Török hadiipari fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 597
13 134
113
Törökország 30 darab AI-450T motort rendelt 15 Akinci UAV-hoz az ukrán Ivchenko-Progress és Motor Szics vállalattól 7,092 millió dollár értékben.

https://bmpd.livejournal.com/4425489.html
Nyertem: kb. ilyen együttműködést tippeltem! Nem örülök! :(

Sajnos nincs gt-hajtóműves cégünk, nem tudjuk kiütni őket innen. :(:(:(
Azt is meg kéne csípni a csehektől. :hadonaszos:

NEM, a szlovákoktól: DV-2 !!!

...ha lúd. legyen dundi!
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
35 023
67 180
113
ASELSAN delivered to the Turkish Army first batch of the SATCOM systems mountrt to the Otokar Cobra-2 vehicles. System is provided communication on the move.

FIKilRKXsAYaTSo

FIKiltxWYAAYC2s
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 836
6 801
113
Aselsan
MSI-IDEF-21-aselsan-35-mm-cok-Maksatli-Silah-Sistemi-GOKER.jpg


Göker 35mmes légvédelmi fegyverrendszer


A rendszer, amelynek sikerült a mini/mikro pilóta nélküli légijárművek (UAV) osztályában a vártnál jóval nagyobb hatótávolságú, nagyon kicsi és nehéz célpontokat megsemmisítenie, nagyon nagy hatótávolságú szárazföldi célpontok ellen is hatékonynak bizonyult. A tesztek kimutatták, hogy a rendszer készen áll a feladatra.

A Göker rendszert úgy alakították ki, hogy megfeleljen a jelenlegi nagyon alacsony tengerszint feletti lég- és szárazföldi védelmi igényeknek, helyhez kötött létesítményekben és határ menti régiókban való bevetésre.

Az „ATOM 35 milliméteres részecskelőszer” teljesítménysokszorozóként történő felhasználásával a rendszer hatékonyságot biztosít a légi célpontok, például mini/mikro UAV-k, modellrepülők és helikopterek ellen 4 kilométeres hatótávolságnál. A rendszer, amely elrettentést biztosít a több mint 5 kilométeres hatótávolságú szárazföldi célpontok ellen, lehetővé teszi a lövöldözést alacsony dőlési szögekben, különösen a hegyvidéki területeken, széles magassági tengelyének lefedésével. Ily módon a rendszer nagy teljesítményű felhasználási területet kínál mind szárazföldi, mind légi célpontok ellen.


thumbs_b_c_db493249b8991acebf4d0c8ed2d477d1.jpg

2022%2F02%2Faselsan1.jpg
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 836
6 801
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
19 292
28 892
113
Míg a Kaposvári gyárnak lehetősége van rá, megállapodást kell kötnie a Nurollal, és több mint 200 Pars 4x4-et kell gyártania, és a hadsereg minden zászlóaljának oda kell adnia. Jól működik, legalább 4 Spike NLOS-szal.

1625133293_fnss-pars-4x4-product-new.png
https://www.fnss.com.tr/tr/urunler/samur-seyyar-yuzucu-hucum-koprusu inkább ez kellene.
mellé jöhetne ez https://www.fnss.com.tr/tr/urunler/pars-iii-6x6-taktik-tekerlekli-zirhli-arac (ez ha jól gondolom csak RCWS el úszóképes ? ) ez pl rámehetne úszás melett https://www.aselsan.com.tr/tr/cozum...ma-sistemleri/tanksavar-fuze-firlatma-sistemi ?

https://www.roketsan.com.tr/en/products/sungur-air-defence-missile-system ez a gidránra baba lenne .

https://www.roketsan.com.tr/en/products/omtas-medium-range-anti-tank-missile-system https://www.roketsan.com.tr/en/products/umtas-long-range-anti-tank-missile-system https://www.roketsan.com.tr/en/products/karaok-short-range-anti-tank-weapon ezek is elférnének ha jó az áruk

https://www.roketsan.com.tr/en/products/tanok-120-mm-laser-guided-tank-cannon-munitions ezt meg a Leok hoz.

https://www.aselsan.com.tr/tr/cozum...ze-savunma-sistemleri/35-mm-hava-savunma-topu ez se jönne rosszúl objektumok mellé.
https://www.aselsan.com.tr/tr/cozum.../hisaro-orta-irtifa-hava-savunma-fuze-sistemi kiegészűlve ezel.

a grifekhez ha lehetséges

és valami EW rendszer lenne nagyon fonos amivel támadni is lehet legalábbis zavarásra is alkalmas

ezzel a szép listával a meglévő megrendelések melett már elégedett lennék.

No meg a rakétasorozatvetők.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 836
6 801
113
Soha nem éreztem szükségét, hogy írjon, mert a legtöbb termék, amit mondott, az MBDA és a Rheinmetall termékcsaládjában volt. De ha sokkal olcsóbb, szeretném, ha a hadsereg megvenné Karaokot Javelin párjaként. Azt hiszem, a hadsereg a Himars-t választotta a GMLRS ellátására, és ha a TRG sorozatot választotta volna, természetesen azt akartam volna, hogy a Kara Atmaca-t vegye el a képességfejlesztéshez. Bora és Atmaca egy mini Iskander M/K képességet szereznének. Ami a tankelhárító rendszereket illeti, azt hiszem, izraeli társaik sokkal jobbak, mint a világ többi része.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
19 292
28 892
113
Soha nem éreztem szükségét, hogy írjon, mert a legtöbb termék, amit mondott, az MBDA és a Rheinmetall termékcsaládjában volt. De ha sokkal olcsóbb, szeretném, ha a hadsereg megvenné Karaokot Javelin párjaként. Azt hiszem, a hadsereg a Himars-t választotta a GMLRS ellátására, és ha a TRG sorozatot választotta volna, természetesen azt akartam volna, hogy a Kara Atmaca-t vegye el a képességfejlesztéshez. Bora és Atmaca egy mini Iskander M/K képességet szereznének. Ami a tankelhárító rendszereket illeti, azt hiszem, izraeli társaik sokkal jobbak, mint a világ többi része.
Igen. De Tartalékba nem árt ATGM ből egy kis diverzifikálás. Ha a török temék olcsó megéri Spike mellé.
MLRS még nem választottunk. A nagy kaliber egy dolog. A kiskaliberű rakéta sorozatvető ami gazdaságos egy külön dolog.
ugyan ez a helyzet tüzérség terén a 155 mm es valószínűleg német lessz a kaliber hossz miatt.
de a kismennyiségű 105 mm es kiképzésre légiszállításra könnyű csapatoknak még nyitott. Itt az MKEK 105-öse megfelelne nekünk. Vagy amit a macedonoknak szállítottatok.
A török eszközökre én úgy tekintek mint kiegészítő eszközök. egy olyan alternatíva amire könnyen gyorsan át lehet térni be lehet szerezni plussz eszközöket ha szükséges. nem TOP kategoriás eszközök de gazdaságos.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 836
6 801
113
Az ASELSAN Counter Battery Radar egy high-tech radarrendszer, amely pontosan kiszámítja a tűz és az esés helyét az ellenséges elemek által lőtt aknavető, tüzérségi és rakéta lövések észlelésével. A radar által észlelt fegyver tüzelési hely azonnal átkerül a tűztámogató fegyverekbe, és célja az ellenséges elemek megsemmisítése ellenlövéssel. Az esés pontját a barátságos csapatok által leadott lövések figyelemmel kísérésével számítják ki, és kiszámítják a szükséges lövésnek a célponttól való eltérésének mértékét, és visszajelzést adnak a tüzelőegységeknek a tüzelési elrendezéshez.

A rendszer elektronikus szkennelési és sziluettkövetési képességekkel rendelkezik az AESA (Active Electronic Scanning Antenna) és a DBF (Digital Beam Forming) struktúráknak köszönhetően.

silah_tespit_radari.jpg

FSZ1rU3XEAUxahr.jpg


Általános jellemzők

• Habarcs, tüzérségi és rakéta lőszerek észlelése •
Habarcs, tüzérségi és rakéta lőszerek ejtési/ledobási helyének kiszámítása
• Barátságos egységek kilövési
sorrendje • Elektronikus letapogatás a szárnyon és felemelkedésen
• Sziluettkövetési képesség
• Gyors és egyszerű telepítés
• Hordozható szerkezet: Két 10 tonnás 6×6 osztályú taktikai kerekes jármű
• Helyi és távirányítású működési lehetőség
• A400-zal szállítható
• Két kezelő üzemelteti
• Moduláris felépítés
• Készüléken belüli tesztelési lehetőség
• 24 órás megszakítás nélküli működés

Fegyverészlelő radar


Technológia

• Félvezetős teljesítményerősítő
• Digitális sugárformálás
• Nagy teljesítményű jel- és adatfeldolgozási infrastruktúra
• Fejlett jel- és adatfeldolgozási algoritmusok

Műszaki előírások

• Adásfrekvencia: S sáv
• Hatótáv: 100 km
• Cél besorolása: aknavető/ágyú/rakéta