Nagyon várom a Randevú a Rámávalt.Nem is várom el.
De azt sem, hogy még szökőévenként se jön egy ahhoz fogható film...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nagyon várom a Randevú a Rámávalt.Nem is várom el.
A Martian pont ilyen volt.Nem is várom el.
Nem, az úgy fosta telibe a fizikát minden szinten, hogy arra szavak nincsenek,Az Interstellar is sztem
At atlas 500 sorozat rakományburkolatába bele van csomagolva a centaur fokozat is, korántsem akkora mint gondolod.Viszont jóval rövidebb. Ha megnézed, Atlas V-ből van olyan, aminek az egyenes része ~12 méter hosszú, a Falcon 9-nak ~6 méter. Térfogatra 145 vs 233 köbméter. Vulcan még nagyobb lesz.
FH-val három probléma van:
- Nehéz a felső fokozata (4-4,5 tonna vs a Centaur 2,3 tonnájával szemben)
- Eleve alulméretezett a rakétához, az a Falcon 9-ra van méretezve
- MVac az RL-10-hez képest fasorban sincs hatékonyságot tekintve. 450.5 s Isp (4.418 km/s deltaV) vs 348 s (3.41 km/s deltaV). Ez a plusz 1 km/s deltaV nagyon sokat tud jelenteni egyes high energy pályáknál. Egyszerűen fizikailag nem tud versenyezni egy RP-1/LOX alapú hajtómű egy LH2/LO2 rendszerrel. Ráadásul az RL-10 egy nagyon jól eltalált hajtómű.
Szóval hiába emel meg 65 tonnát a Falcon Heavy LEO-ra, (amit igazán kihasználni sem tud a kicsi térfogatú raktér miatt), GTO-nál már csak 26 tonna, (60%-os esés), szemben az Atlas V-nél, ahol konfigurációtól függően 8,2t->4,7t, 19t->9t esés lesz. Minél nagyobb energiaigényű pálya kell, annál nagyobb hátrányban lesz az FH, ha meg kell még egy kick stage is (pl. mint a Parker Solar Probe esetén), akkor meg nem lesz hova tenni.
Sajnos most már nincs benne az Atlas meg a Delta IV a NASA összehasonlító oldalán (cserébe legalább bekerült a Falcon Heavy, de Vulcan-nal össze lehet vetni:Performance Website - Home
elvperf.ksc.nasa.gov
Illetve maga a Falconnak még egy nagy hiányossága, hogy jelenleg a vertikális integráció nem lehetséges, csak horizontális, emiatt egyes terheket eleve nem vihet. (Nem véletlenül tervezték az USAF miatt a hosszított fairinget és a mobil integrációs tornyot az FH-hoz.
OK, az egy fikciós film. Igen, lehetetlennek tűnik, hogy egy fekete lyuk közelében lévő vízzel borított bolygóról, ahol az árapály több száz méteres hullámokat hoz létre, csak úgy felszálljon egy űrcsónak, úgy, hogy a földről még a szokásos több fokozatú megoldással szöktek meg.Nem, az úgy fosta telibe a fizikát minden szinten, hogy arra szavak nincsenek,
Amúgy az egyik legszarabb és legbutább film, amit valaha láttam.
Nem vagyok én ebben a fénysebességben olyan biztos.Ki kell lépnem a szerepemből, de a hiperrealisztikus Interstellar megérintett.
Nekem is úgy ajánlotta be a haver, hogy Nolan a filmhez MIT tudósokat fogadott fel szakértőnek, hogy a standard modelltől az égi mechanikán át az általános relativitásig minden klappoljon. Felcsigázott. Aztán megnéztem...
Később kérdi, hogy volt-e amibe bele tudnék kötni tudományos szempontból. Mire én, hogy talán csak abba, amikor a főhős egy pszichedelikus hiperkocka húrjait pengetve küld Morze jeleket egy karóra mutatójára az egyetlen fénynél gyorsabb hatással, a szeretet erejével.![]()
Kivéve a nagy bumm utáni inflációs tágulást, meg a szuperpozíciók közti azonnali hatást, meg a szeretet erejét, de a kivételek csak erősítik a szabályt.Nem vagyok én ebben a fénysebességben olyan biztos.
a gravitációs erő/hatás is gyorsabb a fénynél.Kivéve a nagy bumm utáni inflációs tágulást, meg a szuperpozíciók közti azonnali hatást, meg a szeretet erejét, de a kivételek csak erősítik a szabályt.![]()
A gravitáció és a fény sebessége azonos.a gravitációs erő/hatás is gyorsabb a fénynél.
Legalább néger nem volt benne.Az Interstellarban voltak jó jelenetek, de maga a stori egy nagy zagyvaság volt.
Indokolatlan Féreglyukastúl, feketelyukban lévő könyvtár, stb. Ettől még lehet jó fantasztikus film.
De ha már úgyis a realisztikusság van terítéken, érdekes az ugye megtörtént esetet feldolgozó Apollo 13, amit azzal adnak el, hogy mennyire realisztikus.
Mivel nagyon jól dokumentált az eset, van mihez viszonyítani, és hát láthatjuk, hogy bizony a dramaturg ebben az esetben is belenyúlt a storiba, bár szerintem elég jól.
És itt jön az alkotói szabadság, mert a moziban melletted ülő csajszi lehet nem karol beléd ha azt látja a robbanás után, hogy a vérprofi kiképzett asztronautáknak még a vérnyomásuk sem emelkedik, és nyugodtan teszik a dolgukat, a hajó is éppen csak lassan elfordul, de semmi pánik.
Túl közel vannak egymáshoz az indítók. Ha egy eldurran, vigye már magával a másikat is?Én addig is maradnék ezeknél
Ezért szerkezetileg sokan nem is úgy képzelik el a búrát mint egy lefordított üvegtálat, hanem mint egy felfújt ballont, valami olyasmi anyagból mint a PET palackok, csak vastagabb és több rétegű, a rétegek között szigetelő levegővel.Túl közel vannak egymáshoz az indítók. Ha egy eldurran, vigye már magával a másikat is?
Az üvegbúra a városok fölött nem fog összejönni. A légnyomás négyzetméterenként tíz tonnával próbálná fölemelni. Sikerülne neki.
Akkor se tudod lerögzíteni. Egy teljes gömböt kéne építeni, a felét a föld alá. Különben nincs oly erő, ami a földön tartaná.Ezért szerkezetileg sokan nem is úgy képzelik el a búrát mint egy lefordított üvegtálat, hanem mint egy felfújt ballont, valami olyasmi anyagból mint a PET palackok, csak vastagabb és több rétegű, a rétegek között szigetelő levegővel.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..