Visszajelzések és javaslatok

Dögöljek meg, ha értem, hogy miért van több köze a dán SAFE részvételnek a díszegyenruhákhoz, mint a magyar haderő lehetséges fejlesztési irányaihoz.

Ui.: miert van lezárva a visszajelzős topic? Lenne panaszom (mobil módban nem tudok keresni a fórumon) és már panaszkodni sem tudok.

:D

Dögöljek meg, ha értem, hogy miért van több köze a dán SAFE részvételnek a díszegyenruhákhoz, mint a magyar haderő lehetséges fejlesztési irányaihoz.

Ui.: miert van lezárva a visszajelzős topic? Lenne panaszom (mobil módban nem tudok keresni a fórumon) és már panaszkodni sem tudok.

:D
Fordítsd el a telfonod képernyőjét és akkor tudsz keresni

Lehetne kérni, hogy jobb felső sarokban lévő kereső mező alá kerüljön vissza a "keresés témák (címe) között" check box, ahogy régen volt?
Egy csomó fölösleges kattintástól és macerától kímélné meg a fórumozókat.

Előre is köszi Wadiya minden polgára nevében. :)

• Tetszik
Reactions: Negan and LMzek 2.0
Normál esetben úgy működik a fórummotor hogy áthelyezi a kijelölt hozzászólásokat a megadott topikba és megszünteti a fájlok kijelölését.
Néha viszont áthelyezés után is kijelölve maradnak az áthelyezett hozzászólások. Ilyenkor hozzáveszi őket a következő kijelölésekhez. Ha jók a megfigyeléseim, olyankor szokott megzavarodni amikor a szerver túlterhelt lesz.

• Tetszik
Reactions: dudi
Normál esetben úgy működik a fórummotor hogy áthelyezi a kijelölt hozzászólásokat a megadott topikba és megszünteti a fájlok kijelölését.
Néha viszont áthelyezés után is kijelölve maradnak az áthelyezett hozzászólások. Ilyenkor hozzáveszi őket a következő kijelölésekhez. Ha jók a megfigyeléseim, olyankor szokott megzavarodni amikor a szerver túlterhelt lesz.
Gondoltam, hogy zavar lépett fel az erőben.

1. Nem működik az idézések beillesztése funkció Firefoxban valamiért.

2. Komolyan ez lesz a színvonal? (mellesleg igazat adok az AI-nak itt) Más topikokban is idegesítő az AI spam. Itt legalább a prompt (legalábbis egy része) benne van, de az eddigi túl sok szabadidővel és esetenként kevés sütnivalóval vagy valóságérzékeléssel, vagy monomániával rendelkezők, többnyire nyugdíjas korúak, megszálltak egyes témákat. Emellett a fizetett, vagy önszorgalomból digitális polgárok körtánca is volt, de most a tevékenységük hatványozódik ezzel.

Javaslataim: rate limit, hossz limit, stb.
Jön a választás is, és ez is. A Dead Internet Theory egy korai példája lesz az oldal így, botok és NPC-k kiüldöznek mindenki mást.

Írtam a Copilot AI-nak:

Egy kósza hírt hallottam, mely szerint egy fizikusnő mondta, hogy a svájci CERN gyórsítóban sikerült valamiféle kaput kinyitni, amin keresztül lények ki-be járnak. Tudsz erről valami bővebben?
---------------------------------------------------------

Röviden: nincs valóságalapja annak a hírnek, hogy a CERN „kaput nyitott volna”, amin lények járnak át. Ez egy internetes összeesküvés‑mítosz, amelyet főleg YouTube‑csatornák és bulvároldalak terjesztenek. A CERN hivatalos és független tudományos forrásai szerint ilyen jelenség nem történt, és fizikailag sem lehetséges a jelenlegi technológiával.

Miért terjed mégis ez a történet?​

⭐ 1.​

A keresésben is látható, hogy a hír forrásai jellemzően:

• YouTube‑csatornák, amelyek „portálokról”, „dimenziólényekről” beszélnek,
  • bulváros, szenzációhajhász oldalak.
Ezek nem tudományos források, és gyakran teljesen kitalált történeteket adnak elő.

⭐ 2.​

A Nagy Hadronütköztető (LHC) valóban extrém energiákat használ, és olyan fogalmakkal dolgozik, mint:

• kvarkok,
  • sötét anyag,
  • extra dimenziók elméleti lehetősége.
Ez sokak fantáziáját beindítja, és könnyen születnek belőle sci-fi jellegű mítoszok.

⭐ 3.​

Az ilyen hírekben:

• nincs név,
  • nincs intézmény,
  • nincs publikáció,
  • nincs ellenőrizhető forrás.
Ez tipikus jele a kitalált történeteknek.

Mi a valóság?​

A CERN​

A részecskefizika jelenlegi állása szerint:

• nincsen olyan energia vagy technológia, amellyel stabil „átjáró” nyitható lenne,
  • a CERN energiái nagyságrendekkel kisebbek, mint amik ehhez kellenének,
  • a kísérletek minden eredménye nyilvános és ellenőrizhető.

A CERN működését több ezer kutató felügyeli​

A világ minden tájáról érkező fizikusok dolgoznak ott, és minden eredményt publikálnak. Egy ilyen horderejű jelenséget nem lehetne eltitkolni.

A „lények ki‑be járnak” típusú állítások a sci-fi kategóriába tartoznak​

Nincs semmilyen megfigyelés, adat vagy mérés, amely ilyesmit alátámasztana.

Összegzés​

• A hír nem igaz, és nincs tudományos alapja.
  • A CERN nem nyitott kaput, és nem járnak át rajta lények.
  • A történet egy internetes mítosz, amelyet kattintásvadász videók terjesztenek.

2. Komolyan ez lesz a színvonal? (mellesleg igazat adok az AI-nak itt) Más topikokban is idegesítő az AI spam. Itt legalább a prompt (legalábbis egy része) benne van, de az eddigi túl sok szabadidővel és esetenként kevés sütnivalóval vagy valóságérzékeléssel, vagy monomániával rendelkezők, többnyire nyugdíjas korúak, megszálltak egyes témákat. Emellett a fizetett, vagy önszorgalomból digitális polgárok körtánca is volt, de most a tevékenységük hatványozódik ezzel.

Jön a választás is, és ez is. A Dead Internet Theory egy korai példája lesz az oldal így, botok és NPC-k kiüldöznek mindenki mást.
Én miért nem értem sose azokat, amiket ide posztolsz? :(

Szerintem is regulálni kéne az AI használatot, egyre többször látom én is. Egyszerre semmitmondó (mert az ai-ban nem lehet megbízni ilyenben) és egyszerre igénytelen. Én a fórumozók gondolataira vagyok kíváncsi (még akkor is ha szerintem hülyeség), nem slop-ra.

Az alábbi blokk záró bekezdése bekerült ma a fórumszabályzatba. Még nem aktiváltam a fórumban, hogy mindenkinek tolja ki a fórumszabályzat változás kötelező elfogadását. Ma / holnap erre is sor kerül majd, addig is itt a magyarázat:

-----

Állásfoglalás az AI / LLM generált tartalmakról:

Mivel az utóbbi időben kezd elharapózni a különféle LLM-ekből egy az egyben bemásolt tartalom, idejét láttuk formálisan is állást foglalni a kérdésben.

Szilárd meggyőződésünk, hogy az LLM tud hasznos is lenni, de a HTKA fórumán (meg szerintünk nagyjából semmilyen fórumon) nincs keresnivalója az ilyen módon generált tartalomnak.

Ha nincs saját magad által megfogalmazott mondandód a témában, vagy éppen lusta vagy saját magad tartalmat írni, akkor arra nem az a megoldás, hogy helyette beömlesztesz LLM-mel generált valamit. Mert a lőtéri kutyát sem érdekli, hogy XY generatív AI éppen mit szedett össze jól, vagy épp hallucinált a témában. Aki az emberi interakciókat szolgáló fórumot látogatva, az ottani létező személyek gondolatai, véleményei helyett valamilyen fura okból kifolyólag ilyesmire kiváncsi, az majd promtolja saját magának.

Ha adott témában tájékozódáshoz használod valamelyik LLM-et, az természetesen a te saját döntésed, de generált tartalom behozatala már nem megengedett.

Fentiek alapján a feltételezhetően generatív AI / LLM (ChatGPT, Claude, Gemini, DeepSeek, Grok, CoPilot, stb.) készítette tartalmat akár csak részben is tartalmazó hozzászólások törlésre kerülnek.

Ha adott témában tájékozódáshoz használod valamelyik LLM-et, az természetesen a te saját döntésed, de generált tartalom behozatala már nem megengedett.
Csak annyi kérdés az előzetes tisztázás érdekében, hogyha valaki mondjuk egy idegen nyelvű cikket fordít le LLM-el - nem átír, összegez, a tartalom ugyanaz marad, hanem tényleg szöveghűen lefordítja -, az gondolom nem esik ennek a tiltásnak a hatálya alá?

Nem akarok senkit sem ösztönözni arra, hogy akkor most Lenin-összes hosszúságú hsz-ket írjon - miután a fórum már majdnem szopott miatta egyszer -, csak legyen még ez az elején érthetően különválasztva.

Csak annyi kérdés az előzetes tisztázás érdekében, hogyha valaki mondjuk egy idegen nyelvű cikket fordít le LLM-el - nem átír, összegez, a tartalom ugyanaz marad, hanem tényleg szöveghűen lefordítja -, az gondolom nem esik ennek a tiltásnak a hatálya alá?

Nem akarok senkit sem ösztönözni arra, hogy akkor most Lenin-összes hosszúságú hsz-ket írjon - miután a fórum már majdnem szopott miatta egyszer -, csak legyen még ez az elején érthetően különválasztva.
Szerintem az lenne a fair, ha az AI használatáról a posztoló nyilatkozna a poszt elején.

Az alábbi blokk záró bekezdése bekerült ma a fórumszabályzatba. Még nem aktiváltam a fórumban, hogy mindenkinek tolja ki a fórumszabályzat változás kötelező elfogadását. Ma / holnap erre is sor kerül majd, addig is itt a magyarázat:

-----

Állásfoglalás az AI / LLM generált tartalmakról:

Mivel az utóbbi időben kezd elharapózni a különféle LLM-ekből egy az egyben bemásolt tartalom, idejét láttuk formálisan is állást foglalni a kérdésben.

Szilárd meggyőződésünk, hogy az LLM tud hasznos is lenni, de a HTKA fórumán (meg szerintünk nagyjából semmilyen fórumon) nincs keresnivalója az ilyen módon generált tartalomnak.

Ha nincs saját magad által megfogalmazott mondandód a témában, vagy éppen lusta vagy saját magad tartalmat írni, akkor arra nem az a megoldás, hogy helyette beömlesztesz LLM-mel generált valamit. Mert a lőtéri kutyát sem érdekli, hogy XY generatív AI éppen mit szedett össze jól, vagy épp hallucinált a témában. Aki az emberi interakciókat szolgáló fórumot látogatva, az ottani létező személyek gondolatai, véleményei helyett valamilyen fura okból kifolyólag ilyesmire kiváncsi, az majd promtolja saját magának.

Fentiek alapján a feltételezhetően generatív AI / LLM (ChatGPT, Claude, Gemini, DeepSeek, Grok, CoPilot, stb.) készítette tartalmat akár csak részben is tartalmazó hozzászólások törlésre kerülnek.
Két esetben - sajnos - bővebben másoltam be a Fórumra AI választ.
Mindkét esetben különböző médiákban megírt, elsőre érdekesnek tűnő hír ellenőrzésére használtam, megspórolva rengeteg, keresésre fordítandó időt.

Hangsúlyozom, nem új elméleteket gyártattam az AI-val, hanem álhír ellenőrzésre használtam, hogy ne nekem keljen kulizni. Szerintem erre jó, persze a válaszait át kell gondolni.

Azt biztos, hogynem kellett volna, hogy a "bőbeszédűnek" minden mondatát bemásoltam.

Lehetne kérni, hogy jobb felső sarokban lévő kereső mező alá kerüljön vissza a "keresés témák (címe) között" check box, ahogy régen volt?
Egy csomó fölösleges kattintástól és macerától kímélné meg a fórumozókat.

Előre is köszi Wadiya minden polgára nevében. :)
@Tcat Erről valami visszajelzés esetleg? igen / nem / talán?