Űrkutatás

Hozzáértőktől kérdezném: mi az összefüggés a szerves anyagok esetleges jelenléte és a Naprendszer születése között?

Laikusként az, hogy idegen eredetű a földi élet vagy helyileg alakult ki. Az utóbbinál drasztikusan kisebb az esélye, hogy valaha is találunk más létformákat, előbbinél annak is megvan az esélye, hogy a Naprendszeren belül is található valami rajtunk kívül ül.

Laikusként az, hogy idegen eredetű a földi élet vagy helyileg alakult ki. Az utóbbinál drasztikusan kisebb az esélye, hogy valaha is találunk más létformákat, előbbinél annak is megvan az esélye, hogy a Naprendszeren belül is található valami rajtunk kívül ül.

Nem vagyok sem UFO-hívő, sem gyíkember meg egyéb marhaságok, de az előbbire nagyobb esélyt gondolok. Az mindenesetre érdekes, hogy majdnem minden kultúrában az égből jövő istenek termetettek a maguk hasonlatosságára. Amúgy nem biztos, hogy annyira jó lenne találkozni egy másik esetleg tényleg fejlett életformával, ugye amerikai őslakók vs. európaiak....

Ez a rész világos, bár egy másik feltáratlan dillemmához vezet: hogy mitől és hogyan lesz a szerves anyagokból élő szervezet. :) Ez is jó kérdés, de engem most inkább az érdekel, hogy a Naprendszer kialakulásának fizikai folyamatából hogyan következhet-következik (vagy nem) a szerves anyagok jelenléte.

Ez a rész világos, bár egy másik feltáratlan dillemmához vezet: hogy mitől és hogyan lesz a szerves anyagokból élő szervezet. :) Ez is jó kérdés, de engem most inkább az érdekel, hogy a Naprendszer kialakulásának fizikai folyamatából hogyan következhet-következik (vagy nem) a szerves anyagok jelenléte.

Már bocsánat, de hogy akarsz fizikai folyamatból kémiai folyamatot levezetni? :D

A vegyületek létrejöttére vagy kiváncsi, vagy mire? Szerves anyagoknak egyes szén-szén illetve szénhidrogén vegyületeknek tekintünk. Hogy az ezeket alkotó elemek hogy jönnek létre, az ugye a magfúzió (csillagok), majd a kémiai reakciók története.

Már bocsánat, de hogy akarsz fizikai folyamatból kémiai folyamatot levezetni? :D

A vegyületek létrejöttére vagy kiváncsi, vagy mire? Szerves anyagoknak egyes szén-szén illetve szénhidrogén vegyületeknek tekintünk. Hogy az ezeket alkotó elemek hogy jönnek létre, az ugye a magfúzió (csillagok), majd a kémiai reakciók története.
Az élet keletkezését el tudom magyarázni, mondjuk a beszélgetőben.

Pontatlanul értettem és fogalmaztam, jogos. :) A folyamat azért kb. megvan ismeretterjesztő szinten, kérdés az, hogy miért hasznos ezt egy Naprendszer-öregségű aszteroidán vizsgálni. Nyilván maga a Naprendszer keletkezése is rendkívül érdekes, de pl. azt már nem látom át mélységében, hogy ez mennyire stabilan feltárt terület, és mennyi a teória. Ilyenkor irigylem a természettudósokat egy kicsit. :D

Pontatlanul értettem és fogalmaztam, jogos. :) A folyamat azért kb. megvan ismeretterjesztő szinten, kérdés az, hogy miért hasznos ezt egy Naprendszer-öregségű aszteroidán vizsgálni. Nyilván maga a Naprendszer keletkezése is rendkívül érdekes, de pl. azt már nem látom át mélységében, hogy ez mennyire stabilan feltárt terület, és mennyi a teória. Ilyenkor irigylem a természettudósokat egy kicsit. :D
A kémiai reakciók összes feltétele fizikai. Hőmérséklet, nyomás, ilyesmi. A Napon hiába keresnél szerves molekulákat.

Apollo számítógépek (linkek by Molnibalage):

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

3D nyomtatott manőverező hajtómű, odafönt is kinyomtatható, újrafelhasználható, több hónapos küldetésekre is használható, fejlesztő az ArianeGroup.
http://www.esa.int/Our_Activities/S...orable-propellant_rocket_engine_design_tested
BoX2NhA.jpg

Tavaly bemutatott koncepció négy űrszemét eltakarító megoldásról.

Ebből a vizuális navigáció, a hálós és szigonyos elfogó már meg is valósult, a következő az űrszemét befogó vitorla lesz.

Apollo számítógépek (linkek by Molnibalage):

Greatest tech support call in the history of computers...
:cool:

• Tetszik
Reactions: Luthero

Az nem kifejezés, Negyeljin-katasztrófánál:

"Bár az a mai napig nem tisztázott, hogy a kilövésre előkészített rakétát katonai vagy űrkutatási céllal kívánták útjára indítani, mivel a baleset a szovjet „állami” űrrepülőterén történt, így helyet kapott listánkon"

:confused:
Az R-16 egyértelműen katonai célú rakéta volt, annak az első útjára készültek, mikor a baleset történt.

Apollo-1 esetén:

"Azonban már a felszállás előtt, a gyakorlatozás közben tragédia történt: a kilövésre készülő személyzet"

Nem kilövésre készültek, gyakorlatozás folyt. 1967 február 21-én indultak volna, a baleset január 27-én történt...

Szojuz-1 esete:

"A hivatalos vizsgálat eredményei nem ismertek,"

A frászt nem, elég részletesen ismertek, anno elég írtam is róla...

Szóval hogy "felületes", az nem fedi a valóságot. Elnagyolt, rosszul megírt, még egy Wikipédia-ellenőrzést sem megélt cikkről van szó. Lassan a Honvedelem.hu is bekerülhet a gyatrán, szakmai szinten tévedésektől hemzsegő weboldalak felsorolásába... :(

Az nem kifejezés, Negyeljin-katasztrófánál:

"Bár az a mai napig nem tisztázott, hogy a kilövésre előkészített rakétát katonai vagy űrkutatási céllal kívánták útjára indítani, mivel a baleset a szovjet „állami” űrrepülőterén történt, így helyet kapott listánkon"

:confused:
Az R-16 egyértelműen katonai célú rakéta volt, annak az első útjára készültek, mikor a baleset történt.

Apollo-1 esetén:

"Azonban már a felszállás előtt, a gyakorlatozás közben tragédia történt: a kilövésre készülő személyzet"

Nem kilövésre készültek, gyakorlatozás folyt. 1967 február 21-én indultak volna, a baleset január 27-én történt...

Szojuz-1 esete:

"A hivatalos vizsgálat eredményei nem ismertek,"

A frászt nem, elég részletesen ismertek, anno elég írtam is róla...

Szóval hogy "felületes", az nem fedi a valóságot. Elnagyolt, rosszul megírt, még egy Wikipédia-ellenőrzést sem megélt cikkről van szó. Lassan a Honvedelem.hu is bekerülhet a gyatrán, szakmai szinten tévedésektől hemzsegő weboldalak felsorolásába... :(
Jajj már :) Ami felkelti a figyelmet, annak úgyis utánaolvasunk. Megjegyzem Challengerrel kapcsolatban is van mindenféle hoax...mégis 26 oldal a vizsgálatból a mai napig nemzetbiztonsági okokból zárolt.