Tejas / LCA - Light Combat Aircraft (HAL, India)

Elvileg dőlt belőle a valami folyadék már a demó előtt a betonon és repülés közben is
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Twitteren azt írják, hogy tervezési hiba miatt a Tejas sárkánya vibrál mint a rosseb, amitől meg az üzemanyagot szállító vezetékek megrepednek és folyik ki belőlük a nafta.

Mondjuk erre megerősítést nem találtam, de kiindulva a "kiváló" üzemeltetési kultúrából, illetve, hogy mennyit szerencsétlenkedtek a típussal simán kinézem, hogy ez történt

Szeretem bennük, hogy úgy nem sikerült elérniük a Mirage 2000-es színvonalát, hogy van belőle nekik, és dedikáltan azt akarták lemásolni XD

Lehet, pont azért mert a végsőkig korrigálni akart.
Sajnos ez elég gyakori.
Egy dolog elhibázni egy manővert, de nem pattintani amikor már veszett fejsze a dolog...
Elvileg dőlt belőle a valami folyadék már a demó előtt a betonon és repülés közben is

Twitteren azt írják, hogy tervezési hiba miatt a Tejas sárkánya vibrál mint a rosseb, amitől meg az üzemanyagot szállító vezetékek megrepednek és folyik ki belőlük a nafta.

Mondjuk erre megerősítést nem találtam, de kiindulva a "kiváló" üzemeltetési kultúrából, illetve, hogy mennyit szerencsétlenkedtek a típussal simán kinézem, hogy ez történt
Lehet, de nekem továbbra se tűnik műszaki hibának, egyszerűen túl alacsonyan kezdett bele a manőverbe.

Itt kilassitva, ráközelítve;
Illetve összehasonlítva.. más volt a manőver dinamikája is;

Egy dolog elhibázni egy manővert, de nem pattintani amikor már veszett fejsze a dolog...

Lehet, de nekem továbbra se tűnik műszaki hibának, egyszerűen túl alacsonyan kezdett bele a manőverbe.

Itt kilassitva, ráközelítve;
Illetve összehasonlítva.. más volt a manőver dinamikája is;
Nem volt semmivel sem alacsonyabban. Az az orsó valamiért megtorpant és a gép talpon átesett. Itt nagy negatív-pozitív túlterhelés váltásról beszélünk, tehát egy ilyen helyzetben kellett volna a pilótának időben érezni, hogy az átesett gépe nem fog kijönni a merülésből.
Ez a repülőkatasztrófák legjellemzőbb dupla vagy semmije, idehaza, de úgy a világban ebbe haltak bele a legtöbben.
És a hátramaradottak rendre megkerdik: de miért nem katapultált?

Ne feledjük: Kvocsur, illetve Averjanov (és a vele együtt kilövődött Sendrik) annó Párizsban is csak azért katapultált, mert az egyiknek a gépe orra konkrétan a föld fele állt, a másik gépe meg a földnek csapódás után még az égbe emelkedett.
Idehaza Soproni Károly is talán katapultált volna a földnek csapódás utáni visszaemelkedés közben, ha történetesen nem hal bele egyből a 25g-s(!) legelső talajfogásába...

Én úgy tudom, hogy az indiai célkitűzés az volt, hogy nagy részt szénszálból legyen a gép kívül és belül is.
A képek alapján ez részben sikerült csak, ráadásul igazán gány módon.
Gondolj bele, hogy a 70's években tervezett és a 80's évekre gyártásba vitt Mirage 2000-esen már igényesen meg tudták oldani a műanyagok alkalmazását is.
Ezeknek meg 50 évvel később sem sikerült, és ilyen dirib-darabokból szegecselgették össze.... Nagyon putri :D

Ez volt az elképzelésük:
7f6a944375c3fe9f1d4d1be4ab9fc748.jpg

Az öreg francia vasat nem igazán sikerült beérniük:
ac795d43550ceeeb3c21bcba5956f70b.png

• Tetszik
Reactions: nyugger
Én úgy tudom, hogy az indiai célkitűzés az volt, hogy nagy részt szénszálból legyen a gép kívül és belül is.
A képek alapján ez részben sikerült csak, ráadásul igazán gány módon.
Gondolj bele, hogy a 70's években tervezett és a 80's évekre gyártásba vitt Mirage 2000-esen már igényesen meg tudták oldani a műanyagok alkalmazását is.
Ezeknek meg 50 évvel később sem sikerült, és ilyen dirib-darabokból szegecselgették össze.... Nagyon putri :D

Ez volt az elképzelésük:
7f6a944375c3fe9f1d4d1be4ab9fc748.jpg

Az öreg francia vasat nem igazán sikerült beérniük:
ac795d43550ceeeb3c21bcba5956f70b.png
Mindezt úgy, hogy aztán a végén amerikaiaktól kellett a hajtóművet kikönyörögni

• Tetszik
Reactions: fip7
Nem volt semmivel sem alacsonyabban. Az az orsó valamiért megtorpant és a gép talpon átesett. Itt nagy negatív-pozitív túlterhelés váltásról beszélünk, tehát egy ilyen helyzetben kellett volna a pilótának időben érezni, hogy az átesett gépe nem fog kijönni a merülésből.
Ez a repülőkatasztrófák legjellemzőbb dupla vagy semmije, idehaza, de úgy a világban ebbe haltak bele a legtöbben.
És a hátramaradottak rendre megkerdik: de miért nem katapultált?

Ne feledjük: Kvocsur, illetve Averjanov (és a vele együtt kilövődött Sendrik) annó Párizsban is csak azért katapultált, mert az egyiknek a gépe orra konkrétan a föld fele állt, a másik gépe meg a földnek csapódás után még az égbe emelkedett.
Idehaza Soproni Károly is talán katapultált volna a földnek csapódás utáni visszaemelkedés közben, ha történetesen nem hal bele egyből a 25g-s(!) legelső talajfogásába...

Én nem látom semmi jelét átesésnek a videón, van állásszög, de nem extrém, és ez egy fbw gép elvileg.

Arra tippelek, hogy a valamilyen okból "elvesztette a fonalat" a pilóta (lehet a hirtelen változó g/ -g.).
Az is hozzájárulhatott, ha az fbw mindig 1g-t tart elengedett botnál, mert ez háthelyzetben azt jelenti, hogy elég jelentősen megindulhat a föld felé a gép.
A végfázisban már valószínűleg menthetetlen volt, belehúzta azt az állásszöget amit az fbw enged, de már nem jött ki.

• Tetszik
Reactions: fishbed