Lehet, hogy vótmá, lehet, hogy nem vót:
Kimazsoláztam néhány kommentet:
"Tizen x éve beszéltem Kanadában született velem egykorú sráccal akit 56-os magyar szülők Magyarországra küldtek haza gimnáziumba mert a szülőknek akkor ez tűnt jobbnak. Itt maradt suli után de időnként kilátogatva ő is elszörnyülködött a régi általános iskolájában tapasztalható multikulti leépülésen. A betelepülők gyerekeinek nagy része nem beszélte a nyelvet, így kb. az itteni óvodai szintet sem tudták tartani. Tanulás helyett rajzolgattak, énekelgettek a túlnyomórészt színes gyerekekből álló iskolai csoportok. Ez volt akkor, tizen x éve."
"Aki külföldön élt hosszabb ideig, az bizonyosan megérti Kada úrnak az életútját. Saját életem tapasztalata igazolja az elmondottakat. Igaz, nem Kanadában éltem, de a tendenciát illetően, 43 év után én is hasonló utat jártam be."
"Nagyon tetszett a műsor, Kada úr érdekes és egyben megdöbbentő dolgokat mond, hogy mi folyik az óceánon túl. Örülök, hogy visszatért magyarhonba, egyetértek szavaival: mi, magyarok kapaszkodjunk össze, ne hagyjuk, hogy nemzetünket eltörölje az agymosó, progresszív, hazug, kettős mércét használó "liberális/zöld/woke... stb.ideológia", ami a világban egyre jobban tör előre.
"Valahogy a riportot hallgatván, egy fajta "De ja Vu" érzésem támadt!
Én, ugyan így éltem, élem meg a Németországi életemet annyi különbséggel, hogy azért nálam (még) nem kopogtatnak éjjel a rendőrök, de a vérszívás a német állam, német szolgáltatók, hivatalos helyek részéről, bizony erősen érződik! A hollandoknál sem jobb a helyzet! Ott, vadásznak a rendőrök a magyar rendszámos autókra, de ott is van sok, rendes ember!
Csalódtam én is a "nagy, bezzeg nyugatban"!
Mikor idekerültem Németországba, az egyik magyar ismerősöm elbeszélései, miszerint a németek hülyék, meg a rendőrök köcsögök, stb..., már-már idegesítőek voltak és elképzelni nem tudtam, hogy ez így lenne! Aztán az idekint töltött évek lassan elkezdtek "felpofozni" és a valóságra ráébreszteni! Mindig hittem (még 5., 10. szívatás után is), hogy ez csak egyedi eset, nem ilyenek, stb...!
Dehogy nem! Vannak kivételek, sok német embert ismerek, akik első ránézésre is korektek, normálisak!
Sajnos, nem ez a jellemző!
Mondjuk, én már jó ideje lehetnék Német állampolgár, de soha nem lennék az!
A magyarságom, nincs az a pénz a világon, amiért lecserélném akár a németre, de bármelyik más nemzetiségűre!
Sokáig hittem azt, hogy "csak az én fejem felett esik az eső", de ahogy jobban elkezdek látni is (nem csak nézni), bizony, nem vagyok egyedül és nem tudom, hogy melyik a rosszabb érzés a kettő közül?!
Ez a világ már csak ilyen!
Én elfogadtam, hogy a nyugati társadalom önként és dalolva megy a saját maga okozta pusztulásba, de én ezt nem fogom megvárni, pedig..., nagyon közel vannak már ehhez a ponthoz (ha, már most nincs túl késő a számukra)!"
"Nemcsak Kanadában változik a helyzet, több országban lehetetlenítik el a külföldiek helyzetét (akik első generációsok, mert a többi már nem számít külföldinek, a 3. generáció teljesen betagolódik mindenhol). Világpolitikai változások zajlanak hosszú évek óta. Előtte becsalogatták a külföldit, sőt, otthonról kidobták szó szerint, hogy menjenek, most viszont vissza. Sok ember újrakezdi itthon, mert nincs haladása kint, stagnál, vagy rosszabbodik a helyzete. Azt ne felejtsük el, hogy Kanada nem szabad állam. Angol koronagyarmat, mint Ausztrália. Tehát az angolok az igazi vezetők. Anglia a gyarmataiból mindig kiszedi, ami kell, ásványi anyag, vagy művelt agyak - mindegy. A királynő vagyona gyarapszik. Úgyhogy AUS és UK pontosan ez. Ha egy kutató, aki már kanadai szinten keres, visszajön, mit szóljon egy melós, aki csak a minimum felett kap a gürizésért? De ez világtendencia, minden országban ez van vagy jön. Itthon is - csak itt itthon vagyunk, ez a hazánk, ide születtünk és gyökereztünk, itt vannak a barátok, rokonok. Van kivel összefogni. Külföldön egyedül vagy, mint az ujjam. és még idegen is vagy."