Van arra lehetőség, hogy az orosz teherűrhajókon kívül más eszközzel emeljék az ISS pályáját? Van az ISS-nek saját hajtóműve és csak üzemanyag kell? Nem emlékszek ilyesmire, mintha mindig csak a csatlakozott űrhajók segítségével emeltek a pályán...
Elég gyakran kell pályát módosítani:
Szerintem sürgősen meg kell oldani ezt a problémát, pár száz nap és nem lehet majd rajta már segíteni....
Van, Cygnus. Probléma az, hogy Antares-szel lövik fel, aminek az első fokozatának tartálya ukrán a hajtóműve meg orosz. A Zvezdára szerelt hajtóműveket el lehet felejteni, utoljára 2006-ban akarták kipróbálni, akkor se túl nagy sikerrel. Azóta az arra járó űrhajókat használták pályakorrekcióra. Persze, lehet indítani Atlas V-ről is, amivel megint van két probléma, egyik, hogy gyakorlatilag eladták az utolsót is és be fogják fejezni a gyártását, másik, hogy szintén orosz hajtóműve van. Vulcan-Centaur meg még egy picit odébb van. De gondolom, ha azon múlik, tudni fognak átcsoportosítani egyet.
Azt nem tudom, hogy mennyire fér el egy Cygnus egy Falcon 9-on. Súlyra nem lenne probléma, de a fairing az elég pici a F9-en. Mondjuk véleményem szerint Musk inkább elő fog állni valami módosított Cargo Dragonnal, megnövelt üzemanyagtartályokkal, vagy csak simán valami szatellit-buszt átalakítanak és beteszik a Dragon "csomagtartójába".
Ami talán még szóba jöhet, bár valószínűleg nem rövid távon, az az európai ATV gyártásának újraindítása (némileg problémás, hogy az orosz részre dokkolna, valószínűleg át kellene tervezni, mert nem hiszem, hogy az oroszok engedélye, közreműködése nélkül tudnának dokkolni) vagy talán a japán HTV, de azt sem tudom, hogy alkalmas-e egyáltalán a feladatra.
Mindazonáltal, szerintem az oroszok se hülyék, nem fogják hagyni az ISS-t veszni, nekik is bőven szükségük van rá. Ha esetleg tényleg nagyon bevadulnának és leválasztanák az orosz szekciót, akkor is szarban lennének, mert akkor meg áramuk lenne kevés.