Tu-16 Badger (Tupoljev, Szovjetunió) / H-6 (Xian, Kína)

215414w121i2299aabpsx1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A piros csíkokra gondolok, amik az aljukon vannak. Vagy az csak festés?

Valószínűleg olyan záró/védő betétek, amik megakadályozzák a szennyeződés, víz bejutását a pilonokba, így megvédik a függesztőzárakat, a kábelezést és a pilonok belső szerkezetét a korróziótól, por által okozott kopástól, szorulástól.

Igen, nekem is egy "fedél"-nek tűnik. Egyszerű műanyag akármi, amit gondolom pár mozdulattal le lehet venni.
Ezen talám jobban látszik.
801312_original.jpg

Számomra érdekes hogy mennyire kikoptak a nagy felszállótömegű bombázók a világban. Csak a 3 nagynak van valamekkora más országok megszabadultak tőle.

Más országnak úgy igazán sosem volt. Hírtelen csak az angolok jutnak eszembe, akikről elmondható, hogy valami hasonlót építettek. Ha valakit kihagytam volna, elnézést.

Jól emlékszel a "V" triad - Valiant, Vickers, Vulcan. A francia Mirage IV eltörpült hozzájuk képest, nem is volt "igazi" hadászati bombázó..

Nagyon pénze, szüksége sincs másnak rájuk. Talán India vett volna orosz gépeket, asszem ők is Tu-22-eseket, de nem kaptak.

Más országnak úgy igazán sosem volt. Hírtelen csak az angolok jutnak eszembe, akikről elmondható, hogy valami hasonlót építettek. Ha valakit kihagytam volna, elnézést.

Az tény hogy nem sok ország állt neki saját fejlesztésű bombázónak ami mondjuk meghaladja a 60 tonna maximális felszállótömeget. USA, SZU és Anglián kívül nem is tudok másról.

Tudom nem szentírás a wiki, de pl Kínán kívül Egyiptom, Indonézia és Irak is rendelkezett valamikor Tu-16-al ha az örökölteket nem számítjuk. Ezek azóta kikoptak a hadseregekből.

Illetve ahogy belemélyedtem Líbia és India is rendelkezett ideig óráig valamilyen Tu-22-vel.

Líbia Tu-22-vel, aminek semmi köze a Tu-22M-hez. A Tu-26-ot utólag nevezték át Tu-22M-nek, hogy a SALT vagy valamelyik fegyverzetcsökkentési tárgyaláson lehessen vele trükközni, hogy ez nem új típus, csak modifikáció. Ami persze nem igaz, hiszen a két gép alapvetően eltér egymástól...

A Tu-22B Blinder bombázót (csak bombák bevetésére volt alkalmas) Líbiának és Iraknak adtak el, akik be is vetették őket.
Egyiptomnak csak tervbe volt véve, de akkor romlottak meg a kapcsolatok, ezért már nem jött össze az üzlet.
Libiai Tu-22B
F-4N_of_VF-51_intercepts_Libyan_Tu-22_1977.jpg

Iraki Tu-22U
Iraqi_Tu22U_01.jpg

A Tu-16 Badger több változata viszont volt Egyiptomnak, sőt kínai H-6 is. Rajtuk kívül még Indonézia és Irak is rendszerben tartotta.
tupolev_tu16_3v.jpg

Egyiptomi Tu-16-k:
Egyptian_(Soviet_built)_Tu-16_Badger.JPEG

Tu-16_Egyptian.jpg

Tu-16K-16-Egyptian-AF-3S.jpg

Egyiptomi Tu-16R
tu-16-5.jpg

19_1_b1.jpg

16_3.jpg

24.jpg

Ezt egy Tu-16 követte el.
500px-BadgerBadgerBadger2.gif