Társadalmi folyamatok

Abban egyetértek, ha a civilizáció összeomlana, akkor könnyen visszaeshet a társadalom egy törzsi rendszerbe (lásd Legyek Ura) és sokan visszaesnének ösztönlényi szintre. De jelenleg megvan a civilizáció és megvannak a maga szabályai és amit mondtál jelenleg a párhuzamos társadalmakról, az azért jelentkezik, mert az európai szabályokat nem tartatják be erővel. És akkor jönnek olyan esetek, mint ami Svédországban volt, hogy a bíró nem zárta börtönbe a migránst, mert nem tartott elég ideig az erőszak.

És erkölcsileg, meg emberileg igenis kell hogy legyen egy olyan belső iránytűje, amivel elítéli az olyan dolgokat, mint a pedofília, nemi erőszak, a gyilkosságot nem veszem feltétlen ide, mert az önvédelemből elkövetett gyilkosság belefér(het). És lehet, hogy ezek azért vannak-e velünk, mert keresztény kultúrkörből származunk lehet (és ettől a pedofília eléggé necces téma lesz), de ez az elvrendszer vitte előre a kontinenst és emelte a többi fölé évszázadokon át.
"Abban egyetértek, ha a civilizáció összeomlana"
Az Ausztrálok Covid idején a k.bsz.tt vécépapírért verekedtek és hol volt az az összeomlástól....

"amit mondtál jelenleg a párhuzamos társadalmakról,"
Semmit nem mondtam párhuzamos társadalmakról, te gondoltad azt, hogy én a migránsokról beszélek. Én a törzsi "társadalmakról" beszélek, amelyek ma is léteznek és alapvetően az első nagyobb lépések egy nemzeti jellegű társadalom irányába, természetesen létrejövő közösségek saját szabályrendszerekkel.

"az európai szabályokat nem tartatják be erővel."
Ebben egyetértünk, azonban ha elvonatkoztatsz, pl. a nemi érettség biológiai alapon kezelése tudományos szempontból valid (ahogyan a törzsi társadalmak kezelik), európai szempontból meg nem (ahol életkor függvénye, nem pedig fiziológiai változásoké). Viszont összességében - nem erre vonatkoztatva - erős betelepülő társadalom találkozik gyenge (hanyatló) befogadó társadalommal. Ritkán sikeres.

"És erkölcsileg, meg emberileg igenis kell hogy legyen egy olyan belső iránytűje, amivel elítéli az olyan dolgokat, mint a pedofília, nemi erőszak, a gyilkosságot nem veszem feltétlen ide, mert az önvédelemből elkövetett gyilkosság belefér(het)."

Dehogy kell legyen ilyen specifikált iránytűje. Ez nem egy genetikusan kifejlődő valami jobbra a szívedtől; az összes erkölcs, etika, morál, stb. mind tanult dolog. Az az iránytű mutatja a jó irányt (számodra), amit a kezedbe nyomtak.

A múlt évszázadban eljutottunk addig, hogy szülessen egy "emberi jogok" nevű találmány, ami ugye mindenkire vonatkozna, de kb. senki nem tartja be/alkalmazza a saját közösségén kívül még a naggggggyonfejlett Nyugatról sem.

"És lehet, hogy ezek azért vannak-e velünk, mert keresztény kultúrkörből származunk lehet (és ettől a pedofília eléggé necces téma lesz), de ez az elvrendszer vitte előre a kontinenst és emelte a többi fölé évszázadokon át."

A világon semmi köze a kereszténységhez, durván túl van misztifikálva a kereszténység ebben a témában.
Abban meg biztos lehetsz, hogy nem emelte a többiek felé.A fejlődésnek sokkal több köze van a földrajzhoz (adaptivitási kényszer, hajózhatóság, stb.) és az egyéni eredményekhez (utóbbi a kereszténységgel pont ellentétes) mint az egyéni jólétre törekvés a közösség jóléte helyett.

A világon semmi köze a kereszténységhez, durván túl van misztifikálva a kereszténység ebben a témában.
lófaszt van túlmisztifikálva.Amúgy ennek mind semmi köze a biztonságpolitikához.
De amúgy tessék csak Talmudot olvasni, pedofillia normalizált, iszlám? szintúgy, különböző pogány vallások? gyermek áldozatok stb .Szóval csókolj kezet Krisztusnak. A civilizált fehér világ mortalitásának alapja.
A liberális világnézeteddel ne terrorizálj minket a biztonságpolitika topikban.

lófaszt van túlmisztifikálva.Amúgy ennek mind semmi köze a biztonságpolitikához.
De amúgy tessék csak Talmudot olvasni, pedofillia normalizált, iszlám? szintúgy, különböző pogány vallások? gyermek áldozatok stb .Szóval csókolj kezet Krisztusnak. A civilizált fehér világ mortalitásának alapja.
A liberális világnézeteddel ne terrorizálj minket a biztonságpolitika topikban.
A különböző társadalmak szabályainak összevetése nem sokban mutat átfedést az én liberális nézeteimmel, hacsak nem eszközt nyújt arra, hogy megengedhessem magamnak másképp gondolkodók meghallgatását is.
Szívesen veszem a cáfolatodat és hallgatom meg, hogyan emelte Európát a kereszténység a többi kontinens felé; milyen fegyvereket és találmányokat hoztak össze a papok és az egyház az Újszövetség alapján a többi kontinens leigázásához, hogyan tettek minden faluba matematikaoktatást a hétvégi misére az anatómiaoktatás mellé, stb. és hogy mégis miért is Európában vívták javarészt keresztény országok egymással a legvéresebb háborúkat (btw. a háborúk kiváló fejlesztői a technológiának). Nyilván a morális fölényhez van köze.

• Tetszik
Reactions: malleusorbis
Mi lett ebből a topicból is.......... :(
Mi szükség lehetett erre a cselekedtre? Én azért írtam ezt a mondatot a (BIZTPOL) Magyarország topicba, mert az a tömény belpol, ami ott megy, az már vicc. A másik, nagyobb vicc, hogy utána ezt ide tették. Semmi köze ehhez a topichoz!!! MI MEGY AZ EGYKOR kiváló HTKA-n? MI FOLYIK ITT????????

A másik, nagyobb vicc, hogy utána ezt ide tették. Semmi köze ehhez a topichoz!!! MI MEGY AZ EGYKOR kiváló HTKA-n? MI FOLYIK ITT????????
Ezek szerint nem azokra a hozzászólásokra vonatkozott a hozzászólásod, amelyek át lettek ide helyezve. Ha szeretnéd akkor visszahelyezem oda a hozzászólásodat.

Mi szükség lehetett erre a cselekedtre? Én azért írtam ezt a mondatot a (BIZTPOL) Magyarország topicba, mert az a tömény belpol, ami ott megy, az már vicc.
Előbb-utóbb majd a többit is átolvassa valaki akinek lesz rá ideje és eldönti mi legyen velük.

Nem EGY hozzászólás miatt, Kedves Terminátor. Általában a színvonalra reagáltam keserűen... Vannak szabályok. Alkalmazzátok.

• Tetszik
Reactions: fip7
Ezek szerint nem azokra a hozzászólásokra vonatkozott a hozzászólásod, amelyek át lettek ide helyezve. Ha szeretnéd akkor visszahelyezem oda a hozzászólásodat.

Előbb-utóbb majd a többit is átolvassa valaki akinek lesz rá ideje és eldönti mi legyen velük.
Tőlem törölhetitek; az egész abból indult ki, hogy a világ azért bonyolultabb sokszor mint gondolnánk. Bocs mindenkitől, aki magára vette.

Tőlem törölhetitek; az egész abból indult ki, hogy a világ azért bonyolultabb sokszor mint gondolnánk. Bocs mindenkitől, aki magára vette.
Inkább azért, mert olyan dolgokat akartál relativizálni, amit egy civilizált ember elutasít. Nem lehet a mai világot a több száz éves ember fejével nézni.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins
Inkább azért, mert olyan dolgokat akartál relativizálni, amit egy civilizált ember elutasít. Nem lehet a mai világot a több száz éves ember fejével nézni.
Nem relativizáltam semmit, nem a véleményemet fogalmaztam meg, simán mutattam egy tágabb látókört az önellentmondások miatt (a jogrendszer tele van ilyenekkel).

• Tetszik
Reactions: Ramzana
A különböző társadalmak szabályainak összevetése nem sokban mutat átfedést az én liberális nézeteimmel, hacsak nem eszközt nyújt arra, hogy megengedhessem magamnak másképp gondolkodók meghallgatását is.
Szívesen veszem a cáfolatodat és hallgatom meg, hogyan emelte Európát a kereszténység a többi kontinens felé; milyen fegyvereket és találmányokat hoztak össze a papok és az egyház az Újszövetség alapján a többi kontinens leigázásához, hogyan tettek minden faluba matematikaoktatást a hétvégi misére az anatómiaoktatás mellé, stb. és hogy mégis miért is Európában vívták javarészt keresztény országok egymással a legvéresebb háborúkat (btw. a háborúk kiváló fejlesztői a technológiának). Nyilván a morális fölényhez van köze.
Mondjuk a jog előtti egyenlőség levezethető az Isten előtti egyenlőségből és a beleegyezés a szabad akaratból, mert mondjuk csupán a todományra és Darwinra alapozva kva gyorsan jutnánk el oda, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkezők kevésbé egyenlőek és a fogyatékosokat megölni sem bűn, mert hát survival of the fittest.

• Tetszik
Reactions: fip7
Mondjuk a jog előtti egyenlőség levezethető az Isten előtti egyenlőségből és a beleegyezés a szabad akaratból, mert mondjuk csupán a todományra és Darwinra alapozva kva gyorsan jutnánk el oda, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkezők kevésbé egyenlőek és a fogyatékosokat megölni sem bűn, mert hát survival of the fittest.
Hát ez a megközelítés nem a keresztény kultúra sajátja és elég erőltetett lenne a levezetés, tekintve, hogy Európa mióta keresztény és mikorra jutott el arra (mely tényezők által), hogy egyáltalán tényező legyen a más kontinensek felé emelkedésben.

A tudomány/Darwin megközelítése (sem vallás, sem tudományháborúba nem mennék bele, mert van pro és kontra mindkettőnél) nem szükségszerűen vezet el az eugenetikához (logikailag levezethető részben, de csak részben, ahogyan a vallás is mutogathat XYZ-re, hogy "Isten akarata", hogy fogyatékos). Érted, mire gondolok.

Beidéznéd a "Mein Kampf" részeket?
Tucatnyi helyen tudok belekötni, de pont nehezen ott, ahol a "gender" lenne a gond.

Analógiás gondolkodás. Helyettesítsd be a férfi/nő szavakat pl burzsoá/proletárra az előszóban.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
" jog előtti egyenlőség levezethető az Isten előtti egyenlőségből"
Nem siettek vallási alapon a nőknek választójogot adni a Nyugaton, tolták a rabszolgakereskedelmet vagy épp a faji szegregációt is lelkesen.

A jogrendbeli változások kezdete sokkal inkább köthető a felvilágosodáshoz, filozófiához (pl. természetjog) és szekularizmushoz (de ott is irdatlan késéssel) applikálva a jogrendre.

Ha nagyon gonosz akarok lenni, akkor társadalomfejlődési szempontból elég masszív hatása van a kommunizmus előképének az egyenlőségre; ebben pl. a szovjetek pár helyen előrébb jártak mint a Nyugat.
(Eltekintek attól, hogy soroljam a bűneiket is, mert ismert).

Nem tudom, van-e értelme folytatni; kezd átmenni hitvitába, de amit írtam, ellenőrizhető.
Én itt szívem szerint elengedném.