A Marsi kolóniát én sem tudom elképzelni nukleáris energia nélkül. De egy Földközeli állomás energia ellátására a napelemek elégségesek. Már most is az, csak skálázni kell.
Egy működő példát kérnék....
Van egy projekt a NASA-nál 1 MW reaktor ami tulképpen egy stirling motoros generátor nukleáris bomlási hővel fűtve. Ez még működhet is a marsi hidegben.
Azért azt érezzük, ugye, hogy csak ilyenből kellene minimum100 egy kolóniának....
Van egy holland projekt amely a marsi környezetre dolgozott ki koncepció szinten növénytermesztést:
magro.hu/agrarhirek/kozelebb-kerultek-a-marsi-novenytermeszteshez/
![]()
Alkalmas lehet növénytermesztésre a Hold és a Mars talaja
Holland kutatók szerint akár életképes magokat is nyerhetünk belőlük további termesztéshez.index.hu
És van még egy amely azt tárgyalja, hogy hogyan lehet úgy kialakítani a termőhelyeket, hogy ne érje káros sugárzás, de azt most nem találtam meg
Viszont nem találtam semmit konkrét bányászati, kohászati megoldásokra. Elméletileg minden fém oxidot lehet redukálni hidrogénnel, ami vízbontással elektromos energiával előállítható. Ez egyébként a vízbontás mellékterméke a létfontosságú oxigén mellett, de kidolgozott eljárások a fém redukcióra (kis)ipari méretben nincsenek.
Sokat kell ezen dolgozni, sokaknak...
Működő példa sok-tíz évvel ezelőttről:
Az oroszoknak volt katonai kém-műholdjuk "atommal" (erőművel), és az azóta végbement anyag- és gyártás-technológia fejlődésből becsülve --szerintem-- rövid időn belül lehetne harmadával könnyebb vagy nagyobb teljesítményű, sugárzás-védettebb, biztonságosabb, üzembiztosabb és hosszabb élettartamú megoldást kifejleszteni.
Emlékeim szerint ez a 80-as években volt(CCCP

A repülőbe tervezet atom-hajtóműből is ki lehet indulni, az is hasonló teljesítmény-kategória, nagyságrendileg az atom-tengóké is, japánban terveztek "háztartási (atom-)erőmű kapszulát is,...
Van miből meríteni, ha igazán akarják max. 5 év. Ha nem akkor 5+...
U.I.:
Gyönyörü(téged -- @gacsat -- ismételve betettem nagyítható képként)...

.