Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 315
16 227
113
Sky Map, Lie Star Chart-ot használom...de a Jupitert könnyű megtalálni...már ha felkutatom az elkallódott Barlow lencsét :)

• Tetszik
Reactions: jani22

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
https://index.hu/techtud/2019/05/24/megtalaltak_a_mars_eszaki-sarkanak_osi_jegsapkajat/
"Ősi sarkvidéki jégtakarók maradványai azok a jégrétegek, amelyek 1,6 kilométerre a felszín alatt terülnek el a Mars északi sarkpontjánál, állapították meg két amerikai egyetem kutatói.
A Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány szerint ezek a jégrétegek együttesen a vörös bolygó egyik legnagyobb vízgyűjtőjét alkothatják. Az austini Texasi Egyetem és az Arizonai Egyetem kutatói az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Mars körül keringő felderítő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) egyik radarkészülékének adataira támaszkodtak, a műszer ugyanis akár 2,4 kilométer mélyre is "belát" a Mars felszíne alá. A kutatók homok és jégrétegeket azonosítottak, és megállapították, hogy HA AZ ÚJONNAN FELFEDEZETT SARKVIDÉKI JÉG TELJESEN ELOLVADNA, AKKOR ANNYI VÍZ SZABADULNA FEL, HOGY A MARS TELJES FELSZÍNÉT LEGKEVESEBB 1,5 MÉTER MÉLY VÍZ BORÍTANÁ..."

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Heawens Abowe meg az űrállomás és műholdaknál segít. Érdemes kipróbálni.
Igen, igen!

Segítségével már nem egyszer láttam az ISS-t és még vissza tudtam követni a látott fényjelenséget Iridium m. holdra - régebben. :)

Sajna ezeket bevonták. :D

Iridiumot tuti, hogy 2× láttam, de véletlenül. :)

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Sky Map, Lie Star Chart-ot használom...de a Jupitert könnyű megtalálni...már ha felkutatom az elkallódott Barlow lencsét :)
Ha, valaki tudja fejből, hogy mi az a "Barlow lencse", annak küldök 1 puszit! :)

Sajnos nálam erőforrás hiánya miatt befuccsolt a távcső építés. Távcső tükör csiszolgatásra adtam a fejemet régen, sajnos az igen előrehaladott 15 cm-es a végső "polir rouge" munkálatoknál összetapadt és hiba kísérleteztem mindennel, nem sikerült, a végén eltörött. :) :) :)

Utána jött, egy nagyon elnagyolt előcsiszolással kapott 11- cm-es, ami kuka.

Majd jött a Bp. Uránia Cs. V.-tól egy 25 cm-es, amely jól haladt, de aminél - amit adtak hozzá - a harmadik csiszolóporkészlet durva szemcséket is tartalmazott és összekarcolódott. Nagyon levoltam törve! Aztán jött a tovább tanulás, most az anyag fenn van a padon, várja a sorsa jobbulását.

Csillagászatilag, az egyik legjobb pillanatom volt a miskolci csill. vizsg.ben -a Hold tranziens jelenségein felül - a Neptunusz látványa [de ez titkos :D].

(Bocsi, 5. o. a föcitanár oszifővel. kirándulás a miskolci csillagvizsgálóban, aztán a teraszon mutogattak égboltilag, ezután megkérdeztem a beszélő bácsit, hogy ezzel a műszerrel (titkos műhold megfigyelő katonai eszköz volt egyébként) , meg szeretném nézni az Androméda galaxist, és megkerestem és mutattam. Paff volt. Későbbiek folyamán sokat nézegettem vele.)

Elnézést kérek, a hosszúért. :)

• Tetszik
Reactions: Loken and rappali_

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A villámcsapás azután történt, hogy a rakéta sikeresen elhagyta a startállást, de nem tett kárt a Szojuzban, annak minden berendezése normálisan működött tovább és sikeresen pályára is állította a műholdat, nyilatozta Nyikolaj Nesztecsuk őrnagy, az űrkikötő főnöke, a Tassz hírügynökségnek.

"Az időjárás számunkra nem akadály. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a villámlás nem tehet kárt űrfegyvereinkben" - tette hozzá Nyikolaj Nesztecsuk, az orosz katonai űrprogram masszivitását méltatva.

A Szojuz rakéták időjárás-állósága eddig is ismert volt a nagyközönség előtt: Oroszországból gyakran indítanak mostoha körülmények közt is rakétákat (felhős időben, esőben, hóviharban egyaránt), szemben a széltől is óvott amerikai rakéták sokszor halasztott startjaival. Ilyen esetet azonban rendkívül ritkán látni, az űrbe tartó Szojuzba csapó villám valószínűleg bekerül minden űrhajózós évkönyvbe, rögzítve a tényt, hogy a Szojuzok villámállóak, a védőrendszereik tökéletesen működnek.

Nem ez volt egyébként a történelemben az első eset, hogy startoló rakétába villám vágott: az amerikai holdporgramban, az Apollo-12 küldetést sodorta veszélybe rögtön két villámcsapás is. Akkor a Saturn V rakéta is gond nélkül elemelkedett a startállásról, azonban 36 és fél másodperccel a start utána a gyülekező viharfelhőkből villám csapott a rakétába, amit 16 másodperccel később egy második is követett. Az ekkor már 5,6 kilométeres magasságban száguldó Saturn V-ös rendszereit teljesen megzavarta a rakéta törzsén kétszer is végigszaladó hatalmas elektromos töltés és csak egy hidegvérét megőrző földi repülésirányítónak köszönhető, hogy végül nem kellett megszakítani a küldetést.

"A villám a rakéta orrkúpjába csapott végighaladt a Fregat-M harmadik fokozaton, és a hajtóművekből kiáramló gőzön és füstön át érte el a földet. A villámcsapásról videófelvétel is készült, íme (0:51-től a lényeg):"

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Értem én, hogy így utólag elképesztően faszagyerekek vagyunk, de azért pár sportszelet becsusszant a kezelők nacijába. :p:D:D
Lehet, hogy pár ember nem lesz megdícsérve, hogy így is eleresztették a fellövést...o_O
Van ilyen, hogy indítási ablak, amikor, ha nincs nagy gáz, akkor indítani kell, mert különben a megfelelő pályaelemek csak jóval később hozhatók össze. Most úgy ítélték meg, hogy nincs nagy gáz.

Reméljük, hogy a műhold elektromos elemeit védte a rendszer. :)

Már most van tesztelve, így az ellenek ki is estek, de most mindjárt. :D