutatnád kérlek a vallásodat gyalázó passzusaimat?"
a világban nem a rombolást képviseltük a keresztény kultúrával ellentétben
Próbáltam már szétválasztani, megtudakolni, hogy az egyháznak megy-e a kritikád, vagy magának a vallásnak... sajnos többször világossá tetted/tettétek, hogy a vallásnak szól és nem az egyháznak. /utóbbi esetben nem is kommentálnám, én is kritizálom a jelenlegi katolikus vezetést is, a pápát stb./
De mivel Te konkrétan A keresztény vallásról állítasz ilyeneket, nem az egyház viselt dolgairól, ezért ez bőven belefér a gyalázás kategóriájába.
Ezt nem sértődésből írom... Jézusnak sokkal több mocskot kellett eltűrnie, hol van ez ahhoz képest... azért írom, hogy kicsi vegyél vissza és vedd észre magad.
"Minő boldogság. A győzelem Nándorfehérváron hatalmas, a harangszó szép. És? Hol voltak a segítő szövetségesek?"
Miért mindig másoktól várod a felmentést ?
Az, hogy a saját, személyes, önző, piti kis hatalmi játszmáik miatt nem segítettek, vagy még épp, hogy gyengítettek, ez az ő lelkiismeretüket nyomja és nekik kellett elszámolni vele... mint ahogy ma is segítünk a rászorulóknak a gyengébbnek, úgy kellett volna nekik akkor nekünk. Ezt elmulasztották.
A másik rész, mivel szarabb a világuk mint a miénk? Hiányzik valami a földjükön ami nekünk nincs? Vagy nem tudnak nevetni? Vagy nekik rosszabb a kínai ha az Ujgurokat nézzük, mint nekünk a németesítési próbálkozások voltak? A baltás gyilkosból megítélni minden népet, minden embert? Tessék:
1647-48-ban a némi túlzott adóztatás és visszaélések miatt lázadás tört ki a spanyolok hatalma ellen Nápolyban. Az élére egy Tommaso Aniello (Masaniello) nevezetű halász állt. Nem akarom nyújtani a témát, sikerre vitte a felkelést, átnyújtotta a nép követeléseit a spanyol alkirálynak. Az MEGESKÜDÖTT A SZENTÍRÁSRA, hogy teljesíti ezeket és senkinek nem esik bántódása, majd spanyol katolikus nemesember módjára orgyilkosokkal megölette Masaniellot EGY TEMPLOMBAN, MISE alatt és a levágott fejét vigyorogva vitte el őfelségének. Ezekkel az emelkedett népekkel vállalod a közösséget?
Ítéld meg őket is egy ember teljesítménye és az annak kijáró hősi kitüntetés után. Vagy akkor inkább nem?
A keresztényi és világi erények és értékrend, a civilizációs törvények és jogok hiánya miatt szarabb a világuk. Amiatt, hogy náluk még a mai, elvileg civilizált korban is az elismerésre méltó és előléptetést érdemlő dolog, hogy egy a népével rosszban levő másik nép tagját, abban a közegben, katonatársát álmában, védtelenül, barbár módon, egy baltával lefejezi... ezért éljenzést és kézfogást kap a néptől, a vezetéstől, pedig előléptetést. Azért ezt nem tudom elképzelni egy európai országban, hogy egy egyszerű, kötélre való gyilkost pajzsra emeljenek és büszkélkedjenek vele.
https://armenianweekly.com/2017/12/...mil-safarov-promoted-lieutenant-colonel-baku/
Ez a hányinger, akárhányszor visszagondolok erre a szégyenre, köpni támadna kedvem...
Elmondjam, mi lett volna a "kipcsak becsület" a "szkíta a legigazságosabb kultúra" helyes, tiszteletre méltó válasza erre?
Ha az azeriek először is betartják a magyaroknak tett ígéretüket, miszerint nem engedik szabadon, majd bebasszák a börtönbe Bakuban, azzal a kijelentéssel, hogy bár valóban ősi ellenfelünk a keresztény örmények, ez akkor is egy mérhetetlenül aljas és gyáva, katonához nem, inkább egy csúszómászó, alsóbbrendű lényhez méltó cselekedet volt, amit csak még húsz év börtönnel lehet "honorálni". Ha így tettek volna az azeriek, hatalmas lépést tettek volna az örmény néppel való megbékéléshez. Sajnos nem voltak ennyire bölcsek, nem ősi annyira a kultúrájuk, hogy ezt így összerakták volna fejben.
Ehelyett jött a szabadon bocsátás, előléptetés, az azeri néptől pedig a rózsacsokor meg azeri zászló.
Sajnos igen, ez az eset megmutatja az azeri nép valódi arcát.
A nagyobb baj, hogy mivel mi engedtük el, ez rólunk is kiállított egy nem túl szép bizonyítványt...azóta is ég az arcom, ha örmények jönnek szóba valamilyen témában.
Erre a 15 évvel ezelőtt történt szégyenletes esetre ez a válaszod ?
Egy kimásolt komment valaki tollából egy 400 évvel ezelőtt történt eseményről, kiemelve a Bibliát és a templomot és a katolikusságot nyilván keresztény ellenes hergelés céljából ?
Link vagy valami, bővebb szöveg, kontextus ? Ez így megint elég gumigerincű érvelés.
Egyébként is gyenge a párhuzamod, a hamis eskü a keresztény vallásban, pláne templomban, pláne a Bibliára, szentségtörés, ha azaz ember, akiről az "idézetedben" szó van komolyan vette volna a hitét, nem tett volna ilyen esküt, pláne nem templomban és nem tette volna meg azt, amit tett. Ha hiszünk a Bibliának, a pokolban fog szétrohadni tettéért.
Meg gondolom nem is kapott hátba veregetést és rózsacsokrot a spanyol néptől, hogy "jóvan fiam, ügyes esküszegő vagy, megölted azt a szerencsétlen olaszt"
Vagy tévedek ? Valóban nem lehet ebből az esetből általánosítani sem a spanyol népre, sem a katolikusokra, sem a keresztényekre. Ezt jól látod.
Az azeri eset viszont teljesen más. Sajnálom, ezzel nem sikerült jobb fényben feltüntetned az azeriek békasegge alatt levő reputációját.