Űrkutatás

Nálam rossz pont - én kutyás vagyok. :cool:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Én mondjuk mind2, de Mc Devitt: Ördög szeme c. könyvében sóhajtott fel a pilóta, Chase Kolpath, hogy a következő kör evakuációs útra macskákat fog hozni. Innentől nem volt nehéz összekombinálni a Machete in Spaaace-videóval:
Amikor ki kellett találni a Twitter-csatornám nevét, amiben mondjuk az ég adta semmit nem csinálok fellövéses hírek tovább posztolását leszámítva. Viszont így nem kell jegyzetelgetnem. És vannak, akik mége ezt is hajlandóak bekövetni.

• Tetszik
Reactions: Cifu
"Jelenleg végleges holdjárónk tervezése folyik, figyelembe véve holdraszállási partnerünk, az Astrobotic Inc. Peregrine leszállóegysége által adott peremfeltételeket. Tervezett indításunk 2019 második felére esik; a Peregrine-t egy Atlas 5 rakéta indítja el a Hold felé. A földi alkalmazások területén aknakereső és feltérképező rendszerünk prototípusán dolgozunk."

http://nyomdmegteis.hu/

22687833_1678956672124426_483224408754999169_n.jpg
Tetszik az ötlet, hogy a Masat sikere után megint egy magyar fejlesztés kerüljön a Holdra, de miért kell ehhez nekem hawaii és afrikai kiruccanásokat támogatnom????

Hát ez elég gyengus:
- nem a Szőke Mérnöknéni közvetíti
- Musk legutóbb fizikai modellt prezentált, ott volt, hogy az orra állt lefele és úgy fékezett. Ez a landolási profil túl földi.
- nincs alatta Vangelis
- nincs menzás csörömpölés a háttérben mint minden SpaceX közvetítésnél (meg üdvrivalgás a lényeges pontokon)

- én amúgy is a Falcon Heavyt várom

- én amúgy is a Falcon Heavyt várom

Miért? :)
Musk már kifejtette, hogy gyakorlatilag halva született.

Ma mindössze a cirka 6 tonnás Arabsat 6A (tervezett indítás 2018) és a ~6,4 tonnás ViaSat-3 (tervezett indítás 2020) a két GTO pályára szóló megrendelője - mindkettő a Falcon 9 képességein belül van egyszer használatos módban. Ezen kívül van még két demonstrációs repülés, az első a SpaceX által (ez fog még idén (???) bekövetkezni, a rakéta orrán valami súlymakett lesz csak a hírek szerint) és még egy, amelynek keretében több kísérleti műholdat kellene pályára állítaniuk az Amerikai Védelmi minisztérium megbízásából, hogy a jövőbeni esetleges megrendeléseknek meg tudnak-e felelni (ennek nincs sok értelme, hiszen az ULA és az USAF kimanőverezte a SpaceX-et, és 2023-ig megrendeltek hat Delta IV Heavy indítást). Az ötödik a Hold-megkerülő turistaút lenne. Ennyi. Ha őszinték akarunk lenne gyakorlatilag van az EELV minősítő repülés és a turistaút, ahova valóban szükséges a Falcon Heavy...

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
Miért? :)
Musk már kifejtette, hogy gyakorlatilag halva született.

Ma mindössze a cirka 6 tonnás Arabsat 6A (tervezett indítás 2018) és a ~6,4 tonnás ViaSat-3 (tervezett indítás 2020) a két GTO pályára szóló megrendelője - mindkettő a Falcon 9 képességein belül van egyszer használatos módban. Ezen kívül van még két demonstrációs repülés, az első a SpaceX által (ez fog még idén (???) bekövetkezni, a rakéta orrán valami súlymakett lesz csak a hírek szerint) és még egy, amelynek keretében több kísérleti műholdat kellene pályára állítaniuk az Amerikai Védelmi minisztérium megbízásából, hogy a jövőbeni esetleges megrendeléseknek meg tudnak-e felelni (ennek nincs sok értelme, hiszen az ULA és az USAF kimanőverezte a SpaceX-et, és 2023-ig megrendeltek hat Delta IV Heavy indítást). Az ötödik a Hold-megkerülő turistaút lenne. Ennyi. Ha őszinték akarunk lenne gyakorlatilag van az EELV minősítő repülés és a turistaút, ahova valóban szükséges a Falcon Heavy...
De én pont ezért várom.

3 éves videó, de a felállás max annyit változott, hogy a Sierra Nevada végül csak teherszállításra szerződhetett:

Boeing CST-100-ról amúgy tudunk valami pontosabbat? Azt látom, hogy beleölt a NASA egy csomó pézt és az Atlas V is emberszállítóra lesz/lett vizsgáztatva, de ők nem kotkodálják tele a mêdiát minden csavar meghúzásánál. Elvileg jövőre már nagyon repülniük kellene.

Podcast a Vector vezérével (a bácsi a 90-es ébekben az orosz ICBM-ek műhold fellövésekre használatát koordinálta, őt hívta fel Musk 2001-ben, hogy kéne neki egy rakéta a Marsra). Még nem hallgattam végig, de tömören:
- 1,5 millió usd lenne a fellövés ára LEO-ra
- a piacon jelenleg 1-3 évet kell várnia egy műholdnak a fellövésre. Ők 3 hónap határidővel vállalják.
- csak 1U, 2U, 3U és 12U mikroműholdakat támogatnak, és nem kell konténerezni őket (jelenleg a masodlagos rakománynál van egy ilyen előírás a nagy rakéták esetében, ami többlet tömeget jelent).
- egy hagyományos tartálykocsival viszik ki az üzemanyagot (Advanced Propylene és folyékony oxigén) a fellövés helyére, 3 óra alatt bárhol telepíteni tudják a kilövő állást, amivel elég egyedi pályákat tudnak kínálni
- 2019-re 100 indítast terveznek egy évben az R-rel és 25-öt a H-val
- minden "felesleges" dolgot kidobtak a rakétából, ami egyébként egy éveken át garázsban reszelgetett Garvey Spacecraft (a fickó az MDD-nél mérnökösködött) NLV-20 leszármazottja: alacsony nyomásokon dolgoznak és nincsenek turbo-pumpák
- szénszálas anyagokból épül a rakéta test, az üzemanyag-tartály, de még a hajtómű harangja is.
- az első fokozat újra hasznosítható (ejtőernyővel leesik a szárazföldre, vagy vmi UAV elkapja, ez kicsit ködös)
- eddig 22,25 millió dollárt kalapoztak össze kockázati tőke formájában: Sequoia Capital, Shasta Ventures, Lightspeed Venture Partners és Space Angels.

Rakéták:
- Vector-R: 66 kg Low Earth Orbit
- Vector-H: 160 kg Low Earth Orbit.

Kijöttem ápolni a magyar-morva kapcsolatokat (Bock Cabernet Franc cseréje barna Bernardra). Ilyenkor illik órát is tartani: kiküldtem egy listát jegybankokkal, devizákkal stb stb, erre ráugrottak a "cats in space"-re. Szóval tegnap nekiugrottam frissíteni a február óta bekövetkezett esemenyekkel a magyar nyelvű cikket. Műkedvelő kollégák építő (fel- és leépítő) kritikáit szívesen fogadom :-)
LETŐTÉS ITTEN

Szóval tegnap nekiugrottam frissíteni a február óta bekövetkezett esemenyekkel a magyar nyelvű cikket.
A link egy angol nyelvu osszefoglalora mutat. (Talan eloadasok diai.) Tok jo meg minden, de hol van a frissitett magyar nyelvu cikk?
Műkedvelő kollégák építő (fel- és leépítő) kritikáit szívesen fogadom :)
Egy harslevelu jobb lett volna. :)

Kicsit részletesebben:
https://www.space.com/38712-spacex-rocket-engine-test-explosion.html
Nov 4.én egy félresikerült teszt során felrobbant a SpaceX új Block5-ös Merlin hajtóműve a Texasi McGregor tesztközpontban.
Egész pontosan még nem tudják hogy hol következett be robbanás: a hajtóműben vagy a tesztelésre szolgáló valamelyik egyéb berendezésben.
Ezt majd a jelenleg zajló vizsgálat hivatott eldönteni.
A hiba egy vészhelyzeti eljárás tesztelése során következett be amikor is a hajtóművet feltöltik LOX-al és azt szimulálják hogy egy szivárgás miatt erős nyomásesés lép fel a rendszerben. A teszt során a hajtómű nem működik, jelen esetben a LOX mégis valahogy tüzet fogott és berobbant...
A baleset hangsúlyozottan nem érinti a jelenleg használt Block 4-es Merlineket viszont érintheti a Falcon 9 Full Thrust (Falcon 9 v1.2) tervezett menetrendjét.

Kicsit részletesebben:
https://www.space.com/38712-spacex-rocket-engine-test-explosion.html
Nov 4.én egy félresikerült teszt során felrobbant a SpaceX új Block5-ös Merlin hajtóműve a Texasi McGregor tesztközpontban.
Egész pontosan még nem tudják hogy hol következett be robbanás: a hajtóműben vagy a tesztelésre szolgáló valamelyik egyéb berendezésben.
Ezt majd a jelenleg zajló vizsgálat hivatott eldönteni.
A hiba egy vészhelyzeti eljárás tesztelése során következett be amikor is a hajtóművet feltöltik LOX-al és azt szimulálják hogy egy szivárgás miatt erős nyomásesés lép fel a rendszerben. A teszt során a hajtómű nem működik, jelen esetben a LOX mégis valahogy tüzet fogott és berobbant...
A baleset hangsúlyozottan nem érinti a jelenleg használt Block 4-es Merlineket viszont érintheti a Falcon 9 Full Thrust (Falcon 9 v1.2) tervezett menetrendjét.
De egyébként a Merlint már csak szoftveresen húzzák, hardver ügyileg nem igazán nyúltak bele. Tudtommal.

Egy kis Marsos összeesküvés.... :-)

A hét végén sikeresen tesztelték a Sierra Nevada cég Dream Chaser siklóját.
A gépet egy helikopter aláfüggesztve emelték 3 000 m magasra, és onnan leejtve hajtott végre sikeres automatikus repülést és leszállást az Edwards légibázis 22L futópályájára.
A következő tesztnél a gépet egy C-17-es fogja felvontatni jó magasra és onnan fog végrehajtani egy hosszabb idejű siklást és leszállást.
A Sierra Nevadának jó oka van pörgetni a teszteket. 2016-óta érvényes szerződése van a NASA-val hat személyzet nélküli teherszállító küldetésre az ISS-hez.
http://aviationweek.com/space/dream...m=email&elq2=6c8b3ce8a64942d3b0f4fdc8df4f342b

dreamchaserNASA_landing.jpg