Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 207
14 466
113
A Marsi kolóniát én sem tudom elképzelni nukleáris energia nélkül. De egy Földközeli állomás energia ellátására a napelemek elégségesek. Már most is az, csak skálázni kell.
Egy működő példát kérnék....

Van egy projekt a NASA-nál 1 MW reaktor ami tulképpen egy stirling motoros generátor nukleáris bomlási hővel fűtve. Ez még működhet is a marsi hidegben.
Azért azt érezzük, ugye, hogy csak ilyenből kellene minimum100 egy kolóniának....

Van egy holland projekt amely a marsi környezetre dolgozott ki koncepció szinten növénytermesztést:

magro.hu/agrarhirek/kozelebb-kerultek-a-marsi-novenytermeszteshez/

És van még egy amely azt tárgyalja, hogy hogyan lehet úgy kialakítani a termőhelyeket, hogy ne érje káros sugárzás, de azt most nem találtam meg :(

Viszont nem találtam semmit konkrét bányászati, kohászati megoldásokra. Elméletileg minden fém oxidot lehet redukálni hidrogénnel, ami vízbontással elektromos energiával előállítható. Ez egyébként a vízbontás mellékterméke a létfontosságú oxigén mellett, de kidolgozott eljárások a fém redukcióra (kis)ipari méretben nincsenek.

Sokat kell ezen dolgozni, sokaknak...

Működő példa sok-tíz évvel ezelőttről:
Az oroszoknak volt katonai kém-műholdjuk "atommal" (erőművel), és az azóta végbement anyag- és gyártás-technológia fejlődésből becsülve --szerintem-- rövid időn belül lehetne harmadával könnyebb vagy nagyobb teljesítményű, sugárzás-védettebb, biztonságosabb, üzembiztosabb és hosszabb élettartamú megoldást kifejleszteni.

Emlékeim szerint ez a 80-as években volt(CCCP ;) ), de szerintem lesz itt aki tud nekünk az időpontban --fejből-- segíteni...

A repülőbe tervezet atom-hajtóműből is ki lehet indulni, az is hasonló teljesítmény-kategória, nagyságrendileg az atom-tengóké is, japánban terveztek "háztartási (atom-)erőmű kapszulát is,...
Van miből meríteni, ha igazán akarják max. 5 év. Ha nem akkor 5+...

U.I.:

Gyönyörü(téged -- @gacsat -- ismételve betettem nagyítható képként)...

275298600_457253429426360_8405202339256584950_n.jpg

.

• Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
87
333
53
Az oroszoknak volt katonai kém-műholdjuk "atommal" (erőművel), és az azóta végbement anyag- és gyártás-technológia fejlődésből becsülve --szerintem-- rövid időn belül lehetne harmadával könnyebb vagy nagyobb teljesítményű, sugárzás-védettebb, biztonságosabb, üzembiztosabb és hosszabb élettartamú megoldást kifejleszteni.

Emlékeim szerint ez a 80-as években volt(CCCP ;) ), de szerintem lesz itt aki tud nekünk az időpontban --fejből-- segíteni...

A repülőbe tervezet atom-hajtóműből is ki lehet indulni, az is hasonló teljesítmény-kategória, nagyságrendileg az atom-tengóké is, japánban terveztek "háztartási (atom-)erőmű kapszulát is,...

U.I.:

.
A működő példát a thorium-os erőműre kértem.
Nekem tetszik a Spacex törekvése, követem is hellyel - közzel a Starship projektet, de ott is azt látom, hogy hatalmas erőfeszítések kellenek egy indító állomás elkészítéséhez itt földi viszonyok között is. Gondolom a Marson a környezetvédelmi engedélyt elengedik. :)

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 207
14 466
113
A működő példát a thorium-os erőműre kértem.
Nekem tetszik a Spacex törekvése, követem is hellyel - közzel a Starship projektet, de ott is azt látom, hogy hatalmas erőfeszítések kellenek egy indító állomás elkészítéséhez itt földi viszonyok között is. Gondolom a Marson a környezetvédelmi engedélyt elengedik. :)

Valahol a vikingeknél (svéd, norvég ???) van folyamatban --sőt, emlékeim szerint már kipróbálás alatt !!!--, hogy az eredetileg uránra tervezett erőműben használnak "önindítózótt" --hasadó uránnal aktívált/beindított-- Tóriumos fűtőelemeket.

Itt, nálunk --HTKA--is volt szó róla korábban, de kis angol, + a Google segít. Elnézést kérek, hogy nem keresem vissza, de én csak másodállásban/lelkesedésből, a korlátaimmal együtt vagyok itt...

.

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
87
333
53
Valahol a vikingeknél (svéd, norvég ???) van folyamatban --sőt, emlékeim szerint már kipróbálás alatt !!!--, hogy az eredetileg uránra tervezett erőműben használnak "önindítózótt" --hasadó uránnal aktívált/beindított-- Tóriumos fűtőelemeket.

Itt, nálunk --HTKA--is volt szó róla korábban, de kis angol, + a Google segít. Elnézést kérek, hogy nem keresem vissza, de én csak másodállásban/lelkesedésből, a korlátaimmal együtt vagyok itt...

.
Hát, ha jól emlékszem a tóriumos erőmű első lépése egy meglehetősen erős neutron fluxus, ami átalakítja a tóriumot a megfelelő urán izotóppá. Th232 + n -> Th233 -> Pa233+ beta -> U233 +beta
Ezt a hatvanas években Oak Ridge területén tesztelték egy sóolvadékos reaktorban (LiF, BeF2) kb 7,4 MW teljesítménnyel. De a 700 C fok és a fluorid só korrózív hatása miatt a szerkezet gyorsan korrodálódott, hogy a kísérletet biztonsági okok miatt befejezték.
Ha azóta az ötvözetek terén jelentős előrelépés volt akkor talán neki lehet futni mégy egyszer. Nem tudok jelenleg működő tóriumos reaktorról. PPT-t láttam én is számosat....

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
87
333
53
Hát, ha jól emlékszem a tóriumos erőmű első lépése egy meglehetősen erős neutron fluxus, ami átalakítja a tóriumot a megfelelő urán izotóppá. Th232 + n -> Th233 -> Pa233+ beta -> U233 +beta
Ezt a hatvanas években Oak Ridge területén tesztelték egy sóolvadékos reaktorban (LiF, BeF2) kb 7,4 MW teljesítménnyel. De a 700 C fok és a fluorid só korrózív hatása miatt a szerkezet gyorsan korrodálódott, hogy a kísérletet biztonsági okok miatt befejezték.
Ha azóta az ötvözetek terén jelentős előrelépés volt akkor talán neki lehet futni mégy egyszer. Nem tudok jelenleg működő tóriumos reaktorról. PPT-t láttam én is számosat....
Ami még kimaradt. Ha meg is oldódik a fluorid só korrózió problémája, akkor még ott marad az un. neutron korrózió. A nagy neutron fluxus miatt a reaktor fala ( még ha nukleárisan nem is reagál a neutronnal) a nagy mennyiségű neutron puszta kinetikus energiája miatt úgyanúgy sorvad mint a korrózió miatt. Sajnos.....
Ez a jelenleg működő atom erőműveknél a lényegesen alacsonyabb hőmérséklet miatt (kb 300 fok C ) nem akkora gond mint magasabb hőmérsékleteknél...
Tengeralattjáróknál csináltak sóolvadékos, vagy ólom hűtésű reaktorokat, de azok élettartama meg se közelíti egy polgári erőműét.

• Tetszik
Reactions: gacsat

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 207
14 466
113
Ami még kimaradt. Ha meg is oldódik a fluorid só korrózió problémája, akkor még ott marad az un. neutron korrózió. A nagy neutron fluxus miatt a reaktor fala ( még ha nukleárisan nem is reagál a neutronnal) a nagy mennyiségű neutron puszta kinetikus energiája miatt úgyanúgy sorvad mint a korrózió miatt. Sajnos.....
Ez a jelenleg működő atom erőműveknél a lényegesen alacsonyabb hőmérséklet miatt (kb 300 fok C ) nem akkora gond mint magasabb hőmérsékleteknél...
Tengeralattjáróknál csináltak sóolvadékos, vagy ólom hűtésű reaktorokat, de azok élettartama meg se közelíti egy polgári erőműét.

Nem erről írtam!

Mint említettem volt, a norvégok (?) az eredeti urán fűtő-elemet váltották ki --ahogy írtad is: előzőleg aktivált-- Tóriumossal, és --az életem nem teszem rá, de-- emlékeim szerint volt/van próba-üzemeltetés is!!!

Ha érdekel: 1-2 óra -> Google

.

• Tetszik
Reactions: gacsat and Beni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113

U.I.:

.
Volt rendes űrbe tervezett forgógépes atomreaktor. A szovjet kamilla, és az amerika SNAP2 Vagy a 10A. Nem emléxem.

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: Beni and LMzek 2.0

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Volt rendes űrbe tervezett forgógépes atomreaktor. A szovjet kamilla, és az amerika SNAP2 Vagy a 10A. Nem emléxem.

A SNAP2 a komoly terv. Nem is merték megcsinálni. Vagyis fellőni.

• Tetszik

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Nem erről írtam!

Mint említettem volt, a norvégok (?) az eredeti urán fűtő-elemet váltották ki --ahogy írtad is: előzőleg aktivált-- Tóriumossal, és --az életem nem teszem rá, de-- emlékeim szerint volt/van próba-üzemeltetés is!!!

Ha érdekel: 1-2 óra -> Google

.
Tóriumos van norvég. Tóriumos sóolvadékos van, kínai. Sóolvadékos tengeralattjáró szerintem nem volt.
Az anyagokat megoldották. Az ITER reaktorfalában a tervezett tíz év alatt minden atom 2x fog elmozdulni a kristályrácsban. A DEMOban 30x!

• Tetszik

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 207
14 466
113
Tóriumos van norvég. Tóriumos sóolvadékos van, kínai. Sóolvadékos tengeralattjáró szerintem nem volt.
Az anyagokat megoldották. Az ITER reaktorfalában a tervezett tíz év alatt minden atom 2x fog elmozdulni a kristályrácsban. A DEMOban 30x!

...akkor "tisztán műszakilag" rendben lenne, már "csak" -- :rolleyes: -- a "szükség" hiányzik, vagy az akarat!

Remélem, a szándék/akarat hozza létre hamarabb, mint a szükség: egy meteor-becsapódás, vagy hasonló szintű alternatíva!

.

• Tetszik
Reactions: Beni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
...akkor "tisztán műszakilag" rendben lenne, már "csak" -- :rolleyes: -- a "szükség" hiányzik, vagy az akarat!

Remélem, a szándék/akarat hozza létre hamarabb, mint a szükség: egy meteor-becsapódás, vagy hasonló szintű alternatíva!

.
A tóriumos-sóolvadékosat kínában csinálják, és a Billgétsz fizeti. Sivatagos vidékekre szánják, ahol nincs hűtővíz.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Beni

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 207
14 466
113
A tóriumos-sóolvadékosat kínában csinálják, és a Billgétsz fizeti. Sivatagos vidékekre szánják, ahol nincs hűtővíz.

A "japok" évtizedekkel ezelőtt csináltak --terveztek-- "háztartási" urános atom-erőmű-kapszulát, ami gondozás-mentes volt, pár-tíz év működési idővel, 50kW körüli teljesítménnyel, stb...
Az --emlékeim szerint-- a ki-nem-mondott biztonsági kockázat miatt nem kapott (amcsi) jóváhagyást! Érdekes, hogy "pölö" az Tóriummal nem/alig alkalmas bármilyen terror-fenyegetésre!
Lehet, hogy újra kellene gondolniuk Tóriumos verzióban...

3-4 éve, mikor utoljára itt szóba került és idéztem, még fent volt a neten, de most hadd ne keressek utána...

Pár hónapja meg a románok akartak a tervező-asztalról pár-tucat amcsi-fejlesztésű-finanszírozású nano-erőművet...

...asszem' azt állapítottuk meg, hogy mivel kicsi beruházás(ok) ezért nem lehet belőle leget lopni és ezért nagy eséllyel nem lesz belőle semmi!!! Nagy csend is van!

.

• Tetszik
Reactions: gacsat and Beni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
A "japok" évtizedekkel ezelőtt csináltak --terveztek-- "háztartási" urános atom-erőmű-kapszulát, ami gondozás-mentes volt, pár-tíz év működési idővel, 50kW körüli teljesítménnyel, stb...
Az --emlékeim szerint-- a ki-nem-mondott biztonsági kockázat miatt nem kapott (amcsi) jóváhagyást! Érdekes, hogy "pölö" az Tóriummal nem/alig alkalmas bármilyen terror-fenyegetésre!
Lehet, hogy újra kellene gondolniuk Tóriumos verzióban...

3-4 éve, mikor utoljára itt szóba került és idéztem, még fent volt a neten, de most hadd ne keressek utána...

Pár hónapja meg a románok akartak a tervező-asztalról pár-tucat amcsi-fejlesztésű-finanszírozású nano-erőművet...

...asszem' azt állapítottuk meg, hogy mivel kicsi beruházás(ok) ezért nem lehet belőle leget lopni és ezért nagy eséllyel nem lesz belőle semmi!!! Nagy csend is van!

.
Hát, ha tetszik ez a téma, keresd ki a Pamir mobil atomerőművet. A belorusz tudományos akadémia volt ezekért felelős. Végig nem engedték el ezt a témát. Vagy 50 éven át fejlesztették. Voltak működő prototipusok, meg minden.
Persze a marsi gravitációra az egészet újra kéne tervezni. Ráadásul a kezelő személyzet harminc fő volt.

• Tetszik

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Tudnám, eddig mi a faszt csináltak?

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113

• Tetszik
Reactions: Nemerson

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 819
17 953
113
Mindeközben Oroszországban...

A hétvégén átszállították a Buran ürrepülőgép egy korai tesztpéldányát a Zsukovszkij repülőtérről a Zadorozsnij múzeumba.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Rogozin közben az űrszektorban dolgozóknak korlátozza a mozgását, Kazahsztán és Fehéroroszország kivételével nem utazhatnak külföldre.

Igazándiból Rogozin Twitter ámokfutásáról folyamatosan lehetne írni annyi van, de inkább kezdem ignorálni a fazont, mert kezd egyre gusztustalanabb lenni amit leművel.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Mindeközben Oroszországban...

A hétvégén átszállították a Buran ürrepülőgép egy korai tesztpéldányát a Zsukovszkij repülőtérről a Zadorozsnij múzeumba.

Rogozin közben az űrszektorban dolgozóknak korlátozza a mozgását, Kazahsztán és Fehéroroszország kivételével nem utazhatnak külföldre.

Igazándiból Rogozin Twitter ámokfutásáról folyamatosan lehetne írni annyi van, de inkább kezdem ignorálni a fazont, mert kezd egyre gusztustalanabb lenni amit leművel.
Jobb ha ő mint az FSzB.