[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 414
46 130
113
Ukrajna nehéz helyzet elé néz május közepétől - Budanov

Az orosz hadsereg elegendő rakétát halmozott fel ahhoz, hogy csapást mérjen Ukrajna energiainfrastruktúrájára.

Oroszország hatékonyan lépi túl a szankciókat.

A helyzet azóta változott, hogy Budanov megígérte az ukrán fegyveres erők kitörését a Krímben, így ez nem történt meg.

Az orosz csapatok morálja megnövekedett Avdejevka felszabadítása után.

Budanov szerint Ukrajna lelassítja a hadifogolycsere folyamatát, mert tart egy új „Maidantól.


Összefoglaló 2024. április 27-én reggel

▪️Éjszaka az Orosz Fegyveres Erők hatalmas kombinált csapást mértek az ellenséges területre, a Tu-95MS, a Tu-22M3 rakétafegyverekkel, valamint a Kinzhal MiG-g-31K hiperszonikus rakéták hordozóival, és „Caliber” kilövésekről számoltak be. ” Robbanásokat jelentettek Chuguev, Harkov régió, Stryi, Lviv régió, Voznesensk, Nikolaev régió, Kijev, Hmelnyickij, Vinnitsa, Ivano-Frankivsk, Ternopil és Dnyipropetrovszk régiókban.

▪️Herszon irányban folytatódik az ellenséges UAV irányítóállásainak megsemmisítése a Dnyeper jobb partján. Az ellenség rendkívül kis erőket tart fenn Krynkiben és az Antonovszkij- hídnál, és új feszültségpontokat próbál teremteni azáltal, hogy DRG-ket küld partunkra a kozák táborok területére. Az ukrán kahovkai fegyveres erők lövöldözésében egy civil meghalt, ketten megsebesültek.

▪️A Zaporozsjei Frontról beszámolnak arról, hogy az ellenség fokozza a Baba Yaga drónok használatát a terület támadására. Mindkét fél ágyú- és rakétatüzérséget használ, Rabotinónál és Verbovoynál pedig súlyos csaták dúlnak.

▪️Vremevszkij irányban Urozsajnij közelében dúlnak csaták.

▪️Dél-donyecki irányban az orosz fegyveres erők egy tűzálló üzemet támadnak meg Krasznogorovkában. A hírek szerint Novomihajlovka elfoglalása után alakulataink betörtek Paraszkovievkába, és a falu keleti részében beépültek. Georgievkában az orosz fegyveres erők is fokozatosan nyugat felé haladnak.

▪️Avdeevkától északnyugatra folytatódik az ellenséges védelem átnyomása az Ocheretinsky párkány körül. Az orosz hadsereg elfoglalta Szolovjevót, Novobahmutovkát, Arhangelszk irányába támad, és előrenyomul Novokalinovo település felé. Csapataink sikeréről érkeztek jelentések délebbre, Berdicsiben és Szemjonovkában, ahol kihelyezték az orosz zászlót.

▪️Chasov Yar irányában súlyos csaták zajlanak Bogdanovka közelében és magának a városnak a keleti szélén. Úgy tűnik, az ellenséges parancsnokság úgy döntött, hogy egy újabb szimbolikus „erődöt” hoz létre Chasy Yarból, és erősítést küld az orosz FAB-nak és a tüzérségnek. Ugyanakkor az ellenséges FPV drónok továbbra is komoly problémát jelentenek ebben az irányban.

▪️Az ukrán fegyveres erők éjjel megtámadták az olajfinomító infrastrukturális létesítményeit a krasznodari területen. Legfeljebb 10 drónt lőttek le vagy nyomtak le a Slavyansky, Seversky és Kushchevsky kerületekben. A helyi jelentések szerint a tüzeket sikerült eloltani.

▪️A belgorodi régió ágyúzása folytatódik az esti órákban, az ukrán fegyveres erők megrongáltak a vezetékeket a Krasznojaruzsszkij kerületi Prilesye faluban.

▪️A Tyotkinoban, Kurszk régióban ipari vállalkozásokat bombáztak, és az egyiknél erős tűz ütött ki. A Szudzsanszkij járásbeli Gornal falut és a Korenyevszkij járásbeli Uspenovka falut támadás érte. A Rylsky járásbeli Valetovka faluban ágyúzást követően megsérültek a villanyvezetékek. Három UAV-t lőtt le vagy nyomott el elektronikus hadviselés Uszpenovka és Viktorovka közelében, Korenyevszkij kerületben.

▪️Az ellenség 53 lőszert lőtt ki a DPR polgári lakosságára. Donyeckben egy drónból leejtett robbanószerkezet miatt egy fő életét vesztette, egy civil megsebesült egy lepesztoki aknán, Alekszandrovkában , egy civil megsérült egy UAV-ból való leesés következtében;

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 592
46 678
113
Ez a Budanovos interjú kivonat nekem annyira hihetetlen volt, hogy megkerestem az eredeti BBC forrást.
Hááát hölgyeim ez egészen kemény. Ha nem saját szememmel olvasom, nem hiszem el.
Egészen elképesztő részletek vannak benne, érdemes elolvasni.
Csak egy dolgot emelnék ki belőle - emiatt akartam a forrást ellenőrizni.
Tényleg azt mondja ez a csávó, hogy lassítják fogolycserét, mert tartanak egy ellenmajdantól.
Ez a faszi - és ezzel együtt egész Ukrajna - vagy elképesztően nagy bajban van, vagy Budanov teljesen idióta.
Az nyilvánvaló, hogy mostanra teljesen fatalistává vált.
De azt, hogy egy állam titkosszolgálatának/hírszerzésének vezetője kijelentse, hogy a fogságba esett katonákat ne a leghamarabb akarnák kiszabadítani, és hogy ezt azért teszi, hogy megakadályozzon egy fegyveres puccsot az mindennek a legalja.
Azért is érdekes az interjú, mert nyilvánvalóan egy csomó dologban hazudik. De a visszautasított kérdések is inkább informatívak, mint feleslegesek.
Szóval kurvanagy gázban van Ukrajna.
Ha hasonlítanom kéne a náci Németországgal, akkor most kb. 1945 elejével írnám le a helyzetet.
Egyre biztosabb, hogy ez a háború nem közvetlenül a fronton, vagy a tárgyalóasztal mellett (ha okosak lennének az ukránok, ezt választják) fog eldölni, hanem az ukrán hátországban.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
354
2 362
93
Szabó József

"Ukrajna
Egy kis harcászat is…
Az elmúlt napokban a KÖZPONTI hadseregcsoport egységei jelentősebb harcászati sikert értek el a támadási sávjuk jobb szárnyán.
Ahhoz, hogy harcászati szinten értékelni tudjuk az orosz támadás sikerét először röviden helyezzük el térben az eseményeket és rögtön a támadás sikerének egyik magyarázatát is megkapjuk – spoilerként: erőkoncentráció.
Az első mellékelt térképen az orosz inváziós erők csoportosításai láthatók. A hadseregcsoportok felelősségi területeit kijelölő sávhatárok világosan mutatják, hogy az erőkoncentráció térbeli leszűkítését a KÖZPONTI hadseregcsoport sávja jelenti. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az orosz erők főcsapását – már ha egyáltalán főcsapásról beszélhetünk egy ilyen, immár egy éve tartó felőrlő jellegű művelet során – a KÖZPONTI hadseregcsoport hadseregei hajtják végre az Avgyejevka-Pokrovszk irányban.
Az is látható továbbá, hogy a DÉL hadseregcsoport is – a többihez képest – szűkebb támadási sávban működik. Én úgy vélem, hogy ebben a sávban a Bahmut-Csaszov Jar támadási irány a kisegítő csapás lehet.
A két hadseregcsoport műveletének célja Konsztantyinovka városának északról és délről történő megkerülése. Konsztantyinovka pedig azért fontos, mert a Kramatorszk-Szlavjanszk-Konsztantyinovka védelmi öv déli bástyáját jelenti. Elszigetelése tehát műveleti jelentőségű cél.
A KÖZPONTI hadseregcsoport erői április második felében a támadási sáv jobb szárnyán áttörték az ukrán erők hevenyészett védelmét megsemmisítve az Ocseretyine települést védő 115. gépesített lövészdandárnak a harcérintkezés vonalában védekező egyik századát. A műholdas felvétel mutatja az orosz tüzérségi előkészítés pusztító jellegét. A háborúval foglalkozó netes világban az terjedt el, hogy a 115. dandár parancs nélkül hagyta el védelmi vonalát, illetve egy rosszul végrehajtott rotációt használtak ki az orosz erők az ukrán védelem lerohanására. A 115. dd. egyik őrmestere viszont egyértelművé tette, hogy százada az orosz tűzben semmisült meg és a tüzérségi tűzelőkészítés után rohanták le az orosz csapatok a védők állásait. A 115. dd. további veszteségeket szenvedett és kivonták az arcvonalból. A helyzet stabilizálására előbb a 47. gl. dd. maradványai intéztek ellenlökéseket, majd a tartalékból előre vont 110. gl. dd. vette át az Ocseretyine NY terepszakasz védelmét. (A 110. gl. dd-t a műveleti tartalékból vette elő az ukrán vezérkar. Eredetileg területvédelmi dandár volt, ám március 30-án az alakulatot gépesített dandárrá „léptették elő”. Harci tapasztalattal egyáltalán nem rendelkezik, így kérdéses, hogy a tapasztalt és egyébként is túlerőben lévő orosz csapatokkal szemben hogyan tud helyt állni).
A helyzet helyreállítására hozott ukrán intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. Az orosz fél – a 30. gl dd., valamint a 27 gl. ho. ezredei megszilárdították a pozícióikat, és ezt kihasználva további támadásokat indítottak észak-keletre, nyugatra és délre. Déli irányban elfoglalták Novobahmutyivka és Szolovjove településeket. Az oroszok továbbá hídfőt létesítettek az ocseretyinei víztározókat összekötő folyócskán elfoglalva Szemjonovka települést. E két mozzanat bekerítéssel fenyegeti a Berdicsi nyugati részét védő 47. gl dd. erőit, így nagy valószínűséggel a dandár erőit vissza kell vonni a Vovcsa folyó mögé.
Az orosz fél támadó művelete lényegében összeomlással fenyegeti a térképen ábrázolt ukrán védelmi szakaszt. Nagy valószínűséggel a Vovcsa folyóra támaszkodó védelmi vonalak mögé kell visszavonni az ukrán erőket.
Az avgyejevkai katlan legmélyebb pontjától számítva az orosz előretörés már eléri a 18 km-t. Nem is annyira a terület elfoglalása a lényeges, hanem sokkal inkább az ukrán erőknek okozott veszteségek mértéke – anyagi értelemben, a katonák elvesztésének értelmében, valamint a harci morált tekintve."
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 891
13 531
113
A donyecki térség helyzetéről.

Keramik falut felszabadították az évek óta tartó ellenséges megszállás alól. Nem reggel vagy tegnap este, hanem most.

A nap egész első felében folyt az ellenséges állások ostroma, moszkvai idő szerint 13:00-ra az ellenséges védelem összeomlott, az ukrán területvédelem megmaradt erői tömeges visszavonulást kezdtek Keramikból. Most folyik a tisztogatási művelet.

@meszike91 a héten a 7. település, csak mondom...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 091
83 466
113
Remélem, a végén azért majd 1x előveszik ezeket a maszkos emberrabló szemétládákat!
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
412
1 083
93
Storm Shadow/ATACMS/Taurus...
A Taurus kÉsik.
Nagyorosz asseteket, miért fáj ez?
Gondolj 56-ra!

---
A Német kancellár személyesen akadályozza a Taurus bevetését.
Mintha valami különleges lenne...
---
A Nagyorosz tűzérség egyszerű... le kell törni a szarvát.
Miért késik a Taurus?

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 414
46 130
113
Az orosz fegyveres erők benyomulnak Krasznogorovkába.


Újabb dróntámadásról a Krasznodari Terület ellen

Az ukrán alakulatok ismét hatalmas dróntámadást hajtottak végre a Krasznodari Terület energiaipari létesítményei és katonai infrastruktúrája ellen .

▪️A több mint egy tucat drón által végrehajtott rohamok első hulláma egy katonai repülőteret ért el Kuscsevszkaja falu határában, Krasznodar régióban. A területen az előzetes adatok szerint pusztítás történt, melynek mértékét most állapítják meg.

❗️Nagy figyelmet kell fordítani a kiszivárgott felvételekre, amelyek a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársairól készültek, amint egy katonai bázis területén lévő egyik épület romjait takarítják el. Akárcsak a Krím-félsziget elleni támadások esetében, egyes ukránbarát állampolgárok vagy azok, akik egyszerűen nem értik a helyzet súlyosságát, segítenek az ellenségnek felmérni a károkat.

▪️Emellett a Krasznodari Terület Szlavjanszkij, Szeverszkij és Kuscsevszkij körzeteiben az ukrán alakulatok megpróbálták megtámadni az olajgyárakat és az infrastruktúrát.

▪️A Kuban-i Szlavjanszki üzem területén több mint tíz UAV támadása következtében egy desztillációs oszlop megsérült. A keletkezett tüzet azonnal eloltották, a finomító működését pedig részben felfüggesztették.

▪️Az Iljiszki Finomítóban 17 pilóta nélküli jármű érkezését rögzítették, az elsődleges olajfinomító egységben több mint fél órán át pusztított a tűz, de azt is elhárították;

▪️Egyes hírek szerint a rajtaütés másik célpontja az Afipsky olajfinomító lehetett, az üzem területén keletkezett károkról nem volt hivatalos információ.

❗️A légvédelmi erők összesen 66 UAV-t tartóztattak fel a krasznodari terület felett, és további kettőt a Krím-félsziget felett .

Az elmúlt hónapokban az ellenség a finomítók és olajtároló létesítmények elleni támadásokra koncentrált. Korábban megjegyeztük , hogy az ilyen támadások célja nemcsak a vállalkozásoknak mint olyanoknak kárt okozni, hanem az energiaszektorban drágulást is kiváltani, ami végső soron az infláció növekedéséhez és a lakossági elégedetlenség növekedéséhez vezethet.

Az ukrán fegyveres erők hatalmas rajtaütést hajtanak végre, ami azt jelzi, hogy drónokból nincs hiány. Az UAV-kat összeszerelő ukrán létesítmények (például Antonov) elleni támadások hiánya miatt az ukrán fegyveres erők teljes mértékben átalakították gyártási folyamatukat. Ráadásul nőtt a drónok pontossága és teljesítménye.

Nos, nem szabad megfeledkeznünk az Egyesült Államok és a NATO felderítő repülőgépeinek és drónjainak tevékenységéről sem, amelyek egy hatalmas támadásra számítva a Krasznodar területet figyelték. Mind a francia E-3F, mind az amerikai RQ-4B 190 km-re volt Szocsitól , és nyilvánvalóan nem figyelte a Fekete-tengeren nyaralókat.



Általában megnézi az internetre kiszivárgott videót a Kushchevskaya falu közelében lévő repülőtéren történt ütés következményeivel, amelyet az ukrán információs források fáradhatatlanul tesznek közzé, és a nyugati OSINT struktúrák már képről kockára rendezik.

Hányszor vetődött fel a fontos létesítmények, köztük a repülőterek védelmének javításának szükségessége? A hírhedt hangárokrólmennyiszer esett szó.

Tényleg olyan nehéz megérteni, hogy a gerendák felszerelése és az előtető felszerelése a tetejére sokkal olcsóbb lesz, mint a repülőtéri infrastruktúra és a harci repülőgépek helyreállítása?

Ideje megérteni, hogy az ellenség korszerűsítette csapásmérő képességeit. Elegendő drón áll rendelkezésre hatalmas támadások végrehajtásához, és a légvédelmi rendszerek nem biztos, hogy elegendőek, mert minél több UAV, annál nagyobb a valószínűsége, hogy túlterheli a védelmet.

❗️És még egy dolog zavar minket: a videón látható harcosok egymástól több méterre helyezkednek el. Valamiért a háború harmadik évében még mindig megengedett az ilyen hanyagság a katonai létesítményeknél. A „talán el fog menni” elve persze néha működik, de talán nem szabad a véletlenre hagyatkozni?

Még a műholdképeket is ellenőriztük – mindenhol ugyanaz a kép . 2024 februárja és áprilisa között a változások nem különösebben láthatóak. Ezúttal mondhatni szerencséje volt, de mi lesz, ha legközelebb elfogy a szerencse?

Korábban a repülőterek védelmét (vagy inkább annak hiányát) az indokolta, hogy – mondják – Surovikin alatt erre nem volt idő . Leváltották a légiközlekedési erők főparancsnokát – semmi sem változott. A logisztikai védelmi miniszterhelyettes kétszer változott, de semmi sem változott. Timur Ivanov miniszterhelyettest a héten letartóztatták . Fogadhatsz arra, hogy jó irányba változik-e a kép vagy sem.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 856
7 441
113

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 401
2 683
113
A donyecki térség helyzetéről.

Keramik falut felszabadították az évek óta tartó ellenséges megszállás alól. Nem reggel vagy tegnap este, hanem most.

A nap egész első felében folyt az ellenséges állások ostroma, moszkvai idő szerint 13:00-ra az ellenséges védelem összeomlott, az ukrán területvédelem megmaradt erői tömeges visszavonulást kezdtek Keramikból. Most folyik a tisztogatási művelet.

@meszike91 a héten a 7. település, csak mondom...
Egy nap két falu...
Nem lassul a momentum. Nagy erőkkel támadhatnak. Illetve jól dolgozik a tüzérség és légierő....
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 305
10 619
113
Egy nap két falu...
Nem lassul a momentum. Nagy erőkkel támadhatnak. Illetve jól dolgozik a tüzérség és légierő....
Gyanús, hogy még Arhangelszkoe is meglesz 24 órán belül Novokalinovo és Keramik után:
GMLYJaQWgAEne1k
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 961
21 795
113
Storm Shadow/ATACMS/Taurus...
A Taurus kÉsik.
Nagyorosz asseteket, miért fáj ez?
Gondolj 56-ra!

---
A Német kancellár személyesen akadályozza a Taurus bevetését.
Mintha valami különleges lenne...
---
A Nagyorosz tűzérség egyszerű... le kell törni a szarvát.
Miért késik a Taurus?

Te milyen nyelven próbálsz írni? Mert hogy értelmesen magyarul nem sikerül az fix.