Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 711
17 449
113
7. kísérletre sem sikerült Föld körüli pályára állítani a csillaghalót.
Mondjuk ez most se volt tervben, ugyanúgy landolt volna, ahogy korábban, de már tesztelték volna a műhold adagoló PEZ rendszert..

Én már többször jeleztem, hogy a hajóval lesznek gondok, továbbra is potyognak a csempék, pedig ez még nem Holdról visszatérő sebesség, a raktér ajtó sem megoldott, gyakorlatilag csak a Starlink felé lapos műholdak hordozására lehet alkalmas ebben a formában. Itt pl a BO előbbre jár az extra nagy Fairing-el.
És akkor még orbitális randevút, tankolást nem is említettem.

A booster kezd működni, akár használhatnák is, de nincs értelmes második fokozat hozzá.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 849
10 932
113
A booster kezd működni, akár használhatnák is, de nincs értelmes második fokozat hozzá.
Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz a booster/hajtóművek újrahasználhatók (mármint nem kísérleti célra hanem operatívan) és mekkora felújítás után hányszor? Az árra is kíváncsi leszek, Szerintem még csak egy techdemo ez az egész. Mindenesetre valamit n(agyon) elszámolhattak, mert a teherbírás a közelében sincs a vártnak. Az meg hajmeresztő, hogy a Shipet fel akarják vinni LEO-ról GTO-ra (meg vissza) újratankolással, egy kis végfokozat helyett műholdanként. A 20t hasznos teher egy 70 tonnás visszatérő eszközzel való felvitele már az SST-nél sem jött be.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 711
17 449
113
Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz a booster/hajtóművek újrahasználhatók (mármint nem kísérleti célra hanem operatívan) és mekkora felújítás után hányszor? Az árra is kíváncsi leszek, Szerintem még csak egy techdemo ez az egész. Mindenesetre valamit n(agyon) elszámolhattak, mert a teherbírás a közelében sincs a vártnak.
A Raptorokból bár a kezdeti állapothoz képest sok extrát ki tudták préselni, de még mindig messze vannak a tervezett 330-350t tolóerőtől. A jelenlegi 260-280t is úgy érték el, hogy brutál magas chamber nyomáson 350bar üzemel, ami nem feltétlenül az újrahasznosítás záloga. Itt is a BO direktben alacsony, 135bar és egyszerűbb működési ciklust használ.

De ja, szerintem mindkettő alul teljesít, a NewGlennt rossz volt nézni, alig akarta elhagyni a padot, de nekik legalább van értelmes második fokozat, és használható raktér. (Konkrétan nagyobb mint a starship ebben a formában)

A starship legjobb esetben se tűnik többre alkalmasnak mint egy LEO shuttle.
Az meg hajmeresztő, hogy a Shipet fel akarják vinni LEO-ról GTO-ra (meg vissza) újratankolással, egy kis végfokozat helyett műholdanként. A 20t hasznos teher egy 70 tonnás visszatérő eszközzel való felvitele már az SST-nél sem jött be.
??Ennek aztán meg mi értelme? Nem is hallottam erről.

• Tetszik
Reactions: endre

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 139
9 817
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: gergo55

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 711
17 449
113
Ugyebár az a szemlélet, hogy a "full reusanle" Starship párszázezer dollárért repül, akkor már miért ne? Ingy'é van. Csak valahogy a valóság egyre inkább visszanyal.
Hát sok értelmét nem látom. Vagy azért csinálnák, hogy ha már úgyis tesztelni kell a tankolást?
Akárhogy is ez még odébb lessz.

Kikerült belső felvétel a nyári repulesről Starship29;
20250117-141832.jpg

És ez túlélte a visszatérést.. csak kicsit itt ott megolvadt.. de minden fasza..

:)
20250117-141820.jpg

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 849
10 932
113
Hát sok értelmét nem látom. Vagy azért csinálnák, hogy ha már úgyis tesztelni kell a tankolást?
Akárhogy is ez még odébb lessz.
Gondolj bele a HLS-be. A 6 raptort meg egy csomó más felesleges cuccot elviszi a Holdig, majd le és felszáll vele. Sok-sok felesleges tömeg ott is. Én ennek sem látom sok értelmét.

• Tetszik
Reactions: gergo55